2 Ιανουαρίου 2019

Φασολάδα



Τσουπ. Γλιστρήσαμε όμορφα στη νέα χρονιά μέσα σε ένα νανοσεκόντ  που κράτησε η αλλαγή και τελικά δεν άλλαξε κάτι ουσιαστικά. Όμορφα πριν, όμορφα και τώρα.




Ωραίες οι γιορτές και οι αλλαγές και τα φαγοπότια και οι χοροί και οι φίλοι και τα ξεφαντώματα και τα ντυσίματα και όλες αυτές οι αφορμές για γέλιο και φαγητό! Δεν λέω ποτέ όχι, μ΄ έχεις μάθει άλλωστε τόσα χρόνια.

Σ΄ αυτό που έπαψα να λέω όχι είναι στα σχέδια, στις στοχοθετήσεις και σε όλα αυτά που θέλω να κάνω, τα σχεδιάζω και ποτέ δεν βγαίνουν, με υπαιτιότητα άλλοτε δικιά μου και άλλες φορές της τύχης/μοίρας/ζωής… ξέρω ΄γω, όπως θες πες το. Τα μόνα σχέδια που κάνω είναι αυτά στο κέικ «ζέβρα»  που φτιάχνω. Αυτά βγαίνουν πάντα!



Να, θα σου δώσω το πρώτο παράδειγμα. Είχα που λες σκοπό ν΄  ανοίξω τη χρονιά στο blog με μια υπερπαραγωγή. Την καρυδόπιτα που είδες στο ίνσταγκραμ και επανειλημμένα μου τη ζήτησες στέλνοντάς μου inbox μηνύματα. Αλλά το ένα έφερε το άλλο και σκέφτηκα πως θα ήταν πιο φρόνιμο να ξεκινήσω με την ταπεινή φασολάδα που ξέρω πολύ καλά ότι ξέρεις να φτιάχνεις, ωστόσο είναι παράλειψη να μην υπάρχει στο αρχείο μου. Και γι΄  αυτό στη δείχνω. Η καρυδόπιτα μπορεί να περιμένει.



Φασολάδα παραδοσιακή λοιπόν και μερικές ευχές όπως, να ξαναμπώ στο νούμερο του παντελονιού που φορούσα το καλοκαίρι, να μαγειρεύω μέχρι τελικής πτώσης, να οδηγώ προσεκτικότερα, να ντύνομαι πιο χρωματιστά το χειμώνα, να πίνω νερό χωρίς να το θεωρώ καταναγκαστικό έργο, να είμαι πιο έτοιμη!

Τι νόμιζες? Ότι θα έκανα βαρύγδουπες δηλώσεις και μεγαλόπνοες ευχές?
Δεν είναι η φάση μου φέτος για τέτοια. Μεγαλώνω. Όμορφα!



Τα tips που δίνω για τη φασολάδα (τα οποία δεν αποτελούν την ανακάλυψη του τροχού αλλά σίγουρα βοηθούν) είναι:

  •          Αγόρασε κατά προτίμηση φασόλια από μπακάλικο ή παντοπωλείο, χύμα. Να ζητήσεις να είναι φετινά άρα και βραστερά!!! Ζήτα εγγυήσεις αλλιώς τα λεφτά σου πίσω. Απείλησε τον μπακάλη στα ίσα! 

  •          Το κρεμμύδι μην το ψιλοκόψεις αλλά να το λιώσεις στο μπλέντερ. Το αποτέλεσμα είναι πιο χυλωμένο ζουμάκι… εξαρτάται τι θέλει ο καθένας φυσικά.

  •          Δεν σοτάρω ποτέ τίποτα. Μην το κάνεις ούτε εσύ! Δεν χρειάζονται μπελάδες ούτε επιπρόσθετες διαδικασίες που κάνουν τη ζωή δύσκολη. Τα πράγματα είναι απλά. Η φασολάδα γίνεται φανταστική χωρίς πολλές τεχνικές. Αυτή είναι και η μαγκιά της.

  •          Το αλάτι μπαίνει πάντα στο τέλος γιατί έχει την ιδιότητα να σφίγγει το όσπριο και να μην βράζει εύκολα. Σου βγάζει την πίστη με λίγα λόγια αν το ρίξεις από την αρχή κάτι που σίγουρα δεν το θέλουμε.

  •          Η φασολάδα από καταβολής κόσμου συνοδεύεται από ρέγκα καπνιστή. Αν δεν θες να με ακούσεις, κακό δικό σου!



ΦΑΣΟΛΑΔΑ

Υλικά:

     1)      500 γραμμάρια φασόλια ξερά
     2)      1 μεγάλο κρεμμύδι λιωμένο στο μούλτι
     3)      3-4 μεγάλα καρότα κομμένα σε χοντρές ροδέλες
     4)      500 γραμμάρια συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας
     5)      1 κουταλάκι γλυκού πελτέ
     6)      150 γραμμάρια ελαιόλαδο
     7)      1 μικρή καυτερή πιπεριά ψιλοκομμένη ή 1 κουταλάκι γλυκού μπούκοβο
     8)      2 λίτρα νερό (κατά προσέγγυση)
     9)      4-5 κλωνάρια σέλινο κομμένα στη μέση ή στα 3
     10)   Αλάτι
     11)   Πιπέρι



Μέθοδος:

Βάζουμε τα φασόλια μέσα σε κατσαρόλα από το προηγούμενο βράδυ και γεμίζουμε την κατσαρόλα με νερό. Τα αφήνουμε να φουσκώσουν μέχρι την επόμενη μέρα.

Την επόμενη μέρα που θα θελήσουμε να φτιάξουμε τη φασολάδα, τα στραγγίζουμε πετώντας το νερό που φούσκωσαν και τα ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα. Ρίχνουμε 1,5 λίτρο νερό και ανάβουμε το μάτι της κουζίνας σε μέτρια θερμοκρασία.

Καθώς θα πάρουν βράση θα δούμε πως βγάζουν αφρό στην επιφάνεια του νερού. Τον αφαιρούμε με ένα κουτάλι και τον πετάμε. Συνεχίζουμε το βράσιμο για μισή ώρα και κατόπιν προσθέτουμε μέσα όλα τα υπόλοιπα υλικά εκτός από το αλάτι. Τα λαχανικά, το λάδι, το ντοματοχυμό και τον πελτέ, την καυτερή πιπεριά και το πιπέρι.

Συνεχίζουμε το βράσιμο για άλλη μία με μιάμιση ώρα περίπου και αν χρειαστεί προσθέτουμε και το υπόλοιπο μισό λίτρο νερό ή και παραπάνω (εξαρτάται από το πόσο βραστερό είναι το όσπριο).

Καθ΄ όλη την διάρκεια που βράζει η φασολάδα ελέγχουμε μήπως χρειάζεται περισσότερο νερό. Όταν είναι σχεδόν έτοιμη αλατίζουμε κατά βούληση.
Η φασολάδα στην τελική της μορφή πρέπει να είναι μια παχύρρευστη σούπα με μεγάλη περιεκτικότητα σε καρπό φασολιού. Όταν είναι έτοιμη την αφήνουμε να φτάσει σε θερμοκρασία δωματίου και σερβίρουμε.

Καλή επιτυχία!!!






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

πήγαινε στην κορυφή! 01 09 10