10 Οκτωβρίου 2013

Παστίτσιο




Ναι, παστίτσιο!! 

Γιατί κάθε blog που έχει σχέση με τη μαγειρική και σέβεται τον εαυτό του, πρέπει να έχει οπωσδήποτε μια παραδοσιακή συνταγή για παστίτσιο. Και λέω παραδοσιακή γιατί με βάση το αρχικό μοντέλο, (που αποτελείται από μακαρόνια, κιμά και μπεσαμέλ), υπάρχουν άπειρες παραλλαγές.


 Με τον κιμά να έχει ενσωματωμένα διάφορα λαχανικά καθώς επίσης και πολλά διαφορετικά μυρωδικά ή μπαχαρικά. Αλλά και αντί μοσχαρίσιου κιμά, έχουμε συναντήσει το παστίτσιο και με κιμά κοτόπουλου, χοιρινού κοκ, φτιαγμένο με σάλτσα ντομάτας ή χωρίς. Επίσης η μπεσαμέλ μπορεί να αντικατασταθεί με μια ελαφρύτερη, για παράδειγμα με  μπεσαμέλ γιαουρτιού. Τέλος  υπάρχουν πολλές άλλες παραλλαγές ακόμα και στο είδος του ζυμαρικού και την προσθήκη διαφόρων  τυριών, μέχρι και φέτας...



Το παστίτσιο όμως όπως και να το φτιάξει κανείς έχει μια βασική συνταγή, που δεν είναι άλλη από αυτήν  της μαμάς μας!!!  Καθώς όλοι έχουν να δηλώσουν με περισσή υπερηφάνεια πως το καλύτερο παστίτσιο ever, είναι αυτό της μαμάς τους!!! Και πράγματι όλοι εμείς που θα το πούμε, έχουμε απόλυτο δίκιο.  Αυτό ξέρουμε, αυτό εμπιστευόμαστε. Μερικά πράγματα όπως και να το κάνεις... ΔΕΝ ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΠΟΤΕ.

Παρακάτω λοιπόν είναι η συνταγή για το δικό μου παστίτσιο. Απλή και παραδοσιακή, ακριβώς όπως την έμαθα από τη δική μου μητέρα. Και δεν θα πω πόσο νόστιμο είναι, γιατί θα γίνω γραφική.


ΠΑΣΤΙΤΣΙΟ 
(για το μεγάλο ταψί του φούρνου μας)

Υλικά για τη μπεσαμέλ: 

     1)      7 κούπες γάλα
     2)      21 κοφτές κουταλιές της σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
     3)      50 γραμμάρια βούτυρο καλής ποιότητας
     4)      2-3 αυγά ανάλογα με το μέγεθός τους (αν είναι πολύ μεγάλα βάλτε 2)
     5)      Αλάτι
     6)      ½ κουταλάκι του γλυκού τριμμένο μοσχοκάρυδο 


Υλικά για τον κιμά: 

     1)      1.300 γραμμάρια κιμά μοσχαρίσιο, άπαχο
     2)      150 γραμμάρια ελαιόλαδο
     3)      2 μέτρια κρεμμύδια λιωμένα στο μπλέντερ
     4)      400 γραμμάρια ντοματάκια κονκασέ πολτοποιημένα στο μπλέντερ
     5)      1 ξύλο κανέλας
     6)      Αλάτι
     7)      Πιπέρι
     8)      1 κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο
     9)      1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη 


Επιπλέον υλικά: 

     1)      500 γραμμάρια (1 πακέτο) μακαρόνια για παστίτσιο με τρύπα στη μέση
     2)      300 γραμμάρια κεφαλοτύρι τριμμένο
     3)      Λίγο βούτυρο για το βουτύρωμα του ταψιού
     4)      Λίγο ακόμα κεφαλοτύρι για πασπάλισμα από πάνω


Διαδικασία: 

Αρχικά φτιάχνουμε τον κιμά. Μπορούμε να τον ετοιμάσουμε από το προηγούμενο βράδυ αν θέλουμε και να τον διατηρήσουμε στο ψυγείο. 

                Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το λάδι να κάψει και σοτάρουμε σε αυτό, τον κιμά μέχρι να αλλάξει χρώμα. Ανακατεύουμε κατά διαστήματα. Όταν έχει αλλάξει πλέον το χρώμα του, προσθέτουμε τα λιωμένα κρεμμύδια, τα πολτοποιημένα ντοματάκια, το ξύλο κανέλας, αλάτι, πιπέρι, τη ζάχαρη, το μοσχοκάρυδο, καθώς και μία κούπα νερό. Αφήνουμε τον κιμά να βράσει όση ώρα χρειαστεί σε μέτρια θερμοκρασία μέχρι να πιει εντελώς τα υγρά του. Δεν πρέπει να μείνει με υγρά γιατί θα τα απορροφήσουν τα ζυμαρικά κατά το ψήσιμο και θα μαλακώσουν πολύ περισσότερο απ΄ όσο πρέπει. Όταν είναι ο κιμάς έτοιμος, τον δοκιμάζουμε και τον διορθώνουμε στο αλάτι. Πρέπει να είναι αλατισμένος κανονικά, έτσι όπως θα τον τρώγαμε αν τον βάζαμε πάνω στα μακαρόνια. Αφήνουμε τον κιμά στην άκρη.


Συνεχίζουμε με την μπεσαμέλ. 

                Σε μία κατσαρόλα την οποία ΔΕΝ έχουμε τοποθετήσει πάνω στο μάτι της κουζίνας ρίχνουμε το γάλα και τις 21 κουταλιές αλεύρι. Με έναν αυγοδάρτη ανακατεύουμε πάρα πολύ καλά και ζωηρά, έτσι ώστε να λιώσει το αλεύρι και να εξαφανιστούν τυχόν σβόλοι που έχει κάνει. Τοποθετούμε την κατσαρόλα πάνω στο μάτι της κουζίνας και το ανάβουμε σε μέτρια θερμοκρασία. Ανακατεύουμε συνεχώς και ασταμάτητα μέχρι η μπεσαμέλ να πήξει. Το ανακάτεμα πρέπει να γίνεται «γδέρνοντας» με τον αυγοδάρτη τον πάτο της κατσαρόλας έτσι ώστε να μην «πιάσει» η μπεσαμέλ. Ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να δούμε ότι το γάλα με το αλεύρι έχουν γίνει σαν μια κρέμα. Τότε αποσύρουμε το σκεύος από την φωτιά και ρίχνουμε μέσα το βούτυρο. Εχει σημασία το βούτυρο να είναι πολύ καλής ποιότητας. Προσθέτουμε αλάτι και μοσχοκάρυδο. Αφήνουμε 2-3 λεπτά τη μπεσαμέλ να σταθεί και να πέσει λίγο η θερμοκρασία της, ανακατεύοντας κατά διαστήματα. Στη συνέχεια προσθέτουμε τα αυγά, τα οποία έχουμε χτυπήσει καλά με το πιρούνι σαν ομελέτα. Όταν ρίξουμε τα αυγά στην κατσαρόλα με τη μπεσαμέλ, ανακατεύουμε πολύ ζωηρά με τον αυγοδάρτη έτσι ώστε να μην ψηθεί το αυγό και γίνει σαν ομελέτα, αλλά να επιτύχουμε μια καλή ενσωμάτωση με το υπόλοιπο μίγμα.  Αφήνουμε τη μπεσαμέλ στην άκρη ανακατεύοντας ανά λίγα λεπτά καλά, έτσι ώστε να μην πιάσει κρούστα η επιφάνειά της. Αν θέλουμε να αποφύγουμε αυτή τη διαδικασία μπορούμε να σκεπάσουμε την κατσαρόλα με μια καλά βρεγμένη και στραγγισμένη πετσέτα και να την κλείσουμε από πάνω με το καπάκι της. Μπορούμε να φτιάξουμε επίσης την μπεσαμέλ από το προηγούμενο βράδυ. 

                Τώρα ήρθε η σειρά για τα μακαρόνια. Βράζουμε τα μακαρόνια σε μια κατσαρόλα με νερό, στο οποίο έχουμε προσθέσει ένα κουταλάκι του γλυκού αλάτι. Τα βράζουμε αρκετά λιγότερο απ΄ ότι λέει η συσκευασία τους γιατί θα ψηθούν και στο φούρνο. Περίπου τον μισό χρόνο από την αναγραφόμενη ώρα. Θέλουμε να κρατάνε αρκετά όταν τα σουρώσουμε.  


Παστίτσιο πράξη 4η και τελευταία! Μοντάρισμα και ψήσιμο: 

                Βουτυρώνουμε το μεγάλο ταψί του φούρνου μας. Ρίχνουμε όλα τα μακαρόνια και το κεφαλοτύρι. Ανακατεύουμε καλά έτσι ώστε να πάει το τυρί παντού. Στρώνουμε ομοιόμορφα τα μακαρόνια σε όλη την επιφάνεια του ταψιού και τα πατάμε λίγο με τις παλάμες μας να ισιώσουν. 

                Από πάνω προσθέτουμε τον κιμά. Τον μοιράζουμε και αυτόν ομοιόμορφα σε όλο το ταψί, στρώνοντάς τον με την ανάποδη ενός κουταλιού. 

                Τέλος προσθέτουμε την μπεσαμέλ. Όταν τη στρώσουμε, πασπαλίζουμε την επιφάνειά της με 2-3 χούφτες κεφαλοτύρι και βάζουμε το ταψί στο φούρνο. Ψήνουμε στους 150-170 βαθμούς (ανάλογα με το πόσο δυνατός είναι ο φούρνος μας), στο αερόθερμο για 1,5 ώρα. 

                Αν δούμε ότι έχει ροδίσει η επιφάνεια του φαγητού μας χωρίς να είναι η ώρα να το βγάλουμε, το σκεπάζουμε με ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο και συνεχίζουμε το ψήσιμο. 

                Βγάζουμε το φαγητό από το φούρνο και το αφήνουμε τουλάχιστον 2-3 ώρες να σταθεί έτσι ώστε να κόβεται όμορφα χωρίς να διαλύεται. 

Καλή επιτυχία!! 

*Tip για τη μπεσαμέλ: 

Για να φτιάξουμε μπεσαμέλ χρειαζόμαστε για κάθε μία κούπα γάλα, 3 κοφτές κουταλιές της σούπας αλεύρι. Στο ταψί  μου αυτό εγώ χρησιμοποίησα 7 κούπες γάλα (2 λίτρα), άρα 21 κουταλιές αλεύρι. Αν θέλουμε κατ΄ αυτό τον τρόπο μπορούμε να αυξήσουμε ή να μειώσουμε την ποσότητα της μπεσαμέλ στο συγκεκριμένο φαγητό. Για ποιο αναλυτικές οδηγίες για την παρασκευή της μπεσαμέλ μπορείτε να δείτε εδώ.



37 σχόλια:

  1. Τι να πρωτοσχολιασω....το κείμενο?...τις φωτογραφίες?...το πόσο τέλεια κομμένο είναι το παστίτσιο?...το πόσο τέλεια έχεις πετύχει το πάχος της μπεσαμέλ, του κιμά και των μακαρόνιων??
    Άσε...δε σχολιάζω τίποτα..!!!!
    Έτσι ακριβώς μ αρέσει το παστίτσιο με μπόλικη μπεσαμέλ, μπόλικα μακαρόνια και λίγο κιμά!!
    Πάντως τελικά όλα σου τα φαγητά από καλούπι βγαίνουν!!!!!
    Όσο για τη φέτα...το πιασα. το υπονοούμενο.... :)
    Άντε σ' αφήνω...μαλλιασε η γλώσσα μου.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. χαχαχα Πέπη με έχεις πείσει.
      Θα γίνω καλουπατζής. Τέρμα. Θα φτιάχνω καλούπια για τετραγωνισμένα κομμάτια παστιτσιου, για κρουασάν και μπισκότα και θα γυαλοχαρτάρω μπαλάκια παρμεζάνας!! Το επάγγελμα της κρίσης!

      Αυτό για την φέτα δεν πήγαινε για σένα... αλλά μιας και το τσίμπησες, εντάξει!! χαχαχα

      Όσο για την γλώσσα σου, μέχρι στιγμής δεν έχει μαλλιάσει ποτέ μπροστά μου.
      Μέχρι στιγμής μαλλιάζουν τα πλήκτρα του πληκτρολογίου σου!

      Φιλιααααααααααααααααααααααα
      Ευχαριστώ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

      Διαγραφή
  2. Θεϊκό! Δεν μπορώ να το χαρακτηρίσω αλλιώς!
    Είναι πραγματικά εκπληκτική συνταγή, με όλα τα απαραίτητα υλικά, χωρίς τσαχπινιές και καινοτομίες όπως συνηθίζουμε να κάνουμε εμείς οι καινούριες μαγείρισσες-food bloggers!
    Μου θυμίζει πολύ το παστίτσιο που έφτιαχνε η γιαγιά μου!
    Τρελαίνομαι που βλέπω τόσο πλούσια την μπεσαμέλ!
    Και τα κομμάτια με χάρακα τα έκοψες βρε κορίτσι και είναι τόσο μα τόσο ευθυγραμμισμένα!
    Εύγε σου!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όλες το ίδιο μου λέτε τελικά για τα κομμάτια τα ευθυγραμμισμένα!!!! χαχαχα
      Τι να πω??? Τυχαίο ήταν μάλλον!! :)

      Όσο για το παστίτσιο, είναι για μένα από τα καλύτερα φαγητά που μπορώ να απολαύσω.
      Αρκεί να είναι όπως το θέλω. Με 2-3 δάχτυλα μπεσαμέλ!!!!!!

      Φιλιά και από μένα κορίτσι !!
      Καλό Σκ εύχομαι !!!

      Διαγραφή
  3. Απλά..φανταστικό το παστίτσιο σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ξελιγωτική η σημερινή σου πρόταση Χρυσαυγή μου! Την μπεσαμέλ πάντα την έφτιαχνα καβουρδίζοντας το αλεύρι στο βούτυρο, θα δοκιμάσω το δικό σου τρόπο την επόμενη φορά. Είμαι σίγουρη ότι γίνεται τέλεια και έτσι! Κλασσικό αγαπημένο πιάτο και στο δικό μας σπιτικό! Καλημερούδια! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εφη μου, πολλοί λένε ότι με το τσιγάρισμα του αλευριού στο βούτυρο φεύγει η αλευρίλα.
      Προσωπικά δεν καταλαβαίνω κάτι τέτοιο. Η μπεσαμέλ που φτιάχνω γίνεται βελούδινη και πολύ νόστιμη.
      Το κόλπο το έμαθα από τη νονά μου και τη μητέρα μου. Αυτες το έκαναν έτσι.
      Πιστεύω ότι είναι ο ποιο εύκολος τρόπος για να μην σου σβολιάσει η μπεσαμέλ.
      Από τότε που τον έχω εφαρμόσει δεν έχει αποτύχει.

      Αν το δοκιμάσεις θα χαρώ να μου πεις την γνώμη σου.
      Σε φιλώ !!!!

      Διαγραφή
  5. το απόλυτο μαμαδοφαγητό!!! τελειο!! φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φιάξ΄το για τον μικρό σου Νικόλα Ελπίδα μου!!!!!!!!!!!!!!!!!!

      Φιλιά και από μένα!

      Διαγραφή
  6. χα χα χα Όντως οι μαμάδες κάνουν το νοστιμότερο παστίτσιο!
    Αν και δεν είμαι φαν του παστίτσιου ομολογώ ότι οι φωτογραφίες σου με ξεσήκωσαν. Τι λαχταριστά που φαίνονται τα κομμάτια σου. Ο κιμάς, η μπεσαμέλ. Θαύμα γεύση !!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όοοοολες οι μαμάδες κάνουν το καλύτερο παστίτσιο, γιατί απλά είναι αυτό που τρώμε από τα δικά τους χέρια και το έχουμε συνδέσει με αυτές και μόνο αυτές.
      Πως να δοκιμάσεις παστίτσιο από άλλη μαμά και να σου αρέσει??? Πως???

      Φιλιά πολλά Νοτούλα μου!

      Διαγραφή
  7. Καλό Μεσημέρι και από μένα! Μόλις έγινα μέλος στο Food for Thought. Αγαπώ την μαγειρική ως μέσο έκφρασης και προσφοράς στους ανθρώπους που αγαπάς, πέρα της απόλαυσης που σου δίνει ένα καλομαγειρεμένο αλλά και καλοσερβιρισμένο πιάτο φαγητού. Θα ήθελα να δώσω τα συγχαρητήρια μου στην Χρυσαυγή για την όλη της προσπάθεια και προσέγγιση για τα ανθρώπινα σχόλια που συνοδεύουν την κάθε της ανάρτηση αλλά και για την τόσο καλαίσθητη και ευγενική της παρουσίαση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σας ευχαριστώ πολύ!!!
      Χαίρομαι πολύ που βρήσκετε έστω και κάτι ενδιαφέρον σε τούτο εδώ το μπλόγκ!!

      Να είστε καλά!!!

