29 Ιουλίου 2014

Ντολμαδάκια γιαλαντζί με κουκουνάρι και σταφίδα






Αν το τραβήξει κάποιος από τα μαλλιά το θέμα θα μπορούσε να πει πως τα ντολμαδάκια γιαλαντζί είναι το ελληνικό σούσι. Μαγειρεμένο και όχι ωμό, με ωραιότατο αμπελόφυλλο για τύλιγμα αντί για φύκια και στην καρδιά του ρύζι ενισχυμένο ενίοτε με σταφίδες και κουκουνάρι.



Αυτό το δροσερό ορεκτικό -που ομολογώ πως το τρώω και για κυρίως γεύμα- το λατρεύω το καλοκαίρι.

Τα μικρά του μυστικά που είναι το πολύ κρεμμύδι (ακριβώς όσο και το ρύζι δηλαδή), η σταφίδα που δίνει γλυκιές πινελιές και το κουκουνάρι που αλλάζει την υφή του πιάτου είναι αυτά που κάνουν τη διαφορά από τα ντολμαδάκια γιαλαντζί που ήδη ξέρετε! Το ντιπ γιαουρτιού επιβάλλεται!!!


 
ΝΤΟΛΜΑΔΑΚΙΑ ΓΙΑΛΑΝΤΖΙ ΜΕ ΚΟΥΚΟΥΝΑΡΙ ΚΑΙ ΣΤΑΦΙΔΑ
* χωρίς το ντιπ είναι μια νηστίσιμη συνταγή.

Υλικά για τα ντολμαδάκια:

     1)      500 γραμμάρια ρύζι γλασέ
     2)      500 γραμμάρια κρεμμύδια ξερά λιωμένα στο μπλέντερ
     3)      50 γραμμάρια κουκουνάρι
     4)      ¾ φλιτζανιού μαύρη σταφίδα
     5)      1 φλιτζάνι ελαιόλαδο για τη γέμιση + 1 φλιτζάνι για το βράσιμο
     6)      Χυμός από 1 μεγάλο και ζουμερό λεμόνι
     7)      Αλάτι
     8)      Πιπέρι
     9)      120  αμπελόφυλλα φρέσκα (είναι περίπου μισό κιλό) 


Υλικά για το ντιπ γιαουρτιού: 

     1)      1 κιλό γιαούρτι πλήρες στραγγιστό
     2)      ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
     3)      1 φλιτζάνι άνηθο ψιλοκομμένο
     4)      Αλάτι 




Μέθοδος: 

Βάζουμε το ρύζι σε ένα μπολ με νερό από το βράδυ για να φουσκώσει. Είναι απαραίτητο το ρύζι να σταθεί μέσα στο νερό 8-9 ώρες. 

Πλένουμε τα αμπελόφυλλα. Στη συνέχεια τα ζεματίζουμε βάζοντάς τα μονάχα για ελάχιστα δευτερόλεπτα μέσα σε μια κατσαρόλα με νερό που βράζει. Δεν τα ζεματίζουμε όλα μαζί, αλλά λίγα – λίγα. Τα βγάζουμε και τα στραγγίζουμε σε ένα σουρωτήρι.
Φτιάχνουμε τη γέμιση: 

Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το ρύζι που το  έχουμε στραγγίσει από το νερό του μπολ, το κρεμμύδι λιωμένο στο μπλέντερ μαζί με τα υγρά του, το κουκουνάρι, τη σταφίδα, το χυμό του λεμονιού, το 1 φλιτζάνι λάδι, πιπέρι και αλάτι. Ανακατεύουμε καλά. 




Ντολμαδάκια: Γέμισμα και τοποθέτηση στην κατσαρόλα. 

Χρειαζόμαστε μια φαρδιά και μεγάλη κατσαρόλα στην οποία θα στρώσουμε στον πάτο λίγα αμπελόφυλλα από τα ζεματισμένα ώστε να καλυφθεί. 

Στη συνέχεια τυλίγουμε τα ντολμαδάκια ως εξής. Βάζουμε ένα αμπελόφυλλο με τη λεία του πλευρά να ακουμπά στον πάγκο μας και τοποθετούμε ένα κουταλάκι του γλυκού γέμιση στο κέντρο του στην πλευρά που φαίνονται τα «νεύρα» του φύλλου. Τυλίγουμε το ντολμαδάκι κλείνοντας το πρώτα από την κάτω πλευρά, μετά από την δεξιά, την αριστερή και τέλος ρολάροντάς το μέχρι να γίνει ένας κύλινδρος. Πρέπει να τα κάνουμε μικρά. Όχι μεγάλα. Το τοποθετούμε  στην κατσαρόλα με το άνοιγμα προς τα κάτω. Κάνουμε την ίδια διαδικασία μέχρι να μας τελειώσουν όλα τα φύλλα και η γέμιση, προσέχοντας να βάζουμε  τα ντολμαδάκια το ένα δίπλα στο άλλο και όχι σε απόσταση.


Γεμίζουμε την κατσαρόλα με νερό, ίσα – ίσα που να τα καλύπτει και προσθέτουμε 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο και λίγο αλάτι. Τοποθετούμε πάνω στα ντολμαδάκια ένα πιάτο από την ανάποδη, ώστε να τα καπακώνει και να μην κουνιούνται κατά τη διάρκεια του βρασίματος και ξετυλιχτούν. Κλείνουμε την κατσαρόλα με το καπάκι και τα βράζουμε σε μέτρια θερμοκρασία για περίπου μία ώρα μέχρι να πιουν τα υγρά τους. 

Μόλις είναι έτοιμα δοκιμάζουμε ένα για να δούμε αν το ρύζι έχει βράσει. Ίσως να χρειαστεί να προσθέσουμε ελάχιστο νερό κατά τη διάρκεια του βρασίματος αν δούμε ότι τελειώνει και τα ντολμαδάκια δεν είναι έτοιμα. 

Τα αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς μέσα στην κατσαρόλα και να πιουν τα υπόλοιπα υγρά που πιθανόν να υπάρχουν. Σερβίρονται σε θερμοκρασία δωματίου ή κρύα από το ψυγείο. 




Κατά τη διάρκεια που βράζουν φτιάχνουμε το ντιπ ως εξής: 

Σε ένα μπολ βάζουμε το γιαούρτι, τον άνηθο, το μισό λάδι και αλάτι. Ανακατεύουμε καλά. Στη συνέχεια προσθέτουμε σταδιακά και το υπόλοιπο λάδι και δοκιμάζουμε αν χρειάζεται παραπάνω αλάτι. Ανακατεύουμε και τοποθετούμε το ντιπ στο ψυγείο να αναμειχθούν οι γεύσεις! 

Σερβίρουμε τα ντολμαδάκια σε πιατέλα και δίπλα ένα μπολάκι με ντιπ.

Καλή επιτυχία!!!!!!!!!





18 σχόλια:

  1. Όταν τα βρω τα τσακίζω!!!!!!!!!!
    Με τόσο κρεμμύδι και με σταφίδες θα είναι σκέτη γλύκα!
    Στείλε μερικά.....τα τρώω σκέτα χωρίς γιαούρτι!!!

    Τέλεια σου έγιναν!! Μπράβο!!
    Οι φωτογραφίες σου λαχταριστές.....όπως πάντα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλα κανεις!! Τρωγονται χωρις να το καταλαβαινεις σαν φρουτο.

      Μια μεριδα σκετα λοιπον για σενα!!! Οκ!!! Βγαινουν περιπου 100-120 τεμαχια. Σημερα εχει για ολους!!!!! ;)

      Διαγραφή
  2. τρελαίνομαι για ντολμαδάκια... Κουκουνάρι θα βάλω... Σταφίδα όμως δεν τρελαίνομαι... Φαίνονται λαχταριστά!!! Καλη σου μερα Χρυσαυγή μου!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σου Ελπιδα! Αν δεν σου αρεσει η σταφιδα παρελειψε την !!! Χαιρομαι που τα βρισκεις νοστιμα. Ειναι ενα φαγητο ιδιαιτερο που το εκτιμουν λιγοι αλλα μερακληδες!!!

      Να εισαι καλα!

      Διαγραφή
  3. Το αγαπημένο μου φαγητό!Είναι από αυτά που κυριολεκτικά αντιπροσωπεύουν την υπερβολική για την πραγματικότητα ρήση,´´να τρώει η μάνα και να μη δίνει του παιδιού ´´........
    Όταν τα μαγειρεύω στο σπίτι,φουντώνει το άσχημο συναίσθημα της πλεονεξίας και της τσιγκουνιάς.Δεν επιθυμώ ιδιαίτερα να τα μοιράζομαι.Φροντίζω μάλιστα να υπάρχει και ένα νόστιμο συμπλήρωμα,αγημένο της υπόλοιπης οικογένειας,για να οσπάσω την προσοχή τους.Ντροπή μου ε?
    Έιναι αλήθεια ότι σταφίδες και κουκουνάρια δεν βάζω,τα κάνω με μπόλικο κρεμμύδι ,όπως σωστά μας προτρέπεις να κάνουμε- άλλωστε αυτό είναι το μυστικό της υπέροχης γεύσης τους- και με άφθονα μυρωδικά,όπως άνιθου,μαΐντανό και φρέσκο δυόσμο.
    Μας παραπέμπεις σε πολίτικη συνταγή και μου αρέσει πολύ!
    Ο εκ διαμέτρου αντίθετος συνδυασμός της γλυκύτητας που αναβλύζει ότι τα ντολμαδάκια,με την υπόξινη γεύση του γιαουρτένιου ντιπ,είναι σαρωτικός.Η έκρηξη των αντιθέσεων είναι αυτή που αναδεικνύει την αξία αυτού του φαγητού - ορεκτικού.Το προσεκτικό,φροντισμένο τύλιγμα τους,καταδεικνύει την πρόθεση του κανακέματος ...εαυτού και οικογενείας!Πίσω από την στιλπνότητα των αμπελίσιων φύλλων καμουφλάρεται μία θεσπέσια γεύση που φρόντισες όπως πάντα να την αναδείξει και ο φωτογραφικός φακός με τα κοντινά εφέ .Είναι η χάδι στα μάτια,εκτός από την υπόσχεση στον ουρανίσκο.
    Είναι τελικά το γνωστό ραντεβού με την έκπληξη που πολυ έντονα τον τελευταίο καιρό παρατηρώ να μας προσφέρεις.Μου αρέσει και με κάνεις να ανυπομονώ για την επόμενη ανάρτηση.Η συνέπεια σου συμπορεύεται με το ξάφνιασμα και είναι όμορφο.
    Να έχεις μία υπέροχη μέρα!
    Σας φιλώ πολύ,πολυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η αληεια ειναι πως επειδη αυτο το φαγητο ειναι της υπομονης (βλεπε τυλιγμα 120 περιπου τεμαχιων) δεν σου κανει η καρδια να το μοιραστεις. Σε καταλαβαινω απολυτα και το εχω νιωσει!!!!

      Χαιρομαι που βρησκεις στο μπλογκ, ακομα και μετα απο τοσο καιρο που με παρακολουθεις, στοιχεια που σε ενδιαφερουν και σου αρεσουν!

      Φωτεινη μου ως γνησια Βορειοελλαδιτισσα ειμαι σιγουρη πως φτιαχνεις τα.....σαρμαδακια πολυ -πολυ καλα και δεν χρειαζεται να ακολουθησεις καμια συνταγη.

      Σε ευχαριστω και σε φιλω πολυυυυ!!!!!!!!!!!!!!!!!

      Διαγραφή
  4. Πόσο μ΄ αρέσουν!
    Έτσι ανατολίτικα, με σταφίδα μαύρη και κουκουνάρι, μ΄αρέσουν ακόμα περισσότερο.... κι αφού έφτιαξες και πολλά λέω να κλέψω μερικά σκέτα χωρίς ντιπ...

    Φιλάκια Αστέρι!
    Ζ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εσυ χωρις ντιπ;;;;
      Αμα δεν ταιριαζατε δεν θα συμπεθεριαζατε εσεις οι δυο....
      χαχαχαχα

      Εφτασεεεεεε! Μια σκετη απο γιαλαντζι για την μερακλου Ζ. !!!!

      Τσιπουρακι τουλαχιστον να βαλω;;;;;;

      Διαγραφή
  5. Να το τραβήξουμε από τα μαλλιά το θέμα λοιπόν, γιατί όχι; Αφού έτσι είναι, γιατί να το κρύβουμε!
    Σαν το γιαλαντζί δεν έχει! Και το καλοκαίρι το θέλει το ντολμαδάκι του! Εννοείται με μπόλικο κρεμμύδι!
    Φιλάκια πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σου Θεσσαλονικια μου, που με καταλαβαινεις!
      Χαιρομαι που επιτελους τα βρισκουμε....χωρις κανενα κομματι φετα αναμεσα μας (που ξερω ποσο αγαπας και ξερεις ποσο αντιπαθω)!!! χαχαχαχαχα
      Σερβιρω και πινω μπυρα στην υγεια σου!!!

      Φιλια!!!

      Διαγραφή
  6. Άσε τα τραβήγματα τριχών στις άκρες και πιάσε ένα πιατάκι κι ένα μπωλάκι γιαούρτι :D
    Λαχταριστά φαίνονται και οι φωτογραφίες ενισχύουν την νοστιμιά τους!
    Πολλές καλησπέρες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οταν ελεγα για σουσι σε σκεφτηκα ομολογω και ημουν πολυ σιγουρη οτι το ντολμαδακι θα σου αρεσε. Ειναι ο μακρινος ξαδελφος της κουζινας που αγαπας!!!!!
      Θα σου βαλω και μπολικο γιαουρτι γιατι οι δυο πιο πανω δεν εφαγαν και θα μου μεινει !!!! χαχαχαχαχααα

      Διαγραφή
  7. Όχιιιιιιιιι δεν θέλω να τα λέω σούσι γιατί δεν μου αρέσει το σούσι!!!!!!!!!!!!! Λατρεύω τα ντολμαδάκια, θέλω να τα λέω ντολμαδάκια, να τα απολαμβάνω όπως τα έφτιαξες και να τα καταβροχθίζω με το ανιθογιαουρτάκι τους!!! Στείλε μια κατσαρόλα αλλά όχι ζαβολιές... όλη την κατσαρόλα και θα σου πω σε πόση ώρα θα εξαφανιστούν!!! Ώρα είπα;;; Λεπτά εννοούσα!!! ΛΟΥΚΟΥΜΙΑ μας έφτιαξες!!!!!!!
    Σε φιλω Χρυσαυγή μου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. χαχαχαχαχαχαχαχαχαχα
      Μιλαμε δηλαδη για πιρανχας που καταβροχθιζει ντολμαδακια....αφου μου λες οτι θα τα εξαφανισεις σε λιγα μονο λεπτα!!!
      Οκ, καταλαβαινω! Καπως ετσι κανω κι εγω!!!

      Σε ευχαριστω πολυ Κικη μου! Σε φιλω!

      Διαγραφή
  8. Εντυπωσιάστηκα και παραδόθηκα σε αυτή την ανατολίτικη παραλλαγή
    του κλασικού γιαλαντζί "ντολμαδακίου"! Φυσικά και είναι απολύτως απαραίτητο το ντιπ γιαουρτιού!
    Εγώ δεν έχω φτιάξει ποτέ καθώς η μαμά μου τα φτιάχνει υπέροχα, την επόμενη φορά όμως
    θα την βάλω να φτιάξει τη δική σου συνταγή! Ακαταμάχητη!
    Πολλά φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. χαχαχα Εσυ φτιαχνεις αλλες καταπληκτικες γκουρμεδιες! Δεν χρειαζεται να φτιαχνεις και ντολμαδακια. Δωσε στη μαμα την ιδεα για σταφιδα και κουκουναρι στη γεμιση και ειμαι σιγουρη πως θα ανοιξουν νεοι οριζοντες στο κεφαλαιο αυτο!!!
      Σε φιλω Μινα μου!!!!

      Διαγραφή
  9. Έτσι ακριβώς τα κάνουμε και εμείς! Η σταφίδα δίνει απίστευτη ώθηση στο φαγητό και την τρώνε και ακόμα και αυτοί που δεν είναι φανατικοί της!
    Επίσης υπέροχο είναι και το ντιπ γιαουρτιού που έφτιαξες! Νομίζω πως μόλις είδα το αγαπημένο μου καλοκαιρινό γεύμα!
    Φιλιά στα χρυσά χεράκια σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Μμμμμμμ.... πολυ ωραία έτσι. Σταφίδες δεν βάζω, αλλά μου άρεσε η ιδέα αυτή.
    Συμφωνώ πως θέλουν πολυ κρεμμύδι.
    Και το ντιπ γιαουρτιού ειναι απαραίτητο.

    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή

πήγαινε στην κορυφή! 01 09 10