22 Αυγούστου 2013

Μακαρόνια με Κόκκινη Σάλτσα και Κάπαρη



               


                 Καλοκαίρι, ζέστη, τζιτζίκια,  θάλασσα, μεσημεριανός ύπνος ...  Χίλιες και μία λέξεις μπορώ να σκεφτώ που να θυμίζουν καλοκαίρι, και η κάπαρη είναι μέσα σε αυτές.  Όσο παράξενο  κι αν είναι, την κάπαρη την έχω συνδέσει με την Άνδρο, ένα από τα νησιά που λατρεύω. Εκεί θυμάμαι να την γεύομαι εκτός από τη σαλάτα, σε ένα υπέροχο πιάτο μιας ορεινής ταβέρνας. Όμως γι΄αυτό το φαγητό θα σας πω κάποια άλλη φορά που θα το μαγειρέψω για να το δείτε. 


                Τώρα, μια πολύ απλή σάλτσα ντομάτας, εμπλουτισμένη με κάπαρη και τοματίνια.  Καλοκαιρινή συνταγή, εύκολη και νοστιμότατη, γιατί το γρήγορο και το νόστιμο είναι που χρειαζόμαστε στις διακοπές. Γρήγορο και νόστιμο είπα, και σκέφτηκα προς στιγμήν να παραγγείλω σουβλάκια... Μπα, θα συγκρατηθώ, πηγαίνοντας σε κάτι πιο υγιεινό, αλλά όχι απαραίτητα λιγότερο παχυντικό. Ειδικά αν τρωει κανείς σχεδόν ένα πακέτο μακαρόνια μόνος του, όπως κάνω εγώ. 



ΜΑΚΑΡΟΝΙΑ ΜΕ ΚΟΚΚΙΝΗ ΣΑΛΤΣΑ ΚΑΙ ΚΑΠΑΡΗ

Υλικά: 

       1)      ½ φλιτζάνι λάδι
       2)      1 μεγάλο κρεμμύδι λιωμμένο στο μπλέντερ
       3)      500 γραμμάρια ντοματοχυμό συμπικνωμένο
       4)      2 χούφτες τοματίνια κομμένα στα δύο (περίπου 10-12)
       5)      1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
       6)      ½ φλιτζάνι νερό
       7)      100 γραμμάρια κάπαρη σε άλμη
       8)      Αλάτι
       9)      Πιπέρι
     10)   1 πακέτο μακαρόνια σπαγγέτι



Διαδικασία:

                Σε ένα μικρό κατσαρολάκι βάζουμε το λάδι να κάψει και σοτάρουμε σε αυτό το κρεμμύδι. Μόλις γίνει διάφανο προσθέτουμε το ντοματοχυμό, τη ζάχαρη, αλάτι, πιπέρι και το νερό. Αφήνουμε τη σάλτσα να βράσει σε μέτρια φωτιά με μισοσκεπασμένη την κατσαρόλα για περίπου 10 λεπτα. Στη συνέχεια προσθέτουμε τα κομμένα τοματίνια και την κάπαρη, την οποία έχουμε στραγγίσει και ξεπλύνει σε ένα σουρωτήρι από την άλμη της. Ανακατεύουμε και σκεπάζουμε την κατσαρόλα. Αφήνουμε να βράσει σε μέτρια φωτιά μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά και να μείνει μόνο με το λάδι της. Διορθώνουμε στο αλάτι αν χρειάζεται.

                Βράζουμε τα ζυμαρικά όπως προτείνει η συσκευασία τους και τα σερβίρουμε σε πιατέλα περιχύνοντας τη σάλτσα από πάνω.  Συνοδεύουμε με τριμμένο πεκορίνο ή παρμεζάνα. 

Καλή επιτυχία!!





23 σχόλια:

  1. Χαχαχαχα!!
    Πολύ μου άρεσε ο πρόλογος...κι εγώ ένα πακέτο τρώω..
    Πεθαίνω για κάπαρη και είναι τέλεια στη μακαρονάδα!!
    Ωραίο το σκούρο πιάτο, της πάει!!
    Φιλακια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι, Πέπη.. το τρώω χαλαρά το πακετάκι. Το ομολογώ.
      Η κόκκινη σάλτσα με κάπαρη ή πράσινη πιπεριά είναι η πιο αγαπημένη μου μακράν από όλες τις μακαρονοσυνταγές. Κάτι τόσο απλό αλλά αξεπέραστ,ο για μένα!!!

      Σε ευχαριστώ πολύ !!
      Καλές βουτιές!

      Διαγραφή
  2. λατρευω την καπαρη στα ζυμαρικα, ενω δεν μου αρεσει καθολου σε σαλατες!!ανωμαλια ε?
    φανταστικη η μακαροναδα σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν βρίσκω καμία ανωμαλία σε αυτό που αναφέρεις!!!
      Όλα είναι σχετικά στη ζωή. Ξερω για παράδειγμα άνθρωπο που δεν τρωει τα ζυμαρικά (μέχρι αηδίας μιλάμε τώρα) αλλά του αρέσει πολύ το κριθαράκι...
      Περί ορέξεως κολοκυθόπιτα λοιπόν!!
      Ευχαριστήσου την κάπαρη στην κόκκινη σαλτσούλα με την μακαρονάδα και βάλε στη σαλάτα κάτι άλλο!! No problem!!!

      Φιλιά!

      Διαγραφή
  3. Δεν σε συναγωνίζομαι ούτε εσένα Χρυσαυγή μου, μα ούτε και την Πέπη!!!

    Βάζω όμως "υποψηφιότητα" για ένα καλό πιάτο, εκεί κατά τις 2.00 μ.μ., στην διεύθυνση Μ......λου 80!

    Τις καλημέρες μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αφου δεν μας συναγωνιζεσαι βρε Πηνελόπη μου... που στο καλό να βρεθεί το καλό πιάτο για σένα γύρω στις 14:00? Εδώ μιλάμε θα πέσει ακρίδα... Δεν θα μείνει ούτε κόκκος κάπαρης για να σου στείλω. Πόσα πακέτα να μαγειρέψω πια???

      Τις πολλες πολλές καλημέρες κι από μένα Πηνελοπάρα μου!

      Διαγραφή
  4. Τόσο απλή μα με τόση δυναμική παρουσία!
    Μια μακαρονάδα από μόνη της μπορεί να το κάνει.

    Z.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι. Με καλύπτει αυτό που λες απόλυτα.
      Μια μακαρονάδα μπορεί να σταθεί από μόνη της επάξια σε όλες τις περιστάσεις.
      Μόνο τα υλικά της μένει να τροποποιήσουμε από περίπτωση σε περίπτωση.
      Από τα ακριβά θαλασσινά, μέχρι την ταπεινή σκορδομακαρονάδα μόνο με ελαιόλαδο, και από την πλούσια καρμπονάρα μέχρι την απλή κόκκινη σάλτσα.

      Σε φιλώ καλή μου Ζ!

      Διαγραφή
  5. Μ' αρέσει κι εμένα η κάπαρη και γι' αυτό θα βουτήξω στη μακαρονάδα σου με πολλή πολλή χαρά Χρυσαυγή μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εγώ με πολύ πολύ λύπη θα μείνω με το πιάτο μου αδειανό Μαρθούλα...
      Χαλάλι σου όμως γελαστό κορίτσι!! Είχα καιρό να σε δω!!

      Φιλιάααααα!

      Διαγραφή
  6. Καλημέρα Χρυσαυγή! Είμαι μακαρονάς...τι να κάνω; Και λάτρης των εύκολων συνταγών :)
    Αγαπημένο πιάτο το σημερινό που μας προτείνεις.

    Να ευχηθώ καλό φθινόπωρο ή όχι ακόμα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Η τριλογία της απόλαυσης: εύκολο, γρήγορο και πολύ πολύ νόστιμο!!!!
    Τι άλλο να ζητήσει κανείς!!!
    Καλό μεσημέρι Χρυσαυγή μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Η κάπαρη είναι αγαπημένη και την φτιάχνω σε σαλτσούλα με τόνο συνήθως, θα τη κάνουμε και σκέτη! Τόσο αγαπημένη που στη σαλάτα εκτός από τα καπαρόμηλα βάζω και το φύλλο (τουρσί) και με μαλώνουν...κάνω την κουφή όμως...χιχιχιιχ! Τέλειο το ζυμαρικό έτσι! Θέλω κι εγώ μερίδα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Κι εγω του ... πακετου ειμαι οσον αφορα τα μακαρονια... Βλεπω και τους ιταλους που λενε 100 γραμμαρια το ατομο και λεω σιγουρα για να δοκιμασουν μονο τα φτιαχνουν...
    Την καπαρη μαλλον μονο εγω την αγαπαω στο σπιτι, αλλα κανω τον χαζο και την πεταω τυχαια μεσα στα φαγητα. Φανταζομαι νοστιμια η σαλτσουλα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Η καπαρη ειναι αγαπημενο συστατικο.
    Εφαγα στην Σεριφο ενα τοπικο πιατο
    που το λενε ρυζι με σαλτσα καπαρη.
    Πολυ απλό... πανω απο πιλάγι ριχνουν
    κοκκινη σαλτσα με τσιαγιρστα κρεμμυδακια και καπαρη.

    http://beautyfollower.blogspot.gr/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Teleia saltsa! Poso m'aresei i kappari se kokkines saltses den mporeis na fantasteis. Geia sta xeria sou Xrysaygh mou!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Καλή μου Χρυσαυγή καλημέρα!!!! Υπέροχη η μακαρονάδα σου κι ακόμα πιο υπέροχο το πιάτο σου!!! Μου άρεσε ο πρόλογος και συμφωνώ απόλυτα!!!! -:))
    Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Απλή αλλά πολύ καλοφτιαγμένη και εμφανίσιμη!
    Σαν χρυσοχέρα, έβαλες και τη δική σου νόστιμη πινελιά!
    Εύγε, Χρυσαυγή μου!
    Φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Τέλειες φωτογραφίες και μια πολύ μυρωδάτη μακαρονάδα...Μακάρι να μην τελειώσει ποτέ αυτό το καλοκαίρι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Είμαστε μακαρονούδες, τι να κάνουμε? Γιατί να το κρύψουμε άλλωστε? Υπέροχη η καλοκαιρινή σαλτσούλα σου, Χρυσαυγή μου!
    Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Υπέροχη η μακαρονάδα σου Χρυσαυγή μου!!!
    Φιλιά πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Eμενα απο την αλλη δεν μου αρεσει καθολου η καπαρη αλλα επειδη η μητερα μου τρελαινεται θα της κανω μια ευχαριστη εκπληξη τωρα που θα γυρισει απο την δουλεια της...Ευτυχως ειναι πανευκολη και δεν θα δυσκολευτω καθολου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. ΤΕΛΕΙΑ Η ΜΑΚΑΡΟΝΑΔΑ ΚΑΙ ΜΗΣΤΙΣΙΜΗ ΣΗΜΕΡΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Κ ΜΕΓΑΛΗ ΠΕΜΠΤΗ ΘΑ ΤΗΝ ΦΤΙΑΞΩ,ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή