7 Ιουλίου 2014

Σαρδέλες με ντομάτα και κάπαρη στο φούρνο





Καλημέρα!

Δοκιμάστε να φτιάξετε τις σαρδέλες με έναν καλοκαιρινό και διαφορετικό τρόπο.

Θα εκπλαγείτε με τη νοστιμιά του φαγητού. Σε όσους αρέσει η πικάντικη κάπαρη εδώ θα δείτε ότι συναντά το ψάρι με το οποίο δένει αρμονικά.

Το δροσερό λευκό κρασί είναι επιβεβλημένο!






ΣΑΡΔΕΛΕΣ ΜΕ ΝΤΟΜΑΤΑ ΚΑΙ ΚΑΠΑΡΗ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ

Υλικά: 

     1)      700 γραμμάρια σαρδέλες
     2)      9-10 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
     3)      1 μικρό ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
     4)      3 σκελίδες σκόρδο κομμένο σε φέτες
     5)      2 κουταλιές της σούπας κάπαρη ξαλμυριασμένη
     6)      1 γεμάτη κουταλιά της σούπας μουστάρδα
     7)      2 ντομάτες μεσαίου μεγέθους λιωμένη στο μπλέντερ
     8)      1 σφηνάκι λευκό κρασί
     9)      Αλάτι
     10)   Πιπέρι 



Μέθοδος: 

Καθάρισα και έπλυνα τις σαρδέλες. Τις τοποθέτησα σε ένα ταψάκι τη μία δίπλα στην άλλη και τις αλάτισα. 

Σε ένα τηγάνι ζέστανα το ελαιόλαδο και σόταρα σε αυτό το κρεμμύδι μέχρι να γυαλίσει και να μαραθεί. Προσέθεσα το σκόρδο και την κάπαρη και συνέχισα να ανακατεύω για 1 λεπτό περίπου. Έσβησα με το κρασί και το άφησα να εξατμιστεί.

Μετά προσέθεσα την ντομάτα, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και τη μουστάρδα, ανακάτεψα καλά και άφησα τη σάλτσα να βράσει για περίπου 5 λεπτά μέχρι που την είδα να αρχίζει να πήζει ελαφρώς. 

Τότε απέσυρα το τηγάνι από τη φωτιά και έριξα το περιεχόμενό του μέσα στο ταψί με τις σαρδέλες. Το έβαλα στο φούρνο που είχα προηγουμένως προθερμάνει και έψησα το φαγητό μέχρι να μείνει με τη σάλτσα του χωρίς καθόλου υγρά στους 180 βαθμούς στο αερόθερμο. 

Τις συνόδευσα με το λευκό κρασί που είχα ήδη χρησιμοποιήσει στη συνταγή. 




33 σχόλια:

  1. Μμμ, νόστιμο καλοκαιρινό φαγάκι! Ό,τι πρέπει για ουζομεζές!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ πολύ Μαγείρισσα!
      Και για ουζομεζές αλλά και για κυρίως γεύμα (όπως το έφαγα εγώ) είναι υπέροχο φαγητό.
      Να είσαι καλά!

      Διαγραφή
  2. Χρυσαυγή μου αγαπάω ψαράκια...Φαίνονται πεντανόστιμα μπράβο!!!
    Πολλά φιλάκια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ελπίδα κι εγώ τα λατρεύω τα ψάρια!
      Σε ευχαριστώ πολύ!

      Φιλάκια κοριτσάκι!

      Διαγραφή
  3. Πρώτα από όλα οφείλω να σημειώσω ότι μου άρεσε που μας δίνεις την συνταγή μιλώντας στον πρώτο ενικό.Δηλώνει αμεσότητα,οικειότητα και ζεστασιά.Έναν άλλο τρόπο να μας στείλεις πρόσκληση σε μεσημεριανό γεύμα...
    Κατόπιν περνώ στην υπέροχη καλοκαιρινή πρόταση για τις συμπαθείς και τόσο ωφέλιμες σαρδέλες.
    Ένα πιάτο εποχιακό και εύκολο.Ότι πρέπει δηλαδή για τις διακοπές ,αλλά και για τις΄΄ άμοιρες ΄΄μητέρες που κάνουν υπερπροσπάθειες για να μείνουν λιγότερη ώρα στην κουζίνα τους,καλοκαιριάτικα.
    Ένας υποδειγματικός τρόπος για να παρουσιάσεις ένα εύγευστο και ελαφρύ γεύμα σε λίγα λεπτά.Με απλά υλικά μεσογειακού χαρακτήρα.Με λιτή παρουσίαση,γιατί έτσι αρμόζει.Κυριαρχεί το χρώμα και ΄΄πλέει΄΄γαλήνια η γεύση.Αποβιβάζεται στο πιάτο με τις μυρωδιές και τα αρώματα και διεκδικεί μία μόνιμη θέση στο καρνάγιο της καρδιάς μας.Δεν θα αντιμετωπίσεις καταιγισμό αλλεπάλληλων γεύσεων,ούτε και εκπλήξεις πρωτόγνωρης νοστιμιάς.Είναι ένα πιάτο ήπιο,αλλά ταυτόχρονα εμπρηστικό.Στην σεμνότητα του.Στην κατάθεση των ήρεμων δυνάμεων του.Στην απόλαυση των πεντακάθαρων γεύσεων.
    Μου αρέσουν πολύ αυτά τα πιάτα.Πρώτα να τα χαζεύω και μετά να τα γεύομαι.Γνωρίζω καλά ότι θα με ανταμείψουν.Καθυστερώ πολλές φορές την απόλαυση της δοκιμής,επιβραδύνοντας την αναμονή,όπως ένας φλογερός εραστής θα έκανε στην αγαπημένη του.
    Γιατί το φαγητό είναι ένας έρωτας.Μεγάλος και άσβεστος.
    Φιλιά πολλά,πολλά Χρυσαυγούλα μου!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ήπιος εμπρισμός!
      Τρελαίνομαι για λογοπαίγνια και αντιφασεις στη γλώσσα!
      Πολύ μου άρεσε ο χαρακτηρισμός σου.
      Ξέρεις, ε... κρατώ πάντα στο μυαλό μου αυτά που μου αρέσουν.
      Κι εσύ είσαι πηγή τέτοιων φράσεων!

      Σε φιλώ και ευχαριστώ πολύ Φωτεινή μου!
      Φιλάκια και σε σένα !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

      Διαγραφή
  4. Δεν υπάρχει πιο καλοκαιρινό φαγητό από αυτό που μας έφτιαξες Χρυσαυγή μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαρία Ευχαριστώ πολύ!!!!!!
      Χαίρομαι που άρεσε!

      Φιλιά!

      Διαγραφή
  5. Είναι το αγαπημένο μου μικρό ψαράκι!
    Τις τρώμε κάθε βδομάδα με το γνωστό εύκολο τρόπο.....ψητές!!χαχα
    Θα τις δοκιμάσω όμως σίγουρα και με τη σάλτσα που μας προτείνεις!!

    Οι φωτογραφίες σου..εξαιρετικές! Ειδικά αυτή από ψηλά....μου ρχεται να κάνω βουτιά.
    Στο μπλε το καλαθάκι τι έχεις? Μαγιονέζα??

    Φιλάκια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εμένα νομίζω ότι αυτό και ο γαύρος είναι τα κορυφαία μου μικρά ψαράκια.
      Ε, ναι... ψητές οι σαρδέλες με το σωστό τρόπο είναι ιδανικές νομίζω.
      Χαίρομαι που σου άρεσαν κι έτσι. Είναι διαφορετικές και καλοκαιρινές νομίζω.
      Όσο για το μπλε κουπάκι (δώρο φίλης μου), έβαλα μέσα μουστάρδα που είναι και ένα από τα συστατικά του πιάτου, αλλά τελικά δεν φαίνεται το κιτρινοπό της χρώμα!
      Never mind!

