5 Σεπτεμβρίου 2018

Μπάμιες μπολονέζ



Δεν πρόκειται για δικιά μου ανακάλυψη και πολύ στεναχωριέμαι γι΄ αυτό. Απ΄ την άλλη δεν σημαίνει και τίποτα. Σημασία έχει που κάποιος σκέφτηκε αυτό το φαγητό, το έφτιαξε και το πλάσαρε με αυτόν τον ευφάνταστο τίτλο που στο άκουσμά του και μόνο σε κάνει να το επιθυμείς. Βλέπεις , όταν βάζεις τη λέξη «μπολονέζ» δίπλα στην μπάμια, αυτή παίρνει άλλη αίγλη και από σιχαμερή και «μυξιάρα», παρακατιανή, γίνεται μια φινετσάτη τύπισσα, με αυτοπεποίθηση και αέρα Ιταλίας.



Δεν θα σε κρατήσω σε αγωνία. Είμαι σίγουρη πως εκτός από τη συνταγή, θέλεις να μάθεις και ποιος-α  ανακάλυψε τις «μπολομπάμιες», γιατί έτσι τις αποκαλεί.
Πρόκειται για την Pelagie, ή Paleοκόριτσο (όπως θέλεις πες την, ακούει και στα δύο)! Μεγάλη ινσταγκραμική μορφή που αν δεν την ξέρεις πρέπει να την μάθεις και να την ακολουθείς. Όχι γιατί το λέω εγώ, αλλά γιατί αν τη γνωρίσεις θα κολλήσεις, με τα φαγητά της, τις ατάκες της, τις λεζάντες της, την ευστροφία της, τον πολυδιάστατο χαρακτήρα της, τα ένα σωρό ενδιαφέροντά της…. Δίπλα στην Pelagie δεν θα βαρεθείς ποτέ!

Μην της πλέκω όμως το εγκώμιο γιατί είναι πολύ χαμηλών τόνων και γενικά δεν τρελαίνεται για τα λόγια. Είναι των πράξεων, βλέπε ραπτική, μαγειρική, καλλιγραφία, δαιμόνια της τεχνολογίας, συλλέκτης περίεργων συλλογών και αυτοδίδακτη στη φωτογραφία.




Είδα που λες μια μέρα τις μπάμιες στον λογαριασμό της στο ίνσταγκραμ και κόλλησα. Όπα, είπα, (λέω). Εδώ κάτι γίνεται. Ψήθηκα αμέσως. Δεν ήθελα και πολύ. Τα φαγητά της τα έχω δοκιμάσει άλλωστε κι άλλες φορές. Δεν χρειάστηκε να δώσει εξετάσεις, ούτε υπήρξε δισταγμός από μεριάς μου. Μόνο ένα μήνυμα της έστειλα που έγραφε:  «κάτσε και θα δεις», χωρίς να εξηγώ περαιτέρω. «Κάθομαι», μου απαντάει και την επόμενη μέρα αγόρασα τις μπάμιες πρωί πρωί. Φρέσκιες, μικρές, τρυφερές και το βασικότερο όλων, χωρίς σπόρια. Γιατί αν πετύχεις μπάμια με σπόρια…. δεν περιγράφω άλλο!




Καθάρισα που λες τις μπάμιες με ιώβεια υπομονή (κάτι που σίγουρα δεν είναι χαρακτηριστικό μου) και έβαλα μπρος τη μπολονέζ. Όχι σε κατσαρόλα όπως το προτείνει η ίδια, αλλά σε ταψί. Αυτή ήταν η δική μου παρέμβαση και να με συμπαθάς γι΄αυτή την πρωτοβουλία μου Pel, αλλά να, έχω την πεποίθηση ότι το ταψί ψήνει διαφορετικά τις μπάμιες. 

Απλωτές, ολόκληρες, ξεροψημένες από πάνω, μαλακές και μελωμένες από κάτω. Όπως και να το κάνουμε η μπάμια θέλει το χώρο της, την απλωσιά της. Δεν αισθάνεται άνετα αν τη στοιβάξεις μέσα σε μια κατσαρόλα, τη μια πάνω στην άλλη γιατί πνίγεται. Ασφυκτιά και το πιθανότερο είναι να λιώσει απ΄ το κακό της και να σαλιώσει τα πάντα γύρω της. Κι αυτό με φοβίζει! 

Τις μπολομάμιες θα τις δεις παρακάτω.



Την Pelagie / Paleoκόριτσο και όπως αλλιώς...  θα την βρείς στο ίνσταγκραμ εδώ κι εδώ κι εδώ ,  στο site της εδώ, στο youtube εδώ, στο facebook εδώ και αν ψάξεις κι άλλο ίσως την βρεις κι αλλού. Σίγουρα βέβαια θα την βρεις στο σπίτι της!!! 





ΜΠΑΜΙΕΣ ΜΠΟΛΟΝΕΖ

Υλικά:

     1)      400 γραμμάρια μπάμιες φρέσκιες, καθαρισμένες, καθαρό βάρος (ή κατεψυγμένες)
     2)      500 γραμμάρια κιμά μοσχαρίσιο άπαχο
     3)      1 μεγάλο καρότο κομμένο σε μικρά κυβάκια
     4)      150 γραμμάρια ελαιόλαδο
     5)      1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
     6)      1 μεγάλη σκελίδα σκόρδο λιωμένο με την πρέσα σκόρδου
     7)      1 κουταλάκι γλυκού κουρκουμά
     8)      1 κουταλάκι γλυκού κύμινο
     9)      1 κουταλάκι γλυκού πάπρικα
     10)   1 τσιμπιά γαρύφαλλο τριμμένο
     11)   75 ml ξύδι μπαλσάμικο
     12)   250 γραμμάρια χυμό ντομάτας
     13)   1 κουταλάκι γλυκού μέλι
     14)   500 ml νερό
     15)   Αλάτι
     16)   Πιπέρι





Μέθοδος:

Σε μια πλατιά κατσαρόλα βάζουμε το λάδι να κάψει και σοτάρουμε σε αυτό τον κιμά μέχρι να αλλάξει χρώμα. Τον σπάμε κατά τη διάρκεια του σοταρίσματος με μια ξύλινη σπάτουλα σε μικρά κομμάτια. Μόλις ο κιμάς αλλάξει χρώμα προσθέτουμε τα μπαχαρικά (κουρκουμά, κύμινο, πάπρικα και γαρύφαλλο), το κρεμμύδι, το σκόρδο και το καρότο και ανακατεύουμε. Αφήνουμε να βράσει σε δυνατή θερμοκρασία για λίγο μέχρι να πιεί υγρά του . Μόλις γίνει αυτό, αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αδειάζουμε όλο το περιεχόμενό της σε ένα ταψί.





Προσθέτουμε τις μπάμιες καθώς και όλα τα υπόλοιπα υλικά (δηλαδή το μπαλσάμικο, το μέλι, τον ντοματοχυμό, αλάτι και πιπέρι) καθώς επίσης και 500 ml νερό.



Ανακατεύουμε όλα τα υλικά προσεκτικά ώστε να μην ταλαιπωρηθούν οι μπάμιες και βγάλουν «σάλια» και απλώνουμε το φαγητό ομοιόμορφα στο ταψί.




Ψήνουμε για 1 περίπου ώρα στους 180 βαθμούς,  μέχρι να δούμε τις μπάμιες να έχουν μαλακώσει πολύ και το φαγητό να έχει μείνει με το λάδι του. Αν χρειαστεί κατά τη διάρκεια του ψησίματος προσθέτουμε λίγο ακόμα νερό και κουνάμε το ταψί με τα δυο χέρια μας χωρίς να το ανακατέψουμε ώστε να πάει παντού το υγρό.

Μόλις είναι έτοιμο το φαγητό, το βγάζουμε από το φούρνο και το αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου πριν το σερβίρουμε.

Καλή επιτυχία!!!






6 σχόλια:

  1. Ρε. Τρελοκόριτσο. Τί έκανες πάλι!
    Καταρχάς, σ' ευχαριστώ πολύ, κατά δεύτερον, την επόμενη φορά θα τις κάνω σίγουρα στο φούρνο, και θα βάλω και γαρύφαλλο, το οποίο με ιντριγκάρισε πολύ.
    Είμαι σίγουρη πως τις απογείωσες τις μπάμιες, και πάρα πολύ τις ζηλεύω τώρα που τις βλέπω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πάντα υπάρχει και μια άλλη οπτική που δεν λέω αν είναι καλύτερη ή χειρότερη, αλλά είναι μια άλλη οπτική σίγουρα! Για τα πάντα!
      Εγώ δεν έκανα τίποτα πάντως αν θες τη γνώμη μου. Όλα ΕΣΥ τα έκανες!!! Εγώ απλά τα ξανάκανα! Μετά από σας βεβαίως - βεβαίως!!!! <3 (καργιούλα!!!)

      Διαγραφή
  2. ωωωωωω δεν εχω λογια!! τρελαινομαι για μπάμπιες!! θα το δοκιμασω παραυτα!!! μπραβο κορίτσια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δεν την ξέρω την αγαπητή Πελαγία, θα πάω να την γνωρίσω... Αλλά σίγουρα με αυτή την "οπτική" κι' εγώ θα τις έτρωγα τις άτιμες τις "σαλιάρες". Καλό υπόλοιπο στο Σαββατοκύριακό σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τι ωραία ιδέα πράγματι! Με κοτόπουλο τις κάνουμε, με ψάρι τις έχω δει, γιατί όχι και με κιμά? Όσο για το όνομα "μπολομπάμιες" κλέβει την παράσταση σίγουρα! Από τα μπαχαρικά που έχει θα είναι σίγουρα πεντανόστιμο. Πιστεύω και 'γω πως στον φούρνο γίνονται καλύτερες. Μπράβο στη φίλη blogger για την αρχική ιδέα αλλά και σε σένα που την διέδωσες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αφήνω λοιπόν πάλι σχόλιο μιας και το προηγούμενο χάθηκε!

    Σούπερ συνταγή!! Θα την δοκιμάσω, σίγουρα θα μου αρέσει!
    Οι κατόψεις του ταψιού είναι τόσο ζωντανές..θέλω να βουτήξω!!!!

    Μπράβο και στις δυο σας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

πήγαινε στην κορυφή! 01 09 10