27 Σεπτεμβρίου 2016

Αλμυρό κέικ με αλεύρι καλαμποκιού και τυρί φέτα







Τη βδομάδα που μας πέρασε τσιμπήσαμε την πρώτη φθινοπωρινή ιωσούλα. Ξέρεις, πυρετούλη, βηχαλάκι, καταρροούλα και τα σχετικά. Μέσα σε αυτή την ωραία ατμόσφαιρα είχαμε και έναν αγαπημένο επισκέπτη, τον Άλεξ,  που ήρθε να μείνει σπίτι μας για Σαββατοκύριακο. Τα κορίτσια είχαν μεγάλη χαρά γι΄αυτή την επίσκεψη και ζωγράφιζαν πυρετωδώς για να του δώσουν μαζί τα έργα τους όταν θα έφευγε ενώ εγώ από την πλευρά μου είχα μαγειρέματα. Καθείς στο πόστο του.



Έφτιαξα φωλιές με μπέικον και μους τυριών , μια πίτσα καλτσόνε, την εντυπωσιακή τούρτα με κρέπες σοκολάτα που είχα την ευκαιρία να την ξαναφωτογραφήσω, μια πλούσια μακαρονάδα, σαγανάκι, πράσινες σαλάτες και το σημερινό αλμυρό κέικ με αλεύρι καλαμποκιού και φέτα. Όλα αυτά να φανταστείς σε λιγότερο από 24 ώρες.



Το πρόγραμμα πάχυνσης ήταν βαρύ κι ασήκωτο και για να καταφέρει ο άνθρωπος να αντεπεξέλθει σε αυτό έπρεπε να τρώει κάθε 3 ώρες, ή μάλλον υπήρχαν και κάποιες ώρες που ΔΕΝ έτρωγε, για να το θέσω στη σωστή του βάση . Ξέρεις... μου βγήκε το σύνδρομο της Ελληνίδας μάνας και της food blogger μαζί, ήτοι στούμπωμα και πάλι στούμπωμα!  




Πριν φύγει μας αποχαιρέτησε με την κοιλιά τούμπανο και ένα από τα ωραιότερα κοπλιμέντα που μου έχουν κάνει ποτέ. Θα βάλει λέει το σπίτι μου σαν προορισμό στο trip advisor! Εντάξει... Μετά από αυτό δεν έχω να προσθέσω τίποτ΄άλλο παρά μόνο τη συνταγή του κέικ!




ΑΛΜΥΡΟ ΚΕΙΚ ΜΕ ΑΛΕΥΡΙ ΚΑΛΑΜΠΟΚΙΟΥ ΚΑΙ ΤΥΡΙ ΦΕΤΑ


Υλικά: 


     1)      330 γραμμάρια αλεύρι καλαμποκιού

     2)      140 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις

     3)      3 αυγά

     4)      120 γραμμάρια φέτα τριμμένη στον τρίφτη (όχι κομματιασμένη)

     5)      200 γραμμάρια γιαούρτι στραγγιστό

     6)      250 γραμμάρια ελαιόλαδο

     7)      250 γραμμάρια γάλα φρέσκο

     8)      20 γραμμάρια μπέικιν πάουντερ (1 φακελάκι)

     9)      1 κουταλάκι γλυκού ζάχαρη

     10)   1/3 κουταλάκι γλυκού αλάτι




Μέθοδος: 


Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι καλαμποκιού, το αλεύρι για όλες τις χρήσεις, το μπέικιν, το αλάτι και τη ζάχαρη. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά με ένα κουτάλι και το αφήνουμε στην άκρη. 


Σε ένα άλλο μεγαλύτερο μπολ σπάμε τα αυγά. Με τον αυγοδάρτη τα χτυπάμε καλά σαν ομελέτα. Στη συνέχεια προσθέτουμε το γιαούρτι. Χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθουν. Ρίχνουμε το λάδι. Χτυπάμε ξανά. Προσθέτουμε τη φέτα και χτυπάμε πάλι με τον αυγοδάρτη μέχρι να ομογενοποιηθούν. Τώρα θα πρέπει να έχει σχηματιστεί ένα μίγμα σαν κρέμα περίπου. Ρίχνουμε και το γάλα και χτυπάμε ξανά. 


Στο μίγμα αυτό προσθέτουμε τώρα το περιεχόμενο του μπολ με τα δύο ειδών αλεύρια και ανακατεύουμε πολύ καλά να ενωθούν τα στερεά με τα υγρά. Το μίγμα που θα προκύψει και θα είναι ο χυλός του κέικ θα έχει μια πολύ ωραία υφή σαν μους. 


Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια μακρόστενη φόρμα του κέικ με διαστάσεις 30Χ12 εκ. και ρίχνουμε μέσα τον χυλό του κέικ. Εναλλακτικά μπορούμε να κόψουμε ένα μεγάλο κομμάτι λαδόκολλας, να το βρέξουμε καλά κάτω από τη βρύση και να το στύψουμε μέσα στα χέρια μας. Αυτό τώρα το απλώνουμε μέσα στη φόρμα του κέικ (που σε αυτή την περίπτωση δεν χρειάζεται να την έχουμε βουτυρώσει και αλευρώσει) και ρίχνουμε τον χυλό μέσα στο βρεγμένο χαρτί ψησίματος όπως έκανα εγώ. 





Ψήνουμε το κέικ σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα για περίπου 40-45 λεπτά. 


Μόλις είναι έτοιμο θα το καταλάβουμε γιατί θα βυθίσουμε ένα μαχαίρι στο κέντρο του το οποίο θα πρέπει να βγαίνει καθαρό. Αν βγαίνει με υπολείμματα ζύμης, τότε αφήνουμε το κέικ να ψηθεί μερικά λεπτά ακόμα. 





Μόλις είναι έτοιμο το βγάζουμε από το φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει μέσα στη φόρμα του. Κατόπιν το αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα και το σερβίρουμε. 


Καλή επιτυχία!!! 





Tip 1


Το κέικ αυτό επειδή περιέχει τυρί μπορεί να μείνει τις πρώτες 24 ώρες εκτός ψυγείου. Μετά όμως θα συνιστούσα να το τυλίξετε με αλουμινόχαρτο και να το κρατήσετε στο ψυγείο. Όταν θέλετε να το καταναλώσετε ή βγάζετε μια μια τις φέτες από το ψυγείο λίγη ώρα πριν για να αποκτήσουν θερμοκρασία δωματίου ή τις ζεσταίνετε στο φούρνο, την τοστιέρα σας ή τα μικροκύματα για ελάχιστα λεπτά. Φυσικά τρώγεται και από  το ψυγείο.



Tip 2:

Μετά από 1-2 μέρες βγάλτε το κέικ από το ψυγείο, κόψτε δυο λεπτές φέτες (κόβονται πανεύκολα και πολύ όμορφα), βάλτε ανάμεσά τους ένα ωραίο κίτρινο τυρί όπως γραβιέρα Αρτας που χρησιμοποίησα εγώ και ψήστε το σαν τοστ στην τοστιέρα!!! Δεν φαντάζεστε τη γεύση του!!! Είναι ένα από τα καλύτερα τοστ που έχω φάει ποτέ! H φωτογράφηση έγινε νύχτα ...πολύ νύχτα όμως... και υπό δυσμενείς συνθήκες... Κι ότι κατάλαβες, κατάλαβες!! 




Tip: 3 

Θα παρατηρήσατε ότι το κέικ παρόλο που περιέχει τυρί φέτα, αυτό δεν είναι διακριτό στο μάτι. Το τυρί το τρίβουμε στον τρίφτη και αυτό λιώνει μέσα στο μίγμα κατά το ψήσιμο. Είναι για αυτούς που μπορούν να φάνε τη φέτα αρκεί να μην την βλέπουν σε κομμάτια μέσα στο φαγητό, δηλαδή για τους παράξενους σαν κι εμένα. Ωστόσο έφαγαν το κέικ και άτομα που λατρεύουν τη φέτα και τους άρεσε πάρα πολύ! Ο χυλός του πριν το ψήσιμο είναι αφράτος και απαλός σαν μους, όταν αυτό ψηθεί φουσκώνει υπέροχα και όταν το κόβεις οι φέτες είναι μασίφ και δεν τρίβονται. Αυτή που σας δίνω είναι η βασική συνταγή. Μέσα στη ζύμη όμως μπορείτε να προσθέσετε ψιλοκομμένο μπέικον, ζαμπόν ή ακόμα και λουκάνικο, ψιλοκομμένες πιπεριές, κάποιο μυρωδικό της αρεσκείας σας όπως λίγο δυόσμο ή κάποιο άλλο τυρί που σας αρέσει όπως χαλούμι, γραβιέρα κλπ. 










22 σχόλια:

  1. Καλημέρα Χρυσαυγή μου και καλή εβδομάδα εύχομαι! Εκτός από το trip advisor εγώ θα σε πρότεινα και σε έναν εκδοτικό οίκο για να βγάλεις βιβλίο με τις υπέροχες συνταγές σου! Μας ξελίγωσες πάλι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. χαχαχαχα Πέφτουν βροχή τα κοπλημέντα Νοτούλα, σε βαθμό που έχω αρχίσει να ψάχνω το λάκο μέσ΄τη φάβα!! χαχαχαχαχαχα

      Ευχαριστώ πολύ!! Να το φτιάξεις το κείκ, θα σου αρέσει!!

      Διαγραφή
  2. μην σου πω οτι θα το φτιαξω σήμερα κιόλας! Τρελαίνομαι για αλευρι καλαμποκιού

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εγώ τρελαίνομαι όπως εσύ με το αλεύρι αυτό!! Είναι γλυκό κι πολύ νόστιμο. Αν τα έχεις τα υλικά τι κάθεσαι??? Φτιάξ΄το !!!!!!!!
      Καλημέρα Αλέκα μου!

      Διαγραφή
  3. Trip advisor μόνο?...
    Απαριθμώ...Εκτός βέβαια από το βιβλίο συνταγών που προανέφερε η φίλη παραπάνω,θα πρότεινα συνεργασία με περιοδικά food styling,ποικίλης ύλης,τύπου decor et maison,αλλά και περιοδικά μόδας και κοσμημάτων ,να μην πω και τα υπέροχα γραπτά σου εισαγωγικά σημειώματα ,που άνετα θα κοσμούσαν μία στήλη χρονογραφημάτων!!!
    Νομίζω οτι κάτι ξεχνώ ,αλλά πιστεύω οτι θα το θυμηθώ ως το τέλος...
    Επίσης θα ήθελα πολύ να φιλοξενηθώ στο σπίτι σας ,γιατί οι νοστιμιές που αραδιάζονται στο ημερήσιο πρόγραμμα είναι πέρα για πέρα δελεαστικές !
    Αχ βρε Χρυσαυγή μου...Τι ωραία που τα περιγράφεις και το σημαντικότερο πόση αγάπη βάζεις σε όλα αυτα που κάνεις!
    Διότι το να φτιάξεις τρεις τέσσερις λιχουδιές, με σωστό προγραμματισμό ,τα καταφέρνεις...
    Όμως το να πασπαλίζεις αυτά τα χειροποίητα δημιουργήματα με περισσή αγάπη,φροντίδα και μεράκι ,είναι η απόλυτη γευστική ευδαιμονία γι αυτον που θα έχει την τύχη να τα δοκιμάζει!
    Μου αρέσει ο τρόπος που ξέρεις να επιλέγεις τι ακριβώς θέλεις να κάνεις για τον κατάλληλο άνθρωπο!Κάτι που εμένα με πελαγώνει και στην υπέρμετρη προσπάθεια που κάνω μερες για να επιλέξω κάτι από τα πολλά,καταλήγω να κάνω λάθος επιλογές...
    Εξαιρετικές δημιουργικές,σωστές επιλογές με άριστα αποτελέσματα,αν κρίνω από την τούρτα με τις κρέπες και το θαυμάσιο αλμυρο κέικ!
    Για τα υπόλοιπα θα περιμένω φωτό,ελπίζω...
    Τα αλμύρα κέικ τα εχω μία ιδιαίτερη αδυναμία.
    Όμως τα φοβάμαι λίγο ,διότι πολλά απο αυτα βγάζουν μία εσωτερική υγρασία ,η οποία προσωπικά δεν μου αρέσει,γιστί μου δίνει την εντύπωση ενός κέικ που δεν έχει ψηθεί σωστά...
    Το συγκεκριμένο,μου άρεσε για δύο κυρίως λόγους.
    Πρώτον,λατρεύω το αλεύρι καλαμποκιού,το οποίο αυτό είναι που δίνει την μασίφ υφή του κέικ.
    Δεύτερον,το εσωτερικό του κέικ,που τόσο αριστοτεχνικά μας φωτογράφισες,δείχνει σφουγγάτο,ψημένο ως το κέντρο ομοιόμορφα.
    Η λιτότητα των υλικών μας παρακινεί να επιλέξουμε ένα καλό τυρί φσντάζομαι,άσχετα σν αυτό λιώνει στο εσωτερικό...Αφήνει σίγουρα την επίγευση του που οφείλει να ειναι υψηλής γευστικής αξίας.
    Τι να πω...Όπως συνήθως γράφω,δεν με εκπλήσσεις πια.
    Έχεις βάλει υψηλά τον πήχυ και αυτό είναι δύσκολο,αφού έχεις κάθε φορά να ξεπερνάς τον εαυτό σου!
    Φιλιά πολλά,πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Χμ.... Φωτεινή αρχίζω να φοβάμαι ότι με γνωρίζεις παραπάνω απ΄όσο νόμιζα... Αυτό που δεν ανέφερα στον πρόλογο και που νομίζω ότι κατάλαβες όταν είπες ότι ξέρω τι θα φτιάξω στον κάθε άνθρωπο, είναι ότι ο Άλεξ μας είναι 18 χρονών και όπως ξέρεις από ιδία πείρα τα αγόρια σ΄αυτή την ηλικία είναι της ποσότητας αλλά κυρίως αρέσκονται σε φαγητά τύπου junk και όχι φακές και μπάμιες.. Αυτά θα τα εκτιμήσουν αργότερα. Ετσι λοιπόν το μενού ήταν αρκετά "ανθυγιεινό", πλούσιο σε υδατάνθρακες και λιχουδιές γιατί έτσι απαιτούσε η περίσταση!!! Κι όταν οι φίλοι μου μου λένε "μη φτιάξεις παχυντικά πράγματα όταν έρθουμε γιατί κάνουμε δίαιτα", η απάντηση που μου έρχεται στο στόμα είναι "δίαιτα μπορείτε να κάνετε στο σπίτι σας. Εδώ θα φάμε!!". Όπως καταλαβαίνεις επιβάλλω τη δικτατορία της Ελληνίδας μάνας στους καλεσμένους πράγμα που δεν κάνω επ΄ουδενί με τα παιδιά μου που προσπαθώ να τους επιβάλλω τους κανόνες υγιεινής διατροφής.

    Στο κέικ τώρα. Πολύ σωστά κατάλαβες για το ότι είναι αφράτο και καθόλου υγρό. Εχω παρατηρήσει ότι τα κέικ που διατηρούν υγρασια έχουν μαλακά τυριά μέσα όπως γραβιέρα και κασέρι... Αυτά τα τυρια δίνουν ένα κολλώδες αποτέλεσμα. Το συγκεκριμένο κέικ αφενός έχει λίγη ποσότητα τυριού που ουσιαστικά χάνεται μέσα στη ζύμη κι από την άλλη έχει το αλεύρι καλαμποκιού που είναι περισσότερο κοκκώδες από το κοινό λευκό αλεύρι και κρατάει το "σώμα" του όταν ψήνεται. Αυτό το κέικ περισσότερο τυρόψωμο μου θυμίζει για να είμαι ειλικρινής γι΄αυτό και είχα την ιδέα να το χρησιμοποιήσω σε τοστ αντί ψωμιού με πολύ ωραίο αποτέλεσμα τελικά!!!

    Σε ευχαριστώ πολύ πολύ Φωτεινή μου για το μακροσκελλές σου σχόλιο!! Σε ευχαριστώ για το χρόνο σου κάθε φορά!!!!!!!!!!!!
    Φιλιά και καλή μέρα!!!!! Τα λέμε από Οκτώβριο ξανά... δηλαδή από βδομάδα!!! Φιλιά άπειραααααααααααααα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. καλημερα!! πωπωπωπωπω εχει κολλησει η γλωσσα μου στο τοστ!!! χαχαχα!! τι τελεια ιδεα!! καταρχην το κεικ αν δεν ελεγες με τι ειναι θα ελεγα οτι μοιαζει με κεικ λεμονιου !!! μπεικον δεν εχει εε ? :P περαστικα κιολας αυτο το κεικ το καλυτερο γιατρικο!! βλεπω να ερχονται ορδες ξενων για φιλοξενια!! ανασκουμπωσου κ ψησε κ αλλα να τους προλαβεις!! χαχαχα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μη σου πω ότι αξίζει να φτιάξεις το κέικ αυτό μόνο και μόνο για να φτιάξεις το τοστ!! χχαχα

      Διαγραφή
  6. Τρέχω για τα υλικά και θα ξανάρθω!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το έφτιαξα! Ειναι φανταστικό! Έγινε ίδιο με το δικό σου!!! Σούπερ υφή και γεύση!!!...και είναι και τεράστιο χαχαχα

      Το τοστ πάντως είναι όλα τα λεφτά... πρέπει επιτέλους να δοκιμάσω αυτή τη γραβιέρα Άρτας!

      Διαγραφή
    2. Το είδα στο ίνσταγκραμ!!!!!!!! Σου έγινε τέλειο!! Ευχαριστώ!!

      Πάρε γραβιέρα Άρτας κάποια φορά και θα με θυμηθείς! Είναι πολύ νόστιμη !

      Διαγραφή
  7. Πόσα καλούδια έφτιαξες βρε κορίτσι! Θέλω να φιλοξενήσεις και μένα για ένα ΣΚ και ας φύγω με 2-3 κιλά παραπάνω :)
    Το κέικ δείχνει φοβερά αφράτο. Θα είναι ιδανικό για σνακ στο γραφείο ή το σχολείο. Αλλά και για να βουτηχτεί σε σούπα ή να μεταμορφωθεί σε σάντουιτς.
    Περαστικά σας κιόλας. Νωρίς-νωρίς ξεκινήσατε τη σεζόν! Εμείς ακόμα αντέχουμε, να δούμε μέχρι πότε βέβαια.
    Σε φιλώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το σχέδιο είναι το εξής! Οι άνθρωποι που φιλοξενούνται από μένα κάνουν δίαιτα κανά 2 εβδομάδες, να χάσουν ένα δίκιλο και κατόπιν έρχονται στο σπίτι μου. Τους παραλαμβάνω και μέσα σε ένα Σαββατοκύριακο το έχουν πάρει πάλι και είναι ξανά στο ιδανικό τους βάρος!! ΚΙ έτσι ούτε γάτα ούτε ζημιά!! χαχαχαχαχα

      Ανοιξαμε τη σεζόν με την ίωση που κολλήσαμε και ελπίζω να μην πάει και η φετινή χρονιά τόσο χάλια όσο και η περσινή!
      ουφ!!!

      Καλό βράδυ Ερμιόνη και ευχαριστώ!!!!

      Διαγραφή
  8. OK.. απλά περιμένω να δω στην πλαϊνή στήλη το σηματάκι του Trip Advisor...;)
    χαχαχα...

    Επίσης, το επόμενο σ/κ λέω να περάσω από το σπίτι σου... Εγώ ειδοποίησα, εσύ προετοιμάσου !!!!

    Πάρα πολύ ωραίο κεικ. Το χρώμα του είναι φανταστικό, κι έτσι όπως είναι ψημένο απ έξω δείχνει τέλειο. Θα το δοκιμάσω με την πρωτη ευκαιρία.
    (είναι η πρώτη φορά που μου έχει τελειώσει η φέτα!!!)

    Το σύνδρομο πάχυνσης των παιδιών μου το έχω κι εγώ...χιχιχι...

    Ελπίζω να αναρρώσατε από την ιωσούλα σας (γι αυτό χρειάζεται καλό φαί!!!)

    Τα φιλιά μου :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Λαχταριστό φαίνεται το κέικ (και κολασμένο το τοστ, θα πω)! Θα το φτιάξω! Και επειδή μου αρέσουν τα αλμυρά για πρωινό, βρήκα με τι θα αντικαταστήσω το προσεχές διάστημα τις τηγανίτες με τυρί, τις αβγόφετες και τα τοστ που τρώω συνήθως όταν ξυπνάω! :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Καλησπέρα σας,
    Επειδή ο συζηγός μου δεν κάνει να φαει καθόλου αλευρι απο σιτάρι. Αν φτιάξω το κεικ μονο με αλευρι καλαμποκίου θα τρώγετε λετε??
    Σας ευχαριστώ πολύ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Χωρίς να θέλω πως όλο το σκεπτικό της δημιουργίας του κεικ, ότι δεν είναι άρτιο, εγώ κόλλησα στο tip 2 και μου έρχεται να το φτιάξω... μόνον και μόνον γι' αυτόν τον λόγο!
    Εξαιρετική ιδέα για το ταπεράκι...
    Καλό απόγευμα Χρυσαυγή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Επειδή είδα ότι ενδιαφέρεται και η Μάριον λέω να την πάρω και να έρθουμε Σαββατοκύριακο. Το κέικ είναι της αρεσκείας μου μιας και είμαι των αλμυρών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Νοστιμότατο!!! Πολύ ωραίο και για το σχολικό ταπεράκι!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

πήγαινε στην κορυφή! 01 09 10