8 Σεπτεμβρίου 2014

Μακαρονάδα με σκόρδο, βασιλικό και ντοματίνια






Με μια ανάσα καλοκαιριού θέλησα να καλωσορίσω το Σεπτέμβριο. Η μακαρονάδα αυτή είναι ότι απέμεινε από το καλοκαίρι. Λίγος φρέσκος βασιλικός από τη γλάστρα μου που ήδη έχει πάρει την κατιούσα, μερικά ζουμερά, μέσα στην εποχή τους ντοματίνια, δυο σκελίδες δυνατού σκόρδου και έξτρα παρθένο, βιολογικής προελεύσεως ελαιόλαδο.


 Αυτά χρειάζομαι προς το παρόν ώστε να μεταβώ ομαλά από το ανέμελο καλοκαιράκι στο γεμάτο υποχρεώσεις και αλλαγές φθινόπωρο. Αυτά και μερικές ακόμη καλές θάλασσες.






ΜΑΚΑΡΟΝΑΔΑ ΜΕ ΣΚΟΡΔΟ, ΒΑΣΙΛΙΚΟ ΚΑΙ ΝΤΟΜΑΤΙΝΙΑ 

Υλικά: 

     1)      1 πακέτο σπαγγέτι
     2)      2 μεγάλες σκελίδες σκόρδο
     3)      100 γραμμάρια ελαιόλαδο
     4)      500 γραμμάρια ντοματίνια κομμένα στη μέση
     5)      1 μεγάλη χούφτα φύλλα βασιλικού
     6)      Αλάτι
     7)      Πιπέρι
     8)      Παρμεζάνα τριμμένη (προαιρετικά για το σερβίρισμα)

Οι πρώτες ύλες


Μέθοδος: 

Βάζουμε τα μακαρόνια να βράσουν σε μια κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό. 

Εν τω μεταξύ σε μια άλλη πλατιά κατσαρόλα μεγάλη βάζουμε το μισό από το λάδι να κάψει (τα 50 γραμμάρια δηλαδή). Στο ζεστό λάδι σοτάρουμε το σκόρδο το οποίο λιώνουμε με την πρέσα σκόρδου για πολύ λίγο. Δεν θέλουμε να καεί και να αλλάξει χρώμα γιατί πικρίζει. Ίσα – ίσα να ζεσταθεί και να αφήσει τα αρώματά του. 

Μόλις είναι έτοιμο προσθέτουμε τα ντοματίνια που έχουμε κόψει στη μέση, καθώς και λίγο αλάτι και τα μαγειρεύουμε για 3-4 λεπτά ώσπου να βγάλουν τα υγρά τους. Ανακατεύουμε προσεκτικά με ξύλινη κουτάλα. 



Σουρώνουμε τα μακαρόνια στο μισό του χρόνου που αναγράφεται στη συσκευασία τους, κρατώντας ένα μεγάλο ποτήρι από το ζουμί τους. Τα μακαρόνια πρέπει να είναι αρκετά σκληρά ακόμα. Τα προσθέτουμε στο μίγμα με τα ντοματίνια ενώ αυτό βράζει, καθώς και λίγο από το νερό που κρατήσαμε στο ποτήρι. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και ανακατεύουμε αφήνοντάς τα να βράσουν. Συνεχίζουμε το βράσιμο για 3 λεπτά περίπου και αν χρειαστεί προσθέτουμε και άλλο από το νερό τους. 

Η μακαρονάδα είναι έτοιμη όταν τα μακαρόνια είναι al dente και έχουν απορροφήσει όλα τα υγρά από την κατσαρόλα. 

Απομακρύνουμε από τη φωτιά την κατσαρόλα και προσθέτουμε το υπόλοιπο λάδι που έχουμε κρατήσει, τα φύλλα του βασιλικού και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Ανακατεύουμε και δοκιμάζουμε αν είναι καλή στο αλάτι. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο. 

Σερβίρουμε αμέσως πασπαλίζοντας προαιρετικά φρεσκοτριμμένη παρμεζάνα.

Καλή επιτυχία! 






35 σχόλια:

  1. Αγαπημένη μακαρονάδα με υπέροχη παρουσίαση!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Λατρεμένη μακαρονάδα! Τα σπάει!
    Καλημέρες, κοριτσάκι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Λατρέυω μακαρόνια... Λατρεύω ντοματίνια στα μακαρόνια βασιλικό και σκόρδο!!!
    Απο τώρα τη μυρίζωωωωωω!!!!
    Καλημέρα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι υλικά καλοκαιρινά, απλά, που αναδύουν όμως ιδιαίτερα αρρώματα!
      Κι εγώ την λατρεύω αυτή τη μακαρονάδα!

      Καλημέρα Ελεάνα !!

      Διαγραφή
  4. Η εδώ και πολλά έτη μετάβαση μου από το καλοκαίρι στο φθινόπωρο συνοψίζεται σε μία μόνο λέξη....ανακούφιση!Ακολουθεί η χαρά και κατόπιν οι συχνές επισκέψεις μου στο διαδίκτυο,αναζητώντας στα ημερομήνια του κάθε έτους την πρώτη μέρα που τα ανυπόμονα μάτια μου θα ακουμπήσουν το γκρίζο του ουρανού,θα μυρίζω την υγρασία από τα πρωτοβρόχια και θα είμαι η πρώτη που θα στρώσει τα χαλιά στο σπίτι.
    Φέρνω τον χειμώνα με το ζόρι.Στην κλασική ερώτησή´ποιά είναι η αμέσως αγαπημένη μου εποχή μετά τον χειμώνά´´,απαντώ ...´´φυσικά ο επόμενος χειμώνας!!
    Ωστόσο δεν χωρίζω τις συνταγές ανάλογα με την εποχή.Και αυτό ,γιατι τις τρώω όλες,ανεξάρτητα από τις καιρικές συνθήκες.
    Βέβαια τα εποχιακά υλικά προσδίδουν την έξτρα γεύση,καλή ώρα τα ντοματίνια στο υπέροχο σπαγγέτι σου,αλλά προκειμένου να γευτώ αυτό που θέλω ,την ώρα που το θέλω,πολλές φορές παραβλέπω την εθιμοτυπία της ορθής κατανάλωσης των υλικών.
    Χρυσαυγούλα μου,δε νομίζω ότι υπάρχει καμμία αμφιβολία για την απόλυτη και γενική αποδοχή του συγκεκριμένου φαγητού....δεν φαντάζομαι να βρεθεί άνθρωπος που θα μπορούσε να γυρίσει το κεφάλι του απαξιωτικά στη θέα αυτού του πιάτου.
    Οι πολυ κοντινές φωτογραφίες ζωντανεύουν την μυθώδη νοστιμιά του και προσωπικά αισθάνομαι υπέροχα να παρατηρώ -για πρώτη φορά,αφού συνήθως η ταχύτητα με την οποία εξαφανίζω το περιεχόμενο,δεν μου επιτρέπει την οπτική απόλαυση-,την χρωματικής πανδαισία των φρέσκων υλικών ,την παρμεζάνα που επιδιώκει με κόπο να μη λιώσει,την ζωντάνια ήσουν χλωροφύλλης του ´´ετοιμοθάνατού´´βασιλικού σου.
    Δεν θέλει κόπο ,θέλει τρόπο.Και τον έχεις!
    Σε φιλώ γλυκά Χρυσαυγή μου!!!
    Καλό φθινόπωρο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλό Φθινόπωρο αγαπημένη Φωτεινή!!! Πολύ γέλασα με την απάντησή σου για το ποιά είναι η αμέσως επόμενη αγαπημένη σου εποχή μετά τον Χειμώνα.

      Μα όλα πια τα παρατήρησες, την κατεστραμμένη χλωροφύλλη του βασιλικού από τα ζεστά μακαρόνια, την παρμεζάνα που δεν έχει λιώσει αφού το φαγητό πια κρύωσε μετά από τόση ώρα φωτογράφισης κ.ο.κ.

      Ειναι απλό φαγητό αλλά η τεχνική του που από τη μέση και μετά ολοκληρώνεται στο ίδιο σκεύος με τη σάλτσα είναι αυτή που κάνει τη διαφορά. Σε ευχαριστώ που αγκάλιασες και αυτή την συνταγή με τόσο ένθερμη αντιδραση, όπως πάντα άλλωστε.

      Είμαι σίγουρη ότι σου άρεσε!

      Σε φιλώ πολύ πολύ!

      Διαγραφή
    2. .....Χρυσαυγή μου!
      Έτσι που κατέγραψες τα σχόλια μου σχετικά με την εικόνα των σπαγγέτι,είναι σαν να φαίνεται να παρατήρησα μία καταστροφή!!!Μηπως βλέπουμε αλλό φαγητό η καθεμιά....αναρωτιέμαι.
      Μήπως υποτιμάς τις προσλαμβάνουσες εικόνες που απολαμβάνουμε κάθε φορά στις σελίδες σου?
      Προσωπικά,θα λατρέψω ΚΑΙ τις πιθανές ´´καταστροφές´´σου,αν και όποτε συμβούν!....
      Ξανά φιλιά πολλα!