      Διαγραφή
  8. Kάποια φαγητά είναι πολύ νόστιμα.Άλλα είναι πολύ εμφανισιακά.Άλλα είναι εντυπωσιακά.Μερικά,αμφισβητούμενα.Λίγα όμως είναι επικοινωνιακά.Με την στενή έννοια του αγγίγματος των εσωτερικά καλά φυλαγμένα, κρυφών μας συναισθημάτων.
    Σε αυτά, κρυφοκαίει η ανάσα κάποιων αγαπημένων μας ανθρώπων.Σε αυτά,αποκρυπτογραφείται το παλιό μεράκι και ο καταιγισμός σπιτίσιας φροντίδας.Η κρυστάλλινη διαφάνεια της υπερπροσπάθειας για την ανάδειξη της αγάπης.Η κατάθεση ψυχής και το κτίσιμο ενός προσεκτικά καμωμένου πύργου συναισθημάτων.Η επινόηση και η έμπνευση ενός υλικού που θα δημιουργήσει χαμόγελο ευτυχίας και αναστεναγμούς ικανοποίησης.Η ενθρόνιση της οικογενειακής γαλήνης στηρίζεται και σε αυτό το επίπεδο.Το γευστικό.
    Κάθε σπιτική δημιουργία,αποτέλεσμα αναζητήσεων,παραδοσιακών συνταγών,προτάσεων και κυρίως προσωπικής επιλογής για την τελική εικόνα,είναι ένα αξιοθαύμαστο έργο.Για την αγάπη κυρίως που περιβάλλεται και μετά για όλα τα υπόλοιπα.Ποιός από μας δεν έχει καλά φυλαγμένο στη καρδιά του,στο πολύτιμο κουτί των παιδικών αναμνήσεων ,ένα αγαπημένο πιάτο της μαμάς ή της γιαγιάς?Αυτό που με τη σειρά μας επιθυμούμε να περάσουμε στο θυμικό των δικών μας απογόνων.Αυτό, που με το μαγικό ταξίδι της όσφρησης,την αναλλοίωτη στον χρόνο γεύση και τις αθάνατες στη ψυχή αναμνήσεις, θα θυμούνται πάντα με αγάπη και νοσταλγία.
    Νομίζω ότι το παστίτσιο ανήκει δικαιωματικά στην κατηγορία αυτών των φαγητών.Μας το παρουσίασες με καμουφλαρισμένη τη συναισθηματική φόρτιση.Με ηπιότητα και χαμηλούς τόνους επιδιώκοντας να μεταφέρεις την σπουδαιότητα, στο εντυπωσιακό ύψος του και την αρχοντικά επιβλητική του όψη.Τονίζοντας και υπογραμμίζοντας τα πλούσια υλικά του και άφησες να αιωρείται το λεπτό από τα μπαχάρια άρωμά του ,αερικό στον αέρα της κουζίνας.Να μας κυκλώσει ,να μας παγιδεύσει και να μας μεταφέρει με κοσμιότητα, τα διάσπαρτα συναισθήματα που κρύβονται.Να οργανώσει τις αισθήσεις μας και να υπερθερμάνει και τις δικές μας καρδιές από την πληθώρα της σπιτικής μέριμνας με την οποία είναι προστατευμένο.
    Κάθε σπίτι κρύβει κάποια μυστικά.Αν το παστίτσιο, ανήκε στα καλά κρυμμένα και ανομολόγητα μυστικά της κουζίνας που η μητέρα σου και η γιαγιά σου είχαν,εμείς ευχαριστούμε την ΄΄μαρτυριάρα΄΄κόρη .Μεταφέρουμε στην γλυκιά μητέρα τον ειλικρινή θαυμασμό μας για τα αποτελέσματα που η νεαρή κόρη της μας παρουσίασε σήμερα.Την αναβάθμιση της τέχνης και την μετατόπιση της σπιτικής φροντίδας και μητρικής αγάπης,στις δικές της κόρες.
    Χρυσαυγή μου σου στέλνω την αγάπη μου.Και πολλά,πολλά φιλιά!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φωτεινούλα ένα θα πω!!!
      Είμαι σίγουρη ότι κάνεις το καλύτερο παστίτσιο εκεί βόρεια που είσαι.
      Αν ρωτήσω το Δημήτρη είμαι σίγουρη ότι αυτό θα μου πει!!!

      Σε φιλώ και σε ευχαριστώ πάντα!

      Διαγραφή
  9. Καλά λέει η Peps, με το υποδεκάμετρο μέτρησες αυτές τις τέλειες στρώσεις του παστίτσιου για να μην πούμε για τα αλφαδιασμένα ορθογώνια κομμάτια....:)

    Δεν τολμάω να ζητήσω μερίδα...θα με ξαποστείλεις! :)
    Z.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ζαμπία ένα θα πω!
      Ο μάγειρας σήμερα έχει κέφια και χαρίζει την πραμάτεια του.

      Τα δύο αλφαδιασμένα δικά σου!!!!!!! :)

      Διαγραφή
  10. Απλα ΥΠΕΡΟΧΟ Χρυσαυγη!! Φανταστικες οι φωτογραφιες σου..τοσο αληθινες που σχεδον μου μυρισε!!
    Λατρευω το παστιτσιο κ θα σταματησω ποτε να το τρωω!!
    Κ παντα παρακαλουσα τη μαμα μου να φτιαξει περισσοτερη μπεσαμελ απ'οση 'επρεπε' ή ακομα κ να μου αφησει στο μπολ να τη φαω χωριστα...Κ ετσι χαιρομαι που την εκανες τοσο πλουσια!! :-))) Ενα πιρουνακι να ειχα μονο κ δε θα εμενε τιποτα!!!
    Πολλα φιλακια!
    Ευη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. χαχαχα Εύη!!!
      Αυτό το θέμα με την μπεσαμέλ πολλοί το έχουν.
      Ευτυχώς η μήτέρα μου την έκανε πολύ παχιά τη στρώση και έτσι κάνω και εγώ.
      Να σου πω την αλήθεια πρέπει να δοκιμάσω κάποια στιγμή να ψήσω ένα ταψί μόνο με μπεσαμέλ να την φάω με το κουταλάκι. Τόσο μου αρέσει.

      Μακάρι να μπορούσα να σε κεράσω από αυτό το κομμάτι που τόσο είπες ότι σου αρέσει!!

      Σε φιλώ πολύ!

      Διαγραφή
  11. Με άριστα το 10...σου βάζω 10 και μάλιστα με 2 τόνους!!! Χρυσαυγή μου.

    Αν και δεν το φτιάχνω συχνά, καθώς έχω τις προσωπικές μου μνήμες που με κάνουν να μελαγχολώ κάθε φορά. Θεωρώ πως είναι ένα από τα φαγητά που θυμίζουν Ελληνίδα Μάνα, ειδικά όταν ήθελε να "κανακέψει" τα παιδιά της.

    Εξαιρετική φωτογράφιση και άκρως "αλφαδιασμένη". Εύγε.
    Καλό απόγευμα σου εύχομαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ωωω!! Και βαθμολογία πήρε το παστίτσιο μου και βλέπω ότι προβιβάστηκε.
      Αυτό που λες για την ελληνίδα μάνα και το κανάκεμα μέσω παστίτσιου αληθεύει!

      Να κι άλλη με το αλφάδιασμα...
      Τελικά θα γίνω καλουπατζής, δεν την γλυτώνω!!!!

      Φιλιαααααααα

      Διαγραφή
  12. Πλάκα πλάκα έχω καιρό να φτιάξω παστίτσιο. Μου έχουν τραβήξει το ενδιαφέρον ένα σωρό συνταγές και τα κλασικά πιάτα κοντεύω να τα ξεχάσω!
    Πρέπει να μου μάθεις τα μυστικά των φωτογραφήσεών σου! Για άλλη μια φορά έβγαλες τέλειες φώτος! Βέβαια είναι και πολύ πετυχημένο το παστίτσιο, οπότε οι φωτογραφίες έρχονται να το επιβεβαιώσουν! Γεια στα χέρια σου Χρυσαυγή μου!
    Πολλά φιλάκια και καλό απόγευμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είδες τελικά Σελ? Φτιάχνουμε τα καινούρια και σνομπάρουμε τα παραδοσιακά, που όμως όταν τα φτιάξουμε λέμε... τι χάναμε τόσο καιρό.

      Ευκαιρια να σκαρώσεις ένα παστιτσάκι για το ΣΚ που έρχεται!

      Ο ένας και πολύ βασικός κανόνας για καλές φωτογραφίες είναι το καλό φως ημέρας.
      Δεν συγκρίνεται με τίποτα!! Οι φωτογραφίες έτσι έχουν τα πραγματικά και ζωντανά τους χρώματα και το φαγητό δειχνει δελεαστικό!

      Σε φιλώ πολύ κοριτσάκι!!!!!!!!!!!!!

      Διαγραφή
  13. Χρυσαυγή μου ... τι μου έκανες νυχτιάτικα;;;
    Οι φωτογραφίες σου δεν αφήνουν κανένα περιθώριο αμφιβολίας ότι το παστίτσιο σου είναι ....ΤΕΛΕΙΟ!!!!!!!!!!!!
    Πω πω..... Υπέροχο!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Πώς μπορώ να κάνω reserve στα κομμάτια της φωτογραφίας;;;; Έτσι στρουμπουλά και λαχταριστά που είναι, κοντεύω να κολλήσω στην οθόνη! Αχ...
    Πολλά φιλάκια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Κλασικό, αγαπημένο και το δικό σου εξαιρετικά καλοφτιαγμένο!
    Πλήρης επιτυχία και αρίστη παρουσίαση! Συμφωνώ και επαυξάνω με τη βαθμολόγηση της Πηνελόπης!
    Η μαγείρισσα είχε μεγάλα κέφια! Πάντα τέτιοα!

    Φιλάκια πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Εκπληκτική εκδοχή ενός κλασσικού και πολύ αγαπημένου φαγητού. Καλοφτιαγμένο με εξαιρετική παρουσία και φωτογράφιση... το έργο μιας χρυσοχέρας και επιδέξιας μαγείρισσας!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Μα πόσο τέλειο το έκανες βρε Χρυσαυγή μου!!!
    Ωραία παρουσίαση.
    Πολλά φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Λοιπόοον..έχουμε και λέμε! Καταρχήν να ξέρεις εκτιμώ πολύ όταν βάζετε κλασικές συνταγές γιατί και αυτές τις έχουμε ανάγκη καμιά φορά εμείς οι απλοί μαγειράκοι..
    Δεύτερον, λατρεύω το παστίτσιο και τρίτον το θέλω κι εγώ έτσι ακριβώς..με μπόλικη μπόλικη μπεσαμέλ!
    Αααχ, πότε να το κάνω τώρα; Είναι που μένουμε και μακριά αλλιώς δεν θα γλίτωνες τις επισκέψεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Παστίτσιο ! αγαπημένο, κλασσικό, οικογενειακό!!! Καταπληκτικές οι φωτογραφίες σου καλή βδομάδα να έχουμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Παστίτσιο,αχ είναι το αγαπημένο μου φαγητό είχα φτιάξει και προηγούμενα συνταγή σου και ήταν υπεροχο.Αχ το θέλω το θέλω το θέλω.Θα το φτιάξω γρήγορα-αχ πάει πάλι η δίαιτα μου!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Κούκλα είμαι ασυγχώρητη! Έκανα 4 μέρες να σχολιάσω αυτό το καταπληκτικό παστίτσιο;
    Και μόνο που βλέπεις αυτή τη χορταστική μπεσαμέλ από πάνω, φτάνει. Πανέμορφο και
    πολύ νόστιμο φαίνεται! Μπράβο.
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Ετσι όπως το θέλω: με πολύυυυ μπεσαμέλ.
    Δεν υπάρχει καλύτερο.
    Τέλεια κομμένα κομμάτια :)

    Φιλιά πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Το Παστίτσιο ειναι απο τα αγαπημενα μου φαγητα το έφτιαξα εχθές και ηταν τελειο!!
    Από τις ποιο καλές συνταγές. Είχα δοκιμάσει το Παστίτσιο
    Αλλά προτιμώ τη συνταγή σας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Σήμερα "έπεσα" πάνω στο υπέροχο αυτό blog....πάνε πολλά χρόνια που ανταλλάσσαμε και κάναμε blogs μαγειρικής, πριν αυτά γίνουν τηλεοπτικές σειρές!!
    Μελέτησα πολλές από τις δημοσιεύσεις σου και τις βρήκα άψογες από όλες τις απόψεις.
    Λέω να δοκιμάσω σε μικρό ταψάκι το παστίτσιο σου, αλλά θα ήθελα να μου πεις πρώτα ωαν η μπεσαμέλ βγαίνει σκληρή, μέτρια ή κρεμώδης, μιας και προτιμώ την "τρεμουλιαστή" εκδοχή της.
    Επίσης θα ήθελα να τονίσω οτι το κεφαλοτύρι που θα χρησιμοποιήσουμε είναι η μισή επιτυχία!! Μετά από πολλές δοκιμές και έρευνες, χρησιμοποιώ μόνο της Κεφαλονιάς
    Ευχαριστώ και συνέχισε

    ΑπάντησηΔιαγραφή

πήγαινε στην κορυφή! 01 09 10