3 Σεπτεμβρίου 2013

Τάρτα με 5 Τυριά σε Ζύμη με Παπαρουνόσπορο





Καλημέρα και καλό μας μήνα!! Δεν θα πω τα τετρημένα. Ο Σεπτέμβριος ήρθε κι αυτό είναι γεγονός. Πρώτη συνταγή για τη νέα σεζόν και έχω την χαρά να παρουσιάσω μια τάρτα όνειρο. Και η χαρά μου είναι μεγάλη, καθώς αυτή την τάρτα δεν την προτείνω έτσι απλά και χλιαρά, αλλά την έχω γευθεί  ήδη τρείς φορές και μου χάρισε αρκετά λεπτά ευδαιμονίας!


Είναι μια τάρτα τυριών (απλά πράγματα) αλλά τόσο νόστιμη. Τυριά , προσεκτικά επιλεγμένα,  που ρέουν καθώς η τάρτα είναι ζεστή και στέκονται ευχάριστα πάνω σε μια πανεύκολη ζύμη μπριζέ που όμως έχει την τσαχπινιά της. Αλεύρι καλαμποκιού και παπαρουνόσπορο!! Το μικρό αυτό θαυματουργό σποράκι που εκτός από την ωραία ηφή που δίνει στη ζύμη καθώς κριτσανίζει στο στόμα, της προσφέρει  και μια ιδιαίτερη εμφάνιση αφού η ζύμη γίνεται πουά! 

Συνοδεύστε την  τάρτα τυριών με ένα ποτήρι παγωμένο λευκό κρασί και μια πράσινη σαλάτα!!! 

Από μένα προς το παρόν φιλιά!!!



ΤΑΡΤΑ ΜΕ 5 ΤΥΡΙΑ ΣΕ ΖΥΜΗ ΜΕ ΠΑΠΑΡΟΥΝΟΣΠΟΡΟ 


Υλικά για τη ζύμη: 

     1)      100 γραμμάρια αλεύρι καλαμποκιού
     2)      150 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις μαλακό
     3)      2 κουταλάκια του γλυκού παπαρουνόσπορο
     4)      ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
     5)      125 γραμμάρια βούτυρο παγωμένο από το ψυγείο και κομμένο σε κυβάκια
     6)      3-4 κουταλιές της σούπας πολυ παγωμένο νερό 


Υλικά για τη γέμιση: 

     1)      200 γραμμάρια τυρί φέτα τριμμένο
     2)      150 γραμμάρια γραβιέρα τριμμένη
     3)      100 γραμμάρια παρμεζάνα τριμμένη 
     4)      100 γραμμάρια ροκφόρ ή μπλε τυρί  λιωμμένο με το πιρούνι
     5)      150 γραμμάρια τυρί cheddar τριμμένο
     6)      2 αυγά
     7)      200 γραμμάρια κρέμα γάλακτος 


 
Διαδικασία: 


Φτιάχνουμε πρώτα τη ζύμη μπριζέ ως εξής: 

                Σε ένα μπολ ρίχνουμε τα δύο ειδών άλευρα, τον παπαρουνόσπορο και το αλάτι. Ανακατεύουμε με το χέρι μας. Προσθέτουμε το βούτυρο όλο μαζί – κομμένο όμως σε κομματάκια – παγωμένο, κατευθείαν από το ψυγείο. Αρχίζουμε να θρυματίζουμε τη ζύμη με τα χέρια μας και να την κάνουμε σαν να μοιάζει με πολλά  - πολλά ψίχουλα. Δεν ζυμώνουμε. Απλά τρίβουμε τη ζύμη με τις παλάμες μας.  Μόλις έχει γίνει όλη ψιχουλιαστή, προσθέτουμε το νερό και αρχίζουμε να την πλάθουμε (χωρίς να την ζυμώνουμε) σε μια μπάλα. Ρίχνουμε λίγο λίγο το νερό έτσι ώστε να μην πέσει παραπάνω και η ζύμη γίνει κολλώδης. Μόλις την κάνουμε μπάλα, τότε την τυλίγουμε με μια μεμβράνη και την τοποθετούμε στο ψυγείο για μια τουλάχιστον ώρα. Μπορούμε να την ετοιμάσουμε και από την προηγούμενη μέρα. 

                Όταν έρθει η ώρα να φτιάξουμε την τάρτα, βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο και την τοποθετούμε πάνω σε μια λαδόκολλα στον πάγκο εργασίας μας. Βάζουμε από πάνω της  άλλη μια λαδόκολλα και με τον πλάστη ανοίγουμε φύλλο λίγο μεγαλύτερο από την ταρτιέρα που διαθέτουμε. Αυτό το κάνουμε έτσι ώστε να μην κολλήσει η ζύμη πάνω στον πλάστη. Ανάμεσα στα δύο φύλλα λαδόκολλας ανοίγει πιο εύκολα και χωρίς κόπο. 

                Ανοίγουμε λοιπόν το φύλλο. Το τοποθετούμε σε ταψάκι ή ταρτιέρα που έχουμε προηγουμένως λαδώσει καλά. Εγώ το έβαλα σε παραλληλόγραμμη ταρτιέρα διαστάσεων 20Χ30 εκατοστών. Καλύπτουμε τη ζύμη με ένα φύλλο χαρτιού ψησίματος και αραδιάζουμε επάνω καποιο βαρύ όσπριο ή ρύζι ή τα ειδικά κεραμικά βάρη ψησίματος. Την τρυπάμε σε πολλά σημεία με ένα πιρούνι.  Ψήνουμε τη ζύμη σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς περίπου για 10 λεπτά. Κατόπιν αφαιρούμε το χαρτί ψησίματος με το περιεχόμενό του και ψήνουμε για άλλα 5 λεπτά τη ζύμη μόνη της. 

                Βγάζουμε την ταρτιέρα από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά η βάση της τάρτας. 

Στο μεταξύ φτιάχνουμε τη γέμιση ως εξής:

                Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα τριμμένα τυριά (φέτα, γραβιέρα και παρμεζάνα). Προσθέτουμε το ροκφόρ (ή το μπλε τυρί) το οποίο προηγουμένως το έχουμε λιώσει με ένα πιρούνι. Ρίχνουμε τα αυγά και την κρέμα γάλακτος. Ανακατεύουμε καλά να ομογεννοποιηθεί το μίγμα. 

                Στρώνουμε τη γέμιση στην ταρτιέρα και πασπαλίζουμε την επιφάνεια με το τριμμένο cheddar

                Ψήνουμε την τάρτα τυριών στο φούρνο στην ίδια θερμοκρασία (προθερμασμένος πάλι), για περίπου 15-20 λεπτά μέχρι να δούμε την επιφάνειά της να ροδίζει όμορφα. 

                Βγάζουμε την τάρτα από το φούρνο και την αφήνουμε για τουλάχιστον μία ώρα να κρυώσει και να σταθεροποιηθούν τα τυριά έτσι ώστε να μην ρέουν κατά το κόψιμο. 

                Απολαμβάνουμε με ένα ποτήρι λευκό, παγωμένο κρασί!! 

Καλή επιτυχία!!!!            





34 σχόλια:

  1. Πω πω!!!!! Τι καλημέρα είναι αυτή!!!!
    Τι θεϊκή ταρτα με 5 τυριά!!!!!
    Κόλαση!!!!
    Όσο για τον παπαρουνοσπορο....φοβερη ιδέα, κλέβει τη παράσταση!!!
    Βουτάω το κομμάτι και φευγωωωωωωω
    Φιλιαααααααα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εσένα θα σου αρέσει πολύ έτσι όπως σε ξέρω Πέπη.
      Ο παπαρουνόσπορος επιβάλλεται!

      Βούτα το κομμάτι γιατί έτσι κι αλλιώς δεν έχει άλλο!
      Εκανε φτερά η τάρτα.

      Φιλιααααααααααααααα

      Διαγραφή
  2. Α! Ξεχασα....με λευκό κρασί ε???? Χαχαχαχα το σημειώνω!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σημείωσέ το, αν και λευκό κρασί θα πιείτε εσείς!!!
      Εγώ δεν είπα τι θα πιω. Μια πρόταση έκανα απλά!!! χαχαχαα

      Διαγραφή
  3. Αμάν! Σκεπετιά μου ήρθε πρωί πρωί... Δεν θα μ' αφήσεις να αγιάσω εσύ, πάει και τελείωσε! Φοβερή τάρτα λέμε! Το κακό είναι ότι θα πρέπει να περιμένω να κρυώσει...!!! Να πάρω κι εγώ ένα κομματάκι ε;;;;;
    Πολλά πολλά φιλάκια Χρυσαυγή μου! Να έχεις μια όμορφη μέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. χαχαχχαα
      Πηνελόπη μου, κι εγώ δεν περίμενα να κρυώσει... μη νομίζεις.
      Γι αυτό και δεν μου κόπηκε ακριβώς όπως θα ήθελα.
      Ας όψεται... Η γεύση δεν αλλάζει και αυτό έχει σημασία.

      Σε φιλώ πολύ!!
      Καλό σου βράδυ κοριτσάκι!!

      Διαγραφή
  4. Απλά αλλά ωραία πράγματα!
    Τι καλύτερο από τόσα πολλά και ωραία τυράκια να συνδυάζονται με μια ιδιαίτερη ζύμη!
    Η τελευταία φωτογραφία με τη γέμιση να ρέει είναι άκρως δελεαστική!
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εσύ που είσαι των τυριών Ερμιόνη, θα την αγαπούσες. Είμαι σίγουρη.
      Σε ευχαριστώ πολύ!!!
      Σε φιλώ!

      Διαγραφή
  5. Εκπληκτική τάρτα ερωτεύσιμη με την πρώτη ματιά!
    Coup de foudre, που λένε κι οι πατριώτες μου οι Γάλλοι.

    Η ζύμη, ο παπαρουνόσπορος, τα γευστικότατα τυριά και από πάνω, η αγάπη μου, το cheddar!
    Όσοι γευσιγνώστες τυρόπληκτοι προσέλθετε!

    Z.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και που να την δοκιμάσεις Ζαμπία.
      Ερωτας με την πρώτη μπουκιά!!!!

      Μόνο που κράτησε λίγο..

      Θα την επαναλάβω και θα σας φωνάξω κορίτσια. Βλέπω αρκετές υποψήφιες για δοκιμή εδώ πέρα τελικά!!!

      Σε φιλώ πολύ!!

      Διαγραφή
  6. Τι ωραία συνταγή φίλη μου! Θα την φτιάξω για να την ''πω'' στον κουμπάρο που είναι ο επίσημος ταρτοφτιάχτης της παρέας! Θα τον νικήσουμεεεεεεεε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κατερινάκι μου, τον κουμπάρο σου τον έχω τσεκάρει από διάφορα σχόλιά σου στο fb.
      Τώρα αν λες ότι φτιάχνει και τάρτες... ο άνθρωπος είναι πολύ cool...

      Φτιάξ΄την και θα του ρίξεις γκολ από τα αποδητήρια!!

      Διαγραφή
  7. Καλημέρες....
    Θέλεις να κάνουμε ανταλλαγή Χρυσαυγή μου. Κομμάτι μεγάλο πίτσας για ένα καλό κομμάτι τάρτας των 5 τυριών σου;
    E, μην μου αρνηθείς....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θέλω λέει???????
      Και το ρωτάς???

      ...κι έλεγα ότι δεν θα μου έκανες ποτέ την πρόταση αυτή!!!

      Έλα να κάνουμε την δίκαιη μοιρασιά!!

      Διαγραφή
  8. Εξαίσια η τάρτα σου Χρυσαυγή μου ... με 5 τυριά! Και τί ζύμη!!!!!!!!!!! Κι αυτές οι φωτό σου... είναι τόσο λιμπιστικές!!!!!
    Τσιμπάω ένα κομμάτι!!!!
    Φιλιά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είπα να σπασω το όριο των 4ων τυριών Κική μου.
      Ειναι όλα ένα κι ένα και συνδυάζονται άψογα μεταξύ τους και τα 5.
      Πάρε κομμάτι όσο προλαβαίνεις γιατί η τάρτα εξαφανίζεται με γοργούς ρυθμούς.

      Φιλιά πολλά σου στέλνω εκεί βόρεια!

      Διαγραφή
  9. Τι να πώ για αυτη την τάρτα...Κοιτάω εδω και ένα πεντάλεπτο την φωτογραφία με το τυράκι το λιωμένο που ρέει σαν υπνωτισμένο! Ευγε!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. χαχαχαα
      Μακάρι να μπορούσες να δοκιμάσεις κιόλας.
      Ειναι κρίμα να μείνεις μόνο στο κοίταγμα....

      Ευχαριστώ πολύ!!!! :)

      Διαγραφή
  10. Πω πω!Φαίνεται θεϊκή!Συγχαρητήρια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολύ Μαγείρισσα!!
      Να είσαι καλά!

      Διαγραφή
  11. Μοναδική τάρτα με τα λιωμένα τυριά, σε κάνει να θέλεις να ορμήσεις στην ταρτιέρα!!!!!!
    Καλό φθινόπωρο Χρυσαυγή!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γειά σου Σιλένα! Καλώς σε βρήκα.

      Φθινοπώριασε όπως λες κι εσύ και είπα να δοκιμάσουμε κάτι πιο πλούσιο πέρα από τα λαχανικά και τις light συνταγές που απαιτούσε το καλοκαίρι.

      Είπα να εισβάλω στο φθινόπωρο με την σούπερ τυρένια τάρτα και να σας κεράσω, να χαρείτε κι εσείς όπως χαρηκα κι εγώ όταν την έτρωγα.

      Φιλιά πολλά!

      Διαγραφή
  12. Μου τρέχουν τα σάλια!!! Μόλις βρω χρόνο (και αφού γεννησω, χλωμό με κόβω για τώρα) θα την κάνω και θα την απολαύσω μόνη..άντε να την μοιραστώ με τον γιό μου. Το μωρό θα αρκεστεί στο γάλα.... Χαχαχα!!!! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ω... με το καλό το νέο μέλος!
      Να την φτιάξεις και να την απολαύσεις όταν έχεις τη διάθεση.
      Η τάρτα αυτή θέλει φίλους και άτομα για να την γευτούν.

      Το μωρό νομίζω ότι θα είναι ευτυχισμένο με το γάλα του!!! χαχαχααα

      Σε φιλώ πολύ κι ευχαριστώ για το όμορφο σχόλιο!

      Διαγραφή
  13. ΄Γειά σου Χρυσαυγή μου

    Δεν έχω λόγια για την τάρτα σου. Μόνο θα πω πως θέλω να την δοκιμάσω.
    Η ζύμη με τον παπαρουνόσπορο και τα τυριά που έβαλες την κάνουν θεϊκή.
    Μπράβο.

    Φιλιά πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Φαίνεται υπέροχη! Πολύ ιδιαίτερη η ζύμη, πραγματικά λαχταριστή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Να λιποθυμήσω τώρα;Παναγία μου,τι είναι τούτο;Η χαρά του τυροφάγου!
    Απλά τέλεια!Πολλά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Η πέμπτη συμφωνία τυριών σε ενορχήστρωση και εκτέλεση Χρυσαυγής.Με αλησμόνητα γευστικά ακούσματα και υπέροχη λυρική όψη.Μένω ιδιαίτερα στην υπέροχη και εκλεκτή ποικιλία τυριών και στο διακριτικό κριτσάνισμα του παπαρουνόσπορου...[θυμάμαι την ακραία και περίεργη συμπεριφορά κάποιου δικού μου προσώπου όταν κάποια στιγμή δοκίμασε γλυκό με παπαρουνόσπορο...ακόμα έχω στα αυτιά μου τις κραυγές απόγνωσης,όταν νόμισε ότι έκανα γλυκό με ..άνομα υλικά ,όπου μόνο στα καταγώγια και στις κρυφές συναλλαγές θα μπορούσα να βρώ!!]
    Χρυσαυγή μου ,έκανες μία καταπληκτική τάρτα με πολύ φίνα εμφάνιση.Προσωπικά θα προτιμούσα η ροή των τυριών να είναι ορατή στο μάτι και έντονα αισθητή στον ουρανίσκο.Μάλλον γιατί δεν θα άντεχα να περιμένω το κόψιμο.
    Φιλάκια πολλά πολλά γλυκιά μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Πωπωπωωω κόλαση!!!!
    Καταπληκτική τάρτα Χρυσαυγή μου.... Εύγε!!!!
    Φιλάκιαα <3

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Καταπληκτική, με υπέροχη ζύμη και υλικά και πολλές γευστικές τσαχπινιές!
    Φαντάζομαι το αποτέλεσμα και βλέπω εκείνο το κομμάτι σωστό πειρασμό!
    Πολλά μπράβο σου αξίζουν, Χρυσαυγή μου!

    πολλά πολλά φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Χρυσαυγή μου, πολύ χαίρομαι που σε πετυχαίνω σε τόσο μεγάλα κέφια! Γιατί σίγουρα έχει κέφια όποιος φτιάχνει κάτι τόσο νόστιμο! Κι εγώ, ως γνήσια τυρολάτρης, θα σου πω ένα μεγάλο μπράβο και θα συνεχίσω να φλερτάρω με την οθόνη του υπολογιστή... Τέλεια!!!
    Πολλά φιλάκια!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Παπαρουνοσπορο ειδα κ ζυμη μπριζε κ πολλα τυρακια κ οχι μονο γυαλισε το ματι μου αλλα χρειαστηκα κ τεραστια σαλιαρα!! Υπεροχη προταση κ υπεροχη φωτογραφια Χρυσαυγη μου! Καλη αρχη!!
    Με εκτιμηση, Ευη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Λατρεύω τις τάρτες. Και αυτή με τόσα τυριά πρέπει να είναι πολύ, πολύ νόστιμη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Ζουμερη-ζουμερη η τυροτάρτα σου!

    ΥΓ
    Εκανα προχτες την συνταγή σου με Γαυρο/μουσταρδα/δενδρολίβανο.
    Αντι για γαυρο έβαλα σαρδέλες. Μπουκια και συγχωριο και πανγρηγορο φαγητάκι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή