12 Σεπτεμβρίου 2023

Λαζάνια με κιμά και μπεσαμέλ

 


Τα λαζάνια με κιμά και μπεσαμέλ δεν είναι παστίτσιο κι αυτό ας το ξεκαθαρίσουμε εξ αρχής. Το παρόν αποτελεί προϊόν διαφορετικής μαγειρικής. Η γεύση, τα υλικά και η όψη είναι φανταστικά και οποιαδήποτε ομοιότητα με το παστίτσιο είναι συμπτωματική και δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Και τώρα που τα είπαμε και τα ξεκαθαρίσαμε, ας συνεχίσουμε στο δια ταύτα.




Αν κάποτε φας ή μαγειρέψεις λαζάνια με κιμά και η γεύση σου θυμίζει το παστίτσιο, τότε να είσαι σίγουρη ότι κάτι δεν έχει πάει καλά. Το παστίτσιο είναι ένα και στον κόσμο άλλο κανένα. Τα λαζάνια είναι άλλο πράγμα και ας έχουν την αγία τριάδα των συστατικών, δηλαδή ζυμαρικό, κιμά και μπεσαμέλ.




Τα λαζάνια έχουν μια πολυπλοκότητα στη συνταγή του κιμά. Δηλαδή, πολύ περισσότερα υλικά (κυρίως μπαχαρικά και μυρωδικά) που όμως δίνουν πολυεπίπεδη γεύση. Επίσης η μπεσαμέλ έχει κάποιο τυρί που πάντα η δική μου επιλογή είναι το καπνιστό μετσοβόνε το οποίο νομίζω είναι το ιδανικό και ανεβάζει το πιάτο κατά πολύ. Τέλος η υγρασία είναι το παν. Τα λαζάνια πρέπει να είναι ζουμερά κι αυτό είναι νόμος. Να μην κόβονται δηλαδή σε σταθερά κομμάτια όπως το παστίτσιο, αλλά να ρέουν εδώ κι εκεί, ακόμα κι όταν είναι χλιαρά. Άλλωστε η υγρασία είναι αναγκαία καθώς τα λαζάνια βράζουν μέσα σε αυτήν, αφού μπαίνουν σε στρώσεις μέσα στο σκεύος ωμά, σε αντίθεση με το παστίτσιο που τα μακαρόνια προηγουμένως τα έχουμε ήδη βράσει.




Η συνταγή είναι εκπληκτική και πραγματικά είναι εμπειρία να την δοκιμάσεις. Μπορεί η λίστα των υλικών να δείχνει εκ πρώτης μεγάλη, αλλά για κάποιον που μαγειρεύει με μπαχαρικά και μυρωδικά είναι όλα πολύ βατά και οι περισσότεροι τα έχετε ήδη σπίτι. Το πράσο δεν φαίνεται αλλά η γλύκα του είναι απαράμιλλη, όπως και το καρότο είναι αναγκαίο να πολτοποιηθεί κι όχι να τριφτεί, έτσι ώστε να ενσωματωθεί στον κιμά χωρίς να γίνεται αντιληπτό με το μάτι.

Αν τα φτιάξεις θα χαρώ να το μάθω αλλά περισσότερο θα χαρείς εσύ να τα φας!




ΛΑΖΑΝΙΑ ΜΕ ΚΙΜΑ ΚΑΙ ΜΠΕΣΑΜΕΛ

Υλικά για τον κιμά:

1)     600 γραμμάρια κιμά μοσχαρίσιο από λάπα

2)     100 ml ελαιόλαδο

3)     1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι

4)     2 μικρά πράσα ψιλοκομμένα

5)     2 μέτρια καρότα

6)     2 σκελίδες σκόρδο

7)     1 κουταλάκι γλυκού ξερό δεντρολίβανο ή 1 μεγάλο κλωνάρι φρέσκο δεντρολίβανο ψιλοκομμένο

8)     1 κουταλάκι γλυκού θυμάρι ξερό

9)     1 κουταλάκι γλυκού ρίγανη

10)  1 ξύλο κανέλας

11)  2 δαφνόφυλλα

12)  2-3 τσιμπιές μοσχοκάρυδο τριμμένο

13)  ¼ κουταλάκι γλυκού γαρύφαλλο τριμμένο

14)  ¾ φλιτζανιού κόκκινο ξηρό κρασί

15)  1 κουταλιά σούπας πελτέ ντομάτας

16)  500 γραμμάρια ντοματοχυμό συμπυκνωμένο

17)  1 φλιτζάνι ζωμό κοτόπουλου (προαιρετικά)

18)  1 γεμάτο κουταλάκι γλυκού μέλι

19)  Αλάτι

20)  Πιπέρι

Υλικά για τη μπεσαμέλ:

1)     80 γραμμάρια βούτυρο

2)     70 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις

3)     1 λίτρο φρέσκο γάλα

4)     2 τσιμπιές μοσχοκάρυδο

5)     100 γραμμάρια μετσοβόνε τριμμένο

6)     Αλάτι

Επιπλέον υλικά:

1)     1 πακέτο φύλλα λαζάνια

2)     50 γραμμάρια μετσοβόνε τριμμένο

3)     70 γραμμάρια παρμεζάνα τριμμένη




Μέθοδος:

Φτιάχνουμε τον κιμά τον οποίο μπορούμε να τον ετοιμάσουμε και από την προηγούμενη μέρα.

Αρχικά βάζουμε στο μούλτι το κρεμμύδι κομμένο στα 4, τα καρότα σε ροδέλες και το σκόρδο και τα πολτοποιούμε όλα μαζί, όσο περισσότερο γίνεται. Αφήνουμε αυτό το μίγμα στην άκρη.

Σε μια πλατιά κατσαρόλα με βαρύ πάτο (πλασωτέ) βάζουμε το λάδι να κάψει και ρίχνουμε μέσα το ψιλοκομμένο πράσο ανακατεύοντας συνεχώς ώστε να μαραθεί και να μαλακώσει. Κατόπιν προσθέτουμε τον κιμά και τον σπάμε με την ξύλινη σπάτουλα ανακατεύοντάς τον να αλλάξει το χρώμα του. Τον αφήνουμε να πιεί τα υγρά του καθώς σοτάρεται και στη συνέχεια σβήνουμε με το κρασί.

Αφού το αφήσουμε 2-3 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ σε δυνατή θερμοκρασία προσθέτουμε τα πολτοποιημένα υλικά (κρεμμύδι, καρότο, σκόρδο) και όλα τα μπαχαρικά μαζί με τα μυρωδικά (δεντρολίβανο, θυμάρι, ρίγανη, κανέλα, δαφνόφυλλα, μοσχοκάρυδο, γαρύφαλλο). Ανακατεύουμε καλά και προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας, το συμπυκνωμένο ντοματοχυμό, το μέλι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Ανακατεύουμε και τέλος ρίχνουμε το ζωμό κοτόπουλου αν τον χρησιμοποιήσουμε ή αν δεν θέλουμε να τον χρησιμοποιήσουμε ρίχνουμε την ίδια ποσότητα ζωμού, σε νερό. Αφού πάρει βράση πάλι το φαγητό, το σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε μέχρι να μείνει με σχετικά λίγα υγρά. Δεν θέλουμε δηλαδή να «πιεί» όλη την υγρασία του γιατί αυτή θα χρειαστεί ώστε να μαλακώσουν και να βράσουν τα λαζάνια. Τέλος, αφού το φαγητό έχει μαγειρευτεί το δοκιμάζουμε, αλατίζουμε και το αφήνουμε στην άκρη.

Το αλάτι μπαίνει στο τέλος γιατί αν χρησιμοποιήσουμε ζωμό και ήδη έχει αλάτι,  μπορεί να χρειαστεί λίγο έως καθόλου. Αν δεν βάλουμε ζωμό, τότε μπορούμε να το αλατίσουμε από τη στιγμή που θα βάλουμε όλα τα υλικά στην κατσαρόλα.

Φτιάχνουμε τη μπεσαμέλ.

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το γάλα και το αλεύρι. Με το σύρμα ανακατεύουμε πολύ καλά ώστε να διαλυθεί το αλεύρι. Κατόπιν βάζουμε την κατσαρόλα στο μάτι της κουζίνας και το ανάβουμε στο τέρμα. Ανακατεύουμε με το σύρμα όση ώρα χρειάζεται ώστε να ζεσταθεί το γάλα και να πήξει η μπεσαμέλ. Το ανακάτεμα θα είναι συνεχές για να μην «πιάσει» στον πάτο της κατσαρόλας η κρέμα. Η μπεσαμέλ θα είναι σχετικά αραιή και όχι πολύ πηχτή. Θα είναι έτοιμη μόλις αρχίσει να κάνει φουσκάλες στην επιφάνεια. Τότε αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και ρίχνουμε μέσα το βούτυρο ψιλοκομμένο ανακατεύοντάς το ώστε να λιώσει, το μοσχοκάρυδο και τέλος το τριμμένο μετσοβόνε για να λιώσει κι αυτό. Αλατίζουμε τελευταία δοκιμάζοντας πρώτα διότι το μετσοβόνε είναι αλμυρό τυρί. Αφήνουμε τη μπεσαμέλ στην άκρη.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς.

Παίρνουμε ένα βαθύ πυρίμαχο σκεύος διαστάσεων περίπου 35Χ26 εκατοστών και ρίχνουμε μέσα στον πάτο του λίγο λάδι (2-3 κουταλιές σούπας) και το ¼ της μπεσαμέλ. Απλώνουμε καλά τη μπεσαμέλ να ανακατευτεί με το λάδι και στη συνέχεια τοποθετούμε μια στρώση λαζάνια κατά τέτοιο τρόπο ώστε να καλυφθεί όλος ο πάτος. Αν χρειαστεί σπάμε μερικά λαζάνια και κλείνουμε τα κενά που υπάρχουν.

Στη συνέχεια στρώνουμε το 1/3 του κιμά και πάνω στον κιμά απλώνουμε το άλλο ¼ της μπεσαμέλ. Με την ραχη ενός κουταλιού απλώνουμε τη μπεσαμέλ πάνω στον κιμά και φυσικά δεν μας πειράζει αν ανακατεύεται με αυτόν.

Από πάνω στρώνουμε την δεύτερη στρώση λαζάνια. Κατόπιν άλλο 1/3 κιμά και άλλο ¼ μπεσαμέλ κατά τον ίδιο τρόπο.

Τέλος στρώνουμε την τρίτη και τελευταία στρώση λαζανιών. Πάνω τους απλώνουμε το τελευταίο 1/3 κιμά και το τελευταίο ¼ μπεσαμέλ. Στο τελείωμα πασπαλίζουμε με τα 50 γραμμάρια τριμμένου μετσοβόνε και από πάνω με την τριμμένη παρμεζάνα.

Τοποθετούμε το σκεύος στον φούρνο χωρίς να το σκεπάσουμε με οτιδήποτε και ψήνουμε στους 180 βαθμούς στον αέρα για περίπου 35-40 λεπτά. Θα δούμε ότι το φαγητό έχει κάνει μια πολύ ωραία και ρόδινη κρούστα. Τότε το βγάζουμε από το φούρνο και το αφήνουμε να σταθεί περίπου 15 λεπτά πριν το κόψουμε για να το σερβίρουμε.

Καλή επιτυχία!!!

 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

πήγαινε στην κορυφή! 01 09 10