12 Ιουλίου 2021

Τραγανά φαλάφελ με κρούστα από σουσάμι και δροσερή σος γιαουρτιού

 


Μια αναγκαία παύση για διακοπές και πάλι πίσω στα καθιερωμένα. Επέστρεψα με μπαταρίες γεμάτες οι οποίες ας μη γελιόμαστε, αδειάζουν πολύ γρήγορα. Είναι το αντίθετο από αυτό που λέμε για την κούραση. Η κούραση συσσωρεύεται, η ξεκούραση όχι!




Aυτή τη συνταγή την είχα ετοιμάσει εδώ και καιρό και όλο την ανέβαλλα. Είναι πραγματικά το απόλυτο crunchy φαλάφελ για κάποιον που τρώει το ψωμένιο τελείωμα της πίτσας, τις γωνίες από την πίτα, την ξεροψημένη κόρα του ψωμιού. Είναι με λίγα λόγια ΤΡΑ-ΓΑ-ΝΑ!

Η δε ευκολία τους… απερίγραπτη, αφού τα ρεβύθια χρειάζονται μόνο μούλιασμα, ούτε καν βράσιμο.

Το καλοκαίρι είναι η εποχή των μεζέδων, του τσίπουρου και της παγωμένης μπύρας και τα φαλάφελ αυτά είναι απλά ένα από τα ιδανικά συνοδευτικά. Μην παραλείψεις την δροσερή σος από γιαούρτι και ταχίνι. Μπορείς να τα σερβίρεις με τον τρόπο που βλέπεις σε μια πιατέλα γεμάτη με λαχανικά και αραβικές πίτες ή τυλιγμένα μέσα σε πιτούλες με άφθονη σος! 

Καλή εβδομάδα!




ΤΡΑΓΑΝΑ ΦΑΛΑΦΕΛ ΜΕ ΚΡΟΥΣΤΑ ΑΠΟ ΣΟΥΣΑΜΙ ΚΑΙ ΔΡΟΣΕΡΗ ΣΟΣ ΓΙΑΟΥΡΤΙΟΥ


Υλικά για τα φαλάφελ:

1)     250 γραμμάρια ρεβύθια ξερά

2)     ½ ψιλοκομμένο ξερό κρεμμύδι

3)     1 σκελίδα σκόρδο πολτοποιημένη στην πρέσα σκόρδου

4)     1 κουταλιά σούπας μαιντανό ψιλοκομμένο

5)     2 κουταλιές σούπας φρέσκο κόλιανδρο ψιλοκομμένο (αν δεν σας αρέσει αντικαταστήστε την ποσότητα με μαιντανό)

6)     ¼ κουταλάκι γλυκού πιπέρι καγιέν ή μπούκοβο

7)     ½ κουταλάκι γλυκού κύμινο

8)     ½ κουταλάκι γλυκού κόλιανδρο σε σκόνη

9)     ¼ κουταλάκι γλυκού κάρδαμο

10)  ½ κουταλάκι γλυκού baking powder

11)  1 κουταλάκι γλυκού αλάτι

12)  3 κουταλιές σούπας νερό

13)  1 ½ κουταλιά σούπας αλεύρι αυτοδιογκούμενο

14)  750 ml φυτικό λάδι για τηγάνισμα

15)  1 κούπα σουσάμι για την επικάλυψη


Για τη σος γιαουρτιού:

1)     200 γραμμάρια γιαούρτι πλήρες

2)     50 γραμμάρια ταχίνι

3)     1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη με την πρέσα σκορδου

4)     5 κουταλιές σούπας νερό

5)     2 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο

6)     2 κουταλιές σούπας χυμό λεμονιού

7)     ½ κουταλάκι γλυκού αλάτι

 



Μέθοδος:

Φτιάχνουμε την σος γιαουρτιού: Βάζουμε όλα τα υλικά στο μούλτι και τα χτυπάμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν. Η σος είναι έτοιμη. Την κλείνουμε σε σκεύος που σφραγίζει με καπάκι και την διατηρούμε στο ψυγείο μέχρι να την χρειαστούμε.

Φτιάχνουμε τα φαλάφελ: Βάζουμε τα ρεβύθια μέσα σε μπολ και τα μουλιάζουμε από το προηγούμενο βράδυ. Την επόμενη μέρα τα στραγγίζουμε πολύ καλά να μην έχουν υγρά και τα βάζουμε στον επεξεργαστή τροφίμων (μούλτι) λίγα λίγα (γιατί σίγουρα δεν χωράνε όλα μαζί), μαζί με το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, το λιωμένο σκόρδο, τον φρέσκο κόλιανδρο και τον μαιντανό. Τα αλέθουμε αρκετά αλλά όχι να γίνουν λιώμα. Αυτή τη διαδικασία την κάνουμε σταδιακά. Αλέθουμε λίγα λίγα τα υλικά και τα βάζουμε σε μπολ. Προσθέτουμε όλα τα μπαχαρικά.

Ζυμώνουμε με τα χέρια καλά το μίγμα να ενωθούν τα αρώματα και οι γεύσεις και κατόπιν σκεπάζουμε το μπολ με διάφανη μεμβράνη. Το τοποθετούμε στο ψυγείο για τουλάχιστον μία ώρα ή μέχρι να τηγανίσουμε τα φαλάφελ.

Όταν είναι η ώρα να φτιάξουμε τα φαλάφελ βγάζουμε το μπολ από το ψυγείο και προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά (όχι το σουσάμι φυσικά!). Ανακατεύουμε πάλι καλά και ζυμώνουμε μικρά μπαλάκια τα οποία τα πατάμε ελαφρά με το χέρι μας να μην είναι ολοστρόγγυλα. Προσοχή εδώ γιατί θα δούμε ότι η ζύμη δεν είναι σφιχτή. Αυτό δεν πρέπει να μας επηρεάσει και να μπούμε στον πειρασμό να προσθέσουμε κι άλλο αλεύρι. Πλάθουμε όλα τα φαλάφελ. Η ποσότητα αυτή δίνει περίπου 25 μικρά φαλάφελ. Τα ρολάρουμε στο σουσάμι έτσι ώστε να κολλήσει καλά απ΄ όλες τις πλευρές τους.

Βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι ή σε βαθύ τηγάνι το λάδι να κάψει. Τηγανίζουμε τα φαλάφελ σε μέτρια προς δυνατή φωτιά μέχρι να χρυσίσει η κρούστα τους και να γίνουν τραγανά.

Τα σερβίρουμε με λαχανικά, αραβικές πιτούλες, πίκλες, ροδέλες κρεμμυδιού και φυσικά τη δροσερή σος γιαουρτιού που φτιάξαμε.

Καλή επιτυχία!!!

 

Η συνταγή των φαλάφελ είναι από το βιβλίο «JERUSALEM» του Yotam Ottolenghi 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

πήγαινε στην κορυφή! 01 09 10