29 Ιουλίου 2021

Λαζάνια με σπανάκι

 




Δεν χρειάζονται πολλά – πολλά για να καταλάβω αν ένα φαγητό μου αρέσει. Με το πέρασμα των ετών έχω την εμπειρία να ξέρω διαβάζοντας τα υλικά και μόνο αν ένα φαγητό είναι του γούστου μου ή όχι.




Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει όταν δημιουργώ μια συνταγή από το μηδέν, αν υποθέσουμε δηλαδή ότι το μηδέν υπάρχει και ότι ποτέ κανένας άλλος δεν σκέφτηκε αυτό το φαγητό στον κόσμο πριν από εμένα (πόσο ουτοπικό!). Όχι, δεν τρέφω αυταπάτες. Το μηδέν δεν υπάρχει για εμάς τους μέσους, οικιακούς μάγειρες. Υπάρχει όμως το κάτι διαφορετικό. Μια μικρή ή μεγαλύτερη διαφοροποίηση. Το να βάλεις σε μια συνταγή ένα τυρί που δεν συνηθίζεται, να κάνεις μιαν αντικατάσταση υλικού ή απλά κάποιες μικρές τροποποιήσεις, αμέσως την καθιστούν μοναδική.

Κάπως έτσι λειτούργησα όταν έφτιαξα πριν περίπου δυο χρόνια αυτή τη συνταγή με λαζάνια που ήδη έχω δείξει στο ίνσταγκραμ. Είναι τόσο νόστιμο αυτό το φαγητό, που έχει μπει με τα πιο έντονα και κεφαλαία γράμματα στο πολύπαθο τετράδιο συνταγών μου.




Τί χρειάζεται λοιπόν κανείς όταν γυρνάει εξαντλημένος από τη θάλασσα τέλος Ιουλίου, με τον πιο θερμό καύσωνα των τελευταίων δεκαετιών? Ένα air condition? Πολύ προβλέψιμο. Ένα δροσερό καρπούζι? Πολύ υγιεινό. Ένα παγωμένο ποτήρι μπύρα? Πολύ σκέτο. 

Αν όμως όλα αυτά ακολουθούν μαζί μετά από ένα πιάτο λαζάνια με σπανάκι που ΔΕΝ εχεις φτιάξει εσύ πριν πας θάλασσα, αλλά κάποιος άλλος τα έφτιαξε για σένα, τότε μιλάμε για το ιδανικό! Εδώ κι αν μιλάμε για ουτοπία με λίγα λόγια!!

Δοκίμασε το φαγητό αυτό σε μέρες χωρίς καύσωνα γιατί αν το φτιάξεις τώρα, θα με κυνηγάς!!! Είμαι σε θέση ν΄ αναγνωρίζω οτι δεν κουβαλάνε όλοι οι άνθρωποι την τρέλα μου. 

Μην ανησυχείς. Η συνταγή θα είναι εδώ να σε περιμένει κι όταν δροσίσει. 

 



ΛΑΖΑΝΙΑ ΜΕ ΣΠΑΝΑΚΙ

Υλικά:

Η ποσότητα είναι για ένα βαθύ ταψί διαστάσεων 30Χ21 εκ (8 μερίδων).

1)     ½ κιλό σπανάκι φρέσκο ή κετεψυγμένο.

2)     2 πράσα κομμένα σε ροδέλες

3)     5 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα

4)     ½ ματσάκι μαιντανό ψιλοκομμένο

5)     ½ ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο

6)     ¼ φλιτζάνι ελαιόλαδο

7)     ½ φλιτζάνι λευκό, ξηρό κρασί

8)     150 γραμμάρια φέτα τριμμένη

9)     100 γραμμάρια μετσοβόνε τριμμένο

10)  200 γραμμάρια κασέρι τριμμένο (τα 100 γραμμάρια είναι για μέσα στο μίγμα και τα άλλα 100 για επικάλυψη)

11)  2 τσιμπιές μοσχοκάρυδο

12)  250 ml γάλα εβαπορέ αδιάλυτο

13)  18 φαρδιά λαζάνια (ΔΕΝ τα βράζουμε).

14)  300 γραμμάρια ντοματοχυμό συμπυκνωμένο

15)  Αλάτι

16)  Πιπέρι

17)  8 ροδέλες φρέσκιας ντομάτας (περίπου 2 ντομάτες θα χρειαστούν)




Μέθοδος:

Το σπανάκι αν είναι φρέσκο αγοράζουμε λίγο παραπάνω από μισό κιλό, δηλαδή κάπου στα 550 γραμμάρια διότι όταν το καθαρίσουμε θα μείνει λιγότερο. Αν είναι κατεψυγμένο χρειαζόμαστε ακριβώς 500 γραμμάρια που λέει η συνταγή. Στην περίπτωση το φρέσκου, το καθαρίζουμε, το πλένουμε και το χοντροκόβουμε.

Τα 18 λαζάνια που απαιτεί η συνταγή είναι λιγότερα από 1 πακέτο των 500ων γραμμαρίων. Δηλαδή αγοράζοντας ένα πακέτο, θα περισσέψουν κάποια για την επόμενη φορά.

--------------------------------------------------

Σε μια φαρδιά και πλατιά κατσαρόλα βάζουμε το λάδι να κάψει και σοτάρουμε σε αυτό τα πράσα σε μέτρια θερμοκρασία. Αν χρειαστεί για να μαλακώσουν προσθέτουμε και ελάχιστο νεράκι και τα αφήνουμε στη συνέχεια να βράσουν και να το «πιούν» εντελώς. Κατόπιν προσθέτουμε τα κρεμμυδάκια και τα σοτάρουμε και αυτά για 2 λεπτά περίπου και όταν εξατμιστούν όλα τα υγρά, σβήνουμε με το κρασί. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ.

Κατόπιν προσθέτουμε το σπανάκι, τον άνηθο και τον μαιντανό κι αφού ανακατέψουμε, σκεπάζουμε για ένα με δυο λεπτά την κατσαρόλα με το καπάκι και αφήνουμε τα λαχανικά να βράσουν σε χαμηλή θερμοκρασία μέχρι να μειωθεί ο όγκος τους. Αυτό γίνεται κυρίως στην περίπτωση που χρησιμοποιήσουμε φρέσκο σπανάκι. Με το κατεψυγμένο δεν θα χρειαστεί να κλείσουμε την κατσαρόλα με καπάκι.

Μόλις δούμε το σπανάκι να έχει μειωθεί σε όγκο, ανοίγουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε να βράσουν σε μέτρια προς χαμηλή θερμοκρασία μέχρι να δούμε ότι έχουν πιεί όλα τα υγρά. Τότε σβήνουμε το μάτι και αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, αφήνοντας το μίγμα να κρυώσει εντελώς!

Τρίβουμε όλα τα τυριά και κρατάμε στην άκρη μόνο 100 γραμμάρια κασέρι το οποίο θα χρειαστούμε για επικάλυψη στα λαζάνια μας.

Όταν δούμε ότι το μίγμα με το σπανάκι έχει έρθει σε θερμοκρασία περιβάλλοντος ρίχνουμε μέσα τα τυριά, το μοσχοκάρυδο, το γάλα εβαπορέ, πιπέρι και λίγο αλάτι (περίπου 1 κοφτό κουταλάκι του γλυκού ή όσο θέλει ο καθένας). Ανακατεύουμε και έχουμε έτοιμη τη γέμιση των λαζανιών.

Ανάβουμε το φούρνο να προθερμανθεί στους 180 βαθμούς στον αέρα. Ζυγίζουμε το ντοματοχυμό και παίρνουμε όλα τα υλικά δίπλα μας για να αρχίσουμε να στρώνουμε τα λαζάνια.

Στο σκεύος που θα χρησιμοποιήσουμε για να στρώσουμε τα λαζάνια ρίχνουμε λίγο από τον ντοματοχυμό καθώς και 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο. Απλώνουμε να πάει παντού και στη συνέχεια στρώνουμε την πρώτη στρώση λαζάνια. Για το σκεύος των διαστάσεων που δίνω, χρειάζονται ακριβώς 3 λαζάνια για να καλύψουν την επιφάνειά του. Από πάνω ρίχνουμε λίγες κουταλιές, εδώ κι εκεί, από το μίγμα με το σπανάκι και στη συνέχεια από πάνω λίγο ντοματοχυμό.

Συνεχίζουμε με την 2η στρώση λαζανιών. Πάλι κατά τον ίδιο τρόπο απλώνουμε μερικές κουταλιές σπανάκι και λίγο από το ντοματοχυμό. Οι στρώσεις του υλικού μεταξύ των λαζανιών είναι πολύ λεπτές. Αν υπάρχουν κενά στο ταψί, τα καλύπτουμε με κομμάτια λαζανιών που θα σπάσουμε.

Συνολικά μπαίνουν 5 στρώσεις λαζανιών με μίγμα σπανακιού και λίγο ντοματοχυμό ενδιάμεσα.

Τελειώνουμε τις στρώσεις με σπανάκι! Πασπαλίζουμε την επιφάνεια με το κασέρι που κρατήσαμε και τοποθετούμε σε δύο σειρές τις ροδέλες της ντομάτας, οριοθετώντας έτσι τα κομμάτια που θα κόψουμε.

Σκεπάζουμε το σκεύος με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε το φαγητό στον ήδη προθερμασμένο φούρνο για 30 λεπτά στους 180 βαθμούς σε αέρα. Κατόπιν αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και συνεχίζουμε το ψήσιμο σε γκρίλ αυτή τη φορά για άλλα 20 λεπτά. Το βγάζουμε από το φούρνο και το αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία περιβάλλοντος πριν το κόψουμε σε κομμάτια. Δεν τρώγεται ευχάριστα όταν είναι καυτό και οι γεύσεις δένουν περισσότερο όταν το συγκεκριμένο φαγητό έχει το χρόνο να σταθεί.

Καλή επιτυχία!!

 





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

πήγαινε στην κορυφή! 01 09 10