      Σε ευχαριστώωωωωωωω!
      Φιλιά πολλά!

      Διαγραφή
  6. Καλοκαιρινό πιάτο και διαφορετικό από τα συνηθισμένα. Θα το δοκιμάσω ... αύριο κιόλας και θα επανέλθω! Όπως πάντα, μοναδικές οι φωτογραφίες σου! Καλή εβδομάδα Χρυσαυγή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να είσαι καλά Σοφία με τα τόσο ωραία και υποστηρικτικά σχόλια!
      Σε ευχαριστώ πολύ! Θα περιμένω με αγωνία τις εντυπώσεις σου!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  7. Οι σαρδέλες είναι από τα αγαπημένα μου ψάρια! Δεν τις έχω ξαναδοκιμάσει με αυτό τον τρόπο, φαίνονται πολύ νόστιμες. Εξαιρετικά ενδιαφέρον συστατικό η μουστάρδα σε συνταγή για ψάρια, μου αρέσει!
    Μπράβο Χρυσαυγή, πολύ οργανωμένο το styling στη φωτογράφισή σου.

    Πολλά φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τα μικρά ψάρια με κόκκινη σάλτσα στο φούρνο είναι από τις αγαπημένες μου καλοκαιρινές συνταγές. Ετσι κάνω και τον γαύρο.
      Όσο για τη μουστάρδα, σε πληροφορώ ότι ταιριάζει πολύ με τα ψάρια. Πραγματικά πολύ! Εχω φτιάξει και σολωμό στο φούρνο με μουστάρδα και γενικά το έχω δει να παίζει το σχήμα αυτό. Θα σε εκπλήξει ευχάριστα αν το δοκιμάσεις με την προϋθπόθεση ότι σου αρέσει η μουστάρδα.

      Σε ευχαριστώ πολύ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
      Σε φιλώ !

      Διαγραφή
  8. Καλησπέρα Χρυσαυγή. Θαυμάζω το blog σου από εχτές το βράδυ... δεν έχω λόγια...είναι υπέροχη η δουλειά σου!! Τρελαίνομαι για τη φωτογραφία, γενικώς, ειδικά όταν το αποτέλεσμα μοιάζει να σου μιλάει!!
    Έχεις καλό "μάτι":) Δεν είμαι ειδήμων, αλλά όταν κάτι σου έρχεται να το βγάλεις μέσα από μια φωτογραφία, αρκεί!! Όσο για τα εδέσματά σου, τι να πω...υποκλίνομαι σε ανθρώπους που είναι αυτοδίδακτοι, πετυχαίνουν ότι βάζουν στο μάτι και συνεχίζουν...!
    Καλό βράδυ.
    Ε.Κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ελένη γειά σου!
      Χάρηκα πολύ για την γνωριμία και καλώς ήρθες στο μπλόγκ!
      Εύχομαι να βρεις μέσα στις σελίδες του συνταγές που είναι του στιλ σου και θα ήθελες να δοκιμάσεις.

      Σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια και όσο κλισε κι αν ακούγεται αυτό, το εννοώ!

      Καλή σου μέρα!

      Διαγραφή
  9. Με μένα και τις σαρδέλες συμβαίνει κάτι πολύ περίεργο. Τις βλέπω και τις θαυμάζω, τις λαχταράω, τις βρίσκω γοητευτικές, καλοκαιρινές και βάλε...κι όταν ανοίξω το στόμα μου να τις φάω κάτι γίνεται με τα τριχάκια τους και μου κάθονται! Να πάρει! Δεν παύω όμως να τις θαυμάζω και στο πιάτο σου δείχνουν εξαρετικά ελκυστικές οι άτιμες. Αχχχχ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. χαχχαχχαχαχαχχαχχαχαχχαχχαχαχα

      Θα τους ξυρίσω τις τρίχες για πάρτη σου Μάρθα!
      Τι άλλο θες???? Τι άλλο μπορώ να κάνω για σένα?
      χαχαχαχαχαχχαχαχαχαχαχαχαχαχαχα

      Διαγραφή
  10. Τρομερός ουζομεζές!
    Καλο μας ξημερωμα
    :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Εδώ το κλαμπ θα μετονομαστεί σε σαρδελάκι.τζι αρ!

    Τόση νοστιμιά, τόση περιποίηση, που το περίμενε η σαρδέλα!
    Κι εγώ είμαι της πολύπλοκης συνταγής των... ψητών με λαδολέμονο.

    κίσις
    Ζ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κάν΄τες όπως αγαπάς και απλά θαύμασε και τούτες εδώ που σου κλείνουν το μάτι!
      Είδες πως περιποιούμαι εγώ τους φιλοξενούμενούς μου???? Και δεν εννοώ εσένα και τους λοιπούς αναγνώστες...αλλά τις σαρδέλες!!! Επειδή μίλησες για περιποίηση!

      χαχαχαχαχαχα
      Φιλιά πολλά!

      Διαγραφή
  12. Ό,τι πρέπει για το καλοκαίρι η συνταγή σου Χρυσαυγή!!!
    Λες να κάνω την μεγάλη έκπληξη και να ετοιμάσω ψάρια στον Γιώργο;;; χεχεχεχε
    Πολλά φιλιά και καλημέρες!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μην του κάνεις τέτοια του ανθρώπου και πάθει κανά έμφραγμα! χαχαχαχαχαχαχχα
      Ασε τα ψάρια να τα τρώει στην ταβέρνα!!!!

      Φιλιά και από μένα!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

      Διαγραφή
    2. Χαχαχαχαχα, λες να τρομάξει και να νομίσει πως κάτι έπαθα;;;;;

      Διαγραφή
  13. Αγαπημένο ψαράκι! Δεν έχω καλύτερο από τη σαρδέλα! Με παρόμοιο τρόπο τις έφτιαχνε η γιαγιά μου, οπότε μπορώ να φανταστώ την υπέροχη γεύση τους!
    Τα φιλιά μου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου αρέσουν και το πιάτο αυτό είναι οικείο σε σένα Χρύσα μου.
      Είναι αγαπημένο μου ψάρι όπως και να το φτιάξω.

      Σε φιλώ και εγώ πολύ!

      Διαγραφή
  14. Η σαρδέλα, ενώ είμαι κατ εξοχήν ψαροφάφος είναι ένα ψάρι που το έχω φάει 2-3 φορές μόνο... μα φαίνονται απίστευτα λαχταριστές ίσως συντελεί σε αυτό και η τέλεια φωτογράφιση...βρε λες να το δοκιμάσω; Καλό απόγευμα Χρυσαυγή :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ωραίο ψαράκι η σαρδέλα και κάνει και καλό.
    Εξαιρετική η συνταγή σου και πολύ καλοκαιρινή

    Φιλιά πολλά :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Από τα αγαπημένα μου ψαράκια και πολύ θρεπτικά! Εξαιρετική συνταγή βρε κούκλα! Υπέροχος μεζές που αρχίζεις να τρως και ξεχνάς να σταματήσεις! Φιλάκια πολλά, πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. 2 κουταλιές κάπαρη; Μπορώ να βάλω 3, 4;;; Αχ, ξέρεις πόσο μου αρέσει, τρελαίνομαι! Είμαι σίγουρη ότι ταιριάζει και θα το φτιάξω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Ενα ουζακι κ δυο μερίδες παρακαλώ! Λατρεμένο φαγητο!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Περοττό να σου πω οτι εισαι η αφορμή που πειστηκαν τα μωρα μου να φανε πρωτη φορα σαρδέλες!!! Ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή