14 Ιουλίου 2010

Γαύρος με ντομάτα και σκόρδο στο φούρνο



Τροφή για σκέψη!         

         Υπόκειται η διατροφή σε κανόνες ηθικής?

         Η ερώτηση αυτή γεννήθηκε τις προάλλες όταν παρακολούθησα μια μεταμεσονύκτια εκπομπή στην οποία ανέφερε ένας γευσιγνώστης ότι πλήρωσε σε γνωστό sushi bar της Νέας Υόρκης, για γεύμα δύο ατόμων, το ποσό των 1.800 δολαρίων!!!!! 

  

        Εντυπωσιασμένη και σοκαρισμένη ταυτόχρονα, σκέφτηκα κατά πόσο αυτό είναι λογικό και ηθικό.

        Το φαγητό πρώτα απ΄ όλα είναι το μέσον για να κρατηθούμε στη ζωή. Τρώμε για να ζήσουμε. Όταν κατοχυρώσουμε αυτή την πρωτογενή ανάγκη μπορούμε να αναγάγουμε την διατροφή σε απόλαυση! Εκεί είναι που η μαγειρική έρχεται και γίνεται τέχνη στους ανεπτυγμένους πολιτισμούς. Ως τέχνη λοιπόν θα μπορούσε να πει κάποιος ότι δεν έχει πλαφόν. 


         Λογικά όμως, επειδή δεν μιλάμε για την τέχνη της ζωγραφικής, ούτε της μουσικής, κατά πόσο η διατροφή που είναι πρωτογενής ανάγκη του ανθρώπου μπορεί να πάρει τη μορφή τέχνης? Είναι ηθικό δηλαδή άνθρωποι στον πλανήτη να πεθαίνουν λόγω έλλειψης τροφής και κάποιος «χ» σεφ να κοστολογεί το πιάτο του με υπέρογκα ποσά? Είναι ηθικό να πετιούνται καθημερινά τόνοι τροφής από τους χώρους εστίασης ενώ σε κάποιες χώρες του τρίτου κόσμου το έδεσμα που τρώνε οι άνθρωποι είναι «μπισκότα» φτιαγμένα από λάσπη? 


         Αλλά δεν χρειάζεται να πάμε μακριά. Αν κοιτάξουμε γύρω μας θα δούμε ανθρώπους άστεγους, γυναίκες που εργάζονται σε δύο και τρεις δουλειές για να μεγαλώσουν τα παιδιά τους μόνες, οικογένειες που ζουν κάτω από το όριο της φτώχιας. 


        Αναρωτιέμαι λοιπόν, αν είναι ηθικό από τη μεριά των ανθρώπων που ανήκουν στην κοινωνικοοικονομικά ανώτερη τάξη να αντιμετωπίζουν το φαγητό ως τέχνη και να πληρώνουν τρελά ποσά προκειμένου να απολαύσουν ένα εξεζητημένο πιάτο, φτιαγμένο από σπάνια, υπερκοστολογημένα υλικά. 


        Δεν θα πάρω θέση αν τελικά αυτό είναι σωστό ή λάθος, δίκαιο ή άδικο, αφού η ίδια η ζωή είναι γεμάτη από αδικίες. Θέλω απλώς με αυτά τα ερωτήματα να σας δώσω λίγη τροφή, όχι αυτή τη φορά για το σώμα, αλλά για την ψυχή και την σκέψη σας! 


        Παρακάτω παρουσιάζω μια συνταγή απλή και νόστιμη. Με υλικά φτωχά που μεταμορφώνονται σε ένα καλοκαιρινό και πεντανόστιμο πιάτο! 




ΓΑΥΡΟΣ ΜΕ ΝΤΟΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΚΟΡΔΟ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ

Υλικά: 
1) 1 κιλό γαύρο καθαρισμένο από εντόσθια και κεφάλι
2) 3 μεγάλες ντομάτες ή 4 μικρές ξεφλουδισμένες και λιωμένες πολύ καλά στο μπλέντερ
3) 3 κουταλιές σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
4) 4 σκελίδες σκόρδο κομμένο σε φετάκια
5) Αλάτι
6) 1 κούπα λάδι
7) ½ κουταλάκι γλυκού ζάχαρη



Μέθοδος:

        Πλένουμε τον γαύρο και τον βάζουμε σε ταψάκι. Προσθέτουμε την ντομάτα, το σκόρδο, το λάδι, το μαϊντανό, αλάτι και ζάχαρη και ψήνουμε στους 180 βαθμούς σε αερόθερμο μέχρι να μείνει το φαγητό με το λάδι του.

        Προσοχή! Δεν βάζουμε καθόλου νερό γιατί η ντομάτα από μόνη της έχει αρκετό και το ψάρι δεν χρειάζεται πολύ χρόνο ψησίματος.





7 σχόλια:

  1. Ο αντρούλης μου λατρεύει τον γαύρο!
    Και μου θύμισες ότι έχω καιρό να του φτιάξω :))
    Καλό βράδυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εμένα πάλι δεν τον λατρεύει! Τον φτιάχνω μόνο για μένα και την κορούλα μου που είμαστε παμφάγα! Να ΄σαι καλά! Καλό βράδυ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. καλώς σε βρήκα στο σπιτάκι σου, αγαπημένα όλα τα ψαράκια, κι ο γαυρος ότι πρέπει για τσιπουροκατανύξεις

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μου φαίνεται πολύ καλή η συνταγή. Περίπου πόση ώρα χρειάζεται κανένα μισάωρο ή πιο λίγο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Γαστεροπλήξ σε ευχαριστώ πολύ για την επίσκεψη στο blog μου και για τα καλά σου λόγια! Σχετικά τώρα με το πόση ώρα χρειάζεται το φαγητό! Ο γαύρος είναι ένα ψάρι μικρό που χρειάζεται λίγο χρόνο ψησίματος. Θα έλεγα ότι ψήνουμε το φαγητό μέχρι να πιεί τα υγρά του και να μείνει με το λάδι. Ισως κανένα 45 λεπτο. Πάντως πριν το βγάλετε απο το φούρνο δοκιμάστε ένα ψαράκι εάν έχει ψηθεί. Με το μάτι θέλει να το ψήσετε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Λοιπόν Χρυσαυγή! Μόλις το έβαλα το ταψάκι με το γαύρο στο φούρνο! Θα σε ενημερώσω μόλις βγει! Φιλιά*

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βγήκε και το περιποιηθήκαμε αναλόγως! Πολύ ωραίος ο γαυράκος!

      Διαγραφή

πήγαινε στην κορυφή! 01 09 10