16 Αυγούστου 2021

Φανουρόπιτα

 


Κάθε ελληνικό σπίτι έχει κι από μια δική του συνταγή φανουρόπιτας που ισχυρίζεται μάλιστα η κάτοχος της συνταγής πως είναι η καλύτερη, η νοστιμότερη και η αρωματικότερη. Εντάξει, γνωστό το έργο με τις Ελληνίδες νοικοκυρές και γιατί να αποτελώ εξαίρεση? Βασίσου όμως στην χρόνια σχέση εμπιστοσύνης που έχουμε χτίσει και δοκίμασέ την, έτσι για αλλαγή.




Θα σου πω μερικά λόγια για το τι την χαρακτηρίζει και τι έχεις να περιμένεις φτιάχνοντάς τη.

Πρόκειται για ένα κέικ φουλ αρωματικό, και πως να μην είναι με τόσα μπαχαρικά και ξύσμα πορτοκαλιού άλλωστε? Σου σκάει στο στόμα το πορτοκάλι με την κανέλα και το ελαφρύ άγγιγμα του γαρίφαλου και παθαίνεις εμπλοκή.

Πιο σημαντικό όμως κι από τα αρώματα, για μένα είναι η υφή του κέικ αυτού. Είναι δηλαδή μασίφ ενώ οι περισσότερες φανουρόπιτες τρίβονται. Είναι σπογγώδης και ζουμερή, με μαλακή, σχεδόν ανύπαρκτη κόρα. Αρκεί να μην την παραψήσεις. Τότε θα αρχίσει κι αυτή να τρίβεται.

Η δική μου προτροπή είναι να κόψεις μέτριο το καρύδι στο μπλέντερ ώστε να το καταλαβαίνεις στο δόντι. Μην το κάνεις σκόνη δηλαδή, καθώς το κριτσάνισμά του έρχεται να ισορροπήσει την μαλακή υφή του κέικ. Όλα τα υπόλοιπα, είναι απλά ένα ανακάτεμα, που αν δεν έχεις μίξερ, το κάνεις με το χέρι.

Αυτά τα ολίγα από μένα!




ΦΑΝΟΥΡΟΠΙΤΑ

Υλικά:

1)     500 γραμμάρια αλεύρι αυτοδιογκούμενο

2)     175 ml ελαιόλαδο

3)     225 γραμμάρια ζάχαρη

4)     500 ml χυμό από φρέσκα πορτοκάλια

5)     85 γραμμάρια καρύδια μέτρια τριμμένα

6)     Ξύσμα μισού πορτοκαλιού

7)     ½ κουταλάκι γλυκού κανέλα

8)     1 τσιμπιά γαρίφαλο

9)     50 ml κονιάκ

10)  1 κουταλιά σούπας σόδα μαγειρικής

11)  Ζάχαρη άχνη για πασπάλισμα από πάνω

 



Μέθοδος:

Βάζουμε όλα τα υλικά εκτός από το αλεύρι στο μίξερ και τα ανακατεύουμε καλά για ελάχιστα δευτερόλεπτα. Κατόπιν προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε μέχρι να δημιουργηθεί ένας αραιός χυλός.

Σε περίπτωση που δεν έχουμε μίξερ, αυτό μπορούμε να το κάνουμε με το χέρι σε μια μεγάλη λεκάνη ή μπολ.

Ρίχνουμε το μίγμα της φανουρόπιτας σε στρογγυλό ταψί, του οποίου τον πάτο έχουμε στρώσει με ένα κομμάτι λαδόκολλας. Η διάμετρος του ταψιού πρέπει να είναι μεταξύ 26-28 εκατοστά.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς για περίπου 45-50 λεπτά, σε αέρα. Μετά το πέρας του 45λεπτου ελέγχουμε το κέντρο της φανουρόπιτας για να δούμε εάν είναι έτοιμη. Βυθίζουμε  ένα μαχαίρι κι αν βγει χωρίς υπολείμματα ζύμης στη λάμα του, τότε πρέπει να την βγάλουμε. Αν όχι, την αφήνουμε να ψηθεί για μερικά λεπτά ακόμα στο φούρνο.

Μόλις είναι έτοιμη την βγάζουμε από το φούρνο και την αφήνουμε να κρυώσει εντελώς μέσα στο ταψί της. Όταν γίνει αυτό, την αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα και μόνο όταν είναι να την προσφέρουμε, την πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη, γιατί  έχει την τάση να την «ρουφάει».

Καλή επιτυχία!




2 σχόλια:

  1. Πρώτη φορά φτιάχνω φανουρόπιτα κι έχω να πω ότι είναι η πιο αρωματική που έχω δοκιμάσει! Απίστευτα αφράτη και ψιχουλιαστή όπως μου αρέσει! Μπράβο και πάλι μπράβο! Υπάρχουν συνταγές σ' αυτό του μπλογκ που έχουν μπει στη ζωή μας τα τελευταία 5 χρόνια και δεν τις αλλάζω με τίποτα! Σουτζουκάκια φούρνου, φακές, φασολάδα, τηγανήτες μπανάνας, ο,τι και να έχω φτιάξει είναι ένα μικρό ποίημα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σούπερ η συνταγή σου με μπόλικο χυμό που την κάνει πιο ελαφριά και καθόλου λαδερή. Πρόσθεσα κι άλλη κανέλα και μαύρες σταφίδες και έγινε τέλεια! Δεν χρησιμοποιώ ποτέ μίξερ σε ζύμες λαδιού, ίσα ίσα ένα ανακάτεμα και κατευθείαν στον φούρνο :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

πήγαινε στην κορυφή! 01 09 10