5 Οκτωβρίου 2022

Γεμιστά, μαλακά μπισκότα με γεύση carrot cake

 


Αυτά που βλέπεις δεν είναι μπισκότα. Είναι κέικ. Διότι άλλα λεν΄τα μάτια σου κι άλλα θα πει η γλώσσα σου όταν τα γευτείς. Προτού βιαστείς να πεις πως τρελάθηκα θα εξηγηθώ.




Έφτιαξα μικρά (ας τα πούμε) μπισκότα, ακριβώς όπως φτιάχνουμε ένα κέικ καρότου, τόσο μαλακά όσο το κέικ δηλαδή και τόσο αρωματικά, με γεύση ίδια κι απαράλλαχτη με το αγαπημένο όλων carrot cake. Η διαφορά είναι ότι στα κέικ το γλάσο το βάζουμε επάνω, ενώ εδώ μπήκε ανάμεσα σε δύο μπισκότα. Δεν το τσιγκουνεύτηκα. Έβαλα αρκετή ποσότητα, να το νιώθεις που λιώνει στο στόμα χωρίς να χάνεται μέσα στη ζύμη.




Τα βλέπεις πόσο εντυπωσιακά είναι? Ε, είναι κι εύκολα. Τώρα βέβαια θα μ΄έχεις βαρεθεί που σου λέω πως ότι φτιάχνω είναι εύκολο, ενώ εσύ μπορεί να το βλέπεις για βουνό. Κι όμως, η υπερανάλυσή μου, που τις περισσότερες φορές κουράζει τους οικείους μου, σε αυτή την περίπτωση φαίνεται πως είναι σωτήρια, ειδικά για όσους δεν είναι πολύ εξοικειωμένοι με την ζαχαροπλαστική. Δεν υπάρχει περιθώριο αποτυχίας. Δεν το έχω αφήσει εγώ να υπάρξει μιας κι έχω φωτίσει όλα τα σκοτεινά σημεία της συνταγής. Τα έχω πει όλα με το νι και με το σίγμα έτσι ώστε, αυτό που βλέπεις να μπορέσεις τελικά να το γευτείς.

Να προλάβω λίγο κι εσένα τη μάνα που μόλις δεις μπισκότα, αυτομάτως το μυαλό θα κάνει τον συνειρμό «ωραίο για σνακ σχολείου»! Θα μπορούσε ναι, αν δεν είχαν τη βουτυρόκρεμα στη μέση. Γιατί διατηρούνται μόνο στο ψυγείο, διαφορετικά η κρέμα αναλιγώνει και χαλάει η υφή της. Οπότε απολαύστε τα ελεύθερα στο σπίτι, στο γραφείο και όπου υπάρχει κοντά ψυγείο!

 


ΓΕΜΙΣΤΑ, ΜΑΛΑΚΑ ΜΠΙΣΚΟΤΑ ΜΕ ΓΕΥΣΗ CARROT CAKE

Η συνταγή βγάζει 12 γεμιστά μπισκότα

Υλικά για τα μπισκότα:

1)     165 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις

2)     55 γραμμάρια βρώμη

3)     ¾ κουταλάκι γλυκού μαγειρική σόδα

4)     1 κουταλάκι γλυκού κανέλα

5)     ¼ κουταλάκι γλυκού σκόνη τζίντζερ

6)     1/8 κουταλάκι γλυκού τριμμένο μοσχοκάρυδο

7)     ¼ κουταλάκι γλυκού αλάτι

8)     115 γραμμάρια βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου

9)     170 γραμμάρια ζάχαρη

10)  1 μεγάλο αυγό

11)  1 κουταλάκι γλυκού εκχύλισμα βανίλιας

12)  110 γραμμάρια τριμμένο στο λεπτό τρίφτη καρότο

13)  70 γραμμάρια καρύδια ψιλοτριμμένα το μπλέντερ

Υλικά για τη γέμιση:

1)     150 γραμμάρια βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου

2)     145 γραμμάρια ζάχαρη άχνη

3)     100 γραμμάρια τυρί κρέμα




Μέθοδος:

Σε μπολ βάζουμε το αλεύρι, τη βρώμη, τη σόδα, την κανέλα, το τζίντζερ, το μοσχοκάρυδο, το αλάτι και τα ανακατεύουμε. Το αφήνουμε στην άκρη.

Στο μίξερ χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν. Προσθέτουμε το αυγό και τη βανίλια και χτυπάμε λίγο ακόμα να γίνει ένα μίγμα ακόμα πιο αφράτο. Τέλος ρίχνουμε και το περιεχόμενο του μπολ  με το αλεύρι και τα μπαχαρικά και ανακατεύουμε μέχρι να ενσωματωθούν και να προκύψει μια σφιχτή σχετικά ζύμη μπισκότων.

Σταματάμε τη λειτουργία του μίξερ και ρίχνουμε μέσα στη ζύμη το καρότο και τα καρύδια. Αυτή τη φορά ανακατεύουμε καλά με ένα κουτάλι ή μια σπάτουλα μέχρι να ομογεννοποιηθεί το μίγμα. Επειδή είναι αρκετά σφιχτό, θέλει λίγη επιμονή στο ανακάτεμα.

Βάζουμε τη ζύμη των μπισκότων μέσα σε ένα μπολ, το σκεπάζουμε με μεμβράνη καλά και το αφήνουμε στο ψυγείο για 2 ώρες ή και για όλο το βράδυ.

Ψήνουμε τα μπισκότα:

Στρώνουμε σε δυο λαμαρίνες λαδόκολλα και προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς.

Με το κουταλάκι του γλυκού παίρνουμε κομμάτια ζύμης (η οποία θα είναι αρκετά σφιχτή επειδή είναι από ψυγείο) και ζυγίζουμε να είναι το κάθε μπισκότο ακριβώς 32 γραμμάρια. Είναι πολύ σημαντικό να είναι ακριβές το ζύγισμα γιατί έτσι τα μπισκότα μας θα είναι ομοιόμορφα, κάτι το οποίο θα δείξει όμορφα στο μάτι όταν τα κολλήσουμε δύο - δύο μαζί με τη γέμιση.

Πλάθουμε κάθε μπαλάκι ζύμης σε μικρές σφαίρες, όπως κάνουμε με τα κεφτεδάκια. Τοποθετούμε τα μπαλάκια ζύμης στις λαμαρίνες αφήνοντας λίγη απόσταση μεταξύ τους γιατί θα απλώσουν κατά το ψήσιμο.

Προσοχή σε αυτό το σημείο! Αν κατά τη διάρκεια που τα έχουμε πλάσει έχει μείνει η ζύμη για πολλή ώρα εκτός ψυγείου και το βούτυρο έχει αρχίσει να μαλακώνει, ξαναβάζουμε τις λαμαρίνες με τα μπαλάκια ζύμης μέσα στο ψυγείο για 15 λεπτά ώστε να σφίξει το βούτυρο ξανά. Αυτό γίνεται για να μην απλώσουν και να παραμείνουν στρουμπουλά όπως είναι στις φωτογραφίες που βλέπετε. Διαφορετικά, αν το βούτυρο της ζύμης είναι σε θερμοκρασία δωματίου, τότε τα μπισκότα θα απλώσουν πολύ κατά το ψήσιμο και θα γίνουν επίπεδα και πολύ μεγαλύτερα, άρα και λιγότερο μαλακά.

Ψήνουμε κάθε ταψί με μπισκότα ακριβώς 12 λεπτά! Μόλις τα βγάλουμε από το φούρνο θα φανεί ότι είναι εντελώς άψητα, μιας και θα είναι η ζύμη τους μαλακιά, σχεδόν ρευστή. Δεν πειράζει! Δεν προσπαθούμε να τα μετακινήσουμε σε καμία περίπτωση. Τα αφήνουμε μέσα το ταψί να κρυώσουν εντελώς και μόλις γίνει αυτό θα δούμε ότι έχουν σταθεροποιηθεί. Τότε μόνο τα βγάζουμε από το ταψί και τα βάζουμε πάνω σε σχάρα. Τα μπισκότα πρέπει να είναι εντελώς κρύα για να τα γεμίσουμε, κάτι το οποίο μπορεί να γίνει και την επόμενη μέρα. Στο στάδιο αυτό διατηρούνται και στην κατάψυξη.




Όταν έρθει η ώρα να τα γεμίσουμε:


Σε μπολ ανακατεύουμε τα υλικά με ένα κουτάλι ή σπάτουλα, προσέχοντας οπωσδήποτε να είναι το βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου. Προκύπτει μια μαλακιά, βελούδινη κρέμα. Την βάζουμε για 10-15 λεπτά στο ψυγείο μέχρι λίγο να σφίξει και κατόπιν με ένα κουτάλι ή μαχαίρι βάζουμε αρκετή πάνω στα μισά μπισκότα, τα οποία κλείνουμε στη συνέχεια με τα υπόλοιπα, δημιουργώντας έτσι μικρά σαντουιτσάκια.

Τα γεμιστά μπισκότα διατηρούνται μόνο στο ψυγείο μέσα σε ταπερ που κλείνει με καπάκι για να μην μπαίνει υγρασία ή να μην στεγνώσουν. Στο ψυγείο μπορούν να διατηρηθούν έως και 5 μέρες.

Αν περισσέψει λίγη από τη γέμιση, μπορούμε να την απλώσουμε πάνω σε ένα κέικ που θα φτιάξουμε.

Καλή επιτυχία!!!

 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

πήγαινε στην κορυφή! 01 09 10