7 Φεβρουαρίου 2021

Τυροπιτάκια "μπουκίτσες"




Κάνω καμ μπάκ μετά από 2 χρόνια, σαν τα χιόνια! Οι φωνές που μου έλεγαν να θέσω πάλι σε λειτουργία το μπλογκ ήταν πολλές . Μη φανταστείς, δεν ακούω –ακόμα- απόκοσμες φωνές, μιλάω για τις υπαρκτές.


Αυτό που θέλω να πω είναι ότι υπήρχαν πολλοί που μου έλεγαν, άλλες φορές διακριτικά, άλλες πιο έντονα, ακόμα κι επιτακτικά, πως είναι κρίμα κι άδικο ν΄ ανεβάζω τις συνταγές μου μόνο στο ίνταγκραμ κι όχι εδώ! Και κάπως έτσι το σκέφτηκα, το ξανασκέφτηκα και είπα να μην το αγνοήσω. Βάζω και τη δική μου επιθυμία σε όλο αυτό, οπότε εδώ είμαστε να το πιάσουμε πάλι απ΄ την αρχή.




Τα τυροπιτάκια «μπουκίτσες» για να μπουκώσεις, όπως  λέω,  τα έχω ήδη ανεβάσει πριν μήνες στο ίνσταγκραμ και με αυτή την αφορμή να πω ότι ναι, οι συνταγές του ίνσταγκραμ θα μεταφερθούν αργά – αργά εδώ για λόγους τάξης, αλλά και γιατί είναι κρίμα να χαθούν μέσα στο χάος της αγαπημένης μεν, εφήμερης δε εφαρμογής.


Τα φτιάχνεις με ότι τυριά θέλεις. Ωστόσο αν βάλεις έναν συνδυασμό γλυκών τυριών, θα χάσουν πολύ σε γεύση κι ένταση. Ιδανικά προτείνω πιο κάτω, στα υλικά τον δικό μου αγαπημένο συνδυασμό τυριών και σε προτρέπω να τον ακολουθήσεις ή αν κάνεις κάποια αντικατάσταση να είναι με κάποιο παραπλήσιο.




Γενικά όπως έχω ξαναπεί (στο ίνσταγκραμ, όχι εδώ), οι συνταγές «με ότι έχει το ψυγείο», μου προκαλούν έναν κάποιο εκνευρισμό όταν τις βλέπω στην τηλεόραση ή στα σόσιαλ. Δεν καταλαβαίνω σε τι εξυπηρετούν και ποιον στο κάτω κάτω  βοηθούν. Γιατί το δικό μου ψυγείο αποκλείεται να έχει μέσα ότι και το δικό σου, άρα αν εγώ φτιάξω και σου προτείνω μια υπέροχη συνταγή με τα δικά μου περισσεύματα τυριών και εσύ φτιάξεις την ίδια συνταγή με τα δικά σου, αποκλείεται να έχουμε φτιάξει και φάει το ίδιο, πράγμα, που σημαίνει ότι όλο αυτό είναι μάταιο εξ αρχής.  Κι εμένα είναι γνωστό ότι μου αρέσει να δίνω  συνταγές που είναι πάντα επιτυχημένες κι ακριβείς. Για να τρώμε τα ίδια βρε αδερφέ!

Οπότε, καλώς βρεθήκαμε ξανά! Εδώ θα είμαστε και θα τα λέμε πιο αναλυτικά. Φυσικά δεν χαθήκαμε ποτέ, αφού στο ίνσταγκραμ έδινα πάντα το παρόν, αλλά εδώ είναι αλλιώς. Υπάρχει χώρος, άπλα και άνεση! Be my guest.




ΤΥΡΟΠΙΤΑΚΙΑ ΜΠΟΥΚΙΤΣΕΣ

Υλικά για 80 μπουκίτσες:

1)     500 γρ. αλεύρι αυτοδιογκούμενο

2)      1 κεσεδάκι γιαούρτι (200 γρ)

3)      1 κεσεδάκι ελαιόλαδο (χρησιμοποιούμε για να μετρήσουμε, το άδειο κεσεδάκι του γιαουρτιού)

4)      1 αυγό ( κι 1 κρόκο επιπλέον για επάλειψη)

5)      700 γρ. πικάντικα τυριά (με έμφαση στο «πικάντικα»). [Ο,τι έχεις στο ψυγείο με λίγα λόγια, ωστόσο ο δικός μου πετυχημένος συνδυασμός είναι  200 γρ φέτα, 200 γρ κεφαλοτύρι πικάντικο, 150 γρ γραβιέρα, 150 γρ ρεγκάτο ή κασέρι]

6)      1 κγ αλάτι

7)      Σουσάμι προαιρετικά




Μέθοδος:

Βάζω σε ένα μπολ το γιαούρτι, το λάδι και το αυγό και ανακατεύω. Προσθέτω το αλεύρι, το αλάτι και τα τυριά. Ζυμώνω πολύ καλά. Τέλος. Τόσο απλό!

Πλάθω τώρα σε πολύ μικρά μπαλάκια σε μέγεθος μισού καρυδιού, κι αυτό γιατί θα φουσκώσουν κατά το ψήσιμο και είναι πολύ ωραίο να είναι κυριολεκτικά μια μπουκίτσα το καθένα.  Τα βάζω σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα, τα πατικώνω ελάχιστα με την παλάμη μου από πάνω και τα αλείφω με ένα κρόκο αυγού χτυπημένο. Πασπαλίζω αν θέλω με σουσάμι και ψήνω σε προθερμασμενο φούρνο στους 180 βαθμούς για 10-15 λεπτά το πολύ ή μέχρι να ροδίσουν καλά. Θέλουν προσοχή γιατί είναι μικρά και μπορεί ν΄ αρπάξουν εύκολα.




Μικρά tips:

1)      Αν τις επόμενες μέρες θέλεις να φας τα τυροπιτάκια ζεστά, «πάτησέ τα» για λίγα λεπτά στην τοστιέρα. Δεν φαντάζεσαι πόσο νόστιμα γίνονται… μη σου πω και καλύτερα!!

2)      Επίσης όταν τα ψήσεις και κρυώσουν μπορείς να τα αποθηκεύσεις σε σακούλα τροφίμων στην κατάψυξη για όταν τα θελήσεις. Εγώ για παράδειγμα το κάνω γιατί με διευκολύνει να βγάζω μερικά από το βράδυ, να τα ξεπαγώνω για να παίρνουν τα παιδιά την επομένη στο σχολείο.

Καλή επιτυχία!




16 σχόλια:

  1. θα σου φανει περιεργο αλλα αυτα τα χρονια που ελειπες χρυσαυγη εμπαινα κατα καιρουςστο σαιτ σου και εψαχνα συνταγες η μηπως μαθω γιατι διεκοψες την εποκοινωνια μας και την ομορφη παρεουλα μας.χαρηκα τοσο που γυρισες ...χωρις να το ξερεις ειμασταν μια παρεα .μοιραζομαστανεκτος απο συνταγες και κομματι απο τις ζωες μας .καλως ηρθες .μας ελειψες .ελπιζω να ειστε ολοι καλα και τα αξιολατρευτα παιδακια σου να εχουν μεγαλωσει πια.μας ελειψες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. και γω αυτό έκανα! έμπαινα για συνταγές ή για να δω μήπως έκανε κάποια ανάρτηση σχετικά με την διακοπή. τελευταία φορά μπήκα πριν έναν μήνα περίπου για να δω τη συνταγή ρολό κιμά γεμιστό με μετσοβόνε και τώρα κυριακή απόγευμα λέω ας μπω να χαζέψω καμιά συνταγή της Χρυσυγής και βλέπω τρεις αναρτήσεις από 7/2 και μέτά! Πόσο χάρηκα δεν περιγράφεται! Μην ξαναφύγεις, please!

      Διαγραφή
  2. Κλασσικά,εξαιρετικά,αγαπημένα!!! Και με λίγο ψιλοκομμένο μπεικονάκι,μέσα,γίνονται ανάρπαστα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλώς το κορίτσι! Μας έλειψες απο εδώ. Στην τελευταία μου συνταγή σε σκεφτόμουν γιατί έγραψα με λαχανικά που έχουμε στο σπίτι. Είπα να σε κάνω tag αλλά λέω αστο καλύτερα χιχι.
    Τι όμορφες αυτές οι μπουκίτσες! Δίνω έμφαση στα πικάντικα και λιγουρεύομαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλως την.Ειναι αληθεια πως μας ελλειψες σε αυτο τον χωρο.Και κανεις καλη επανακκινηση με τα τυροπιττακια μπουκιας.Φιλακια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Επιτέλους! Η Χρυσαυγή ξαναχτυπά! Θα σου πω και από εδώ πόσο μας έλειψες.
    Επίσης με εκνεύριζε πολύ να ψάχνω τις συνταγές στο Instagram :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. επιτέλους!! και welcome back!! ωραιο το insta αλλα το παλιό έχει άλλη χαρη!!φιλια πολλα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Welcome back!!!!
    Αντε ντε..μαύρα μάτια καναμε. Επιτέλους να γράψω κι εδώ κάτι ;)
    Πισω στις παλιές καλές συνήθειες!!

    Αγαπημένα τα τυροπιτάκια αυτά :)

    :) :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Πόσο χαίρομαι που επέστρεψες!!! Με έχεις βγάλει ασπροπρόσωπη,σε όσα τραπέζια και παιδικά πάρτι έχω κάνει (και όχι μόνο) τα τελευταία χρόνια και πάντα έμπαινα στο blog με την ελπίδα να έχεις ανεβάσει κάτι καινούριο (μια και insta δεν έχω). Κάλως ήρθες πάλι αγαπημένη Χρυσαυγή!!Ναι, μας έλειψες πολύ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Πόσο χαίρομαι με το "καμ μπακ"! Επισκέπτομαι συχνά-πυκνά το blog και ανατρέχω σε συνταγές, αλλά κάθε φορά είχα μια μικρή ελπίδα ότι θα έβλεπα μια νέα ανάρτηση, έστω μετά από τόσο καιρό (δεν έχω instagram, άλλωστε). Και να, η έκπληξη ήρθε! Ευχαριστούμε πολύ και αναμένουμε τη συνέχεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Μας έλειψες και εσύ και οι υπέροχες συνταγές σου!! Καλώς ήρθες πίσω!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Γεια χαρα Χρυσαυγή , μας εμπνέεις ,ολα δουλεμένα με φροντίδα κ αγάπη !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Περίμενα πολύ καιρό να δω συνταγή σου εδώ!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

πήγαινε στην κορυφή! 01 09 10