14 Απριλίου 2022

Μαυρομάτικα φασόλια με μάραθο

 


Φαγητό θησαυρός της Κρητικής παράδοσης με μόνο 4 υλικά. Θα το ευχαριστηθείς με μια μόνο προϋπόθεση. Ο μάραθος να είναι άγριος, γιατί μόνον αυτός είναι αρωματικός και απογειώνει τούτο το φαγητό.




Όταν τα υλικά είναι λίγα δεν υπάρχει περιθώριο να καλύψει το ένα το άλλο. Όλα είναι πρωταγωνιστές κι όλα «ακούγονται». Γι΄ αυτό τα μαυρομάτικα με μάραθο θα τα φτιάξεις μονάχα την άνοιξη γιατί τότε είναι η εποχή του και μονάχα εσύ που ζεις στην επαρχία γιατί απ΄  όσο ξέρω στις μεγαλουπόλεις δεν φυτρώνει μάραθος στα πεζοδρόμια. Βέβαια αν πας σε κάποια «ψαγμένη» λαική το θεωρώ πολύ πιθανό να βρεις άγριο μάραθο. Έχε πίστη. Κάνε το τεστ της μύτης κι αν το ματσάκι σου «τη σπάσει» (τη μύτη βεβαίως) με την μυρωδιά ούζου που αναδύεται, τότε αυτός είναι για σένα. Αγόρασέ τον και βουρ για τη συνταγή.

Νηστεύεις δε νηστεύεις θα την απολαύσεις εξίσου. Ίσως αν νηστεύεις, θα την χαρείς ένα τικ παραπάνω γιατί είναι ένα φαγητό πέρα από τα καθιερωμένα που έχεις συνηθίσει την περίοδο της Σαρακοστής.




ΜΑΥΡΟΜΑΤΙΚΑ ΦΑΣΟΛΙΑ ΜΕ ΜΑΡΑΘΟ

Υλικά:

1)     400 γραμμάρια φασόλια μαυρομάτικα

2)     100 γραμμάρια άγριο μάραθο, χωρίς τα κοτσάνια, χοντροκομμένο

3)     ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο

4)     1 μεγάλη φρέσκια ντομάτα κομμένη σε καρεδάκια + 1 κουταλάκι γλυκού πελτέ ή 400 γραμμάρια ντοματάκια κονκασέ ψιλοκομμένα

5)      1 μεγάλο κρεμμύδι κομμένο σε καρέ

6)     Αλάτι

7)     Άφθονο πιπέρι




Μέθοδος:

Βάζουμε σε μια κατσαρόλα με άφθονο νερό τα μαυρομάτικα. Τα βράζουμε για 15 λεπτά (μετράμε το χρόνο από τη στιγμή που το νερό θα πάρει βράση) κι έπειτα τα στραγγίζουμε σε σουρωτήρι, πετώντας το νερό που έβρασαν. Αυτό γίνεται γιατί το πρώτο νερό μαυρίζει και δίνει άσχημο χρώμα στο φαγητό αλλά και γιατί τα φασόλια θα γίνουν στο τέλος πιο ελαφριά στην πέψη.

Στην ίδια κατσαρόλα ρίχνουμε το λάδι να ζεσταθεί και σοτάρουμε σε αυτό το ψιλοκομμένο κρεμμύδι μέχρι να γίνει διάφανο. Προσθέτουμε το μάραθο χοντροκομμένο, τη ντομάτα (είτε τη φρέσκια μαζί με ένα κουταλάκι πελτέ, είτε τα ψιλοκομμένα ντοματάκια κονκασέ) και ένα φλιτζάνι νερό. Αφήνουμε τη σάλτσα να σιγοβράσει για 5 λεπτά περίπου.

Τέλος προσθέτουμε τα μαυρομάτικα φασόλια μέσα στην κατσαρόλα με τη σάλτσα. Ρίχνουμε πιπέρι και νερό, τόσο ώστε να τα καλύψει ελαφρώς (όχι πολύ όμως) και αφήνουμε το φαγητό να σιγομαγειρευτεί με κλειστό καπάκι μέχρι να μαλακώσουν τα μαυρομάτικα. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο νερό ακόμα, αν δούμε ότι το «πίνει» αλλά τα φασόλια δεν είναι έτοιμα. Στο τέλος ρίχνουμε αλάτι κι ανακατεύουμε ελαφρά για να μη λιώσουν!

Το φαγητό πρέπει να μείνει με ζουμάκι κι όχι να στεγνώσει εντελώς, αλλά όχι να είναι και σε στιλ σούπας.

Σερβίρουμε τα μαυρομάτικα συνοδεία ενός ωραίου ζυμωτού ψωμιού σε θερμοκρασία δωματίου κι όχι καυτά.

Καλή επιτυχία!!!




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

πήγαινε στην κορυφή! 01 09 10