27 Ιουνίου 2016

Ωμοφαγικό "τσιζ κέικ" με μύρτιλα και κεράσια






Συνδυάζοντας τα αγαθά που μας προσφέρει η φύση κάθε εποχή μπορεί κανείς να φτιάξει θαύματα. Ειδικά το καλοκαίρι στην Ελλάδα, όπου υπάρχει πληθώρα φρούτων και λαχανικών, τα οποία μάλιστα είναι στα καλύτερά τους. 




 Μέσα από τις αναζητήσεις μου για τα αγαπημένα μου ωμοφαγικά γλυκά χωρίς ζάχαρη, βούτυρο και οτιδήποτε ζωικό ή επεξεργασμένο υλικό, ανακάλυψα ένα εκπληκτικό παγωμένο γλύκισμα. Θα έλεγα ότι μοιάζει πολύ με τούρτα παγωτό. 






Αποτελείται από τρεις στρώσεις, η μια εκ των οποίων (η μεσαία), ονομάζεται κρέμα «τυριού», όπου τυρί, σημαίνει κάσιους!! Αυτές οι στρώσεις έχουν διαφορετικό χρώμα η κάθε μια και όλο μαζί το αποτέλεσμα είναι ιδιαιτέρως εντυπωσιακό. Ειδικά αν το στολίσει κανείς με ένα βουναλάκι από φρέσκα κεράσια και μύρτιλα, τα φρούτα δηλαδή που έχουν χρησιμοποιηθεί και μέσα στο γλυκό.




Τις τελευταίες μέρες αυτό είναι το πρωινό μου. Ένα κομμάτι ωμοφαγικού τσιζ κέικ και ένας καφές. Ζω και χωρίς αυτό αλλά πραγματικά προτιμώ να το έχω στην κατάψυξή μου αυτές τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού!




Η διαδικασία όπως σε όλα αυτά τα «άθερμα» γλυκά, δηλαδή τα γλυκά χωρίς ψήσιμο είναι απλούστατη. Πολτοποίηση των υλικών τους. Τίποτ΄άλλο. Αν διαθέτει κανείς ένα καλύτερο μηχάνημα πολτοποίησης και όχι το μικρό μούλτι που έχω εγώ, τότε γίνονται ακόμα πιο εύκολα τα πράγματα. 




Καλημέρα και καλή βδομάδα από μένα!!!

Την αγάπη μου!






ΩΜΟΦΑΓΙΚΟ ΤΣΙΖ ΚΕΙΚ ΜΕ ΜΥΡΤΙΛΑ ΚΑΙ ΚΕΡΑΣΙΑ


Υλικά για τη βάση: 


     1)      230 γραμμάρια αμύγδαλα ωμά με τη φλούδα τους

     2)      500 γραμμάρια χουρμάδες που θα τους αφαιρέσουμε τα κουκούτσια


Υλικά για την «κρέμα τυριού»: 


     1)      300 γραμμάρια κάσιους ωμά

     2)      2 μπανάνες μεγάλες και ώριμες

     3)      ½ φλιτζάνι σιρόπι σφένδαμου

     4)      3 κουταλιές σούπας (περίπου) νερό

     5)      1 κουταλάκι γλυκού κανέλα 


Υλικά για την τρίτη στρώση των φρούτων: 


     1)      180 γραμμάρια φρέσκα μύρτιλα

     2)      200 γραμμάρια κεράσια που θα τους αφαιρέσουμε τα κουκούτσια

     3)      1 μπανάνα μεγάλη, ώριμη

     4)      6 χουρμάδες που θα τους αφαιρέσουμε τα κουκούτσια

     5)      1 κουταλιά σούπας σιρόπι σφένδαμου

     6)      ½ κουταλάκι γλυκού κανέλα 





Μέθοδος: 


Από το προηγούμενο βράδυ: 


Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε τα κάσιους και το γεμίζουμε με νερό. Το νερό πρέπει να είναι αρκετά πάνω από την επιφάνεια των κάσιους γιατί αυτά θα απορροφήσουν ένα μέρος του και θα φουσκώσουν.  Τα αφήνουμε τουλάχιστον για 8 ώρες (μια νύχτα) βυθισμένα στο νερό.


Επίσης βάζουμε τα φρέσκα μύρτιλα στην κατάψυξη για να παγώσουν. Δεν αγοράζουμε κατεψυγμένα φρούτα γιατί όταν ξεπαγώσουν θα αφήσουν πολλά νερά κι έτσι το γλυκό θα γίνει παραπάνω ρευστό απ΄ότι πρέπει. Το σωστό είναι να τα αγοράσουμε φρέσκα και να τα καταψύξουμε εμείς.


Για να φτιάξουμε το γλυκό χρειαζόμαστε μονάχα ένα μούλτι (επεξεργαστή τροφίμων). 




Φτιάχνουμε πρώτα την βάση του « τσιζ κέικ».


Βάζουμε τα υλικά της βάσης (αμύγδαλα και χουρμάδες) μέσα στο μούλτι  και τα κάνουμε τρίμματα, τα πολτοποιούμε δηλαδή όσο το δυνατόν περισσότερο.   Στην περίπτωση που ο επεξεργαστής τροφίμων μας είναι μικρός (όπως ο δικός μου),  τότε βάζουμε λίγα – λίγα τα υλικά μέσα παίρνοντας ένα μικρό μέρος τους κάθε φορά. Μόλις τελειώσουμε την διαδικασία αυτή βάζουμε όλα τα ψίχουλα της βάσης σε ένα μπολ και και τα ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.


Τοποθετούμε ένα τσέρκι 24ων  εκατοστών μέσα σε μια πιατέλα. 


Βάζουμε μέσα τα «ψίχουλα» της βάσης του τσιζ κέικ και τα πατάμε με το χέρι μας πολύ καλά, διαμορφώνοντας έτσι μια ίσια επιφάνεια. 




Φτιάχνουμε την «τυρένια» κρέμα από κάσιους.


Στραγγίζουμε τα κάσιους από το νερό που μούλιαζαν όλη τη νύχτα κρατώντας όμως λίγο από αυτό στην άκρη γιατί ίσως μας χρειαστεί.


Βάζουμε όλα τα υλικά της κρέμας στο μούλτι και τα πολτοποιούμε για 3-4 λεπτά μέχρι να δημιουργηθεί μια λευκή και παχύρρευστη κρέμα που μοιάζει με μους. Η κρέμα αυτή θα έχει κοκκώδη υφή λόγω των κάσιους που περιέχει. 




Στην περίπτωση που δεν χωράνε όλα τα υλικά μαζί στον επεξεργαστή – όπως και πριν – τότε τα χωρίζουμε σε δόσεις και τα βάζουμε λίγα – λίγα, προσέχοντας να ισομοιράσουμε τα στερεά και τα υγρά ώστε να επιτευχθεί η πολτοποίηση πολύ καλά! Αν χρειαστεί προσθέτουμε μερικές κουταλιές νερό από αυτό που μούλιασαν τα κάσιους (3-4 περίπου χρειάστηκα εγώ).  Βάζουμε την κρέμα σε ένα μπολ και την ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.  


Ρίχνουμε την κρέμα από κάσιους μέσα στο τσέρκι που έχουμε στρώσει την βάση του γλυκού και την απλώνουμε ομοιόμορφα με την ανάποδη ενός κουταλιού.

Βάζουμε τώρα την πιατέλα με το γλυκό στην κατάψυξη για μία ώρα περίπου ίσως και λίγο παραπάνω, μέχρι να δούμε ότι η κρέμα σταθεροποιήθηκε.




Τέλος φτιάχνουμε την τρίτη στρώση από φρούτα. 


Όπως και πριν ρίχνουμε όλα τα υλικά (κατεψυγμένα μύρτιλα, κεράσια, σιρόπι σφένδαμου, κανέλα, μπανάνα και χουρμάδες) μέσα στον επεξεργαστή τροφίμων μας και τα πολτοποιούμε πάρα πολύ καλά. 


Βγάζουμε από την κατάψυξη το γλυκό που ήδη έχει αρχίσει να παγώνει και στρώνουμε την τρίτη και τελευταία στρώση του. Την απλώνουμε και αυτή ομοιόμορφα. 




Τοποθετούμε το γλυκό στην κατάψυξη και το αφήνουμε να παγώσει για 5 ώρες περίπου. 



Όταν θέλουμε να το σερβίρουμε το βγάζουμε από την κατάψυξη περίπου 15-20 λεπτά πριν και το στολίζουμε με μερικά φρέσκα φρούτα από αυτά που χρησιμοποιήσαμε και μέσα. 


Το γλυκό διατηρείται στην κατάψυξη! 



Καλή επιτυχία!!! 
 








28 σχόλια:

  1. Είμαι η πρώτη που σχολιάζω,ε;;;Παραμόνευα για να πέσω με τα μούτρα στην οθόνη κ να κατασπαράξω το υπέροχο γλυκάκι σου, Χρυσαυγούλα! ΤΕΛΕΙΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟ!!!
    Καταπληκτική και η φωτογράφιση, το αναδεικνύει άψογα!
    Μπράβο εις τη νιοστή!
    Καλή εβδομάδα, γλυκό κορίτσι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η πρώτη, η πρώτη και η καλύτερη!!!!!!!!!!!!
      Σε ευχαριστώ τόσο πολυ Λένια μου!!! Μου αρέσουν τόσο μα τόσο πολύ αυτά τα γλυκά που πραγματικά θα θυσίαζα και την αγαπημένη μου σοκολάτα ή άλλα γλυκά που μου αρέσουν για τα ωμοφαγικά!!! Βγήκε πολύ καλό, αλλά τι σου λέω τώρα??? Εσύ τα ξέρεις πολύ καλύτερα από μένα!! χαχαχαχαχαχαα

      Σε ευχαριστώ τόσο πολύ!!! Μακάρι να ήμασταν κοντά να σε κερνούσα!!!

      Διαγραφή
    2. Δεν μπορεί, δεν μπορεί, κάπου, κάποτε θα συναντηθούμε κ θα τρατάρουμε η μία την άλλη καλόυδια! Πολύ θα το ήθελα, γλυκό κορίτσι!!!
      Σε φιλώ!!!

      Διαγραφή
  2. Καλησπέρα και καλή εβδομάδα!
    Φαίνεται φανταστικό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γειά σου Νοτούλα μου! Καλή εβδομάδα!
      Πιστεύω ότι ακόμα και να μην αρέσουν σε κάποιον αυτού του είδους τα γλυκά, δεν μπορεί να τον αφήσει ασυγκίνητο η όμορφη εμφάνισή τους!!

      Διαγραφή
  3. Το αγαπημένο μου πρωινό είναι η ωμοφαγικη σου τάρτα σοκολάτας με πορτοκάλι και φυστίκια Αιγίνης. Χτες έφαγα το τελευταίο κομμάτι...οπότε για αλλαγή πρέπει να δοκιμάσω και τη σημερινό σου δροσερό και καλοκαιρινό
    τσιζκέικ με τα αγαπημένα μου μύρτιλα!!!
    Μα είναι πολύ όμορφο και οι φωτογραφίες σου με ξεσηκώνουν!!!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να το δοκιμάσεις!!! Εσύ ειδικά που λατρεύεις τα μύρτιλα πρέπει να το δοκιμάσεις από πρώτο χέρι!!
      Πάντως στην πρωινή υγιεινή διατροφή ταιριάζουμε απόλυτα.. Μετά τα χαλάμε!! χαχαχαχαχα

      Περιμένω φωτογραφίες!!! Φιλιαααααααααααα

      Διαγραφή
  4. Ο ν ε ι ρ ο!!! Και για πρωινό; Τι καλύτερο!
    Τέλειος χρωματικός συνδυασμός και πέραν του λαχταριστού φωτογραφίες! Εύγε!! Σε φιλώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μα τι ωραία πρόταση, Χρυσαυγή μου! Όλο χρώμα, γεύσεις και πολλές βιταμίνες!
    Στις φωτογραφίες φαίνεται δελεαστικότατο!
    Θα το δοκιμάσω, πού θα μου πάει, όταν έρθω στην Αθήνα και θα είναι όλο δικό μου!
    Την αγάπη μου και τα φιλιά μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εμένα όλο δικό μου είναι! Το έχω χωρίσει σε κομμάτια και βγάζω ένα κάθε πρωί από την κατάψυξη και τρώω!! :)
      Φιλάκια Ελένη μου!!!!!!!!!

      Διαγραφή
  6. πωπωπωπω φαινεται υπεροχο...Κι εγω θα το ετρωγα για πρωινο!!! Θα το δοκιμασω με την πρωτη ευκαιρια... Ομως γιατι το διατηρουμε στην κατάψυξη;; Στο ψυγειο δεν θα αντεξει;; φιλια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ελπίδα μου σε ευχαριστώ πολύ!!
      Κοιτα, οι δύο στρώσεις του γλυκού ( η βάση και η μεσαία) αντέχουν στο ψυγείο. Η τρίτη με τα φρούτα δεν γίνεται να μπει ψυγείο. Οχι γιατί δεν αντέχει αλλά γιατί είναι αρκετά ρευστή και στο ψυγείο θα τρέχει. Χρειάζεται λοιπόν να μπει κατάψυξη για να σταθεροποιηθεί! Αυτός είναι ο μόνος λόγος. Το γλυκό αυτό είναι δηλαδή κάτι σαν τούρτα παγωτό των vegan.

      Διαγραφή
  7. Πω πω, δεν ξέρω τι να πω! Το γλυκό είναι όνειρο! Οι φωτογραφίες σου υπερ λαχταριστές και η ανάρτηση η απόδειξη για το πόσο υπέροχες εναλλακτικές υπάρχουν σε σχέση με την συμβατική ζαχαροπλαστική!
    Σε ευχαριστούμε πολύ Χρυσαυγή! Άπειρα μπράβο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ακριβώς έτσι όπως τα λες Αρη! Πόσο μπορεί να γίνει απολαυστική μια τέτοιου είδους διατροφή!!

      Σε ευχαριστώ πάρα πολύ !!!!!!!

      Διαγραφή
  8. όνειρο είναι!
    με υπέροχα υλικά και με πολύ ωραία παρουσίαση!
    μπράβο κοριτσάκι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ Εύη μου!!
      Και που να δεις και την επόμενη συνταγή που ακολουθεί.....

      Διαγραφή
  9. Νομίζω ότι αξίζει να δοκιμαστεί όχι μόνο λόγω εμφάνισης, αλλά και γιατί πρέπει να είναι πολύ υγιεινό και χωρίς ζάχαρη!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ακριβώς αυτοί είναι οι λόγοι που θα σε κάνουν να δοκιμάσεις ένα τέτοιου είδους γλυκό. Κι έπειτα θα διαπιστώσεις πόσο τελικά νόστιμο είναι!! Υγιεινό και νόστιμο! Απίθανος συνδυασμός!!!!

      Διαγραφή
  10. Πόσο τα θαυμάζω αυτά τα γλυκά! Γιατί όσο προσπαθώ τα αλμυρά να είναι όσο πιο υγιεινά γίνεται, με τα γλυκά δεν τα έχω καταφέρει! Θα το δοκιμάσω όμως!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Είδα τη φωτογραφία στο instagram και λεω ''αμάν..κόλαση είναι!!''
    Και μετά είδα και τα υλικά και λέω γίνεται τέτοια κόλαση να είναι τόσο υγιεινή??
    Φανταστική τούρτα Χρυσαυγή μου. Οποιος την δει σιγουρα δεν θα πιστευει πως δεν έχει ίχνος βουτυρου ή άλλου υλικού που θα περιμέναμε σε μια τούρτα.
    Τη λάτρεψα!!! ;)

    Πολύ ωραίες φωτογραφίες. Μπράβο σε όλα!!

    Φιλιά πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Κομψό... Πανέμορφο... Γαργαλιστικό!!
    Περισσεύει κανένα κομματάκι και για μας Χρυσαυγή μας;

    Θα το δοκιμάσω όταν με το καλό επανέλθει το χέρι.

    Χαιρετισμούς πολλούς.


    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Εφόσον η μέρα σου ξεκινά με γλυκό, σε θαυμάζω και σε ζηλεύω μαζί!
    Δείχνει πραγματικά εξαιρετικό Χρυσαυγή, με τις στρώσεις του να είναι τόσο ευδιάκριτες.
    Και μου αρέσει που κόβεται τόσο άψογα, πάντα μου αρέσει να βλέπω τέλειες τομές σε γλυκά επιδόρπια!
    Με τόσο δροσερά και ευφάνταστα γλυκά το καλοκαίρι σου προβλέπεται υπέροχο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Μου είπε μια συνάδελφος στη δουλειά ότι πολύ τη λάτρεψε αυτή τη συνταγή και οτι θα την δοκιμάσει και ας μην εχει ξανακάνει ωμοφαγικό (μερικούς μπορεί να τους σκιάζει λίγο το όνομα).. εγώ λάτρεψα το χρώμα του.. καλή περίπτωση για μένα που σνομπαρω την πλειοψηφία των φρούτων...
    αιτούμαι στο banner foor for thought να αντικατασταθεί το μήλο από κεράσι, για να γινει πιο καλοκαιρινο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Πανεμορφο!
    Αφου ειναι υγιεινο... οτι πρεπει για detox lol :)

    http://beautyfollower.blogspot.gr/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Με σκότωσες!! Τέλειο σε εμφάνιση, σε υλικά και σίγουρα σε νοστιμιά!!! Ααααα, δεν θα μου γλυτώσει! Μοναδικές οι φωτό... τις απολαμβάνω τρέχοντας πάνω κάτω εδώ και πέντε λεπτά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

πήγαινε στην κορυφή! 01 09 10