14 Απριλίου 2013

Κουλουράκια Σμυρνέικα



              Ερχεται το Πάσχα. Κοντοζυγώνει. Ελπίζω να έρθει και η Ανοιξη μαζί του, γιατί πραγματικά βαρέθηκα το κρύο, τη μουντάδα και τον γκρίζο ουρανό. Φτιάξτε από τώρα τα σμυρνέικα κουλουράκια που θα απολαύσετε και θα δωρίσετε τις γιορτινές ημέρες. Μη φοβάστε. Αντέχουν!!

              Η συνταγή που σας δίνω είναι πετυχημένη και πολύ - πολύ ωραία. Έχω δύο συνταγές Σμυρνέικων. Η μία είναι η αυθεντική που έχει φτάσει στα χέρια μου από φίλη της γιαγιάς μου που καταγόταν από τη Σμύρνη. Το πρόβλημά τους είναι πως είναι πολύ δύσκολα στο πλάσιμο. Πολύ δύσκολα όμως... Λες και είναι ζωντανά τα άτιμα.

              Αυτά που προτείνω σήμερα είναι η δεύτερη επιλογή. Η πιο βατή. Είναι όμως πολύ - πολύ νόστιμα, εξαιρετικά μυρωδάτα λόγω του πορτοκαλιού και φυσικά πλάθονται χωρίς κόπο.

               Δοκιμάστε τα και θα τα καθιερώσετε όπως έκανα κι εγώ!





ΚΟΥΛΟΥΡΑΚΙΑ ΣΜΥΡΝΕΙΚΑ

Υλικά:

1)   500 γραμμάρια μαργαρίνη 
2)   1 κρασοπότηρο λάδι  
3)   500 γραμμάρια ζάχαρη και επιπλέον 1/2 κρασοπότηρο ζάχαρη 
4)   1 κρασοπότηρο χυμό πορτοκάλι 
5)   Ξύσμα από 2 πορτοκάλια 
6)   Το χυμό μισού λεμονιού 
7)   1 κρασοπότηρο γάλα εβαπορέ (αραιωμένο μισό νερό και μισό γάλα) 
8)   ½ κρασοπότηρο κονιάκ  
9)   2 βανίλιες 
10) 1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ 
11) 1 ½ κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις 
12) 3 κρόκους αυγών  
13)1 κρόκο αυγού επιπλέον για το άλλειμμα 


 

Διαδικασία:

           Χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη στο μίξερ για 15΄-20΄ μέχρι να ασπρίσουν πολύ καλά και να φουσκώσουν. Κατόπιν προσθέτουμε ένα – ένα όλα τα υγρά δηλαδή, το λάδι, το χυμό πορτοκαλιού, το χυμό λεμονιού, το γάλα και το κονιάκ, ενώ ενδιάμεσα τα χτυπάμε. Στη συνέχεια ρίχνουμε το ξύσμα, τις βανίλιες, τους κρόκους των αυγών (έναν - έναν) και το αλεύρι που έχουμε ανακατέψει με το μπέικιν.

           Η ζύμη είναι έτοιμη. Πλάθουμε σε κουλουράκια στρογγυλά ή κοτσίδες ή ότι σχήμα εμείς θέλουμε. 

           Τοποθετούμε τα κουλουράκια σε ταψί το οποίο έχουμε καλύψει με χαρτί ψησίματος. Δεν χρειάζεται να αφήσουμε μεταξύ τους μεγάλες αποστάσεις καθώς τα κουλουράκια αυτά δεν φουσκώνουν σχεδόν καθόλου. Όπως τα πλάθουμε έτσι μένουν. 

           Σε ένα μπολάκι ρίχνουμε έναν κρόκο αυγού και ελάχιστο νεράκι (περίπου μισό σφηνάκι). Το χτυπάμε και αλείφουμε τα κουλουράκια στην επιφάνειά τους με ένα πινέλο με το μείγμα αυτό έτσι ώστε όταν ψηθούν να γυαλίσουν. 

           Τα ψήνουμε στην αερόθερμη στους 170 βαθμούς για περίπου 20’. Επειδή ο χρόνος ψησίματος διαφέρει από κουζίνα σε κουζίνα, το κόλπο με το οποίο θα καταλάβουμε ότι είναι έτοιμα είναι το εξής. Θα πρέπει να  έχουν ροδίσει από κάτω αλλά επάνω παραμένουν κίτρινα. Δεν πρέπει να σκουρύνουν γιατί τότε σημαίνει ότι παραψήθηκαν. 

           Μόλις είναι έτοιμα τα βγάζουμε από το φούρνο και τα βάζουμε πάνω σε σχάρα να κρυώσουν. Διατηρούνται σε κλειστό δοχείο μπισκότων για αρκετό καιρό. 

Καλή επιτυχία!!!












 

40 σχόλια:

  1. Καλημέρα Χρυσαυγή μου.
    Μύρισαν προεόρτια Πάσχα. Στη φύση αλλά και στο blog σου!

    Αυτά τα κουλουράκια ήταν κάποτε μια από τις ευχάριστες προετοιμασίες των εορτών του Πάσχα για εμάς τα τότε παιδιά.
    Οι τεράστιες λαμαρίνες με τα κουλουράκια πηγαινοερχόντουσαν στους φούρνους της γειτονιάς και μας έβαζαν, με τη μοσχοβολιά τους, σε μεγάλο γευστικό πειρασμό!

    Η πρότασή σου είναι ιδιαίτερα νόστιμη και το άρωμα των κουλουριών δυνατό και ακαταμάχητο.

    Το food styling μοιάζει απίστευτο που συνδυάστηκε τόσο επιτυχημένα το καρώ ύφασμα με το dessein του μπισκοτόκουτου!

    Z.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ Ζαμπία μου!
      Είπα να τα βάλω νωρίς σχετικά για να έχει χρόνο όποιος θέλει να τα φτιάξει.
      Είναι πολύ νόστιμα όπως καλά επισημαίνεις κι εσύ.

      Όσο για το foodstyling, έτυχε και πέτυχε ο συνδυασμός!!! :)

      Σε φιλώ πολύ!

      Διαγραφή
  2. Γεια στα χέρια σου!
    Μύρισε Πάσχα Χρυσαυγή μου με τα υπέροχα κουλουράκια σου!
    Καλή Κυριακή:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολύ Μαράκι!
      Να είσαι καλά! Εύχομαι να σας αρέσουν πολύ!

      Διαγραφή
  3. Πάντα τέτοιες μέρες ανακυκλώνονται οι παιδικές μας αναμνήσεις και μεγιστοποιούνται με τις απίθανες μυρωδιές που πλανώνται.Κάθε μυρωδιά και μια μνήμη.Κάθε γεύση και μια ανάμνηση.
    Στο φευγαλέο κλείσιμο των ματιών,που πολλές φορές θεραπευτικά κάνουμε αναζητώντας την αθώα και ανέμελη εποχή των παιδικών μας χρόνων,κρύβεται και η ανεπανάληπτη μυρωδιά των πασχαλιάτικων μπισκότων.Το άρωμα τους που συνειρμικά μας οδηγεί στην αθωότητα και τις παραδοσιακές απολαύσεις των νεανικών μας χρόνων.Το Πάσχα που ερχόταν, θεατές του οργασμού των οικιακών εργασιών που λάμβαναν χώρα στα σπίτια μας,αλλά και του θαύματος της αναγέννησης της φύσης που γινόταν ταυτόχρονα και αποτελούσε ένα ανεξήγητο φαινόμενο στα παιδικά μας μυαλά.
    Τα πασχαλινά σου κουλουράκια Χρυσαυγή μου με βάζουν σε αυτό το κλίμα και μ'αρέσει.Επιτήδεια αραδιάστηκαν μπροστά μου ,επιδέξια στολίστηκαν και άριστα διακοσμήθηκαν.Πισθάγκωνα με αιχμαλώτισαν πιο πολύ με υπόσχεση.Με σεμνότητα, αλλά ευγένεια γεύσης.Με σκηνικό μοναδικού στυλ και πρωτοκλασσάτης φινέτσας για μαγκαζίνο με ιλουστρασιόν σελίδες.Με μαεστρία και γούστο έμπειρης chef.Mε λιτή ιεροτελεστία που αναδεικνύει την προσωπικότητα και την γενναιοδωρία του καλού γούστου.Με γλυκιά προσμονή για τις άγιες μέρες του Πάσχα που το κουλουράκι βυθίζεται στο πρωϊνό ρόφημα και λιώνει στον ουρανίσκο.Που στο πέρασμά σου από τον μπουφέ του σαλονιού, δεν χρειάζεσαι δικαιολογίες για να κουρσέψεις το περιεχόμενο του βάζου που φυλάσσουν προσεκτικά τον γλυκό θησαυρό.Τραγανές απολαυστικές μπουκιές που η παράδοση επιτρέπει τις παρασπονδίες και ηθελημένα αφήνει τις βανιλένιες μυρωδιές να πλανώνται στον αέρα του σπιτιού για να θυμάσαι ότι το Πάσχα και η Άνοιξη δεν είναι μακριά!!
    Καλή βροχερή Κυριακή Χρυσαυγή μου!!Πολλά πολλά φιλιά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βρέχει εκεί πάνω, έτσι δεν είναι ?
      Από αύριο θα έχουμε κι εμείς εδώ βροχή.
      Πότε επιτέλους θα κάνει καλό καιρό? Σκάσαμε και μπαφιάσαμε φέτος Φωτεινή και φαντάζομαι εσείς εκεί πάνω πολύ περισσότερο!

      Είπα να φέρω το Πάσχα νωρίς φέτος και να σας προετοιμάσω με τα Σμυρνέικά μου.
      Χαίρομαι που σου άρεσαν και σου έφεραν τόσες μνήμες.

      Ελπίζω να τα δοκιμάσεις κάποια στιγμή και πιστεύω να σου αρέσουν πολύ.

      Σε φιλώ πολύ πολύ και εύχομαι μια καλή καινούρια εβδομάδα!!

      Διαγραφή
  4. Άειντε και καλό Πάσχα, που λένε!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Χρυσαυγή μου δεν έχω δει πιο όμορφα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γειά σου Ερη μου!!
      Σε ευχαριστώ πολύ!!!!!! :)

      Διαγραφή
  6. Απαντήσεις
    1. Ακριβώς! Γιατί χρειάζονται και αυτές οι συνταγές που και που!!!

      Διαγραφή
  7. Μοσχομύρισαν τα κουλουράκια σου Χρυσαυγή μου κι έφεραν μαζί τους και το Πάσχα! Σου έγιναν καταπληκτικά και πόσο μου αρέσουν αυτές οι παραδοσιακές συνταγές!!!! Γεια στα χέρια σου!
    Καλή σου εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ Κική μου!
      Μυρίζουν Πάσχα όταν ψήνονται στο σπίτι.
      Κι εμένα μου αρέσουν πολύ οι παραδοσιακές συνταγές. Μας θυμίζουν τις ρίζες μας.

      Σε φιλώ πολύ!

      Διαγραφή
  8. Πολύ ωραία η φωτογράφιση με το καρό!!!!!
    Μου έβαλες ιδέες......μοσχομύρισαν!!!!

    Καλημέρα Χρυσαυγή μου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γειά σου Πεπη με τις ιδέες σου!!!
      Τα καρώ είναι στη μόδα και η φωτογράφιση σε πληροφορώ έγινε ένα χρόνο πίσω!!!!!

      Καλημέρα και φιλιά σου στέλνω!

      Διαγραφή
  9. Καλημέρα, Χρυσαυγή μου!
    Τραγανά και πολύ αρωματικά φαίνονται τα κουλουράκια σου, μπράβο!
    Ό τι πρέπει η συνταγή σου για να προγραμματίσουμε τις Πασχαλινές προετοιμασίες.
    Μάλλον άρχισε να μοσχοβολάει Πάσχα, μέχρις εδώ!
    Φιλάκια πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είπα να τα βάλω νωρίς φέτος, μιας και πέρσυ δεν πρόλαβα.
      Ετσι θα μπορέσει ο καθένας να κάνει τις προετοιμασίες άνετα και να κατασταλάξει στο τι θέλει να φτιάξει φέτος το Πάσχα.

      Φιλάκια Ελένη μου!!!

      Διαγραφή
  10. Ηρθε το Πάσχα Χρυσαυγή μου.
    Το καταλαβαίνω από τις μυρωδιές στον αέρα, από τα ανθισμένα λουλούδια.
    Και από τα κουλουράκια σου..

    Αυτά τα κουλουράκια είναι και για μετά το Πάσχα. Με τον καφέ είναι φανταστικά.
    Πολύ ωραία.

    Φιλιά πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι, ναι, ο καφές επιβάλεται Μάριον!!
      Τα κουλουράκια επίσης επιβάλλονται τώρα το Πάσχα αλλά και γενικώς!
      Δοκίμασε τη συνταγή και δεν θα χάσεις!

      Φιλιά σου στέλνω!!

      Διαγραφή
  11. Δεν γίνεται πάσχα χωρίς να μοσχοβολήσει το σπίτι μας με κουλουράκια!
    Και τούτα δω που είναι τόσο αρωματικά είναι ότι πρέπει για την περίσταση!
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ερμιόνη μου εσύ ξέρεις καλύτερα ότι τα κουλουράκια και τα τσουρέκια είναι συνυφασμένα με το Πάσχα. Και τούτα εδώ είναι αρωματικά και γευστικά όσο πρέπει για να γίνουν απαραίτητα!!

      Φιλάκια κοριτσάρα!

      Διαγραφή
  12. Γεια σου Χρυσαυγή μου, υπέροχα τα κουλουράκια σου!!!
    Φιλιά και καλή εβδομάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γειά σου και σένα Ρουλίτσα!
      Σε ευχαριστώ πολύ!!!

      Φιλιά!

      Διαγραφή
  13. …και το σπίτι θα μυρίσει κουλουράκια - κουλουράκια!!!!
    Ευκαιρία να βάλουμε και τα παιδάκια μας, μικρά – μεγάλα, στην κουζίνα!!!
    Μυρωδάτα και πεντανόστιμα τα κουλουράκια σου Χρυσαυγή μου!!!
    Καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι, κι εγώ τα φτιάχνω πάντα με τη Νεφέλη μαζί, μόνο που δεν τραγουδάμε το ομόνυμο τραγούδι!! χαχα

      Σε φιλώ Σιλένα μου!

      Διαγραφή
  14. Πεντανόστημα φαίνονται τα σμυρνέικα και αν κρίνω από τα υλικά, σίγουρα θα είναι.
    Ότι πρέπει για το Πάσχα αυτά τα παραδοσιακά κουλουράκια. Η ποσότητα όμως είναι
    τεράστια, πόσα κουλουράκια βγαίνουν;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν έχω μετρήσει τα τεμάχια να σου πω την αλήθεια μου.
      Η συνταγή είναι από τις παλιές παραδοσιακές και ως γνωστών τότε έφτιαχναν μεγάλες ποσότητες. Φυσικά μπορείς να χωρίσεις τα υλικά στη μέση και να φτιάξεις τη μισή δόση!!

      Φιλιά πολλά και καλή επιτυχία αν τα δοκιμάσεις!

      Διαγραφή
  15. Ε καλά, σμυρνέικα δεν θα φτιάξω φέτος που έχω τόσες φίλες food bloggers??? όχι μόνο θα φτιάξω για μας, αλλά θα μοιράσω και σε μαμά, πεθερά, φίλους και γειτόνισσα! Θα πάρω και όμορφα κουτάκια σαν το δικό σου που ζήλεψα Χρυσαυγή!!!
    Αντε με το καλό να τα φτιάξουμε!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αντε βρε Δήμητρα.. μπήκες στο πρόγραμμα των πασχαλινών δραστηριοτήτων από τώρα.
      Η δόση αυτή είναι ιδανική για μοίρασμα σε γνωστούς και φίλους. Βγαίνουν πολλά τα τεμάχια και όλοι θα ευχαριστηθούν.
      Σου άρεσε το κουτάκι, ε??? Θα βρεις σίγουρα κάτι αντίστοιχο στην αγορά και πολύ πιο όμορφο από το δικό μου!

      Σε φιλώ και εύχομαι καλή επιτυχία!!

      Διαγραφή
  16. Μας πρόλαβες με τη συνταγή! Κουλουράκια πασχαλινά σκέφτομαι από χθες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γρήγορα στην κουζίνα τότε Βέρα μου!
      Βάλε και την Αθηνούλα στο project!

      Διαγραφή
  17. Το πόσο μου αρέσουν αυτά τα κουλουράκια δεν λέγεται! Μπορώ να φάω ένα κουτί σαν αυτό της φωτογραφίας! Αν δεν με πιστεύεις, γέμισε το και στείλτο μου για να στο αποδείξω... χιχιχι!
    Πολλά φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. χαχαχααα
      Καλή είσαι και εσύ!!!! Με έκανες και γέλασα !!!

      Φιλιά πολλά!

      Διαγραφή
  18. Αυτά είναι τα "πλαθω κουλουράκια, με τα δυο χεράκια?".
    Επίσης, τι εννοείς "αντεχουν μέχρι το Πάσχα?", γιατι εμείς δε νομίζω να αντέχουμε, δεν ξερω εσεις τι "τέρατα αυτοσυγκράτησης είστε".
    Την κρατώ την συνταγή γιατί δεν έχω καμία παραδοσιακή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτοσυγκράτηση???
      Τι είναι πάλι τούτο????
      χαχαχαχχαααα

      Κράτα τη συνταγή Τάνια μου και φτιάξ΄την όποτε σου επιτρέψουν οι υποχρεώσεις και η κατάστασή σου πλέον!!

      Σε φιλώ πολύ κορίτσι!!

      Διαγραφή
  19. Τώρα τελευταία πήρα το κολάι με τα κουλουράκια, δεν με σταματάει τίποτα! Από τα υλικά και τις φωτογραφίες, καταλαβαίνω ότι είναι πολύ νόστιμα! Μπορείς να μου πεις -στο περίπου- πόσα σου βγήκαν στο μέγεθος που τα έπλασες; Γεια στα χέρια σου Χρυσαυγή μου!
    Πολλά πολλά φιλιά! Καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γειά σου Σελ μου!
      Η συνταγή είναι από τις παλιές παραδοσιακές. Τα τεμάχια βγαίνουν πολλά και δυστυχώς δεν έχω κάτσει να τα μετρίσω ή έστω να τα ζυγίσω.
      Πάντως μπορείς να χωρίσεις τα υλικά στη μέση και να φτιάξεις τη μισή δόση.

      Αξίζει τον κόπο! Το μέγεθος είναι μικρό. Φαντάσου ένα κλασικό κουλουράκι. Αλλωστε όπως λέω και πιο πάνω δεν φουσκώνουν. Όπως τα κάνεις έτσι περίπου μένουν!!

      Φιλιά πολλά!

      Διαγραφή
  20. ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ Η ΚΑΙΤΗ ΕΙΜΑΙ,ΤΙ ΚΑΝΕΙΣ?ΕΦΤΙΑΞΑ ΑΥΤΑ ΜΕ ΤΟ ΣΟΥΣΑΜΙ,ΕΠΙΚΡΑΤΗΣΕ ΠΑΝΙΚΟΣ ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΠΡΩΤΟΦΑΕΙ.ΕΙΝΑΙ ΟΜΩΣ ΥΠΕΡΟΧΑ.ΘΕΛΩ ΝΑ ΦΤΙΑΞΩ ΤΑ ΣΜΥΡΝΕΙΚΑ.ΜΕ ΤΙ ΒΟΥΤΥΡΟ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΗΣΩ ΤΗ ΜΑΡΓΑΡΙΝΗ?ΦΡΕΣΚΟ,Η ΦΥΤΙΝΗ ΜΠΟΡΩ?Σ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.ΚΑΛΟ ΒΡΑΔΥ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γειά σου Καίτη!!!!!!
      Χαίρομαι πολύ που έκανες τα σουσαμένια και μάλιστα άρεσαν τόσο πολύ!

      Ωραία, πάμε στο επόμενο βήμα τώρα... Επιχείριση Σμυρνέικα!
      Εχουμε και λέμε.
      Η συνταγή που δίνω είναι πολύ παλιά . Η μαργαρίνη είναι ένα προϊόν που δεν είναι καλό και ούτε από μένα αποδεκτό, αλλά πραγματικά είναι από τις λίγες συνταγές που δεν την έχω αντικαταστήσει.
      Αν θέλεις να την αντικαταστήσεις θα πρέπει να χρησιμοποιήσεις στη θέση της βούτυρο αγελαδινό. Όμως σίγουρα θα βγουν βαριά σε άρρωμα μιας και το βούτυρο έχει έντονο άρρωμα. Ελπίζω με το πορτοκάλι να μην φαίνεται τόσο. Μπορείς να το δοκιμάσεις.
      Θα χαρώ πολύ να μάθω πως πήγε.

      Καλή επιτυχία εύχομαι!!

      Διαγραφή

Ευχαριστώ για το σχόλιό σας!