9 Ιανουαρίου 2013

Πουτανέσκα




         
          Μια γρήγορη και πολύ απλή μακαρονάδα είναι η πουτανέσκα.  Αρκετά πικάντικη λόγω της αντζούγιας, της κάπαρης και της ελιάς που περιέχει. Είναι μια μερακλήδικη θα έλεγα μακαρονάδα, που για την παρακευή της χρειάζονται λίγα μόνο λεπτά, μιας και όλα τα υλικά που προσθέτουμε για να δημιουργηθεί η σάλτσα της, είναι ήδη έτοιμα. Μέχρι να βράσουν τα μακαρόνια έχετε έτοιμη και τη σάλτσα. Σε περίπου 10 λεπτά απολαμβάνετε !! Τέρμα οι πολύπλοκες μαγειρικές. Μετά τις γιορτές πρέπει να ξεκουραστούμε!!



ΠΟΥΤΑΝΕΣΚΑ

Υλικά:

1)   500 γραμμάρια σπαγγέτι κατά προτίμηση Νο 6
2)   20 ελιές ψιλοκομμένες χωρίς το κουκούτσι τους (ωραίες είναι οι Καλαμών)
3)   2 κουταλιές της σούπας κάπαρη
4)   10-13 αντζούγιες φιλέτο διατηρημένες σε λάδι
5)   1 κονσέρβα τομάτα ψιλοκομμένη κονκασέ
6)   1 σκελίδα σκόρδο
7)   6 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
8)   Αλάτι


Διαδικασία:

          Βάζουμε τα μακαρόνια να βράσουν σε αλατισμένο νερό.

          Σε τηγάνι αντικολλητικό  ρίχνουμε λίγο λάδι και αφού κάψει προσθέτουμε τις αντζούγιες να τηγανιστούν και να λιώσουν (τις βοηθάμε να διαλυθούν με μία ξύλινη σπάτουλα).

Προσθέτουμε το σκόρδο ολόκληρη την σκελίδα σπασμένη ή λιωμένο (ανάλογα με την προτίμησή μας) και ανακατεύουμε.  Ρίχνουμε λίγο αλάτι.

          Κατόπιν ρίχνουμε στο τηγάνι τις ελιές, την κάπαρη και την ντομάτα. Ανακατεύουμε μέχρι να μελώσει το μείγμα.

          Εν τω μεταξύ τα μακαρόνια έχουν ήδη βράσει. Τα παίρνουμε από την κατσαρόλα απευθείας και τα ρίχνουμε στο τηγάνι. Ανακατεύουμε και το φαγητό μας είναι έτοιμο!!

Καλή επιτυχία!!


 

46 σχόλια:

  1. Καλημέρα και Καλή γευστική και διαβαστερή χρονιά...Θα την φτιάξω σήμερα κιόλας την πουτανέσκα διότι όπως προείπα μου έριξες καλή ιδέα ;-)
    φιλιά στις γυναίκες του σπιτιού!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλώς τη Μάρα την μερακλού! Διαβαστερή θα είναι η χρονιά φέτος, το μόνο σίγουρο!! Θα το ρίξω στο διάβασμα και το μαγείρεμα, εκτός απροόπτου βέβαια...

      Η πουτανέσκα συνιστάται για γευστικές και γρήγορες ξεπέτες, όπως πολύ καλά το έθεσες στο fb.

      Τα αλμυρά αντζουγένια μου φιλιά !!

      Διαγραφή
  2. Ορμάω....κι ας έχει και αντζούγιες!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έλα, ξέρω ότι δεν σου αρέσουν οι ατζούγιες. Θα κάνω μια παρέκληση στην αρχική συνταγή και θα σου φτιάξω μια πουτανέσκα με κολοκύθα να χορτάσει η ψυχή σου!

      Διαγραφή
    2. XAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXA!!!!!

      Ε όχι και κολοκύθα στη πουτανέσκα!!!!χαχαχαχαχαχαχαχα!!!
      Καλό!!! ;)

      Διαγραφή
    3. Που το βρίσκεται το αστείο Πέπς?
      Σε τούτο δω το μπλόγκ κάνουμε τα πάντα για να ευχαριστήσουμε τον καταναλωτή. Μέχρι και τούμπες κάνουμε!

      Διαγραφή
  3. Καλημέρα Χρυσαυγή! Οι μακαρονάδες είναι η αδυναμία και το ταλέντο του άντρα μου (όσον αφορά στις μαγειρικές του ανησυχίες) και ειδικά ο,τιδήποτε πικάντικο. Αυτή η συνταγή είναι ό,τι πρέπει! Θα του την προτείνω να μου την μαγειρέψει next time ;)

    Φιλάκια xxx

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και η δικιά μου αδυναμία. Παντός είδους μακαρονάδες, για όλες τις περιπτώσεις και όλες τις ώρες. Από πολύ πρωί μέχρι after!

      Δώσ΄του τη συνταγή, αν και ίσως να την ξέρει και είμαι σίγουρη ότι θα του αρέσει πολύ!!

      Σε φιλώ και καλημερίζω!!

      Διαγραφή
  4. Αυτό το πιάτο το σερβίρεις, παίρνεις το πιρούνι (ή πιρούνι και κουτάλι) και για 10' δεν μιλάς...μασάς!
    Τέτοια μας χρειάζονται Χρυσαυγή μου, για σύντομες διαδικασίες και χαλαρό χρόνο.

    Υπέροχη, πικάντικη, κατακόκκινη και πουτανέσκα...Ξέρεις, πιστεύω, την προέλευση της ονομασίας αυτής της μακαρονάδας των πτωχών.

    κίσες!
    Z.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μακαρονάδα των φτωχών ακούω και σκέφτομαι ότι για φέτος ίσως πρέπει να δανιστούμε το φαγητό αυτό από τους Ιταλούς και να το κάνουμε εθνικό μας.. Βέβαια και η φασολάδα μας φτωχική είναι και πολλά πολλά άλλα, παρεξηγημένα και περιθωριοποιημένα νόστιμα φαγάκια.

      Ζαμπία μου, ας αφήσω τα πολλά λόγια. Πιάσε κουταλοπίρουνο και όρμα.

      Διαγραφή
  5. καλέ, η συνταγή που έψαχνα! αύριο σκεφτόμουν να φτιάξω πουτανέσκα (δεν έχω ξαναφτιάξει) και νόμιζα ότι γίνεται με τόνο. αλλά και η αντζούγια δε με χαλάει καθόλου! φαίνεται μιαμ!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φαίνεται και είναι πεντανόστιμη Πέλλα. Και πικάντικη και σούπερ για τέτοιες κρύες μέρες. Φτιάξ΄το και θα ξετρελλαθείς!

      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  6. Καλημερα Χρυσαυγη μου!
    Ειδες τι αριστουργηματα μπορει να δημιουργησει ενας μαγειρας απο το ... τιποτα, οταν εχει εμπνευση και μαλιστα μεταμεσονυκτια? Και μαλιστα ουσιαστικα το περιφρονησε ονομαζοντας το puttanesca, αλλα αγαπηθηκε τοσο πολυ, που εγινε ενα απο τα πιο δημοφιλη πιατα της ιταλικης κουζινας.
    Πολυ αγαπημενο πιατο, το φτιαχνουμε συχνα στο σπιτι, καθως ο χρονος ειναι παντα μετρημενος και τις καθημερινες καταφευγουμε στις γρηγορες συνταγες! Την επομενη φορα δοκιμασε να βαλεις και λιγο μαϊντανο στο τελος!
    Φιλακια πολλα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τα περιφρονεμένα και τα outsider είναι αυτά που τελικά εδρεώνονται και κλεύουν την καρδιά μας στη ζωή... Από κει που δεν το περιμένεις βγαίνει το διαμάντι.
      Ποιος μπορεί αλήθεια να αντισταθεί σε ζυμαρικά με τόσο νόστιμο περιτύλιγμα??

      Και το μαϊντανό θα τον προσθέσω next time. Φιλιά πολλά!

      Διαγραφή
  7. Όλα καλά και όλα ωραία!!!
    Και η Πουτανέσκα έχει βρει την θέση της βλέπω δίπλα στα "κλασσικά" αναγνώσματα! Φαντάζομαι ότι επειδή είναι "κλασσικό" πιάτο, Χρυσαυγή μου.

    Αλλά, σε πρώτο πλάνο "Η Φόνισσα" και αμέσως μετά "Το Έγκλημα και Τιμωρία" με κάνουν ν' αναρρωτιέμαι το ΓΙΑΤΙ;;;;

    Καλή όρεξη. Μεσημέρι καιρός πια....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. χαχαχα Και έλεγα ότι κανείς δεν θα πρόσεχε τους τίτλους που με τόση εβλάβεια διάλεξα να βάλω από τη βιβλιοθήκη μου. Ήθελα να σας κάνω πλάκα. Ήθελα βαρβάτους τίτλους και βαρύγδουπο περιεχόμενο. Όμως γιατί στέκεσαι μονάχα στα αρνητικά? Υπάρχει και μια περιφάνεια και προκατάληψη που στέκει κάπου εκεί....

      Από την άλλη δεν ξέρω αλλά η λέξη "πουτανέσκα" με τη "Φόνισσα" και το "Έγκλημα και Τιμωρία" πολύ μου δένουν υποσυνείδητα..

      Ουφ, με τόσο διάβασμα σαν να πείνασα πάλι. Τι λες, θα μου κάνεις παρέα?

      Διαγραφή
    2. ΕΡΧΟΜΑΙ!!!! Ετοίμασε πιάτο και κουτάλι και ένα καλό ποτήρι νερό, γιατί σήμερα την μισή μέρα δεν υπήρχε νερό στο κτήριο :-)))))

      Διαγραφή
    3. Θα φωνάξω τον νερουλά.. (που τον θυμήθηκα?) μιας και η πουτανέσκα σε συνδυασμό με την ολοήμερη ανυδρία σου, θα είναι εκρικτικός συνδυασμός!!

      Φιλιά και καλή ξεκούραση!

      Διαγραφή
  8. Έχω μία μάλλον κακή συνήθεια.Η οποία ξεκινά από το γεγονός ότι στο σπίτι μας,-φαντάζομαι και στα περισσότερα σπίτια των Ελλήνων-δεν υπάρχουν τακτικές ώρες φαγητού.Σπάνια δυστυχώς συντρώγουμε με τον σύζυγό μου,το παιδί έχει φύγει,με αποτέλεσμα να τρώω συνήθως μόνη.Και εκεί ξεκινά το λάθος!Στην άσκοπη προσπάθειά μου να ξεγελάσω τον εαυτό μου ότι έχω παρέα,συντρώγω με τη συντροφιά ενός βιβλίου..Εκείνη τη στιγμή είναι ο αόρατος ομοτράπεζός μου!Η συντροφιά μου,που όμως πολλές φορές μου κλέβει την γεύση!!Φτάνω στο τέλος του γεύματος χωρίς να καταλάβω τι έφαγα!Άσε που συχνά νομίζω ότι δεν έφαγα καν!!!
    Γι΄αυτό λοιπόν χαμογέλασα όταν αντίκρυσα τις εμπνευσμένες φωτογραφίες σου ,με τα βιβλία της κλασσικής λογοτεχνίας να συνωστίζονται δίπλα στη πανομοιότυπου χρώματος πουτανέσκα μακαρονάδα σου!!
    Προσπαθώντας απεγνωσμένα να διακρίνω τους τίτλους των βιβλίων,το μάτι μου σκόνταφτε διαρκώς στην πολύχρωμα κεντημένη μακαρονάδα.Με τα μοναδικά αντίθετα χρώματα της ελιάς,της τομάτας και του βασιλικού.Με την υφάλμυρη και πικάντικη γεύση της αντζούγιας και τον απόλυτο συνταιριασμό της με την υπόξινη νοστιμάδα της ελιάς.Με εμφάνιση ζηλευτή,ζουμερή και χυμώδης,μια μακαρονάδα που ξεσηκώνει και αρέσει.Μια μακαρονάδα που πολύ πιθανόν να την έτρωγα μόνη,χωρίς το βιβλίο μου, για να την απολαύσω όπως της πρέπει!
    Φιλάκια πολλά,πολλά Χρυσαυγή μου,φιλάκια πολλά στις πριγκίπισσές σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ντρέπομαι που θα το πω, αλλά κι εμείς τρώμε ένας - ένας κι ας είμαστε τέσσερα άτομα συνολικά. Διαφορετικά ωράρια, διαφορετικές ανάγκες ο καθένας και εγώ στη μέση να σερβίρω σαν εστιατόριο και να ταϊζω τον καθένα ξεχωριστά.

      Αρα αυτός που θα πρέπει να αισθάνεται άσχημα είμαι εγώ και όχι εσύ τελικά.

      Πάντως Φωτεινή μου κι εγώ θα απαρνιόμουν το βιβλίο μου για τη μακαρονάδα, όποια και αν ήταν αυτή. Τα ζυμαρικά δεν θέλουν απόσπαση προσοχής!! χιχι

      Φιλιά πολλά πολλά και θα φιλίσω την πρικίπισσά (Νεφέλη) και την μαγείρισσα (Κλειώ) από μέρους σου. Αυτοί είναι οι καινούριοι ρόλοι που έχει μοιράσει η μεγάλη στην οικογένεια αυτο τον καιρό.. Γιατί άραγε???

      Διαγραφή
  9. Χρυσαυγή μου γεια στα χέρια σου! Λαχταριστή η μακαρονάδα σου! Χαζεύω τις φωτογραφίες και νιώθω την κοιλίτσα μου να διαμαρτύρεται!
    Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γειά σου γλυκιτάτη! Αν γουργουρίζει η κοιλίτσα σου τότε μπορείς να την ετοιμάσεις μέσα σε 10 λεπτά και να την απολαύσεις!!!

      Φιλάκια σου πολλά!

      Διαγραφή
  10. Προφανώς η πουτανέσκα κατατάσσεται στα classic πιάτα αφού φιγουράρει μπροστά στα κλασσικά βιβλία. Όπως καταλαβαίνεις, μύρισα την μακαρονάδα, αλλά με κέρδισαν οι από πίσω τόμοι των βιβλίων.Τρώς πουτανέσκα με τη "Φόνισσα" στο χέρι. Μ' αρέσει η πρόταση! Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. χαχαχαα

      Μια πουτανέσκα και μια Φόνισσα, όλοι επιβάλεται να δοκιμάσουν στη ζωή τους.

      Φιλάκια Μαρθούλα!

      Διαγραφή
  11. Υπέροχη, καταπληκτική και πολύ ζωντανά παρουσιασμένη! Μια αγαπημένη μακαρονάδα που, αν και ετοιμάζεται γρήγορα, δεν υστερεί καθόλου σε νοστιμιά. Μου αρέσει πολύ η σαλτσούλα της.
    Είναι και μελετηρή; Βιβλία πολλά βλέπω κοντά της!
    Φιλάκια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι πολύ μελετηρή Ελένη μου. Αγκαλιά με ένα βιβλίο και μια πουτανέσκα ξεχνιέσαι!!

      Φιλάκιααααα κι ευχαριστώ!

      Διαγραφή
  12. Για μένα χωρίς αντζούγιες γίνεται;;
    Μακάρι να μπορούσα να συγκεντρωθώ στο διάβασμα πάει καιρός που έχω αρχίσει ένα βιβλίο και με περιμένει ακόμη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Χρυσαυγή μου φοβερή η μακαρονάδα σου, με ωραίο χρώμα, τόσο ζουμερή και τόσο λαχταριστή που δε μπορείς να κρατηθείς.Παίρνω πιρούνι και έρχομαι!!!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Παίρνεις πιρούνι κι έρχεσαι?????????
      Με τρομάζεις Ελένη μου!!!

      Διαγραφή
  14. Δεν παίζεται η μακαρονάδα σου Χρυσαυγή μου! Κι έχω μια πείνα... Είμαι σίγουρη για τη γεύση, αλλά και οι φωτογραφίες είναι εξαιρετικές! Μπορώ να έχω εκείνη την πιρουνιά που αιωρείται και αναζητά κάτοχο;
    Πολλά πολλά φιλιά! Καλό βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το μότο μου είναι : Μακαρονάδα να ΄ναι κι ότι να ΄ναι!!
      Η πιρουνιά όλη δικιά σου. Για να βλέπω στοματάκι να ανοίγει...

      Διαγραφή
  15. Δε νομίζω ότι έχω δοκιμάσει ποτέ πουτανέσκα και δε νομίζω να την εκτιμήσουν στο δικό μου σπιτάκι Χρυσαυγή οι υπόλοιποι 3 περίεργοι στην οικογένειά μου (σύζυγος και τέκνα) λόγω κάπαρης και αντσούγιας:( Θα έρχομαι να την τρώω σπιτάκι σου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κρίμα που δεν την έχεις δοκιμάσει. Ειναι πολύ νόστιμη, αλλά αν δεν σου αρέσει η αντζούγια τότε πολύ κρίμα. Δεν πειράζει. Το σπίτι μου ειναι ανοιχτό προς κάθε ενδιαφερόμενο δοκιμαστή!

      Φιλάκια Δημητρά μου!

      Διαγραφή
  16. Χρυσαυγή μου τί υπέροχη μακαρονάδα μας σερβίρεις;;;; Κατακόκκινη, νοστιμότατη και πικάντικη. Και ξέρεις εεεε;; Χτύπησες "φλέβα"!!! Λατρεύω να διαβάζω και να τρώω!!! Οι φωτό σου με κάνουν να νομίζω ότι την έχω μπροστά μου... ντελίβερυ κάνεις;;; Κρίμα να μην είμαστε δίπλα...
    Φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε πολλούς αρέσει να διαβάζουν και να τρώνε Κική μου. Γι΄ αυτό και το concept της φωτογράφισης! Ντελίβερυ τόσο μακρυά που είσαι εσύ και να ήθελα δεν μπορώ να κάνω... κλαψ! Θα αναγκαστείς να την φτιάξεις!

      φιλάκια ! Καλή σου μέρα!

      Διαγραφή
  17. Καλή χρονιά Χρυσαυγούλα, με υγεία, χαρά και πολλές δημιουργικές στιγμές!
    Να χαίρεσαι την όμορφη οικογένειά σου! Η πρότασή σου είναι εύκολη και πολύ ευπαρουσίαστη, σούπερ δηλαδή! Και μας περισσεύει και λίγος χρόνος για ξεκούραση που τόσο χρειαζόμαστε!
    Πολλά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Μου άρεσε πολύ το θέμα της φωτογραφίσης με τα βιβλία Χρυσαυγή μου, πολύ ωραίο! αγαπώ Πουτανέσκα λίγο τσιμπιμένη στο καυτερό! Γιαμ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Καλησπέρα Χρυσαυγή και καλή χρονιά! Πολύ ωραία συνταγή και ακαταμάχητες φωτογραφίες! Κλασικό κι αγαπημένο Μεσογειακό φαγητό, γεμάτο αρώματα και Ιταλικό ταμπεραμέντο :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Καλημέρα Χρυσαυγή μου, καλή χρονιά!! Απίθανα πικάντικη η μακαρονάδα σου και γρήγορη ταυτόχρονα!!!Είμαι σίγουρη ότι τα μακαρονοφάγα μου θα την τιμήσουν δεόντως.. Πολλά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. αααα τι ωραία μακαρονάδα! Ακόμα κι εγώ που δεν είμαι μακαρονού θα την έτρωγα ευχαρίστως.
    Φιλιά !!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Καλή χρονιά, πικάντικη και νόστιμη σαν την μακαρονάδα σου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Aμα σου πω πως δεν την έχω δοκιμάσει θα με πιστέψεις?

    Κι είναι τόσο εύκολη και γρήγορη. Και σίγουρα πεντανόστιμη.
    Πρέπει να τη δοκιμάσω..
    Να διαλέξω και βιβλίο ? :)

    Φιλιά πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Σισακι φαίνεται τόσο μα τόσο ωραία, δεν έχω λόγια. Καλά το food styling είναι να το ζηλεύει και ο Παρλιάρος! Σε φιλώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

πήγαινε στην κορυφή! 01 09 10