      Διαγραφή
  5. Ένα πιάτο που το τιμούμε πολύ συχνά το τελευταίο διάστημα στο Άσυλο!
    Η φωτογραφία με τα ντοματίνια, τον βασιλικό & το σκόρδο, υπέροχη!
    Καλημέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κάπου πήρε το μάτι μου ότι το τρώτε συχνά το φαγητο αυτό.
      Δοκίμασε και αυτή τη συνταγή με την τεχνική που γράφω. Δηλαδή που το μακαρόνι από την μέση και μετά βράζει στο ίδιο σκεύος με τα ντοματίνια. Θα δεις διαφορά!!!!!!!!!!!!!!!
      Είναι όντως απλή αλλά νόστιμη!
      Σε φιλώ Δήμητρα!

      Διαγραφή
  6. Εξαιρετικό πιάτο! Τόσο απλό κι όμως τόσο ξεχωριστό!
    Εξίσου ωραίος με το πιάτο και ο τρίφτης στις φωτό! Πολύ μου άρεσε! ;-)
    Φιλιά πολλά, Χρυσαυγή μου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ωστε σου άρεσε και ο τρίφτης, ε?
      Δεν είναι δύσκολο να τον βρεις. Στο cookshop τον πήρα και τον έχω κάτι χρόνια. Σιγουρα θα υπάρχει ακόμα.

      Σε φιλώ!!!

      Διαγραφή
  7. Αγαπημένος συνδυασμός υλικών! Θα το δοκιμασω αύριο κιόλας. Ευχαριστώ για τη συνταγή!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να είσαι καλά Ζίνα!! Ελπίζω να σου αρέσει!

      Εγώ σε ευχαριστώ!

      Διαγραφή
  8. Τέλεια μακαρονάδα, Χρυσαυγή μου!!! Τέλειες και οι φωτογραφίες σου!!! Δεν θα άλλαζα αυτό το πιάτο, με κανένα άλλο φαγητό :))) Γεια στα χέρια σου!!! Φιλάκια πολλά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να σου πω την αλήθεια μου, κι εγώ δύσκολα θα το άλλαζα αυτό το φαγητό!
      Είναι καταπληκτικό μέσα στην απλότητά του!

      Σε ευχαριστώ τόσο πολύ Ειρήνη!!

      Διαγραφή
  9. Χρυσαυγή οι φωτογραφίες σου είναι ποιήματα όπως και η μακαρονάδα σου! Ένα θα σου πω: Πεινάω!!!!!
    Μη στεναχωριέσαι που φθινοπώριασε. Αν μη τι άλλο Φθινόπωρο και Χειμώνας είναι πιο γαστριμαργικές ,ας μου επιτραπεί η έκφραση εποχές, απο ότι το καλοκαίρι. Καλομαγειρεμένο φαγητό με κρασάκι και καλή παρέα και let the fun begin βρε! Καλή βδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σοφία μου κι εγώ πεινάω!! Μη νομίζεις....
      Όσο για τις εποχές, η αλήθεια είναι πως είναι οι εποχές που κάνουμε τις περισσότερες ατασθαλίες και καταναλώνουμε τα περισσότερα λιπαρά με πρόφαση το κρύο κλπ.
      Οπότε δεν σκοπεύω να αποτελέσω εξαίρεση!! χαχα Σύντομα και οι ατασθαλίες μου!!!

      Φιλιά πολλά!

      Διαγραφή
  10. Μου αρέσει πολύ που μένεις πιστή στο καλοκαίρι!!
    Φουλ του καλοκαιριού η μακαρονάδα σου, παρόλο που λες πως ο βασιλικός έχει πάρει την κατιούσα!!
    Φιλιά :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μένω πιστή αλλά όχι και για πολύ! Μη νομίζεις.
      Θα έρθουν και τα κέικ, θα έρθουν και τα πιο παχυντικά φαγητά, θα έρθουν και οι σοκολάτες!!! χαχαχαχχαχα

      Ξέρω ότι δεν σε ψήνω με αυτά που σου είπα, αλλά τι να κάνουμε? Αδυναμίες!

      Φιλιά Εύη μου!

      Διαγραφή
  11. Kαλοκαιράκι είναι ακομα Χρυσαυγή μου
    Και οι θάλασσες είναι καλύτερες από ότι το κατακαλόκαιρο και τέτοια φαγητά ''τραβιούνται'' μέχρι τον Οκτώβριο και βάλε...Ασε που υπάρχουν και οι χειμωνιάτικοι βασιλικοί.
    Δεν έχεις δικαιολογία να μην φτιάξεις μια τέτοια μακαρονάδα.

    Εξαιρετική, απλή, νόστιμη :)

    Φιλιά πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό με τον χειμωνιάτικο βασιλικό ήταν τεράστιο επιχείρημα ομολογώ Μάριον!!!!!!!!!!!!
      χαχαχαχχαχαχαα

      Σε ευχαριστώ πολύ!!!!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  12. Θα συμφωνήσω απόλυτα μαζί σου, όταν τα μακαρόνια τελειώνουν το βράσιμο
    μαζί με τη σάλτσα τους είναι πολύ πιο νόστιμα και ζουμερά, αρκεί βέβαια
    να τα φας αμέσως! Να υποθέσω ότι το πιάτο που κρύωσε από τη ταλαιπωρία
    της φωτογράφισης το έφαγε ο πιο βολικός του σπιτιού!

    Άντε και καλό χειμώνα!
    πολλά φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συμφωνούμε απόλυτα για την τεχνική του μαγειρέματος!
      Όσο για το ποιός έφαγε το φαγητό της φωτογραφίας... να υποθέσεις ότι το έφαγα εγώ!
      Τόσος κόπος και ξεροστάλιασμα πια!!!!!!!!

      Σε φιλώ πολύ !

      Διαγραφή
  13. καλοκαιρινη μακαροναδα τι καλυτερο!! απλη και πεντανοστιμη!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. μ α κ α ρ ο ν α δ α !!! Την κραταω για δοκιμη!!
    Η γλαστρα με το βασιλικο ειναι εκεινη που τσουρομαδησες για το πεστο??? Πως να μην πάρει την κατιουσα..χεχεχε..
    φιλια Χρυσαυγη μου!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. χαχχαχαχα ΟΟΟΟΟΟΧΙ !!
      Εκείνος ο βασιλικός ήταν πλατύφυλλος. Αυτος εδώ είναι ο κανονικός.
      Δεν τον τσουρομάδησα καθόλου, αλλά όπως όλα τα καλοκαιρινά φυτά πήρε κι αυτός το δρόμο του. Ευτυχώς που υπάρχει και ο χειμωνιάτικος βασιλικός κι έτσι θα απολαμβάνουμε όλο το χρόνο την μακαρονάδα αυτή!

      Δοκίμασέ την και θα με θυμηθείς πάντως!

      Φιλιά!!!!!!!!!!

      Διαγραφή
  15. Αυτό είναι το μεγαλείο της απλότητας! Για μένα η μακαρονάδα, όσο πιο απλή, τόσο πιο απολαυστική! Έτσι καταλαβαίνεις και εκτιμάς όλες τις ξεχωριστές γεύσεις των υλικών, που το καλοκαίρι είναι στα καλύτερά τους...
    Το πόσο πολύ συμφωνούμε θα το δεις σύντομα... (τα μεγάλα μυαλά που λένε...)
    Οι φωτογραφίες σου είναι για άλλη μια φορά για περιοδικο!
    Φιλάκια μακαρονού!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Τόσο λιτό πιάτο και τόσο απολαυστικό την ίδια στιγμή. Αγαπημένο από τα λίγα...
    Πολλά φιλιά για καληνύχτα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Απλή, λιτή και γευστική! Πεθαινω τωρα όμως σαν γνησια μακαρονου!!!!!!!!!!!!!!!
    Πωπωπω φωτογραφιες
    Καλό ξημέρωμα
    Φιλιά :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Καλά πρωί-πρωί...

    Τόσο η Πέπη, όσο κι' εσύ Χρυσαυγή μου, θέλετε να με βάλετε να φτιάξω μακαρονάδα για δεκατιανό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Απλή και νόστιμη συνταγή. Το κόλπο να μισοβράσουν μόνα τους τα μακαρόνια και μετά στην σάλτσα δεν το έχω δοκιμάσει. Υπάρχει διαφορά μάλλον στην γεύση για να το κάνεις ετσι ε; Καλημέρα Χρυσαυγή μου :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Τελεια η μακαροναδα!πεντανοστιμη ,πανευκολη και πολυ δροσερη!Εγω δεν ειχα βασιλικο και εβαλα ριγανη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

πήγαινε στην κορυφή! 01 09 10