6 Φεβρουαρίου 2017

Σαλάτα με μαυρομάτικα φασόλια και καπνιστή πέστροφα





Αναπολώ τα Κυριακάτικα απογεύματα που άρπαζα ένα κρουασάν Molto από το ντουλάπι –ποιος νοιαζόταν τότε για τα συντηριτικά- κι ένα χιλιάρικο απ΄το πορτοφόλι του πατέρα μου –οκ, τις δραχμές τις βλέπω να ξανάρχονται....- και κατηφόριζα το δρόμο προς την παραλιακή καφετέρια για να συναντήσω τους φίλους μου. 


Τώρα πια τις Κυριακές μου διαβάζω. Όχι περιοδικά lifestyle, όχι για να δώσω στο ΑΣΕΠ, όχι για δίπλωμα οδήγησης, όχι βιβλία συνταγών που τόσο μου αρέσουν, αλλά μαθηματικά και γλώσσα 5ης Δημοτικού. 




Το να χρειάζομαι το λιγότερο ένα δεκάλεπτο  -μη σου πω δεκαπεντάλεπτο στο νερό- «φροντιστήριο» από τη 10χρονη Νεφέλη για να μάθω τη θεωρία, κατόπιν να κάνω και δυο-τρία παραδείγματα (που τα ελέγχει η ίδια –ήμαρτον!!!-) ώστε να εμπεδώσω τη θεωρία και να καταφέρω ύστερα να ελέγξω τις ασκήσεις της και να την εξετάσω... είναι αξία ανεκτίμητη που λέει κι «ο ποιητής»! Ή αλλιώς #ρεζιλιτωνσκυλιων . Το ποιος εξετάζει ποιον κάπου χάνεται στην πορεία και ο μαθητής γίνεται δάσκαλος του δασκάλου...  λέμε τώρα.  




Κατόπιν αντί για molto τρώω περγαμόντο γλυκό που έφτιαξε η μητέρα μου για να πάνε τα φαρμάκια κάτω. Το περγαμόντο άπαιχτο, δε λέω, αλλά το επαναληπτικό στη γλώσσα σήμερα αδερφάκι μου με τσάκισε. 




Αυτός ήταν ο πόνος μου, κι αμαρτία εξομολογουμένη ουκ έστιν αμαρτία. Τόσο μεγάλος,  που λίγο έλειψε το διαγώνισμα να επισκιάσει τη σαλάτα. Μια σαλάτα που την απολαμβάνει κανείς σαν κύριο γεύμα γιατί έτσι πρέπει. Γιατί τα έχει όλα και δεν της λείπει τίποτα. Και λαχανικά, και καπνιστό ψάρι, και όσπρια και ένα τέλειο γλυκόξινο dressing. Αυτή, παίρνει 10 με τόνο. Εγώ, θέλω δουλειά ακόμα!
 

Αυτά από ‘μένα!! Καλή μέρα και όμορφη βδομάδα!!!



ΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΜΑΥΡΟΜΑΤΙΚΑ ΦΑΣΟΛΙΑ ΚΑΙ ΚΑΠΝΙΣΤΗ ΠΕΣΤΡΟΦΑ


Υλικά για 2 μερίδες:


     1)      100 γραμμάρια μαυρομάτικα φασόλια άβραστα που μας δίνουν περίπου 250 γραμμάρια φασόλια βρασμένα

     2)      150 γραμμάρια καπνιστή πέστροφα (1 συσκευασία με 2 φιλέτα μέσα)

     3)      3 γεμάτες κουταλιές σούπας άνηθο ψιλοκομμένο

     4)      3 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα (μαζί με το πράσινο μέρος τους)

     5)      3 κουταλιές σούπας κάπαρη ξεπλυμένη από την άλμη της

     6)      ½ κόκκινη πιπεριά ψιλοκομμένη σε καρεδάκια 


Dressing


     1)      3 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο

     2)      3 κουταλιές σούπας χυμό λεμονιού

     3)      1 κουταλάκι γλυκού μουστάρδα

     4)      1 κουταλάκι γλυκού μέλι

     5)      ½ κουταλάκι γλυκού τριμμένο σκόρδο αποξηραμένο

     6)      Αλάτι

     7)      Πιπέρι



Μέθοδος: 


Βάζουμε τα φασόλια από το βράδυ μέσα σε μια κατσαρόλα με  νερό, ώστε να φουσκώσουν. Την επόμενη μέρα τα βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν μέσα σε άφθονο νερό, χωρίς αλάτι! Τα στραγγίζουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν.


Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε τα φασόλια, τον ψιλοκομμένο άνηθο, τα φρέσκα κρεμμυδάκια που έχουμε ψιλοκόψει, την κόκκινη πιπεριά και την κάπαρη. 



Ανοίγουμε την συσκευασία της πέστροφας και με τα χέρια μας ξεψαχνίζουμε τα φιλέτα, κόβοντάς τα σε μικρά κομματάκια και παράλληλα αφαιρούμε όσα κόκαλα έχουν επάνω τους. Προσέχουμε να μην μείνει κανένα κόκαλο γιατί είναι αρκετά άσχημο στη γεύση όταν το συναντήσουμε μέσα στη σαλάτα. 


Στο μπολ με τα φασόλια και τα λαχανικά προσθέτουμε τώρα και την ξεψαχνισμένη πέστροφα. 


Τέλος φτιάχνουμε το dressing ανακατεύοντας σε ένα μπολάκι όλα τα υλικά του πολύ καλά ώστε να προκύψει ένα παχύρρευστο υγρό. Περιχύνουμε με αυτό την σαλάτα, αλατίζουμε ελαφρά, γιατί η πέστροφα είναι ελαφρώς αλμυρή και πασπαλίζουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι. 




Ανακατεύουμε καλά, δοκιμάζουμε στη γεύση μήπως χρειάζεται περισσότερο αλάτι και τη σερβίρουμε σ΄ένα όμορφο μπολ στολίζοντάς την με ένα κλωναράκι άνηθου!


Καλή επιτυχία!!!





Tips


     1)      Επειδη η ποσότητα των φασολιών είναι αρκετά μικρή και είναι ασύμφορο το να βράσει κανείς τόσο λίγα φασόλια, προτείνω  να βράσετε όλη τη συσκευασία των φασολιών κι έπειτα να την χωρίσετε  σε μερίδες  των 100 ή 200ων γραμμαρίων και να τις τοποθετήσετε στην κατάψυξη. Ετσι μπορείτε  ανά πάσα στιγμή να αποψύξετε  όσα χρειάζεστε και να φτιάξετε τη σαλάτα αυτή ή οποιαδήποτε άλλη συνταγή! 


      2)      Τη σαλάτα μπορούμε να την έχουμε έτοιμη από την προηγούμενη μέρα, καλά κλεισμένη μέσα σε μπολ στο ψυγείο, ΧΩΡΙΣ όμως το dressing!!  Όταν έρθει η ώρα να τη σερβίρουμε, την περιχύνουμε με το dressing, την ανακατεύουμε και σερβίρουμε σε μπολ! 



        3)      Αν δεν σας αρέσει η καπνιστή πέστροφα, μπορείτε να φτιάξετε τη σαλάτα με καπνιστό ή κανονικό  τόνο, καπνιστό χέλι, καπνιστό σολομό ή οποιοδήποτε άλλο καπνιστό ή παστό ψάρι σας αρέσει! 








11 σχόλια:

  1. Καλημέρα!!Τέλεια, τέλεια πεντανόστιμη σαλάτα. Τα μαυρομάτικα τα αγαπώ, όχι τόσο για την γεύση τους (μεταξύ μας αν δεν μπουν όλα τα συνοδευτικά δεν τρώγονται βρε παιδί μου) αλλά κυρίως για τη θρεπτική τους αξία και επειδή βράζουν σε χρόνο dt!Τι δράμα περνάς βρε παιδί μου...όχι να τα βλέπω και να ξέρω τι με περιμένει... δίνω δώρο φόρμες για ντόνατς φούρνου, αν θες δήλωσε συμμετοχή εδω http://healthy-and-delicious-recipes.blogspot.gr/2017/02/donut-babana-sokolata-fournou.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν δεν είσαι μεγάλος φαν των μαυρομάτικων, αυτή η σαλάτα είναι ότι πρέπει γιατί έχει πληθώρα υλικών και επίσης και το καπνιστό ψάρι κι έτσι επισκιάζεται η ουδέτερη γεύση των φασολιών. Είναι εκεί μεν για να σου δώσουν όλα τους τα θρεπτικά συστατικά και να αποκτήσει "σώμα" η σαλάτα αλλά δεν νιώθεις ότι τρως σαλάτα αποκλειστικά με αυτά. Τα υπόλοιπα υλικά υπερτερούν!

      Καλή σου μέρα και ευχαριστώ πολύ!!

      Διαγραφή
  2. Φανταστική σαλάτα! Μου αρέσουν πολύ οι σαλάτες με φασόλια και ειδικά οταν συνδυάζονται με κάτι καπνιστό!!! Ο άνηθος και η πιπεριά την δροσίζουν όσο πρέπει!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τα καπνιστά ψάρια ταιριάζουν πολύ με τα όσπρια σε μορφή σαλάτας. Συμφωνώ! Ήταν πράγματι πολύ νόστιμη!!

      Καλό βράδυ!!! Ευχαριστώ!

      Διαγραφή
  3. Αχ τι μου θύμησες, μαθηματικά αρχαία όμηρο όλα τα έχω διδάξει κι έχω κάψει και φαγητά....... διδάσκοντας.
    Τη σαλάτα θα τη φτιάξω έχω φασόλια για δοκιμή.
    Καλή εβδομάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευτυχώς δεν έχω κάψει φαγητό ακόμα πάνω απ΄τα βιβλία, έχω κάψει όμως το μυαλό μου!!!!!!!!!!!! Αστα να πάνε!!!
      Γηράσκω δ' αεί πολλά διδασκόμενος!!!

      Διαγραφή
  4. Μυρισε Καλοκαίρι με την αναρτηση σου αυτη!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αχ!!!!!!!!! Μου είπες την απαγορευμένη λέξη!!! Η λέξη "καλοκαίρι" είναι για μένα επιτρεπτή από Πάσχα και μετά!! Περιμένω πως και πως να έρθει!!!!

      Διαγραφή
  5. Πολύ ωραία σαλάτα με καπνιστό ψάρι!!! Πράγματι τη λιγουρεύομαι, σήμερα είχα έντονη επιθυμία για καπνιστό σολομό, τώρα έχω και συνταγή!Καλή σου μέρα Χρυσαυγή, καλή εβδομάδα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αυτές οι σαλάτες μου αρέσουν πολύ. Οσο πιο πολλά υλικά εχουν μέσα τόσο το καλύτερο. Δροσερές από το ψυγείο είναι τέλειες. Τα μαυρομάτικα μου αρέσουν αρκετά. Μπορεί να γίνει κι ένα ώραίο ελαφρύ μεσημεριανό.

    Ωχ.. έχεις την συμπαράστασή μου κι ευχομαι καλά διαβάσματα (χιχι)
    Μαθηματικά δεν θέλω να βλέπω, δεν τα μπορώ καθόλου.. τα άλλα κάτι πάει κι έρχεται.

    Τα φιλιά μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Είναι ό,τι πρέπει το φαγάκι που μας προτείνεις Χρυσαυγή! Τα μαυρομάτικα δένουν ωραία στις σαλάτες! Την καπνιστή πέστροφα δεν την έχω δοκιμάσει ποτέ, μάλλον δεν θα την έβαζα :-) :-) :-) αλλά όλα τα άλλα υλικά είναι ένα και ένα!

    Ευχές για μια τέλεια εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

πήγαινε στην κορυφή! 01 09 10