4 Μαΐου 2016

Τρουφάκια κλασικά




Τα τρουφάκια των παιδικών μας χρόνων!

Είναι τα τρουφάκια της μαμάς μου, της μαμάς σου, της μαμάς του. Είναι τα τρουφάκια των παιδικών μας χρόνων. 



Από τότε που κατάλαβα τον εαυτό μου, αυτά θυμάμαι να παίρνω στο σχολείο για κέρασμα, όταν είχα γιορτή ή γενέθλια. Μέσα σε ένα μεγάλο πλακέ, λευκό, πλαστικό τάπερ, στρωμένο με αλουμινόχαρτο στον πάτο του, αλφαδιασμένα και με σειρά τοποθετημένα. Και πάντα οι δασκάλες, σε κάθε τάξη, μου ζητούσαν τη συνταγή. Ήταν αυτό που περίμενα, αυτό που προσδοκούσα για να νιώσω ότι η μαμά μου τα έφτιαξε τόσο νόστιμα. Η δικιά μου η μαμά!!! Καμία άλλη.



Είναι η πιο απλή έκδοση τρούφας με φθηνά και απλά υλικά, μα πραγματικά αξεπέραστα. Τα κλασικά τρουφάκια των παιδικών μας χρόνων, γεμάτα από καρύδι, με αισθητή την ύπαρξη του κονιάκ και πλούσια σοκολατένια γεύση από το κακάο. Αυτά που άνοιξαν τις πόρτες για την εξέλιξη του είδους, τώρα κάθονται ξεχασμένα στα τετράδια των συνταγών μας. Πώς να συναγωνιστούν τα σύγχρονα με την κουβερτούρα, ή τα άλλα με το ρούμι, με κάστανο, με το χουρμά, με κράνμπερις, ή τα άλλα, τα πορτοκαλί με το καρότο  και με ένα σωρό άλλα γευστικά και πλούσια υλικά? 




Τα έφτιαξα λοιπόν και εγώ για τον ίδιο ακριβώς σκοπό και μαντέψτε.... τα έβαλα στο ίδιο τάπερ! Ναι, υπάρχει ακόμα και είναι σε αρίστη κατάσταση! Όχι με αλουμινόχαρτο στον πάτο αλλά το καθένα σε δικό του καραμελόχαρτο. Η παράδοση συνεχίζεται.... 




ΤΡΟΥΦΑΚΙΑ ΚΛΑΣΙΚΑ

Υλικά: 



     1)   400 γραμ. τρούφα για την επικάλυψη

     2)   3 κούπες καρύδι χοντροκομμένο στο μπλέντερ / 300 γραμμάρια

     3)   2 πακέτα μπισκότα πτι μπερ / 450 γραμμάρια

     4)   1 φλιτζάνι γάλα φρέσκο / 250 γραμμάρια

     5)   4 κουταλιές της σούπας κακάο

     6)   1 σφηνάκι κονιάκ / 45 γραμμάρια

     7)   2 κουταλιές βούτυρο κατά προτίμιση Κερκύρας / 50 γραμμάρια

     8)   1 ½ φλιτζάνι ζάχαρη / 300 γραμμάρια

     9)   Λίγο ακόμα κονιάκ για το πλάσιμο








Διαδικασία: 



        Σε ένα μεγάλο μπολ σπάμε με τα χέρια μας σε μεγάλα κομμάτια τα μπισκότα. Προσθέτουμε το καρύδι, το γάλα, το κακάο, το κονιάκ, το βούτυρο και τη ζάχαρη.

        Ζυμώνουμε όπως τον κιμά για τα μπιφτέκια για 3-4 λεπτά, μέχρι να ομογενοποιηθεί το μίγμα και να γίνει μια μάζα. 

        Αν θέλουμε τοποθετούμε το μίγμα για όλο το βράδυ στο ψυγείο να σφίξει. Αυτό θα βοηθήσει πολύ στο πλάσιμο. Αν πάλι βιαζόμαστε μπορούμε να πλάσουμε απευθείας τα τρουφάκια και να τα ρολάρουμε στην τρούφα.



 Αν κατά τη διάρκεια του πλασίματος κολλάει η ζύμη στα χέρια μας, ακολουθούμε δύο τρόπους αντιμετώπισης του προβλήματος. Ή έχουμε δίπλα μας ένα πιάτο με κονιάκ έτσι ώστε να βουτάμε τα χέρια κάθε λίγο ώστε να μην κολλάνε ή κάθε 4-5 τρουφάκια που πλάθουμε πρέπει να πλένουμε τα χέρια μας.





Καλή επιτυχία!!





Tips



      1)   Τα τρουφάκια μπορούμε να τα φτιάξουμε και να τα διατηρήσουμε στην κατάψυξη για αρκετό καιρό. 20 λεπτά πριν τα σερβίρουμε θα τα βγάλουμε και θα τα αφήσουμε σε θερμοκρασία δωματίου. Θα είναι ολόφρεσκα!! 



     2)   Δίνω τα υλικά και με τον τρόπο που είχε γραφτεί η συνταγή παλιά με μονάδες μέτρησης κούπες, κουτάλια κλπ, αλλά και τα υλικά μετρημένα με ζυγαριά ακριβείας. Διαλέξτε όποια μέθοδο σας βοηθάει καλύτερα

     



  

13 σχόλια:

  1. Κλασικά και διαχρονικά τρουφάκια με μοντέρνα φωτογράφιση! Το κινητό πάντα σε ετοιμότητα χαχα
    Πολύ ωραία!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ετσι!! Η τεχνολογία συνεργάστηκε με τη φύση για να αποθεώσουν και οι δύο τα τρουφάκια της μαμάς... χαχαχα
      Οσο για το κινητό...η προεκταση του χεριού!! Ξέρεις, σέλφι και τα σχετικά!! χαχαχα

      Καλό βρράδυ!!!

      Διαγραφή
  2. Τι φωτογράφιση είναι αυτή Χρυσαυγή;;!! Πολύ μπροστά!!!

    Χρόνια πολλά, Χριστός Ανέστη! Εύχομαι να πέρασες πολύ όμορφα και ξεκούραστα :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τι να κάνουμε βρε Άρη? Ξέρεις, ακολουθούμε κι εμείς τις "τάσεις" του διεθνούς στερεώματος των food bloggers. Εχουμε γίνει μέχρι και ξυλοκόποι απ΄ότι διαπιστώνεις! χαχαχαχαχαχα

      Χριστός Ανέστη Άρη!!!
      Χρόνια πολλά !!

      Πέρασα όντως όμορφα και πολύ ήσυχα! Μου αρκεί αυτό!
      Το ίδιο εύχομαι και για σένα!

      Διαγραφή
  3. τα κλασικα ειναι και τα πιο ωραια Χρυσαυγή μου :) Υπεροχη η φωτογραφιση ως συνηθως!! πολλα φιλια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Όπως το είπες κλασικά και διαχρονικά και κάτι τέτοιο δεν μπορεί να ξεχνιέται!!
    Οι φωτογραφίες σου είναι για πολύ ζήλεια!!
    Χριστός Ανέστη και χρόνια πολλά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Γειά σου Χρυσαυγή , Χριστός Ανέστη!

    Τι ωραία τρουφάκια!! Εχεις δίκιο, είναι της μαμάς σου, της μαμάς μου ... κλασσική αξία και ίσως τα πιο ωραία τρουφάκια που υπάρχουν.

    Και το στήσιμο της φωτογράφισης τα αναδεικνύουν ακόμα πιο πολύ.
    Κάθε φορά και καλύτερη Χρυσαυγή μου. Οι κορμοί υπέροχοι, το food styling επαγγελματικό ;)

    (επίσης γελάω με το ταπερ που υπάρχει ακόμα...χιχι)

    Τα φιλιά μου :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Το μίγμα είναι ήδη στο ψυγείο. Το φτιάξαμε με την κόρη μου απόψε. Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε σκέφτηκα και πέρασα να πω μια καλημέρα. Θα τα κάνω πάλι τα τρουφάκια σου την Κυριακή για να κεράσει ο καλός μου στην δουλειά του λόγω γενεθλίων. Διπλή δόση γιατι χρειάζομαι καμιά 60αριά.
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  7. Από τα πρώτα γλυκά που έμαθα να φτιάχνω ως έφηβη και παραμένουν φυσικά αγαπημένα!
    Οι συνταγές μπορεί να εξελίσσονται και να μεταμορφώνονται, αλλά δεν ξέρω, νομίζω ότι κάτι τέτοιες κλασικές αξίες δεν ξεπερνιούνται ποτέ!
    Μου άρεσε πάρα πολύ η τρίτη φωτογραφία btw! Πόσο λαχταριστά φαίνονται τα τρουφάκια έτσι μαζεμένα!
    Σε φιλώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Χριστός Ανέστη και χρόνια πολλά Χρυσαυγή!!! Διαχρονική αξία και νοστιμιά αυτά τα τρουφάκια και ό,τι καλύτερο οι φωτογραφίες!!! Έχω κι εγώ έναν κορμό ...μήπως τον θες;;;;; χαχαχα
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. αγαπαμε τρουφακιααααααα !! τελεια σουπερ ζουμπουρλουδικα! νομιζω αγαπησα παραπανω τα ξυλα σου χαχαχα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Έχει γίνει πια το αγαπημένο γλυκό της οικογένειας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή