Φαγητό που έχω σε
αναμονή εδώ και μήνες γιατί με έπιασε το καλοκαίρι, η τεμπελιά και τα άφησα όλα
στη μέση. Μπορεί εγώ να το έχω φτιάξει και φωτογραφήσει καλοκαίρι με φρέσκα φασολάκια
αλλά μάντεψε… υπάρχουν και τα κατεψυγμένα, γιατί μη μου πεις ότι δεν τρως
αρακά, φασολάκια και μπάμιες όλο το χρόνο?
Το μαγειρεύω
πάντα σε γενναία ποσότητα γιατί εμείς τρώμε ο καθένας για δέκα, αλλά εσύ ο
λιτοδίαιτος και μετρημένος θα κόψεις τη συνταγή στα δυο και θα φτιάξεις
ποσότητα για νορμάλ ανθρώπους κι όχι για γίγαντες. Τη φρέσκια ντομάτα θα την
αντικαταστήσεις με πολτοποιημένα ντοματάκια κονκασέ. Πιστεύω ότι αν το φτιάξεις
θα σε αποζημιώσει για το χρόνο που θα έχεις ξοδέψει. Δεν είναι φαγητό του
μισάωρου! Ξεκάθαρα! Απ΄ την άλλη, τα έχει όλα. Κι επίσης τα φασολάκια
απογειώνονται αφού βράζουν μέσα στο ζωμό απ΄ το κρέας. Φαγητό ποίημα θα πω εγώ,
αλλά αν δεν τρως τα φασολάκια δεν θα με καταλάβεις ποτέ!
ΚΟΚΚΙΝΙΣΤΟ
ΜΟΣΧΑΡΙ ΜΕ ΦΑΣΟΛΑΚΙΑ
Υλικά:
1)
1.700
γραμμάρια μοσχάρι χτένι κομμένο σε μερίδες
2)
1.500
γραμμάρια φασολάκια τσαουλιά
3)
3
μέτρια κρεμμύδια ξερά τριμμένα στο μούλτι
4)
5
σκελίδες σκόρδο, καθαρισμένες ολόκληρες
5)
4
μεγάλες φρέσκιες ντομάτες πολτοποιημένες στο μπλέντερ
6)
1
κουταλάκι γλυκού πελτέ ντομάτας
7)
1
κουταλιά σούπας ζάχαρη
8)
1
πράσινη πιπεριά κομμένη στη μέση (χωρίς τα σπόρια)
9)
1
κόκκινη πιπεριά κομμένη στη μέση (χωρίς τα σπόρια)
10)
250 ml
ελαιόλαδο
11)
Αλάτι
12)
Πιπέρι
Μέθοδος:
Σε περίπτωση που
χρησιμοποιήσουμε φρέσκα φασολάκια θα πρέπει να τα ζεματίσουμε πριν τα
χρησιμοποιήσουμε στη συνταγή. Το ζεμάτισμα γίνεται ως εξής:
Αφού τα
καθαρίσουμε γύρω γύρω από τα «νεύρα» τους, τα πλένουμε καλά σε τρεχούμενο νερό.
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε νερό και ανάβουμε το μάτι. Όταν το νερό
κοχλάσει ρίχνουμε μέσα τα φασολάκια και μόλις πάρουν μια βράση (αρχίσει πάλι
δηλαδή το νερό να βράζει) τα στραγγίζουμε σε μεγάλο σουρωτήρι και τα αφήνουμε
στην άκρη. Τα φασολάκια είναι ζεματισμένα κι έτοιμα για να τα χρησιμοποιήσουμε
για τη συνταγή μας. Αυτό μπορούμε να το κάνουμε από το προηγούμενο βράδυ. Επίσης
σε αυτό το στάδιο αν θέλουμε τα βάζουμε σε σακούλα τροφίμων και τα διατηρούμε
στην κατάψυξη για μήνες.
Για να φτιάξουμε
το φαγητό:
Βάζουμε το κρέας
σε μια μεγάλη απλωτή κατσαρόλα και το σκεπάζουμε με νερό. Το νερό δεν πρέπει να
είναι πάρα πολύ αλλά πρέπει να σκεπάζει το κρέας. Ανάβουμε το μάτι σε μέτρια
θερμοκρασία και μόλις το νερό αρχίζει να ζεσταίνεται και να βράζει θα δούμε ότι
βγαίνουν αφροί στην επιφάνεια, τους οποίους αφαιρούμε με μια μεγάλη κουτάλα.
Αφού ξαφρίσουμε το
κρέας, προσθέτουμε στην κατσαρόλα το κρεμμύδι τριμμένο στο μπλέντερ και το
σκόρδο. Αφήνουμε το κρέας να βράσει με τα υλικά που ρίξαμε και μετά από αρκετή
ώρα, μόλις το τρυπήσουμε με το πιρούνι και δούμε ότι τσιμπιέται προσθέτουμε τις
πολτοποιημένες ντομάτες, τον πελτέ, την πράσινη πιεπριά, το ελαιόλαδο, αλάτι
και πιπέρι.
Όταν βράσει καλά
το κρέας και έχει μαλακώσει πολύ, το αφαιρούμε από την κατσαρόλα με προσοχή σε
μια πιατέλα, χωρίς τη σάλτσα του. Μέσα στην κατσαρόλα που έχει μείνει η σάλτσα
ρίχνουμε τα φασολάκια και την κόκκινη πιπεριά. Εάν το νερό στη σάλτσα είναι
λίγο, τότε προσθέτουμε λίγο ακόμα και τα αφήνουμε να βράσουν μέχρι να
μαλακώσουν.
Προς το τέλος,
λίγο πριν να είναι έτοιμα τα φασολάκια δηλαδή, τοποθετούμε πάνω τους το κρέας
και τα αφήνουμε να βράσουν σε χαμηλή θερμοκρασία λίγο ακόμα μέχρι το φαγητό να
μείνει με το λάδι μου, χωρίς νερό. Σε αυτό το σημείο χρειάζεται προσοχή για να
μην κολλήσει το φαγητό στην κατσαρόλα. Γι΄ αυτό πιάνουμε πολύ συχνά την
κατσαρόλα από τα χερούλια της και την κουνάμε ώστε να μετακινηθεί το φαγητό και
έτσι να ανακατευτεί κατά κάποιο τρόπο χωρίς όμως να χρησιμοποιήσουμε κουτάλι
για να μην το λιώσουμε.
Όταν πια έχει
ολοκληρωθεί αποσύρουμε την κατσαρόλα από το μάτι της κουζίνας και αφήνουμε το
φαγητό να πέσει η θερμοκρασία του πριν το σερβίρουμε. Όπως όλα τα λαδερά είναι
πολύ ωραίο και την επόμενη ημέρα.
Καλή επιτυχία!!!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου