30 Ιουνίου 2010

Κολοκυθοκεφτέδες



          Το κόστος των κολοκυθιών ανέκαθεν ήταν μικρό, η γεύση τους ουδέτερη και η θρεπτική τους αξία ασήμαντη. Γι΄ αυτό όταν θέλουμε να μιλήσουμε για κάτι ανούσιο και ασήμαντο το παρομοιάζουμε με τα «παρεξηγημένα» κολοκύθια.

Μπιφτέκια Μοσχαρίσια

          


              Σας δίνω την συνταγή μου για μπιφτέκια, στην οποία έχω καταλήξει εδώ και χρόνια. Το χαρακτηριστηκό τους είναι η έντονη, αλλά καθόλου ενοχλητική γεύση ρίγανης και το ότι είναι πολύ, μα πολύ αφράτα!
       


ΜΠΙΦΤΕΚΙΑ ΜΟΣΧΑΡΙΣΙΑ

Υλικά: 

1) 1 κιλό κιμάς μοσχαρίσιος 2 φορές περασμένος από τη μηχανή του κιμά
2) 1 μεγάλο κρεμμύδι λιωμένο στο multi
3) 1 πολύ μεγάλη ντομάτα (ή 2 μικρές) και αυτές λιωμένες στο multi
4) 1 φλιτζάνι φρυγανιά τριμμένη
5) αλάτι
6) 1 κουταλιά της σούπας ρίγανη 
7) 1/2 φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο 

Πριν το ψήσιμο


Διαδικασία: 

           Ζυμώνουμε τον κιμά με τα υπόλοιπα υλικά πολύ - πολύ καλά! Αφήνουμε το μπολ με τον κιμά να σταθεί για μισή ώρα περίπου στο ψυγείο. Κατόπιν πλάθουμε τα μπιφτέκια, και τα τοποθετούμε σε ένα ριχό ταψί φούρνου το οποίο έχουμε προηγουμένως στρώσει με λαδόκολλα. Τα ψήνουμε στο στο φούρνο στους 180 βαθμούς στο αερόθερμο μέχρι να ροδίσουν καλά. Περίπου 40 λεπτά χρειάζονται. Στο διάστημα αυτό τα γυρίζουμε μία μόνο φορά για να πάρουν χρώμα και από τις δύο πλευρές. 

Καλή επιτυχία !! 



*  Και μια ιδέα:
          Μην ξεχνάτε! Τα σημερινά σπιτικά μπιφτέκια που περίσσεψαν, αύριο κάντε τα ολοκαίνουργα φρέσκα hamburger. 
             Θα χρειαστείτε, ψωμάκια για humburger, κέτσαπ, μουστάρδα, ντομάτα, μια φέτα τυρί του τοστ και φυσικά το δικό σας μπιφτέκι.
...Θα σας λατρέψουν!

 
 

29 Ιουνίου 2010

Καρυδόπιτα



Μια νόστιμη, ελαφριά και λεπτή καρυδόπιτα. Διαφορετική από αυτές που έχουμε συνηθίσει, τις φουσκωτές και τις αφράτες. Περισσότερο θυμίζει οπτικά ένα παχύ παντεσπάνι παρά την ψηλή καρυδόπιτα που όλοι έχουμε στο μυαλό μας. Ωστόσο η γεύση της είναι ίδια και το κυριότερο, δεν είναι λιγωτική!!!

25 Ιουνίου 2010

Καυτό σκυλί ή hot dog!

        Καθώς διανύουμε μια φθινοπωρινή εβδομάδα μέσα στο κατακαλόκαιρο, δεν υπάρχει η διάθεση να βγούμε για απογευματινά καφεδάκια, για βόλτες στις παραλίες ή ουζάκια. Τουλάχιστον εγώ έχω μελαγχολήσει και έχω κλειστεί στο καβούκι μου.
        Τα νερά λοιπόν ήρθε να ταράξει μια απρόσμενη πρόσκληση από φίλους, έτσι ξαφνικά το απόγευμα της Τετάρτης για άρπα κόλλα hot dog στην βεράντα τους! Κι έτσι απλά, ένα συννεφιασμένο χαζοαπόγευμα Ιουνίου, ζεστάθηκε με την καλή παρέα και τα καυτά hot dogs.



        Τίποτα το ιδιαίτερο από θέμα παρασκευής και υλικών αυτό το finger food, αλλά ξεδιπλώνει τις παιδικές αναμνήσεις πολλών από εμάς, όταν ιδίως στην Βόρειο Ελλάδα κάποια βράδια οι γονείς μας έβραζαν 2-3 λουκάνικα και τα πετούσαν σε μια φρατζόλα ψωμί και έτσι τάιζαν την οικογένεια.




HOT DOG

Υλικά γνωστά σε όλους:

1) Ψωμί, μπακέτα ή φρατζολάκι κατά προτίμηση από φούρνο για να μην είναι φορτωμένο με όλα αυτά τα συντηρητικά που έχουν τα μαλακά κατά τ΄ άλλα και πεντανόστιμα συσκευασμένα ψωμάκια του super market.
2) Λουκάνικα Φραγκφούρτης
3) Πίκλες
4) Κέτσαπ
5) Μουστάρδα


Εκτέλεση:



Απλώς συναρμολογείτε το hot dog σας κατά βούληση!!!

24 Ιουνίου 2010

Το ψωμί του Νορβηγού!

Σας συστήνομαι μ΄ ένα ψωμάκι!!


        Ως νέο μέλος στον ιστότοπο είπα να συστηθώ με μία ωραία και αφράτη συνταγή ψωμιού που μου την έδωσε ένας φίλος Νορβηγός! Και μιας και μια καλή μου φίλη λέει ότι το ζυμάρι δένει την οικογένεια και κατ΄ επέκταση τους ανθρώπους, σκέφτηκα σαν καλύτερο καλοσώρισμα στο blog μου να σας προτείνω την παρακάτω συνταγή για σπιτικό ψωμάκι!

ΤΟ ΨΩΜΙ ΤΟΥ ΝΟΡΒΗΓΟΥ!!

Υλικά:

1) 1 λίτρο νερό
2) 3 φακελάκια μαγιά σε σκόνη
3) 1,5 κουταλάκι γλυκού αλάτι
4) 1 κουταλάκι γλυκού ζάχαρη
5) 100 γραμμάρια λιωμένο βούτυρο
6) 1.800 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
7) 2 κουταλιές σούπας λάδι
8) σουσάμι ή μαυροκούκι για την επιφάνεια της φρατζόλας

Εκτέλεση:

       Ανακατεύουμε το αλεύρι, το αλάτι, τη ζάχαρη και το λιωμένο βούτυρο μαζί. Ζεσταίνουμε το νερό στους 37 βαθμούς και ανακατεύουμε τη μαγιά μέσα σε αυτό με ένα κουτάλι μέχρι να διαλυθεί και κατόπιν προσθέτουμε το λάδι. Τέλος προσθέτουμε το μείγμα της μαγιάς στο αλεύρι και ζυμώνουμε για 5 λεπτά.



      Στη συνέχεια καλύπτουμε μια πετσέτα το μπολ με το ζυμάρι και το αφήνουμε να ξεκουραστεί για 35-40 λεπτά και να φουσκώσει.




      Μετά χωρίζουμε τη ζύμη σε 2 κομμάτια και τα τοποθετούμε σε 2 μακρόστενες φόρμες για ψωμί (οι φόρμες πρέπει να είναι λαδωμένες ή βουτυρωμένες για να μην κολλήσει το ψωμί). Κατόπιν λαδώνουμε ελάχιστα την επιφάνεια της κάθε φρατζόλας, πασπαλίζουμε με σουσάμι ή μαυροκούκι και τέλος καταβρέχουμε τις φρατζόλες με λίγο νεράκι για να μην καεί το σουσάμι στο ψήσιμο.  Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 30-40 λεπτά!





Καλή επιτυχία!!