Είμαι συλλέκτης
συνταγών, από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου. Τις γράφω σε τετράδια, τις εκτυπώνω
σε χαρτί, τις ταξινομώ σε ντοσιέ ανά κατηγορίες και επειδή είμαι της παλιάς
σχολής, τις κρατάω παντού εκτός από τον υπολογιστή. Η μόνη μορφή που έχω
ηλεκτρονικά τις συνταγές μου είναι στο μπλογκ, το οποίο παρεμπιπτόντως στις 24
Ιουνίου κλείνει αισίως τα 15 χρόνια. ΠΑΝΑΓΙΑ ΜΟΥ!!!
Πως λυπάμαι όμως
όταν μια καταπληκτική συνταγή δεν είναι δικιά μου και πως χαίρομαι ταυτόχρονα
που έπεσα πάνω της ενώ χάζευα στο διαδίκτυο. Νιώθω ένα γαμώτο και μια χαρά ταυτόχρονα.
Την τάρτα που σου δείχνω την βρήκα στο μπλογκ της Sally’s baking addiction και παραδόξως δεν τρώγεται για γλυκό. Είναι ένα πλήρες και
θρεπτικότατο πρωινό γεύμα, ένα σνακ πριν το γυμναστήριο και μια υγιεινή επιλογή
για όποια ώρα επιλέξεις να την φας. Ο λόγος που την έφτιαξα βέβαια δεν είναι
τίποτα από τα παραπάνω, αλλά η τρελή μου αγάπη για χουρμάδες και ξηρούς
καρπούς. Ναι, αυτή η τάρτα τα έχει όλα αυτά που αγαπώ!
Φτιάχνεται σε
χρόνο μηδέν αφού δεν χρειάζεται ψήσιμο και μπορείς να την απολαύσεις με ότι
φρούτο εποχής θελήσεις και πιστεύεις ότι της ταιριάζει. Στην αρχική συνταγή το
γιαούρτι μπαίνει σκέτο, αλλά εγώ θέλησα να σπάσω λίγο την «ξινίλα» του με μια
γλυκαντική ουσία. Λίγο μέλι ή λίγη ζάχαρη άχνη δεν έβλαψε ποτέ κανέναν άλλωστε!
ΤΑΡΤΑ ΦΡΟΥΤΩΝ ΜΕ
ΓΙΑΟΥΡΤΙ, ΧΩΡΙΣ ΨΗΣΙΜΟ
Υλικά για την
βάση της τάρτας:
1)
260
γραμμάρια βασιλικούς χουρμάδες (περίπου 15-16 χουρμάδες)
2)
100
γραμμάρια καρύδια
3)
100
γραμμάρια αμύγδαλα ωμά
Υλικά για τη
γέμιση:
1)
250
γραμμάρια στραγγιστό γιαούρτι
2)
1
κουταλιά σούπας μέλι ή 1 κουταλιά σούπας ζάχαρη άχνη
Υλικά για την
επικάλυψη:
1)
2
ακτινίδια
2)
Κομπόστα
ροδάκινο στραγγισμένη απ΄ το σιρόπι της
3)
2-3
φράουλες
4)
Μύρτιλα
Μέθοδος:
Αλείφουμε με λάδι
μια ταρτιέρα διαμέτρου 23-25 εκατοστών.
Κόβουμε ένα
κομμάτι λαδόκολλα σε στρογγυλό δίσκο τόσο ώστε να εξέχει από τα τοιχώματα της ταρτιέρας
και την τοποθετούμε μέσα στο λαδωμένο σκεύος. Ο λόγος που λαδώνουμε την ταρτιέρα
είναι για να μην γλιστράει και φεύγει από τη θέση της η λαδόκολλα. Αφήνουμε
στην άκρη την ταρτιέρα.
Αφαιρούμε το
κουκούτσι από τους χουρμάδες και τους κόβουμε στη μέση. Τους βάζουμε σε ένα
μπολ και τους καλύπτουμε με πολύ ζεστό νερό. Τους αφήνουμε για 10 λεπτά να
μουλιάσουν.
Στο διάστημα που
μουλιάζουν οι χουρμάδες βάζουμε στον πολυκόφτη τα καρύδια και τα αμύγδαλα και
τα τρίβουμε σε μέτρια προς μικρά κομμάτια. Δεν τα κάνουμε δηλαδή απολύτως σκόνη
αλλά θέλουμε να κρατάνε λίγο στο δόντι.
Μόλις οι
χουρμάδες είναι έτοιμοι, τους στραγγίζουμε από το νερό, τους ψιλοκόβουμε με το
μαχαίρι και τους ρίχνουμε μέσα στον πολυκόφτη που είναι τα τριμμένα αμύγδαλα
και καρύδια. Τους χτυπάμε μαζί με τους ξηρούς καρπούς, δημιουργώντας μια
κολλώδη μάζα.
Στρώνουμε στην
ταρτιέρα το μίγμα με τους χουρμάδες, το οποίο αποτελεί τη βάση της τάρτας,
προσέχοντας να ανασηκώσουμε λίγο από αυτό στις άκρες, δημιουργώντας τοιχώματα. Αυτή
τη διαδικασία την κάνουμε με τα δάχτυλα των χεριών μας. Μπορεί το μίγμα να
κολλάει στην αρχή αλλά σιγά σιγά θα στρωθεί με τον καλύτερο τρόπο.
Σημείωση: Μέχρι αυτό το στάδιο μπορούμε να την
ετοιμάσουμε από το προηγούμενο βράδυ ή αρκετές ώρες πριν, διατηρώντας την στο
ψυγείο καλά σκεπασμένη για να μην ξεραθεί.
Κατόπιν βάζουμε το
γιαούρτι σε ένα μπολ και προσθέτουμε το μέλι ή την ζάχαρη άχνη (αναλόγως τι από
τα δύο θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε). Τα ανακατεύουμε καλά με ένα κουτάλι ώστε
να γίνει το γιαούρτι κρεμώδες και λείο. Αν δεν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε
γλυκαντική ουσία και μας αρέσει το γιαούρτι να το χρησιμοποιήσουμε σκέτο, και
πάλι το ανακατεύουμε μόνο του σε ένα μπολ γιατί έτσι αποκτά βελούδινη υφή,
παίρνει αέρα και γίνεται απαλό σαν κρέμα.
Απλώνουμε το
γιαούρτι πάνω στην επιφάνεια της τάρτας και στη συνέχεια την διακοσμούμε με
φρέσκα φρούτα. Εκτός από αυτά που έβαλα εγώ, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε
οποιοδήποτε φρούτο εποχής μας αρέσει όπως σταφύλια, κεράσια, σύκα, νεκταρίνια,
διάφορα μούρα και οποιοδήποτε άλλο θέλουμε εκτός από αυτά που βγάζουν νερό όπως
το καρπούζι και το πεπόνι.
Σερβίρουμε την
τάρτα για πρωινό.
Διατηρείται στο
ψυγείο σκεπασμένη έως και 3 μέρες!
Καλή επιτυχία!!!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου