12 Σεπτεμβρίου 2018

Κέικ αμυγδάλου με σοκολάτα και φρέσκα σύκα



Χθες τελείωσε επισήμως το καλοκαίρι για πολλούς από εμάς με την έναρξη των σχολείων και των υποχρεώσεων. Ο καιρός περνάει σαν νεράκι και ο χρόνος τρέχει σαν τον Γιουσέιν Μπολτ. Καλοκαίρι 2018 έχε γειά!





Λοιπόν αυτό το καλοκαίρι που ήταν αρκετά παράξενο και όχι τόσο υπέροχο όσο αρχικά είχα φανταστεί και πείσει τον εαυτό μου ότι θα είναι, δεν έφαγα τόσα σύκα όσα θα ήθελα. Ούτε όσα θα μπορούσα. Και ξέρεις τι σημαίνει αυτό για μένα, έτσι? Ξέρεις τον εθισμό μου!!




Ακολουθώντας ένα πρόγραμμα διατροφής έτρωγα μεν τα λατρεμένα μου φρούτα αλλά όχι την ποσότητα που ήθελα. Γιατί δεν ξέρω αν το έχουμε κουβεντιάσει, είμαι άνθρωπος της ποιοτικής ποσότητας. Ναι ναι! Συνδυάζεται η ποιότητα με την ποσότητα από καταβολής κόσμου. Γιατί δηλαδή πρέπει πάντα το ένα να αναιρεί το άλλο?




Έτσι λοιπόν ο αριθμός των σύκων που κατανάλωσα ήταν εντελώς ανεπαρκής για τα δικά μου δεδομένα και μια δυο  παρασπονδίες που έκανα δεν στάθηκαν ικανές να ικανοποιήσουν την ακόρεστη δίψα μου γι΄ αυτό το φρούτο.




Ανικανοποίητη μια ζωή, θα έλεγε μια γνωστή μου. Όχι άδικα.





Κάθε καλοκαίρι συνηθίζω να φτιάχνω μια καινούρια συνταγή που να περιέχει σύκα. Συνήθως την έχω προετοιμάσει στο μυαλό μου από καιρό και όταν πια φτάσει η εποχή τους την υλοποιώ. Φέτος έκλεψε την καρδιά μου αυτό το κέικ. Ήταν η χρονιά του.




Συνδύασε βλέπεις τις δυο μεγάλες μου αγάπες. Τους ξηρούς καρπούς και ειδικά το αμύγδαλο που προτιμώ, μαζί με το σύκο το οποίο ναι μεν είναι φρέσκο αλλά ψήνεται και καραμελώνει. Τα δε μεγαλούτσικα κομμάτια κουβερτούρας έρχονται σαν επιστέγασμα νοστιμιάς σε αυτό το μικροσκοπικό αλλά τόσο ισχυρό γλυκό.




Δεν ξέρω αν προλαβαίνεις να το φτιάξεις. Η αλήθεια είναι ότι το άφησα πολύ πίσω και άργησα να το δημοσιεύσω. Αλλά υπάρχουν ακόμα… το ξέρω! Είναι εκεί έξω ανάμεσά σας. Τα βλέπω κάθε μέρα που επισκέπτομαι το μανάβικο. Υπάρχουν και φωνάζουν! Ουρλιάζουν όταν με βλέπουν. Πάρε μας!!! Πάρε μααααααααααας!!!





ΚΕΙΚ ΑΜΥΓΔΑΛΟΥ ΜΕ ΣΟΚΟΛΑΤΑ ΚΑΙ ΦΡΕΣΚΑ ΣΥΚΑ

Υλικά:

     1)      120 γραμμάρια αμύγδαλα ωμά, ανάλατα
     2)      130 γραμμάρια βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
     3)      50 γραμμάρια ζάχαρη
     4)      2 αυγά
     5)      65 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
     6)      65 γραμμάρια γιαούρτι
     7)      ¼ κουταλάκι γλυκού αλάτι
     8)      1/3 κουταλάκι γλυκού κανέλα
     9)      75 γραμμάρια κουβερτούρα χοντροκομμένη
    10)   5-6 σύκα κομμένα στα 4 μαζί με τη φλούδα τους





Μέθοδος:

Σε ένα μεγάλο μπρίκι ή μικρό κατσαρολάκι βάζουμε νερό να βράσει και ρίχνουμε μέσα τα αμύγδαλα. Τα αφήνουμε να βράσουν για 4-5 λεπτά και κατόπιν τα βγάζουμε, τα σουρώνουμε από το νερό τους και τα βάζουμε σε ένα πιάτο. Μόλις περάσουν 3-4 λεπτά και αρχίσει η θερμοκρασία τους να πέφτει, τα ξεφλουδίζουμε προσεκτικά με το χέρι μας και τα τοποθετούμε στο μούλτι όπου τα αλέθουμε όσο το δυνατόν περισσότερο γίνεται. Να έχουμε δηλαδή μικρούς κόκκους, σχεδόν σαν σκόνη.

(Αυτό το βήμα του ασπρίσματος των αμυγδάλων μπορούμε να το παραλείψουμε αν αγοράσουμε έτοιμα ασπρισμένα αμύγδαλα, κάτι το οποίο εγώ προσωπικά δεν προτιμώ γιατί σίγουρα η γεύση τους είναι λιγότερο καλή από αυτών με τη φλούδα).




Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ένα στρογγυλό ταψάκι με αποσπώμενο πάτο διαμέτρου 20 εκατοστών. Το αφήνουμε στην άκρη.

Στο μίξερ χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη και όταν αφρίσουν καλά προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά συνεχίζοντας το χτύπημα.

Σε ξεχωριστό μπολ βάζουμε όλα τα στερεά υλικά (τα αμύγδαλα σε σκόνη, το αλεύρι, το αλάτι και την κανέλα). Ανακατεύουμε .

Στο μίγμα τώρα των αυγών με το βούτυρο προσθέτουμε το περιεχόμενο του μπολ με τα στερεά υλικά, καθώς και το γιαούρτι. Χτυπάμε λίγο ακόμα μέχρι να ομογενοποιηθούν και σταματάμε τη λειτουργία του μίξερ.

Τέλος ρίχνουμε μέσα στη ζύμη του κέικ τα κομμάτια της σοκολάτας που κατά προτίμηση τα θέλουμε χοντροκομμένα και ανακατεύουμε καλά με μια σπάτουλα.
Ρίχνουμε τη ζύμη του κέικ μέσα στο ταψί και λειαίνουμε την επιφάνειά της με την ανάποδη ενός κουταλιού.

Απλώνουμε πάνω στην επιφάνεια του κέικ και περιμετρικά του ταψιού μια σειρά με κομμάτια από σύκο με την φλούδα προς τα κάτω. Στη συνέχεια κάνουμε άλλη μια σειρά στο εσωτερικό αυτής που ήδη φτιάξαμε και έτσι έχουμε καλύψει όλη την επιφάνεια με σύκα.




Ψήνουμε το κέικ για 10 λεπτά στους 200 βαθμούς σε φούρνο που ήδη έχουμε προθερμάνει και κατόπιν συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 40-45 λεπτά στους 170 βαθμούς σε φούρνο με αντιστάσεις πάνω κάτω.

Το κέικ είναι έτοιμο όταν η επιφάνειά του έχει ροδοψηθεί και τα σύκα έχουν καραμελώσει.

Το βγάζουμε από το φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς μέσα στη φόρμα του. Κατόπιν αφαιρούμε το πλαϊνό κομμάτι της φόρμας αφού πρώτα έχουμε περάσει ένα μαχαίρι περιμετρικά ανάμεσα στο κέικ και τη φόρμα ώστε να ξεκολλήσει αυτό από τα τοιχώματά της.

Κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε με κομμάτια φρέσκου σύκου!

Καλή επιτυχία!!!








7 σχόλια:

  1. Αν σου πω ότι δεν έχω φάει ούτε ένα ως τώρα? Πρέπει να αγοράσω όσο υπάρχουν ακόμα. Το κέικ φαίνεται φοβερό, πως θα πηγαίνει μαζί με ελλληνικό καφέ! Οι φωτο αναδεικνύουν και σύκα και κέικ τέλεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μου αρέσει που πειραματίζεσαι με όλα τα στάδια, γευστικά , οπτικά αλλά και ¨σκηνογραφικα¨! Καλό φθινόπωρο και καλή σχολική χρονια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πω ρε φίλε..... τι γίνεται και είναι τόσο ζωντανές σαν αληθινές οι φωτογραφίες σου!!!!! Νομίζω οτι το γεύομαι!!!!!

    Καλά....με την πρώτη ευκαιρία θα το φτιάξω.....στο δηλώνω!!!!χαχαχαχα μην το πεις πουθενά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Aπό εμφάνιση σκίζει το κεικ!!! Οι φωτογραφίες τόσο ωραίες..θα συμφωνήσω με την αγαπητη Πεπη, είναι σαν αληθινές.
    Και φυσικά από γεύση. Αυτό με την κουβερτουρα μεσα πολυ μου άρεσε. τα αξιοποίησες τέλεια τα αγαπημένα σου σύκα.
    Φετος δεν έφαγα πολλά .. μετρημένα στο ένα χερι μη σου πω.
    Αν βρω το Σαββατο στη λαικη θα παρω ;)

    Φιλιά πολλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μόνο 2-3 σύκα έφαγα φέτος και έχουμε τόσες συκιές στο χωριό!! Αλλά που χρόνος να ασχοληθώ με τα σύκα; παράξενο και δύσκολο καλοκαίρι φέτος!! Εσύ όμως τα απογείωσες τα σύκα συνδυάζοντάς τα με αυτό το νόστιμο κέικ, πραγματικά τέλειο!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. τρελαινομαι για συκα αλλά τα προτιμω κατευθειαν απο τη συκια.. Δεν τα φαντασζομαι σε κεικ.. όμως οι φωτογραφιες σου ειναι οσο απολαυστικές που πραγματικα ψηνομαι να το δοκιμασω!! Φιλια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πωπωωωωω!! Έχω μείνει άναυδη!! Με διαλύεις ...το ξέρεις;;; Τέλειο το κέικ με τα αμύγδαλα, την κανέλα και τα σύκα!!!!!!!!!!!!!! Τί να πω για το κερασάκι στην τούρτα;; Ναιιιιι, για τις καταπληκτικές σου φωτό λέω που με αποτελείωσαν!!!
    Φιλιά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

πήγαινε στην κορυφή! 01 09 10