9 Ιουλίου 2013

Κρεμμυδοκεφτέδες





Θα μπορούσε να γραφτεί ολόκληρο βιβλίο για τους κεφτέδες  και μόνο. Από τους κεφτέδες με ψάρια και θαλασσινά μέχρι κεφτέδες χορτοφαγικούς, οσπρίων, μυρωδικών, λαχανικών και η λίστα δεν έχει τελειωμό. Ακόμα και ψωμοκεφτέδες υπάρχουν! Τα πάντα μπορούν να γίνουν κεφτές. Τα πάντα κυριολεκτικά!!  Για τους κλασσικούς κεφτέδες με κιμά ούτε λόγος... Αυτοί αποτελούν από μόνοι τους υλικό για ένα ξεχωριστό βιβλίο. 


                Μιας που συζητάμε για κεφτέδες, να πω ότι το καλό με αυτό το μεζεδάκι είναι ότι εκτός του ότι τρώγεται και σε θερμοκρασία περιβάλλοντος, μπορεί να φτιαχτεί με απλά υλικά χωρίς  κόστος. Να, για παράδειγμα, εγώ έφτιαξα αυτούς τους λαχταριστούς κεφτέδες μόνο με δυό κρεμμύδια. Κόστος? Απροσδιόριστα χαμηλό!  Με δυό ντοματούλες φτιάχνεις ντοματοκεφτέδες, με μια χούφτα μάραθο που μαζεύεις απ΄την εξοχή, μαραθοκεφτέδες και με λίγα ρεβύθια κάνεις τα ωραιότατα Αραβικά φαλάφελ.
                Το τηγάνισμα και ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες σχεδόν το μισώ, αλλά οι κρεμμυδοκεφτέδες το απαιτούν. Υπάρχουν και άλλα βέβαια κεφτεδάκια που ψήνονται στο φούρνο. Εδώ όμως, η αψάδα του ωμού κρεμμυδιού, μετατρέπεται σε γλύκα όταν αυτό τηγανίζεται. Τρώγονται δε ωραιότατα σε θερμοκρασία περιβάλλοντος, άρα δεν είναι κάτι που χρειάζεται να το φτιάξετε λίγο πριν την ώρα του γεύματος. 



        ΚΡΕΜΜΥΔΟΚΕΦΤΕΔΕΣ

Υλικά: 

     1)      1 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
     2)      1 φλιτζάνι χλιαρό νερό
     3)      1 κουταλάκι του γλυκού μπέικν παουντερ
     4)      ½ κουταλάκι του γλυκού κίμινο
     5)      2 τσιμπιές ζάχαρη
     6)      Αλάτι
     7)      Πιπέρι
     8)      2 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα 



Διαδικασία: 

                Βάζουμε σε ένα μπολ το αλεύρι, το μπέικιν, το κίμινο, τη ζάχαρη, αλάτι και πιπέρι.  Ανακατεύουμε με ένα κουτάλι και προσθέτουμε το νερό. Ανακατεύουμε πάλι φτιάχνοντας έναν πηχτό χυλό. Προσθέτουμε τέλος τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια και ανακατεύουμε καλά. 

                Σε ένα τηγάνι βάζουμε λάδι περίπου σε ύψος 2 εκατοστών. Το αφήνουμε να κάψει και με ένα μεγάλο κουτάλι αρχίζουμε να ρίχνουμε αραιά εδώ κι εκεί κουταλιές από το χυλό των κρεμμυδιών. Τηγανιζουμε σε μέτρια θερμοκρασία μέχρι οι κεφτέδες να αποκτήσουν ένα χρυσό χρώμα. Κατά τη διάρκεια του τηγανίσματος τους γυρίζουμε μία φορά έτσι ώστε να ροδίσουν και από τις δύο πλευρές. 

                Όταν είναι έτοιμοι, τους βγάζουμε σε ένα πιάτο το οποίο έχουμε καλύψει με απορροφητικό χαρτί κουζίνας για να τραβήξει το παραπανίσιο λάδι. Τους σερβίρουμε χλιαρούς ή σε θερμοκρασία δωματίου. 

Καλή επιτυχία!!




29 σχόλια:

  1. Την άλλη βδομάδα λέμε να πάμε στο χωριό οπότε είναι ότι πρέπει για ένα βραδινό ουζάκι κι όχι μόνο.
    Καλημέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν το τηγάνισμα δεν σε νοιάζει, τότε είναι ότι πρέπει οι κρεμμυδολουκουμάδες. Εγώ τους έφαγα πολύ ευχάριστα και την επόμενη μέρα!

      Καλημέρα Ξανθή!!

      Διαγραφή
  2. μα τη νοστιμια με το τίποτα είνι αυτή!!!πεθαινω για παντός είδους κεφτεδες ειδικά το καλοκαίρι,καλημέρα Χρυσαυγή μου :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ετσι. Με το τίποτα. Όπως ακριβώς το λες.
      Από το τίποτα έχεις μια ωραία λιχουδιά.

      Πολύ καλημέρα!!

      Διαγραφή
  3. Μμμμ!!!Ενδιαφέροντες φαίνονται!!!Σε ευχαριστούμε για την συνταγούλα!

    Καλημέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τελειοι!Με λιγα υλικα εφτιαξες κατι γκουρμεδιαρικο!!
    Πιστευεις οτι με κοκκινα κρεμμυδια που έχω στο σπιτι ,θα γινουν εξισου καλοι?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα γίνουν ακόμα καλύτεροι με τα κόκκινα κρεμμύδια. Είμαι σίγουρη. Γενικά το κόκκινο κρεμμύδι μου αρέσει περισσότερο από το άσπρο. Είναι πιο νόστιμο και πιο γλυκό. Εγώ απλά έτυχε να είχα τα άσπρα.

      Καλή επιτυχία αν τους δοκιμάσεις!

      Διαγραφή
  5. Πω, πω......καταστροφή είσαι γλυκιά μου..............θα φτιαχτούν το συντομότερο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ετσι είμαι Λίλα... σπέρνω γύρω μου την καταστροφή και τους κρεμμυδοκεφτέδες!!!
      :) :)

      Διαγραφή
  6. Τόμοι ολόκληροι για τους κεφτέδες και λίγους λέμε!

    Οι δικοί σου σπέσιαλ κρεμμυδολουκουμάδες είναι τόσο όμορφα σερβιρισμένοι που καταλύονται οποιεσδήποτε επιφυλάξεις που θα μπορούσαμε να είχαμε...(για το τηγάνισμα π.χ.).

    Τα ποτηράκια και το ποτάκι στο βάθος παραπέμπουν σε κάποια συγκεκριμένη λάτρη του ούζου; Γιατί εγώ θέλω μπύρα!
    Z.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα μπορούσα κάθε μέρα να τρώω όλων των ειδών τους κεφτέδες που αναφέρεις!!!
      Κρεμμυδοκεφτέδες δεν εχω φτιάξει ποτέ αλλά υπόσχομαι οτι θα τους δοκιμάσω!!!!
      Σπέσιαλ παρουσίαση, Χρυσαυγή μου!!!
      Μπράβο!!

      Διαγραφή
    2. Όταν έκανα την φωτογράφιση και έφτιαχνα το ντεκόρ σκεφτόμουν την Pips. Σε αυτήν είναι αφιερωμένα τα ποτηράκια αλλά όχι το περιεχόμενό τους... γιατί κυρίες μου τα φαινόμενα πολλές φορές απατούν...

      Παραδίπλα είχα ανοίξει την μπύρα και έπινα καθώς φωτογράφιζα και τσιμπούσα κρεμμυδολουκουμάδες!!!

      Διαγραφή
    3. Εσύ κυρία μου δεν χρειάζεται να υποσχεθείς ότι θα τους δοκιμάσεις. Σε πιστεύω!!
      Πάρε να έχεις μπολικο τσίπουρο όμως γιατί θα σου χρειαστεί!! Κόβω το κεφάλι μου!!! χαχαχα

      Σε ευχαριστώ πολύ πολύ για το σχόλιο περί παρουσίασης!

      Μάκια πολλά!

      Διαγραφή
    4. Ζαμπία μου για τους κεφτέδες και μόνο αξίζει να ανοίξει κανείς ξεχωριστό μπλόγκ!!!
      Ειδικά τώρα το καλοκαίρι έχουν την τιμητική τους. Τρώγονται χωρίς να το καταλάβει κανείς και ξαφνικά συνειδητοποιεί ότι μπορεί να έχει φάει και 25 τεμάχια... Μιλάω εκ πείρας φυσικά!!

      Σε φιλώ πολύ πολύ!

      Διαγραφή
    5. μ'αρεσει και το ποτηράκι στο βάθος....εγυρε από το μεθύσι!!!

      Διαγραφή
    6. Κορίτσια είμαι και εγώ εδω!!!!!!!!!!!!!!!΄
      Τελευταία και καταϊδρωμένη,άρτι αφιχθείσα από τα εξωτερικά....κουρασμένη,πεινασμένη και με το ψυγείο άδειο!
      Χρυσαυγή,όλους τους έφαγες???????Κανένας ξεχασμένος δεν απόμεινε?Και οι κεφτέδες είναι οι αγαπημένοι μου!!Όλοι!!!Κάθε είδους,κάθε γεύσης,κάθε χρώματος και αρώματος.
      Τα κρεμμύδια δε...παντού αφήνουν τα ίχνη της νοστιμιάς τους!Με όποιο φαγητό τα παντρέψεις,ο γάμος θα είναι μακρόπνοος,ευτυχής και αποδοτικός..
      Τους κρεμμυδοκεφτέδες δεν τους ήξερα.Μου έβαλες γυαλιά Χρυσαυγή!!!Πώς μου ξέφυγε αυτή λιχουδιά????
      Θα τους κάνω και θα πιω μπύρα και ρακί μαζί!!!Θα υψώσω τα κρύα ποτηράκια στην υγειά σας και θα ευχηθώ Χρυσαυγή μου η ανεμελιά του καλοκαιριού να σας αποπλανήσει όλες !!
      Φιλάκια πολλά,πολλά!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!![Αν μου ανταποδώσεις τα φιλιά,φρόντισε να μασήσεις δυόσμο..μετά το σκόρδο και το κρεμμύδι ,αφήνει γλυκά αρωματισμένη ανάσα.. ]

      Διαγραφή
    7. Φωτεινή πάρ΄ το απόφαση! Είτε είσαι εντός Ελλάδος είτε εκτός, θα έρχεσαι πάντα καθυστερημένη και θα ζητάς μάταια ένα ψίχουλο, μια μπουκιά ή ένα μισοφαγωμένο κεφτέ.
      Βρε καρδιά μου, αφού ξέρεις πως η Πέπη και εγώ δεν παιζόμαστε στην ταχύτητα, όταν πρόκειται για φαγητό!

      Τα φιλιά φυσικά στα ανταποδίδω αλλά όχι εξ΄ επαφής. Στον αέρα και πεταχτά όπως φιλιούνται οι κυρίες της καλής κοινωνίας που δεν θέλουν να χαλάσουν το μακιγιάζ τους. Ή τρώμε κρεμμύδι ή δεν τρώμε... αν είναι να φάω και δυόσμο μετά δε λέει! Αφού το κάνω θα το κάνω καλά!!!

      Διαγραφή
    8. Αδηφάγα πλάσματα!!!!!!!!!!!!!!
      Τα φιλάκια τα δέχομαι μόνο εξ επαφής!Το κρεμμύδι είναι για μένα ότι είναι για τον υπόλοιπο κόσμο το γαλλικό άρωμα!!!Φάε επομένως Χρυσαυγή μου ότι λαχταρά η ψυχούλα σου...

      Διαγραφή
  7. Φαίνονται εξαιρετικοί!
    Παρόλο που δεν πολυσυμπαθώ το τηγάνισμα, και μόνο που είπες ότι η αψάδα γίνεται γλύκα πείστηκα!
    Μου αρέσει πολύ το κρεμμύδι ως υλικό, πόσο μάλλον όταν είναι πρωταγωνιστής σε ένα πιάτο!
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το κρεμμύδι είναι ένα μαγικό υλικό. Κρυφό τις περισσότερες φορές αλλά τόσο πολύ σημαντικό για το τελικό αποτέλεσμα του φαγητού. Εδώ πρωταγωνιστεί με τεράστια επιτυχία σε πληροφορώ Ερμιόνη μου!!! Δοκίμασέ τους και θα πεισθείς στο 100%.

      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  8. Οι ψευτοκεφτέδες είναι φανταστικοί και τέλειος ουζομεζές για το καλοκαιράκι! Με τόσα λιγα υλικά και όμως με τέτοια νοστιμιά! Καλό απόγευμα! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έτσι είναι Έφη! Φτιάχνεις ένα μικρό θαύμα από το τίποτα!!!

      Σε φιλώ!

      Διαγραφή
  9. Υπέροχοι φαίνονται οι κρεμμυδοκεφτέδες. Δεν θυμάμαι να έχω ξαναδεί συνταγή με κρεμμύδια, πρέπει να είναι πολύ νόστιμοι, το κρεμμύδι όταν τηγανιστεί γίνεται προκλητικά γλυκό.
    Όμορφες και λιμπιστικές οι φωτογραφίες σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ πολύ Mookie μου! Είναι όντως πολύ νόστιμοι και γλυκίτατοι!!
      Μια δοκιμή θα σε πείσει!

      Σε ευχαριστώ πολύ πολύ!!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  10. Καλημέρα καλώς σε βρήκα! Δελεαστικότατοι οι κεφτέδες σου, ότι πρέπει για μεζεδάκι!! Θα του δοκιμάσω οπωσδήποτε ! Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Φαντάζομαι πόσο νόστιμοι θα είναι!!!Δεν έχω δοκιμάσει,αλλά οι φωτογραφίες σου με έπεισαν!
    Πολλά φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Δεν φαντάζεσαι πόσο τους ζήλεψα! Και παρόλο που αποφεύγω το τηγάνι, δεν θα είχα καμία αντίρρηση να το χρησιμοποιήσω για να απολαύσω τέτοιο φίνο μεζεδάκι! Πραγματικά φαίνονται υπέροχοι! Σαν παχουλές αφράτες τηγανίτες! Σλουρπ!
    Πολλά φιλάκια χρυσοχέρα μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή