9 Ιανουαρίου 2019

Βασιλόπιτα με φουντούκι, πορτοκάλι και σοκολάτα (2019)




Δεδομένου ότι κάτι σύλλογοι αθλητικοί, κυνηγητικοί και ΚΑΠΙ κόβουν βασιλόπιτες μέχρι της Αναλήψεως σκέφτηκα ότι δεν θα θεωρηθώ εκτός τόπου και χρόνου αν δημοσιεύσω τη βασιλόπιτα του 2019 στις 9 Ιανουαρίου, την οποία σημειωτέων έφτιαξα πριν 2 μέρες κι όχι την Πρωτοχρονιά!




Η χρονιά που ήρθε, ήρθε για να μείνει. Το καταλάβαμε!  Τις υπόλοιπες τριακόσιες πενήντα κάτι μέρες και πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι και διπλωμάτες μαζί της ώστε να μας χαρίσει τα δώρα της και όχι τα μούτρα της. Έτσι λοιπόν της έφτιαξα τη βασιλόπιτα που της χρωστούσα για να την γλυκάνω. Χωρίς φλουρί ώστε να είναι όλα της τα κομμάτια τυχερά, η κάθε της μέρα, το κάθε της λεπτό.



Η βασιλόπιτα αυτή προορίζεται να ταΐσει κόσμο και κοσμάκη μιας και είναι 2 κιλά και κάτι λίγα γραμμάρια.  Εδώ δεν κάνουμε τσιγκουνιές! Σόγια, συγγενείς και φίλοι, κουμπάροι, συμπέθεροι κι εραστές. Όλοι θα φάνε και θα γλύφουν και τα δάχτυλά τους.



Πρόκειται για ένα κέικ μασίφ και όχι τριφτό, όπως ακριβώς είναι τα κέικ που μου αρέσουν, με εναλλαγές στις υφές του. Μαλακιά, αφράτη ζύμη, τραγανό, καβουρδισμένο φουντούκι και γλυκιά σοκολάτα, όλα αυτά υπό το άρωμα του ξύσματος πορτοκαλιού.



Πλεονεκτήματα? Φανταστικός συνδυασμός υλικών και εύκολη διαδικασία παρασκευής. Για διακόσμηση επέλεξα να γράψω εκτός από  το έτος (κλασσικά),  μια φράση με passive aggressive μήνυμα γιατί δεν αντέχω τα τετριμμένα. 



«2019, στα μούτρα σου»! Ω, ναι. Τολμηρό! Αλλά ισχύει! Στα μούτρα όλων μας λοιπόν η νέα χρονιά που θα είναι φανταστική. Το ξέρω! 




Τη συνταγή αυτή θα είμαι ειλικρινής, την έφτιαξα πρώτη φορά φέτος μιας και μου την εκθείασε μια καλή φίλη, η Λέτα η τρομερή. Ήρθε που λες μια μέρα στη δουλειά και εκεί που συζητούσαμε για συνταγές (τι άλλο?) μου ξεφουρνίζει ότι έχει φανταστική συνταγή βασιλόπιτας. Ξέρεις τι σημαίνει αυτό για μένα! Την πήρα και την εκτέλεσα άμεσα.



Γι΄ αυτό λοιπόν δεν θα στην πουλήσω για οικογενειακή συνταγή που φτιάχνω εδώ και χρόνια. Θα σου πω ότι την έφτιαξα μια και μοναδική φορά, αυτή εδώ που τη βλέπεις και στη δίνω πάραυτα γιατί αξίζει! Τους μεγάλους έρωτες τους αντιλαμβάνεσαι με τη μία άλλωστε! Κι αυτή είναι κεραυνοβόλος! Το σίγουρο είναι, ότι μέχρι να βρω την επόμενη συνταγή βασιλόπιτας, θα φτιάχνω αυτήν εφ΄ εξής.  



Θα σου δώσω όμως τα τεχνικά της χαρακτηριστικά για να έχεις δική σου άποψη:

·         ΜΑΡΚΑ: Βασιλόπιτα
·         ΜΟΝΤΕΛΟ: 2019
·         ΠΑΡΑΓΩΓΗ: Χρυσαυγής
·         ΧΩΡΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΔΕΞΑΜΕΝΗΣ ΚΑΥΣΙΜΩΝ:  Μεγάλος οικιακός φούρνος ψησίματος
·         ΤΥΠΟΣ ΚΑΥΣΙΜΟΥ: Φουντούκια, σοκολάτα, πορτοκάλι
·         ΜΕΓΕΘΟΣ ΖΑΝΤΩΝ: 30άρι ταψί
·         ΥΨΟΣ:  6.5 cm
·         ΜΕΓΙΣΤΟ ΒΑΡΟΣ:  2 kg
·         ΘΕΣΗ: Περίοπτη
·         ΑΠΟΔΟΣΗ: Μέγιστη
·         ΓΩΝΙΑ ΠΡΟΣΕΓΓΥΣΗΣ:  Ντου από παντού
·         ΖΑΝΤΕΣ: Αλουμινίου ταψί
·         ΡΥΠΟΙ: 6 τσόφλια αυγών, συσκευασίες από αλεύρι και ζάχαρη, πορτοκαλόφλουδες
·         ΤΙΜΗ: Συζητήσιμη

Κλείσε ένα test drive. Πανελλαδική κάλυψη μέσω του blog. Αναζήτησέ την στα πλησιέστερα σπίτια που ξέρουν να τρώνε καλά!



ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ ΜΕ ΦΟΥΝΤΟΥΚΙ, ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ ΚΑΙ ΣΟΚΟΛΑΤΑ (2019)

Υλικά :

     1)      250 γραμμάρια βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
     2)      400 γραμμάρια ζάχαρη
     3)      6 αυγά χωρισμένα σε κρόκους και ασπράδια
     4)      630 γραμμάρια αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
     5)      1 κουταλάκι γλυκού μπέικιν πάουντερ
     6)      ¼ κουταλάκι γλυκού αλάτι
     7)      Ξύσμα από 1 μεγάλο και ακέρωτο πορτοκάλι
     8)      250 ml φρέσκο χυμό πορτοκαλιού
     9)      150 γραμμάρια καβουρδισμένα και χονδροκομμένα φουντούκια
     10)   200 γραμμάρια σταγόνες σοκολάτας
     11)   3 κουταλιές σούπας αλεύρι επιπλέον
     12)   Ζάχαρη άχνη για την επικάλυψη
     13)   Κόκκινη ζαχαρόπαστα για το έτος!



Μέθοδος:

Κοσκινίζουμε το αλεύρι μαζί με το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι.  Το αφήνουμε στην άκρη.

Σε ένα μπολ βάζουμε το καβουρδισμένο και χοντροκομμένο φουντούκι, τις σταγόνες σοκολάτας και 3 κουταλιές της σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις. Ανακατεύουμε καλά να αλευρωθούν τα υλικά και το αφήνουμε στην άκρη.

Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε τα ασπράδια με τη μισή ζάχαρη σε πολύ σφιχτή μαρέγκα. Αδειάζουμε τη μαρέγκα σε μεγάλο μπολ και την αφήνουμε για λίγο στην άκρη.

Στον ίδιο κάδο του μίξερ ρίχνουμε την υπόλοιπη ζάχαρη με το βούτυρο που είναι σε θερμοκρασία δωματίου και τα χτυπάμε μέχρι να αφρατέψουν. Όταν γίνει αυτό, συνεχίζοντας το χτύπημα προσθέτουμε σταδιακά έναν - έναν τους κρόκους μαζί με το ξύσμα πορτοκαλιού. Συνεχίζουμε προσθέτοντας το αλεύρι λίγο – λίγο και αυτό εναλλάξ με το χυμό του πορτοκαλιού. Σταματάμε το χτύπημα του μίγματος.

Προσθέτουμε 2-3 κουταλιές από τη μαρέγκα μέσα στον κάδο του μίξερ και αρχίζουμε να ανακατεύουμε με μια σπάτουλα μαρίζ πολύ απαλά. Σαν να διπλώνουμε δηλαδή το μίγμα. Αυτό γίνεται για να μην ξεφουσκώσει η μαρέγκα και να γίνει ανάλαφρο το κέικ. Κάθε φορά που ενσωματώνουμε λίγη από τη μαρέγκα, προσθέτουμε λίγη ακόμα ανακατεύοντας πολύ απαλά. Αυτό γίνεται μέχρι να την ενσωματώσουμε όλη μέσα στο μίγμα.

Τέλος ρίχνουμε το περιεχόμενο του μπολ με το φουντούκι και τη σοκολάτα και ανακατεύουμε ξανά. Το μίγμα της βασιλόπιτας είναι έτοιμο.

Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ένα βαθύ ταψί διαμέτρου 30 εκατοστών. 

Στρώνουμε στον πάτο του κατόπιν μια λαδόκολλα και την αλευρώνουμε και την βουτυρώνουμε και αυτήν ξανά. Ρίχνουμε μέσα το μίγμα της βασιλόπιτας και  λειαίνουμε την επιφάνεια με ένα κουτάλι.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στις αντιστάσεις (στο κάτω – κάτω  ράφι της ηλεκτρικής κουζίνας) για μία ώρα στους 170-180 βαθμούς. Μόλις είναι έτοιμη βάζουμε ένα μαχαίρι στο κέντρο της ώστε να δούμε αν βγαίνει καθαρό ή με υπολείμματα ζύμης. Αν βγει καθαρό είναι έτοιμη. Αν όχι, αφήνουμε τη βασιλόπιτα λίγα λεπτά ακόμα να ψηθεί.

Την βγάζουμε από το φούρνο και την αφήνουμε όλο το βράδυ να κρυώσει μέσα στο ταψί. Την επόμενη μέρα την αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα και βάζουμε το νόμισμα σε ένα σημείο της. Καλύτερα από την κάτω μεριά ώστε να μην είναι ευδιάκριτο.

Την πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και τη στολίζουμε με ζαχαρόπαστα ή οτιδήποτε άλλο θέλουμε.

Καλή επιτυχία και καλή χρονιά!!!






5 σχόλια:

  1. Το εισαγωγικό σου κείμενο όλα τα λεφτά όπως πάντα!! Καλή Χρονιά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Και μόνο από τα υλικά φαίνεται η επιτυχία😀 Σου εύχομαι το 2019 να είσαι πολύ ευτυχισμένη😗 να περνάς όμορφα 😗😗😗

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μια χαρά έκανες και την εδωσες τη συνταγή τώρα.
    Ωραιότατη, μυρωδάτη, έτσι οπως μου αρέσει με το φουντουκάκι της.
    Φτάνει για όλους και μου άρεσε που τους ονομάτισες όλους..χαχα..σόγια λοιπούς συγγενείς και εραστές!!!! Τέλειο!!!

    Στα μουτρα μας λοιπόν το 2019, κι ότι καλύτερο για όλους ;)

    Φιλιά πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

πήγαινε στην κορυφή! 01 09 10