1 Ιουλίου 2010

Μπεσαμέλ





Η απομυθοποίηση της μπεσαμέλ            

            Υπάρχει ένας μύθος γύρω από την μπεσαμέλ, ότι δήθεν είναι δύσκολη, χρονοβόρα και υπάρχει ο κίνδυνος στο τέλος να σβολιάσει και να πάει στράφι και ο κόπος και τα υλικά! Κάποτε την είχα πάρει και εγώ από φόβο. Ποτέ δεν έφτιαχνα, παρά μόνο έπαιρνα την έτοιμη, που θέλει μόνο ανακάτεμα με γάλα! Φουλ δηλαδή στο συντηρητικό και τα πρόσθετα!! ...Ο Θεός να την κάνει μπεσαμέλ!

             Έρχομαι σήμερα λοιπόν να καταρρίψω αυτό τον μύθο δείχνοντάς σας πόσο, μα πόσο εύκολη είναι που ακόμα και ένα 3χρονο παιδί μπορεί να την φτιάξει… έστω και με λίγη βοήθεια!!! ;)






ΜΠΕΣΑΜΕΛ

Υλικά: 

1) Αλεύρι
2) Φρέσκο γάλα
3) Βούτυρο
4) Αυγά
5) Αλάτι
6) Λίγο φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο (προαιρετικά)

Εκτέλεση: 

           Σε κατσαρόλα βάζουμε για κάθε μία κούπα γάλα από 3 κουταλιές σούπας κοφτές αλεύρι. Για ένα μέτριο πυρέξ χρειαζόμαστε περίπου 4-5 κούπες γάλα. (Για παράδειγμα: για τις 3 κούπες γάλα χρειαζόμαστε 3Χ3=9 κοφτές κουταλιές αλεύρι, για τις 4 κούπες γάλα χρειαζόμαστε 4Χ3=12 κοφτές κουταλιές αλεύρι κ.ο.κ.).

          ΠΡΙΝ βάλουμε την κατσαρόλα στη φωτιά χτυπάμε καλά με το σύρμα το αλεύρι με το γάλα να ομοιογενοποιηθούν. Έτσι δεν πρόκειται να σβολιάσει ποτέ η μπεσαμέλ. 

          Βάζουμε στη φωτιά το μίγμα και ανακατεύουμε συνεχώς με μία ξύλινη σπάτουλα σε μέτρια θερμοκρασία. Προσέχουμε η κουτάλα να "ξύνει" συνεχώς τον πάτο της κατσαρόλας έτσι ώστε να μην κολλήσει η μπεσαμέλ. Για το λόγο αυτό η σπάτουλα πρέπει να είναι απαραιτήτως ξύλινη.

          Όταν πήξει, αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και ρίχνουμε 2 ή παραπάνω κουταλιές βούτυρο, μοσχοκάρυδο εάν θέλουμε, αλάτι και 2-3 αυγά (ανάλογα με την ποσότητα) πολύ καλά χτυπημένα στο multi. Ανακατεύουμε και είναι έτοιμη.

Καλή επιτυχία!!! 


4 σχόλια:

  1. Xaxaxaxaxa vre to koritsaki...apo mikri sta vasana.....agouroxypnimeni tin vlepo...tin sikoses me to zori na ftiaxei bechamel?????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. χαχαχχα Ναι, ήμουν άκαρδη μαζί της....
      Δεν λες που μου είχε φάει την πίστη από την ώρα που με είδε να την φτιάχνω?
      Ήθελε να ανακατέψει τη μπεσαμέλ, ο κόσμος να χαλούσε!!

      Διαγραφή
  2. Ο λόγος που λένε ότι σβολιάζει η μπεσαμέλ, είναι γιατί κανονικά πρέπει να καβουρντίσουμε το αλεύρι με λίγο βούτυρο πρωτού ρίξουμε το γάλα. Θέλει γερό ανακάτεμα με σύρμα για να μή σβολιάσει. Η σύνταγή σου όντως δε θα σβολιάσει αλλά θα βγεί λιγάκι bland. Δοκίμασε το καβούρντισμα να δείς τη διαφορά στη γεύση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλησπέρα. Η μπεσαμέλ σου στα λαζάνια μου ήταν τέλεια!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

πήγαινε στην κορυφή! 01 09 10