17 Ιουνίου 2021

Φακόρυζο σαλάτα με φρέσκο σολομό

 


Είναι λίγο το καλοκαίρι που μπήκε και θέλω γεύσεις δροσερές κι απλές, είναι και λίγο τα παράπονά σου, που μου λές ότι όλο σε παχαίνω με αυτά που ανεβάζω, είναι και που έπεσε στα χέρια μου ένα σακουλάκι με φακόρυζο και είπα να το αξιοποιήσω με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Ήταν να γίνει και έγινε σωστά!





Ένα φαγητό εκπληκτικής νοστιμιάς αλλά και θρέψης. Γι΄αυτό όμως ας μιλήσουν οι ειδικοί. Εγώ θα σταθώ στα ρηχά. Τη γεύση, την εμφάνιση και την ευκολία του να φτιάξεις μια φανταστική σαλάτα που θα τρως τρεις μέρες ή έστω δύο αν τη μοιραστείς!

Σολομός φρέσκος, ψημένος, ξεψαχνισμένος, λαχανικά, ρύζι καστανό και φακές, δεμένα όλα αυτά με ένα απλό και νοστιμότατο dressing, συνοδευόμενα με λίγο βουτυράτο αβοκάντο. Δεν μπορώ να σκεφτώ κάτι που να μην με ξετρελαίνει σε αυτό το φαγητό!

 


ΦΑΚΟΡΥΖΟ ΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΦΡΕΣΚΟ ΣΟΛΟΜΟ

Υλικά:

1)     200 γραμμάρια φακόρυζο (υπάρχει σε σακουλάκι στο ράφι με τα όσπρια ανακατεμένο καστανό ρύζι με φακές. Αν δεν το βρείτε, τότε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ξεχωριστά 100 γραμμάρια φακές και 100 γραμμάρια καστανό ρύζι)

2)     250 γραμμάρια φιλέτο φρέσκου σολομού χωρίς κόκαλο

3)     10 ντοματίνια κομμένα στη μέση

4)     2 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα

5)     4 πράσινες ελιές ή 1 γεμάτη κουταλιά σούπας ροδέλες πράσινης ελιάς

6)     1 πιπεριά Φλωρίνης ψητή (από βάζο), ψιλοκομμένη

7)     1 κουταλιά σούπας ανθός κάπαρης στραγγισμένος από την άλμη

8)     2 γεμάτες κουταλιές σούπας άνηθο ψιλοκομμένο

Υλικά για το dressing:

1)     2 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο

2)     1 κουταλιά σούπας ξύδι

3)     1 κουταλιά σούπας μουστάρδα με μέλι

4)     Αλάτι

5)     Πιπέρι

Επιπλέον:

1)     Αβοκάντο για το σερβίρισμα




Μέθοδος:

 Ξεπλένουμε το φακόρυζο μέσα σε ένα σουρωτήρι και το βάζουμε να βράζει για 40 περίπου λεπτά μέσα σε αύθονο νερό ΧΩΡΙΣ αλάτι! Είναι έτοιμο μόνο όταν το δοκιμάσουμε και το ρύζι είναι τρυφερό, ενώ οι φακές βρασμένες αλλά όχι λιωμένες. Θέλουμε να κρατάνε ελαφρώς!

Ενώ βράζει το φακόρυζο, βάζουμε σε ένα μικρό ταψάκι στρωμένο με λαδόκολλα, το φιλέτο του σολομού αλατοπιπερωμένο και πασπαλισμένο με λίγη ρίγανη. Το ψήνουμε στους 180 βαθμούς περίπου για μισή ώρα ή μέχρι να το δούμε να έχει ροδίσει και ταυτόχρονα μόλις το ανοίξουμε με ένα πιρούνι να το δούμε ψημένο στην «καρδιά» του.

Όσο λοιπόν το φακόρυζο βράζει και ο σολομός ψήνεται, ετοιμάζουμε και ψιλοκόβουμε όλα τα λαχανικά της συνταγής. Επίσης φτιάχνουμε το dressing ανακατεύοντας όλα τα υλικά του μέσα σε ένα γυάλινο βαζάκι και ανακινώντας το καλά ώστε να ομογενοποιηθούν.

Όταν το φακόρυζο είναι πλέον έτοιμο, το σουρώνουμε από το νερό που έβρασε και το αφήνουμε σε ένα μπολ να κρυώσει τελείως. Ταυτόχρονα έχει βγει και ο σολομός από το φούρνο και τον αφήνουμε κι αυτόν να κρυώσει. Τον ξεψαχνίζουμε, αφαιρούμε και πετάμε την πέτσα και τον ρίχνουμε μέσα στο μπολ με το φακόρυζο. Τέλος, προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά καθώς επίσης και το dressing.  Ανακατεύουμε καλά, δοκιμάζουμε μήπως χρειάζεται επιπλέον αλάτι και σερβίρουμε σε πιάτα μαζί με αβοκάντο!

Η σαλάτα αυτή τρώγεται φρέσκια μόλις τη φτιάξουμε σε θερμοκρασία δωματίου ή είναι εξίσου νόστιμη μετά από ώρες, δροσερή από το ψυγείο!

Καλή επιτυχία!






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

πήγαινε στην κορυφή! 01 09 10