8 Αυγούστου 2016

Μπουγάτσα εύκολη






Διανύουμε την μοναδική περίοδο του έτους που η Ελλάδα κυριολεκτικά βουλιάζει. Βουλιάζουν οι παραλίες, τα νησιά, οι παραθαλάσσιοι προορισμοί σύντομοι ή μακρινοί των μεγαλουπόλεων. Η Ελλάδα βγήκε να κάνει διακοπές απ΄τα προβλήματα. Σύντομες ή όχι, όλοι κάτι κάνουν αυτές τις μέρες γύρω απ΄το 15αύγουστο. Ακόμα και οι τυχεροί -θα πω- κάτοικοι της άδειας πλέον Αθήνας, κάπου θα πάνε να ρίξουν μια βουτιά. 




Πρώτα σε προτίμηση τα εξοχικά. Η δωρεάν διαμονή ποτέ δεν έβλαψε κανέναν. Ίσα ίσα τώρα πλέον, εκτιμάται ακόμα περισσότερο. Ξαφνικά το πέτρινο ξεχασμένο σπιτάκι της προγιαγιάς εκεί που το σνομπάραμε τα προηγούμενα χρόνια και το αφήναμε στη μοίρα του να στοιχειώνει, ξαναπαίρνει ζωή. Επιστροφή στα χωριά, επιστροφή στις ρίζες και σε οτιδήποτε μας προσφέρει μια φθηνή αλλά διόλου φτωχική λύση για καλοκαιρινές διακοπές! 




Τελικά όλα στη ζωή κάνουν τον κύκλο τους. Μια ρήση που μπορεί να την αναπαράγουμε μηχανικά πολλές φορές, αλλά στην πραγματικότητα είναι τόσο αληθινή και μέσα απ΄τη ζωή βγαλμένη. 




Μιας όμως και μιλάμε για διακοπές, θα στραφούμε σε εύκολες και με λίγα υλικά συνταγές που μπορούν να φτιαχτούν και στο πατρικό, που λέγαμε πιο πάνω. Αλλά ακόμη κι έτσι να μην έχουν τα πράγματα, η ιδέα αυτής της ψευτομπουγάτσας έχει να κάνει με την ευκολία και την ταχύτητα, που παίζει πρωταρχικό ρόλο στις επιλογές καλοκαιρινών φαγητών και γλυκών. 

Την έφτιαξα τις προάλλες για τους φίλους που φιλοξενούσα, πριν πάμε στη θάλασσα. Ομολογουμένως ήταν το ιδανικό πρωινό!! Έξτρα πόντοι στο ότι μεταφέρεται σε ταπεράκι στη θάλασσα ώστε να μασουλήσουμε μέχρι την επιστροφή στο σπίτι αργά το απόγευμα.
 


Καλή εβδομάδα από μένα και καλές βουτιές!






ΜΠΟΥΓΑΤΣΑ ΕΥΚΟΛΗ


Υλικά: 


     1)      1 πακέτο φύλλα κρούστας  (περιέχουν συνήθως  12-14 φύλλα)

     2)      125 γραμμάρια βούτυρο λιωμένο

     3)      4 αυγά

     4)      300 γραμμάρια καστανή ζάχαρη

     5)      1 λίτρο γάλα φρέσκο

     6)      2 γεμάτες κουταλιές σούπας κορν φλάουρ

     7)      1 κουταλάκι γλυκού εκχύλισμα βανίλιας

     8)      Ζάχαρη άχνη για το σερβίρισμα

     9)      Κανέλα




Μέθοδος: 


Βουτυρώνουμε ένα βαθύ πιρέξ διαστάσεων περίπου 25Χ35 ή και λίγο μεγαλύτερο. Στην περίπτωση που χρησιμοποιήσουμε μεγαλύτερο, η μπουγάτσα θα γίνει πιο λεπτή. Είναι όμως ωραία να είναι παχουλή γιατί έτσι γίνεται πιο αφράτη και ζουμερή. 


Ανοίγουμε τη συσκευασία με τα φύλλα κρούστας, παίρνουμε ένα – ένα φύλλο και το κάνουμε πλισέ. Το σουφρώνουμε δηλαδή με τα χέρια μας και το τοποθετούμε στο ταψί. Κάνουμε αυτή τη διαδικασία για όλα τα φύλλα, τοποθετώντας τα το ένα δίπλα στο άλλο. 


Λιώνουμε το βούτυρο και με ένα κουτάλι ή πινέλο το απλώνουμε πάνω από τα φύλλα προσέχοντας να πάει παντού όσο αυτό είναι δυνατόν. 




Πασπαλίζουμε τα βουτυρωμένα φύλλα με λίγη κανέλα και βάζουμε το πιρέξ σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς. Ψήνουμε τα φύλλα μέχρι να ροδίσουν καλά, περίπου 15 λεπτά θα χρειαστούν ανάλογα με το φούρνο. 




Όσο τα φύλλα ψήνονται εμείς φτιάχνουμε την κρέμα. 


Βάζουμε σε ένα μπολ μια κούπα από το γάλα που έχουμε (κρύο πρέπει να είναι το γάλα) καθώς επίσης και το κορν φλάουρ. Τα ανακατεύουμε και τα αφήνουμε στην άκρη. 


Ζεσταίνουμε το υπόλοιπο γάλα καλά αλλά όχι μέχρι αυτό να βράσει και να φουσκώσει. Να είναι καυτό αλλά όχι βραστό. 


Σε ένα μεγάλο μπολ σπάμε τα αυγά και προσθέτουμε τη ζάχαρη και το εκχύλισμα βανίλιας. Τα χτυπάμε καλά με έναν αυγοδάρτη. Προσθέτουμε σιγά σιγά το ζεστό γάλα, χτυπώντας ταυτόχρονα το μίγμα των αυγών. Το γάλα το ρίχνουμε λίγο – λίγο και με προσοχή για να μην ψηθεί το αυγό. 


Μόλις ρίξουμε όλο το ζεστό γάλα προσθέτουμε και το κρύο γάλα με το κορν φλάουρ και ξαναχτυπάμε το μίγμα να ομογενοποιηθεί. Έτσι φτιάχνουμε μια αραιή κρέμα. 


Βγάζουμε τα ψημένα φύλλα από το φούρνο και τα περιχύνουμε με την κρέμα παντού. 




Ψήνουμε ξανά τη μπουγάτσα στους 180 βαθμούς για 20-25 λεπτά περίπου ή μέχρι να δούμε την κρέμα να έχει πήξει. 




Βγάζουμε την μπουγάτσα από το φούρνο μόλις είναι έτοιμη, την αφήνουμε να σταθεί για 15-20 λεπτά και την πασπαλίζουμε με άφθονη ζάχαρη άχνη και κανέλα. Τρώγεται ζεστή ή σε θερμοκρασία δωματίου. Ακόμα και την επόμενη μέρα!! 


Καλή επιτυχία!!!







9 σχόλια:

  1. Βουλιάζουν και οι δημ. υπηρεσιες... πηγα στην ΔΕΗ και νομισα οτι φτασαμε στο Φθινόπωρο απο τον κόσμο!

    Να εχεις μια γλυκαμένη νέα εβδομάδα:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτό το πέτρινο σπιτάκι του βουνού...εκεί θέλω να πάω.
    Μοναχικό και έρημο.
    Ξεχασμένο.
    Θα ξεπεράσω ακόμα και τις φοβίες μου για τα ερπετά και έντομα,αρκεί να μείνω εκεί λίγες μερες με το βιβλίο μου και τους μοναχικούς μου περιπάτους στα μονοπάτια που η φύση χάραξε και ο άνθρωπος δεν είδε.
    Με πάπλωμα το βράδυ, γιατί το υψόμετρο το επιβάλλει.
    Με ζακετούλα το πρωί ,κάτω από έναν γερό πλάτανο και παρέα στον ζεστό καφέ,το θρόισμα των φύλλων.
    Και το βράδυ...να σε διώχνει η ψύχρα η βουνίσια στο εσωτερικό,να ψάχνεις αφορμή ν´ανάψεις τον φούρνο,μπας και η ζέστη του φτάσει και χαϊδέψει την ανατριχίλα της επιδερμίδας.
    Να ψήσεις πίτες και λιχουδιές και να τις μοιραστείς με τα πλάσματα του Θεού.
    Ναι,η απόλυτη ευτυχία δεν θέλει πολλά.
    Θέλει να εκτιμάς τα λίγα και τα εύκολα.
    Όχι να ονειρεύεσαι τα ακατόρθωτα,αλλά να βρίσκεις λύσεις να αντλείς χαρά στα καθημερινά,σε αυτα που περνούν και δεν τα προσέχεις.
    Σε αυτα που θα έψηνα,θα ήταν σίγουρα και η ευκολη μπουγάτσα!
    Δεν θέλω την πολυπλοκότητα να μου στερεί χρόνο από τον εαυτό μου.
    Θέλω γεύση,αλλά θέλω και ευκολία.
    Θέλω ,μαζί με την μπουγάτσα,να χαρώ την ευλογία να απολαμβάνω ,χωρίς να νιώθω ότι στέρησα από τον εαυτό μου στιγμές.
    Θέλω να μοσχομυρίσει ο τόπος,η κουζίνα μου να γίνει πόλος έλξης και να ψάχνω τρόπους να κάνω ισομοιρασιά.
    Θέλω ακόμα και τα φυτά και τα δέντρα να σκύψουν με περιέργεια τους μίσχους τους,μπροστά στην άγνωστη γι αυτά ευωδία.
    Θέλω να νιώσω λεύτερη να φάω όσα κομμάτια μου αναλογούν.
    Ζεστά,καυτά, με την κρέμα να με απειλεί με τους αχνούς της και την μυρωδιά να έχει σακατέψει τα καθαρά από το οξυγόνο πνευμόνια μου.
    Κάτω από τον πλάτανο,χωρίς πιάτο και μαχαιροπήρουνα.
    Στο χέρι,με το τραγανό φύλλο να σκάει στα δόντια και την κρέμα να τρέχει από τα δάχτυλα.
    Θα αφεθώ για λίγο στα αρχέγονα βάρβαρα ένστικτα μου...
    Ποιός θα με παρεξηγήσει εξάλλου?
    Πολλά πολλά ζαχαρένια,κρεμένια φιλιά Χρυσαυγή μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. εκτός από την τέλεια μπουγάτσα που τύπωσα για να την φτιάξω της Παναγίας ένεκα 3 αστέρια μου γιορτάζουν........τύπωσα και τα γραφόμενα της Φωτεινής....Γράφεις τόσο όμορφα....τόσο γεμάτα ....που ήθελα να πω ένα ευχαριστώ και στις δυό σας........Και στην γλυκιά οικοδέσποινα του blog με τις καταπληκτικές συνταγες.....αλλά και στην Φωτεινή που κάθε φορά που την διαβάζω ανοίγει η ψυχή μου....
      Να είστε καλά και οι δυο...
      Καλό 15αύγουστο.....

      Διαγραφή
  3. Ετσι την θέλω!!! Παχουλή και αφράτη!!!
    Και τι φωτογραφίες!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. τελεια και πανευκολη!!! οτι πρεπει !! και γω παχουλη παχουλξη την θελω!! χαχα καλημερα καλη εβδομαδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Eλα για διακοπές στην...Αθήνα ;)
    Μια χαρά ειναι τωρα. Οι δρόμοι χωρίς αυτοκίνητα. Που όσο αργά και να φύγω από το σπιτι πάλι νωρίς φτάνω στη δουλειά. Βέβαια τίποτα δεν συγκρίνεται από τη θέα της θάλασσας.

    Και να τρως κι αυτήν την μπουγάτσα. Πανεύκολη με ωραίο ξεροψημένο φύλλο.
    Για πρωινό είναι τέλεια.

    Φιλιά πολλά :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Υπέροχη μπουγάτσα και άκρως λαχταριστή!!! Καλή εβδομάδα Χρυσαυγή, ΧΟΧΟ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πολύ εύκολη και σούπερ νιαμ!!!!!!!!!!!
    Με την πρώτη ευκαιρία θα την φτιάξω!!!!!!!!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Χα χα ωραία η εισαγωγή σου Χρυσαυγή! Δίκιο έχεις σε όλα! Όσο για την μπουγάτσα, φαίνεται υπερλαχταριστή :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή