20 Ιανουαρίου 2012

Κέικ με κάστανο

          
Κατοχικό σύνδρομο 

          Πριν από λίγες μέρες έλαβα στο email μου την παρακάτω φωτογραφία με τον αστακό από καρότα και ξεκαρδίστηκα στα γέλια! Μου φάνηκε πολύ αστεία και ευρηματική, όπως επίσης και η λεζάντα που ακολουθούσε: «και η φτώχεια θέλει καλοπέραση». Εκτός από τα γέλια που μου προκάλεσε ο καροτοαστακός, μου έδωσε και τροφή για σκέψεις ώστε να γράψω τη σημερινή μου ανάρτηση. Κατρακυλώντας στους συνειρμούς, πέρασα από την πραγματική φτώχεια στην πλασματική. Την φτώχεια που δεν υπάρχει παρά μόνο στο μυαλό ορισμένων ανθρώπων, οι οποίοι χωρίς να είναι, ζουν σαν φτωχοί.


           Θυμήθηκα τους παππούδες μου και άτομα από το συγγενικό μου περιβάλλον που διακατέχονται από το «κατοχικό σύνδρομο». Την ασφυκτική δηλαδή συλλογή τροφής μέσα στο σπίτι και ενίοτε έξω απ΄ αυτό, με το φόβο να μην ξεμείνουν ποτέ από τα είδη πρώτης, δεύτερης και τρίτης ανάγκης σε περίπτωση πολέμου, λοιμού, καταποντισμού, νεροποντής, επιστροφής στη δραχμή, τυφώνα ή απλής διακοπής ρεύματος…. Πόσοι από σας δεν έχετε στο ευρύτερο οικογενειακό σας περιβάλλον τουλάχιστον ένα τέτοιο περιστατικό? Ελάτε, ομολογήστε το…

           Μου έχει τύχει να ανοίξω το ψυγείο οικείας σε μένα οικογένειας και να μην μπορώ να δω τι περιέχει, αφού το φωτάκι ήταν παντελώς κρυμμένο από τα στοιβαγμένα φαγητά. Σκοτάδι στο ψυγείο και τα ληγμένα τρόφιμα σωρό.

          Όσοι έχουν «μολυνθεί» απ΄ τον ιό δεν περιορίζονται μόνο στο φαγητό. Μαζεύουν τα πάντα. Από κεσεδάκια γιαουρτιού μέχρι και χαρτόκουτα από το φρέσκο γάλα, κομμάτια από χαρτόνι, σακούλες, διάφορες συσκευασίες πχ από καφέ, παμπάλαια ρούχα, σκισμένα καλσόν, τρύπιες κουβέρτες και παπούτσια με την δικαιολογία ότι κάποτε θα τα φτιάξουν και θα τα ξαναφορέσουν, χωρίς στην πραγματικότητα να τα έχουν καμία απολύτως ανάγκη.

         Συνήθως σε αυτή την κατάσταση βρίσκονται άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, ανεξαρτήτου εισοδήματος, αλλά που έχουν περάσει δύσκολα χρόνια στο παρελθόν και έχουν υποστεί φτώχεια. Βάλτε λίγο την ηλικία, που όσο να ‘ναι το μυαλό το κάνει γιαούρτι, βάλτε και τα δύσκολα παιδικά χρόνια, δεν θέλει πολύ ο άνθρωπος για να το πάθει. Άλλωστε το αγαπημένο ρητό των ανθρώπων – μυρμηγκιών είναι: «των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν». Και εγώ θα προσθέσω: «…μαγειρεύουν και μαζεύουν…»!

        Τη σημερινή μου συνταγή σας την είχα υποσχεθεί απ΄ το Δεκέμβριο. Θυμάστε που είχα φτιάξει μια λαχταριστή κρέμα κάστανου η οποία είχε πολλές χρήσεις? Την έκανα λοιπόν κέικ (με μια συνταγή που βρήκα από το περιοδικό «Γλυκές Ιστορίες» του Σ. Παρλιάρου) και σας την παραθέτω ευθύς αμέσως! Φτιάξτε το πεντανόστιμο αυτό κέικ όσο τα κάστανα είναι ακόμα στην εποχή τους!


ΚΕΙΚ ΜΕ ΚΑΣΤΑΝΟ

Υλικά:

1) 4 αυγά (βιολογικά κατά προτίμηση)
2) 200 γραμμάρια ζάχαρη
3) 1 σφηνάκι ρούμι ή κάποιο άλλο λικέρ της αρεσκείας μας
4) 200 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις κοσκινισμένο και λίγο ακόμα για τη φόρμα
5) 1 πρέζα αλάτι
6) 200 γραμμάρια βούτυρο αγελάδας και λίγο ακόμα για το άλειμμα της φόρμας
7) 400 γραμμάρια κρέμα κάστανο (αν δεν μπορείτε να φτιάξετε υπάρχει και έτοιμη στα καλά σούπερ μάρκετ)


Εκτέλεση:

         Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Χτυπάμε στο μίξερ τα αυγά με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν προσθέτοντας προς το τέλος το ποτό. Σταματάμε το χτύπημα, προσθέτουμε το αλεύρι με το αλάτι και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα.

        Λιώνουμε το βούτυρο σε ένα κατσαρολάκι, προσέχοντας να μην κάψει και το ανακατεύουμε με την κρέμα κάστανο σε ένα μπολ. Το αδειάζουμε στο μείγμα του κέικ και ανακατεύουμε.

         Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια φόρμα του κέικ με τρύπα στη μέση και αδειάζουμε εκεί το μείγμα. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 40-50 λεπτά και στους 160 για άλλα 20 λεπτά. Δοκιμάζουμε αν είναι έτοιμο καρφώνοντας ένα λεπτό μαχαίρι στο κέντρο του κέικ κι αν βγει με υπολείμματα ζύμης συνεχίζουμε το ψήσιμο για λίγα λεπτά ακόμη. Αφήνουμε να κρυώσει, ξεφορμάρουμε και σερβίρουμε.

         Σημείωση: Το κέικ αυτό δεν έχει μπέικιν πάουντερ ούτε αλεύρι που φουσκώνει μόνο του. Απλώς γίνεται λίγο βαρύ και όχι τόσο αφράτο και στεγνό στο κέντρο του. 

 Καλή επιτυχία!!




18 σχόλια:

  1. Καλησπέρα Χρυσαυγή μου,πολύ ωραίο το άρθρο σου συμφωνώ μαζί σου!Όσο για το κέικ σου είναι πραγματικά λαχταριστό και διαφορετικό,συγχαρητήρια!Καλό σου βράδυ, πολλά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το άρθρα σου,πολύ καλό....όπως και το κεϊκ κάστανου,φοβερό!!!Καλό βράδυ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το κεηκ φαινεται πολυ νοστημο! Μ αρεσει το καστανο και θα το προσπαθησω σιγουρα!
    Οσο για το κατοχικο συνδρομο, οντως το συνανταμαι ολοι γυρω μας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλημέρα!! Λοιπόν πρέπει να ομολογήσω ότι πάσχω από ένα ελαφριάς μορφής κατοχικό σύνδρομο... Υποθέτω ότι είναι κατάλοιπο από τη γιαγιά και τη μαμά μου... Ευτυχώς τουλάχιστον το έχω περιορίσει σε αγαθά που έχουν μακριά διάρκεια ζωής και όχι ας πούμε σε λαχανικά!
    Το κέικ σου ήρθε πάνω στην ώρα!! Έχω κάτι κάστανα από τις γιορτές και όλο σκέφτομαι τι να τα κάνω και όλο τελικά δεν κάνω τίποτα! Φιλάκια Χρυσαυγή μου καλό ΣΚ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πολύ ωραίο το κέικ Χρυσαυγή μου!
    Για το κατοχικό σύνδρομο το οποίο πλέον γίνεται μάστιγα κυρίως στις σύγχρονες κοινωνίες στην ευρύτερη του μορφή (πλέον χωρίζεται σε κατηγορίες ανάλογα με τον βαθμό) έχω να πώ ότι με αγχώνει..
    Καλό Σαββατοκύριακο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Γεια σου Χρυσαυγή μου,το άρθρο σου πολύ αληθινό,θυμήθηκα το ψυγείο και τα ντουλάπια της κουζίνας μου..Όσο για τα κεσεδάκια,το αντιμετώπισα πρόσφατα καθαρίζοντας το σπίτι του πεθερού μου..χιχιχι..Το κέικ δείχνει πολύ εμφανίσιμο και γευστικό..ΧΟ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Κορίτσια ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια σχετικά με το κέικ κάστανου!
    Όσο για το κατοχικό σύνδρομο όλοι είμαστε εν δυνάμει "φορείς" του! Εγώ ας πούμε στα ντουλάπια μου έχω πάντα αρκετά (παραπάνω δηλαδή απ΄ όσα μου χρειάζονται) πακέτα με διαφώρων λογής ζυμαρικά. Πένες, φαρφάλες, σπαγγέτι, βίδες, πεπονάκι, χυλοπίτες και ότι άλλο υπάρχει!! Έχω πάντα την εννοια μην ξεμείνω........ Φαντάσου στα γεράματα τι θα κάνω.......!!!!!!!!!
    Γι΄αυτό σας λέω..... ότι κοροιδεύω θα το λουστώ!!!!!!!
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. EXEIS YPEROXO BLOG KRATV THN SYNTAGH !!! THA EINAI K ETSI POLY NOSTIMO TO KEIK ME TO KATSANO KALHSPERA

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Γεια σου Χρυσαυγή. Έχεις πολύ ενδιαφέρον blog! Στο blog μου σε περιμένει ένα βραβείο. http://oti-mas-aresei.blogspot.com/2012/01/blog-post_26.html. Ελπίζω να τα λέμε συχνά από εδώ και στο εξής! Φιλιά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. to keik auto einai tou k.Parliarou apo to vivlio tou glikes istories, na ta leme auta....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σας παραπέμπω στον πρόλογο κύριε. Είναι ήδη γραμμένο.
      Αλλά και να μην ήταν, δεν καταλαβαίνω γιατί έπρεπε να το γράψω.
      Από τη στιγμή που εκτέλεσα και φωτογράφισα μια συνταγή με τις δικές μου ή μη παρεμβάσεις, είναι δική μου.
      Σας δείχνω λοιπόν τη δική μου δημιουργία που μπορεί την αρχική ιδέα να μου την έδωσε η μητέρα μου, η θεία μου ή η φίλη μου... χωρίς να μου είπε από που την βρήκε. Δεν καταλαβαίνω το λόγο που θα πρέπει να ανατρέξω στο γεναιολογικό δέντρο της συνταγής και να δω ποιος ήταν ο πρώτος που την ανακάλυψε.
      Ας είμαστε λιγο ρεαλιστές.

      Διαγραφή
  11. Αφού έφτιαξα την καταπληκτική κρέμα κάστανο που προτείνεις λέω τώρα να φτιάξω κι αυτό το λαχταριστό κείκ ήθελα όμως να σε ρωτησω.. αν παραλείψω το αλκοολ με τι μπορω να το αντικαταστησω για να μπορεσει να το φαει και ο 14 μηνων γιος μου; χυμο απο πορτοκάλι ας πουμε;; ευχαριστώ και συγχαρητηρια για το ομορφο blog σου! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα! Χαίρομαι που σας άρεσε η συνταγή της κρέμας κάστανου.
      Δεν χρειάζεται να βάλετε καθόλου το ένα σφηνάκι ρούμι που προτείνω. Δεν θα υπάρξει κάποια αλλαγή στην ζύμη ούτε στο τελικό αποτέλεσμα του κέικ. Μην το αντικαταστήσετε με κάτι. Δεν είναι αναγκαίο. Είναι τόσο μικρή η ποσότητα του υγρού που πραγματικά δεν είναι αναγκαίο να αντικατασταθεί.

      Ωστόσο αν οπωσδήποτε θέλετε να βάλετε το ένα σφηνάκι υγρό που προτείνεται, αντι για ρούμι μπορείτε να βάλετε 1 σφηνάκι γάλα.

      Σας εύχομαι καλή επιτυχία!!!

      Διαγραφή
  12. Δεν βρισκω την συνταγη κρεμα κάστανου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. http://www.laxtaristessyntages.blogspot.gr/2011/12/blog-post_22.html

      Στον παραπάνω σύνδεσμο θα πάτε και θα το δείτε.
      Αλλιώς, θα πάτε στο ευρετήριο συνταγών και στην κατηγορία "γλυκά" θα βρείτε τη συνταγή.

      Διαγραφή