22 Νοεμβρίου 2016

Μπάμιες με πατάτες στο φούρνο







 Μερικές φορές τα λόγια στερεύουν στο μυαλό μου, δεν νιώθω πως έχω να πω κάτι  χρήσιμο ή ενδιαφέρον με αποτέλεσμα αυτό να  στέκεται εμπόδιο στο να αναρτήσω μια συνταγή που έχω φτιάξει και ανυπομονώ να την μοιραστώ μαζί σου. Γιατί έχω συνηθίσει  η συνταγή να συνοδεύεται πάντα με λίγα λόγια και σκέψεις μου, μοίρασμα της καθημερινότητάς μου στο βαθμό που εγώ επιλέγω και εξωτερίκευση της όρεξης που έχω ή που δεν έχω κάποιες φορές. Λες κι εσύ που θέλεις να φτιάξεις τις μπάμιες ενδιαφέρεσαι να μάθεις πως πέρασα εγώ τη μέρα μου χθες ή τι μου συνέβη την περασμένη εβδομάδα. Πφφφ... Χρυσαυγή ξεκόλλα!





Το θέμα όμως είναι πως το μπλόγκ αυτό είναι ένας απόλυτα ζωντανός οργανισμός που βασίζεται στην ειλικρινή  (από τη μεριά μου τουλάχιστον) σχέση που έχουμε αναπτύξει τόσα χρόνια και δεν μου πάει η καρδιά να σου δώσω μια ξερή συνταγή έτσι, χωρίς να τα πούμε και λιγάκι. Αλλά όχι σήμερα! Δεν είναι μια από αυτές τις μέρες. Σήμερα θα σου πω απλά καληνύχτα!




Εύχομαι μόνο να φτιάξεις τις μπάμιες γιατί πραγματικά είναι λουκούμι και θα με θυμηθείς! Τις μαγειρεύω πάντα στο φούρνο γιατί έτσι ξεροψήνονται και μένουν ατόφιες χωρίς να ανακατεύονται στην κατσαρόλα και να λιώνουν. Αναρώτιέμαι αν υπάρχει τίποτα χειρότερο να φας απ΄τη λιωμένη μπάμια... Αν βέβαια είσαι απ΄αυτούς που δεν τις τρώνε χωρίς κοτόπουλο, υπάρχει και για σένα συνταγή από παλία. Να, εδώ!


Καληνύχτα λοιπόν!!!!  






ΜΠΑΜΙΕΣ ΜΕ ΠΑΤΑΤΕΣ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ


Υλικά: 


     1)      500 γραμμάρια μπάμιες μικρές (extra)

     2)      500 γραμμάρια πατάτες καθαρισμένες

     3)      1 μέτριο κρεμμύδι

     4)      2 σκελίδες σκόρδο

     5)      150 ml ελαιόλαδο

     6)      100 ml  ντοματοχυμό

     7)      50 ml ξίδι από λευκό κρασί

     8)      1 κοφτό κουταλάκι γλυκού ζάχαρη

     9)      1 κουταλιά σούπας λευκό μπαλσάμικο ξίδι

     10)   Αλάτι

     11)   Πιπέρι





Μέθοδος: 


Βάζουμε στο μούλτι το κρεμμύδι και το σκόρδο και τα πολτοποιούμε. Ο λόγος που δεν τα ψιλοκόβουμε αλλά τα πολτοποιούμε είναι για να έχουμε μια πιο δεμένη σάλτσα στο τέλος. 


Παίρνουμε ένα μέτριο ταψί και τοποθετούμε στο μισό τις μπάμιες και στο υπόλοιπο μισό τις πατάτες κομμένες κυδωνάτες (όπως τις κόβουμε για το ψητό κοτόπουλο στο φούρνο). 




Είναι καλύτερα να έχουμε τα λαχανικά μας διαχωρισμένα γιατί εκτός του ότι βολεύει στο σερβίρισμα έχουμε και καλύτερο αποτέλεσμα στο ψήσιμο μιας και οι μπάμιες μελώνουν καλύτερα όταν είναι μαζί όλες. 





Προσθέτουμε στο ταψί το ελαιόλαδο και το ντοματοχυμό. Πάνω από τις μπάμιες τώρα ρίχνουμε το λιωμένο κρεμμύδι με το σκόρδο, τη ζάχαρη, το ξίδι από λευκό κρασί και το μπαλσάμικο. Ανακατεύουμε με τα χέρια μας τις μπάμιες με το κρεμμύδι. Το κρεμμύδι δεν το βάζουμε στις πατάτες. 


Τέλος προσθέτουμε στο φαγητό 250 ml νερό, αλάτι και πιπέρι.  



Ψήνουμε το φαγητό στους 170 βαθμούς για περίπου  μιάμιση ώρα στον αέρα.  Δεν το ανακατεύουμε καθόλου κατά τη διάρκεια του ψησίματος γιατί οι μπάμιες θα λιώσουν. Αν χρειαστεί βάζουμε ένα αλουμινόχαρτο πάνω από το ταψί προς το τέλος του ψησίματος για να μην πάρει περισσότερο χρώμα απ΄ότι θέλουμε και ξεραθούν οι μπάμιες. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο ακόμα νερό, αν δηλαδή δούμε πως έχει πιει τα υγρά του. Στην περίπτωση που προσθέσουμε νερό πιάνουμε το ταψί με τα δυο μας χέρια και το κουνάμε δεξιά και αριστερά για να πάει παντού χωρίς όμως να ανακατέψουμε το φαγητό. Τέλος το φαγητό είναι έτοιμο όταν δούμε πως οι μπάμιες και οι πατάτες έχουν μαλακώσει πολύ και το φαγητό έχει μείνει μόνο με το λάδι του, χωρίς καθόλου νερό. 





Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο και το αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου πριν σερβίρουμε. Τα λαδερά φαγητά είναι καλύτερα να τα τρώμε όταν έχουν μείνει λίγη ώρα γιατί έτσι αναδεικνύεται η γεύση τους καλύτερα απ΄ότι να τα φάμε αμέσως όταν βγουν από το φούρνο. 


Καλή επιτυχία!!! 








15 σχόλια:

  1. Καλά....πρώτη φορά βλέπω αυτόν τον συνδυασμό!!
    Σούπερ χορτοφαγικό φαγητό και πολύ ωραίες φωτογραφίες!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και να ΄ξερες πόσο ταιριαστός συνδυασμός είναι! Πρέπει να το δοκιμάσεις κάποια στιγμή αυτό το φαγητό. Θα σου αρέσει!!!

      Διαγραφή
  2. Όσο κι αν μου αρέσει να διαβάζω τα νέα σου, δεν μπορώ να πω ότι αυτή η "ξερή", όπως λες, συνταγή με αφήνει ασυγκίνητη... Λατρεύω τις μπάμιες από παιδί, η μαμά μου πάντα σταυροκοπιόταν γι' αυτό... Μου αρέσει πολύ αυτό το "τακτοποιημένο" περίπου τουρλού στο ταψί σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τις μπάμιες και μερικά άλλα φαγητά τέτοιου είδους ή τα λατρεύεις από παιδί ή τα μισείς. Κι εδώ που τα λέμε μπορώ να καταλάβω γιατί κάποιος μπορει να σιχαίνεται τις μπάμιες. Κι εγώ αν δω στραπατσαρισμένη μπάμια και λιωμένη δεν νομίζω οτι θα την αγγίξω. Γι΄αυτό μου αρέσει αυτό το φαγητό. Αθικτες, ολόκληρες και ξεροψημένες από το ταψί κατευθείαν στο πιάτο. Και οι πατατούλες το κάνουν το φαγητό πλήρες και σε χορταίνουν. Χαίρομαι που σου άρεσε Χρύσα!!! Σε φιλώ!!!!!

      Διαγραφή
  3. Eμένα μου αρέσει να μαθαινω και κάτι παραπάνω εκτός της συνταγής, π.χ. πως πέρασες τη μέρα σου ή κάποιο παρασκήνιο πίσω από την συνταγή. Ωραίο είναι αυτό, όταν έχουμε όρεξη και κέφι ;)

    Εντάξει ... το λιγουρεύτηκα το φαγητο. Μου αρέσει που είναι χωρισμένα και κάθε υλικό έχει το χώρο του. Οι μπάμιες στο φούρνο μένουν ολόκληρες κι εμένα έτσι μου αρέσουν. Αχ..οι πατατούλες είναι μούρλια. Εξαιρετικό φαγάκι ;)

    Φιλιά πολλά :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το κέφι προϋποθέτει εναλλαγές και καινούριες προσλαμβάνουσες. Οταν οι μέρες είναι ίδιες και τα νέα ανύπαρκτα (που αυτό δεν είναι απαραίτητα και κακό εδώ που τα λέμε) δεν έχω κάτι να πω. Κι απ΄το να λέω βλακείες προτιμώ να μη μιλάω. Τη συνταγή όμως επειδή την είχα προαναγγείλει μέσω ίνσταγκραμ και την καθυστέρησα ήθελα να την βάλω γιατί μερικές φίλες την περίμεναν!!!

      Δοκίμασέ το κάποια στιγμή το φαγάκι αν σου αρέσουν οι μπάμιες!!!
      Σε φιλώ ! Καλημέρες!!

      Διαγραφή
  4. Πολύ νόστιμος συνδυασμός και κυρίως βολικό που γίνεται στο φούρνο!!Μου άρεσε πολύ και θα το δοκιμάσω!!
    Καληνύχτα Χρυσαυγή!! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ Μαρί μου! Εχεις δίκιο. Είναι βολικό φαγητό όπως και όλα αυτού του είδους. Αν το δοκιμάσεις θα χαρώ να μου πεις πως σου φάνηκε.
      Καλησπέρα!!!

      Διαγραφή
  5. Μμμμ!! Ιδιαίτερος συνδυασμός Χρυσαυγή μου που δεν τον είχα σκεφτεί... ίσως γιατί οι μπάμιες δεν είναι από τα αγαπημένα μου και απλώς ...τις καταπίνω για να μην παίζω την ιδιότροπη!!
    Φοβερή η φωτογραφία με τις δύο μπάμιες!
    Καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μιαμ, μιαμ...Πόσο μου αρέσουν οι μπάμιες κ οι δικές σου στις φωτογραφίες με έκαναν να θέλω να τις φτιάξω σήμερα κιόλας. Θα δοκιμάσω το κόλπο και με το διαχωρισμό των υλικών! Καλημέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Σας βρηκα μεσα απο το printerest απο τις φωτογραφιες σας και μονο θα κανω αυτο το φαγητο,δεν το εχω φτιαξει ποτε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Πριν λίγο της έκανα βγήκαν λουκούμι απίστευτη γεύση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Πάρα πολύ ωραία συνταγή!
    Δεν έχω φτιάξει ποτέ τόσο νόστιμες μπάμιες. Και ο συνδυασμός πολύ έξυπνος! Μπράβο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Από τότε που βρήκα αυτή τη συνταγή, μόνο έτσι μαγειρεύω. Απίστευτα νόστιμο. Ευχαριστώ πάρα πολύ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

πήγαινε στην κορυφή! 01 09 10