20 Ιανουαρίου 2023

Dutch baby pancake

 


Όταν ήμουν μικρή είχα την αίσθηση πως το να φτιάξει κανείς κρέπες ή τηγανήτες είναι κάτι δύσκολο και μάλιστα ιδιαιτέρως χρονοβόρο. Τώρα που μεγάλωσα και τα μεγέθη ήρθαν στη σωστή τους διάσταση, κατάλαβα ότι δεν υπάρχει πιο απλό πράγμα κι έτσι τρώμε πολύ πολύ συχνά (θα έλεγα σε εβδομαδιαία βάση) κάτι απ΄ τα δυο. Πλέον τα κάνω όλα με το μάτι και προσαρμόζω τις ποσότητες ανάλογα στο πόσα άτομα θα χρειαστεί να φάνε. Γενικά, ο μύθος κατερρίφθη.




Εδώ όμως θα δούμε κάτι πιο εύκολο ακόμα κι απ΄ τα εύκολα!  Το “dutch baby” είναι μια μεγάλη, αφράτη τηγανίτα, που μοιάζει στη γεύση με χοντρουλή κρέπα. Αν υποθέσουμε ότι το δυσκολότερο του να φτιάξει κανείς κρέπες ή τηγανίτες είναι ότι χρειάζεται να κάθεται πάνω απ΄ το τηγάνι ανανεώνοντας το χυλό και γυρίζοντας συνεχώς την κάθε μία, εδώ υπερπηδάμε αυτό το βήμα καθώς ψήνεται μόνη της στο φούρνο.




Κατά το ψήσιμο αφρατεύει, φουσκώνει και αποκτά μια εντυπωσιακή εμφάνιση, που γίνεται ακόμα πιο ιδιαίτερη με το σερβίρισμα. Φρούτα κατά προτίμηση κόκκινα όπως διαφόρων λογής μούρα, μέλι ή μαρμελάδα και φυσικά το κατάλευκο πέπλο της άχνης θα κάνει την τηγανίτα φαντασμαγορική.




Το μόνο που χρειάζεσαι είναι ένα τηγάνι που να μπαίνει στο φούρνο. Εγώ χρησιμοποιώ το λατρεμένο μου μαντεμένιο τηγάνι που έχω εδώ και χρόνια. Όμως υπάρχουν κι άλλα τηγάνια που δεν έχουν πλαστικά χερούλια και μπορούν να μπουν στο φούρνο. Ένα τέτοιο θες και είσαι έτοιμος για dutch baby αυτήν  κιόλας την Κυριακή!




DUTCH BABY PANCAKE

Υλικά:

1)     100 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις

2)     200 ml γάλα φρέσκο

3)     2 μεγάλα αυγά

4)     25 γραμμάρια ζάχαρη

5)     1 κουταλάκι εκχύλισμα βανίλιας (προαιρετικά)

6)     1 τσιμπιά αλάτι

7)     30 γραμμάρια βούτυρο

Για το σερβίρισμα:

1)     Ζάχαρη άχνη

2)     Φρούτα εποχής

3)     Μέλι ή μαρμελάδα




Μέθοδος :

Βήμα 1:

Ανάβουμε το φούρνο να προθερμανθεί στους 200 βαθμούς στον αέρα και βάζουμε μέσα το τηγάνι.

Βήμα 2:

Στο μπλέντερ (ή επεξεργαστή τροφίμων) βάζουμε τα αυγά, το γάλα, το αλεύρι, τη ζάχαρη, το αλάτι και προαιρετικά τη βανίλια (καλό θα είναι να μπει αλλά αν δεν έχετε δεν είναι κι απαραίτητο). Χτυπάμε για 10 δευτερόλεπτα τα υλικά και θα προκύψει ένα αρκετά υδαρές μίγμα. Αν χρειαστεί καθαρίζουμε τα τοιχώματα του επεξεργαστή τροφίμων με μια σπάτουλα και χτυπάμε πάλι για άλλα 10 δευτερόλεπτα.

Βήμα 3:

Αφήνουμε στην άκρη το μίγμα να ξεκουραστεί για 20 λεπτά.

Βήμα 4:

Μετά το πέρας του 20λεπτου βγάζουμε το τηγάνι από το φούρνο και ρίχνουμε μέσα το βούτυρο κομμένο σε 2-3 κομμάτια. Με τη θερμότητα του τηγανιού θα λιώσει αμέσως. Ανακινούμε το τηγάνι έτσι ώστε το βούτυρο λιώνοντας να πάει σε όλη την επιφάνεια του πάτου.

Βήμα 5:

Αμέσως μόλις λιώσει το βούτυρο ρίχνουμε το μίγμα που έχουμε χτυπήσει στο μπλέντερ και βάζουμε κατευθείαν το τηγάνι μέσα στο φούρνο. Ψήνουμε στους 200 βαθμούς στον αέρα την τηγανίτα για περίπου 15-20 λεπτά μέχρι να τη δούμε να έχει φουσκώσει και να ροδίσει.

Βήμα 6 (σερβίρισμα):

Βγάζουμε από το φούρνο το τηγάνι με την τηγανίτα, ρίχνουμε στο κέντρο του τα φρούτα, ραντίζουμε με μέλι και πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη. Σερβίρουμε!!

Καλή επιτυχία!!!







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

πήγαινε στην κορυφή! 01 09 10