29 Σεπτεμβρίου 2014

Αλμυρές τηγανίτες με αβοκάντο





Ωρα για brunch

Το αβοκάντο αποτελεί και την πιό καλή πηγή υγιεινού «λίπους» για τις γυναίκες. Βέβαια άμα δεν σου αρέσει...  τι υγιεινό, ξε-υγιεινό, θα μου πεις,  και θα έχεις και δίκιο. 




Αν αγαπάς όμως το αβοκάντο, υπάρχει περίπτωση να σου αρέσουν κι αυτές οι παράξενες τηγανίτες. Η υφή τους είναι εντελώς διαφορετική από όσες τηγανίτες γνωρίζουμε. Δεν είναι παιχνιδάκι  να τις γυρίσεις στο τηγάνι ώστε να ψηθούν και από τις δύο μεριές, γιατί σπάνε εύκολα. Δεν μπορείς να τις πιάσεις με το χέρι και να τις φας, γιατί είναι εύθρυπτες, άρα θα χρειαστείς μαχαιροπίρουνο.  Ταιριάζουν πολύ με ντομάτα για δροσιά και ένα ωραίο κίτρινο γλυκό τυρί. 



ΑΛΜΥΡΕΣ ΤΗΓΑΝΙΤΕΣ ΜΕ ΑΒΟΚΑΝΤΟ

Υλικα: 

     1)      3 αυγά
     2)      ¾ φλιτζάνιού γάλα φρέσκο
     3)      1 μεγάλο αβοκάντο ώριμο ή δύο μέτρια
     4)      1 lime το χυμό του
     5)      Ξύσμα από το lime
     6)      2 κουταλιές της σούπας βούτυρο λιωμένο
     7)      1 φλιτζάνι καλαμποκάλευρο
     8)      ¼ φλιτζανιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
     9)      1 ½ κουταλάκι του γλυκού μπέικιν
     10)   ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι 




Μέθοδος: 

Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά σαν ομελέτα. 

Στο μπλέντερ βάζουμε το αβοκάντο, το γάλα, το χυμό lime και το ξύσμα του. Πολτοποιούμε μέχρι να ομογενοποιηθούν και να προκύψει μια αλοιφή. 

Στο μπολ με τα αυγά προσθέτουμε το μίγμα του αβοκάντο και ανακατεύουμε καλά με έναν αυγοδάρτη. Συμπληρώνουμε το βούτυρο, το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι και ανακατεύουμε ξανά. 



Λαδώνουμε καλά ένα αντικολλητικό τηγάνι και το αφήνουμε να κάψει. Παίρνουμε μια κουταλιά της σούπας από το μίγμα και την ρίχνουμε δημιουργώντας έναν δίσκο. Το ίδιο κάνουμε για 2-3 ακόμα κουταλιές, προσέχοντας η μία να έχει απόσταση από την άλλη. 

Ψήνουμε καλά από τη μία πλευρά και κατόπιν γυρίζουμε με προσοχή την τηγανίτα από την άλλη μέχρι να ροδίσει. Σε αυτό το στάδιο του γυρίσματος χρειάζεται μεγάλη προσοχή, καθώς οι τηγανίτες είναι πολύ εύθραυστες και μπορεί να σπάσουν. Το μίγμα είναι αφρώδες και μαλακό. Δεν σκληραίνει με το ψήσιμο όπως οι κλασσικές τηγανίτες που όλοι γνωρίζουμε. Δεν είναι δύσκολη η διαδικασία του ψησίματος, απλά χρειάζεται λίγη παραπάνω προσοχή και επιμέλεια. 

Καλή επιτυχία! 





27 σχόλια:

  1. Εντυπωσιακές τηγανίτες, δεν έχω ξαναδεί κάτι τέτοιο!!
    Μου αρέσει το αβοκάντο και θέλω να τις δοκιμάσω!!
    Η εβδομάδα ξεκίνησε υγιεινά και θρεπτικά!

    Καλημέρα Χρυσαυγή!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η εβδομάδα ξεκίνησε υγιεινά, αλλά δεν υπόσχομαι για την συνέχεια.
      Για να δούμε.... θα σου αρέσουν?
      Είμαι περίεργη.

      Τα λέμε!!!

      Διαγραφή
  2. Πολύ πρωτότυπες! Δεν ξέρω πως είναι απο γεύση πάντως απο εμφάνιση τα σπάνε! Καλημέρα Χρυσαυγή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. χαχαχχαχαχα

      Σε ευχαριστώ! Αυτό μου αρκεί επίσης!!!

      Καλό σου βράδυ Σοφία!

      Διαγραφή
  3. Έχω έρωτα με το συγκεκριμένο φρούτο, οπότε αποκλείεται να μη λάτρεψα τις όμορφες τηγανίτες σου!
    Ωραία και εμπνευσμένη ιδέα και με άπειρη φωτογένεια γεμάτη χρώματα να αγαλιάται και το μάτι.

    Και ναι, το αβοκάντο είναι ένα φρούτο, που σε αντίθεση με όλα τα άλλα τα οποία έχουν μόνο σάκχαρα, αυτό περιέχει και λιπαρά!

    Άντε, και κάτι υγιεινό να ξεκινήσει η εβδομάδα γιατί τρελαθήκαμε να τρώμε γαλακτομπούρεκα, μέση και γωνίες, όλο το Σαββατοκύριακο! :-D

    Κίσσις
    Ζ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. χαχαχχαχαααα
      Χειμώνιασε και το έριξαν κάποιοι στα σιροπιαστά.
      Σε πείσμα του καιρού εγώ επιμένω σε πιο καλοκαιρινές συνταγές όπως αυτές τις τηγανίτες που χειμωνιάτικες δεν τις λες.

      Αλλά κι ένα κομμάτι γαλακτομπούρεκου (μόνο από τη μέση παρακαλώ) δεν θα το αρνηθώ.
      Για το κανταίφι κρατώ ακόμα αντιστάσεις...

      Καλό σας βράδυ κορίτσια!

      Διαγραφή
  4. Τελεια τελεια τελεια ιδεα!!!Μ αρεσει πολυ το αβοκαντο και ταιριαζει σχεδον παντου!!!Ειχα κανει και γω κατι τηγανιτες (του Jamie Oliver) αλλα το αβοκαντο ηταν σαν γεμιση στην τηγαντα,μου αρεσε πολυ η δικη σου εκδοχη!!!!Οποσδηποτε θα το δοκιμασω!!!
    καλη εβδομαδα και φιλια!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ωραίο ακούγεται και το δικό σου. Ετσι φαντάζομαι ότι καταλαβαίνεις απόλυτα το αβοκάντο, κάτι που δεν ισχύει στις δικές μου τηγανίτες.

      Ελπίζω να τις δοκιμάσεις και να μου πεις τη γνώμη σου.
      Καλό σου βράδυ!!

      Διαγραφή
  5. Δεν έχω δοκιμάσει ποτέ μου αβοκάντο!!!Μήπως ήρθε η ώρα μ'αυτήν την υπέροχη συνταγή;Καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα Αλέκα!
      Κοίτα, θα είμαι ειλικρινής μαζί σου. Αν δεν έχεις δοκιμάσει αβοκάντο μέχρι στιγμής, δεν προτείνω αυτές τις τηγανίτες για την πρώτη σου φορά. Σίγουρα δεν είναι ενδεικτικές για το φρούτο αυτό.
      Δοκίμασέ το καλύτερα αυτούσιο σε μια σαλάτα της επιλογής σου (έχω μερικές σαλάτες στο μπλόγκ) για να δεις την γεύση του στον απόλυτο βαθμό.
      Αυτές οι τηγανίτες είναι αρκετά "ιδιόρυθμες" και απευθύνονται σε άτομα που σίγουρα το λατρεύουν.

      Σε ευχαριστώ πάντως για την εμπιστοσύνη που δείχνεις στις συνταγές μου!
      Καλό σου βράδυ!

      Διαγραφή
  6. τρελαίνομαι για αβοκάντο και τηγανίτες!!!

    Καλη σου εβδομάδα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πολύ ανατρεπτική συνταγή κι ομολογώ πως δεν μπορώ καν να φανταστώ την γεύση και την υφή τους αλλά όπως και να έχει το αβοκάντο είναι αγαπημένο :)
    Πολλές καλημέρες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι, η συνταγή είναι "ιδιόρυθμη".
      Δεν ξέρω πως θα την έβρισκες Δήμητρα. Σίγουρα δεν είναι οι τηγανίτες που έχουμε όλοι συνηθίσει να τρωμε.

      Ένα αβοκάντο πάντως μας ενώνει τελικά. Μπορεί να έχουμε αρκετές διαφορές στο γούστο όσον αφορά στο φαγητό και τη διακόσμηση (για να μπω και στα δικά σου χωράφια), αλλά πάνω από ένα αβοκάντο μπορούμε βρεθούμε άνετα!!! χαχααχα

      Φιλιά πολλά λοιπόν!

      Διαγραφή
  8. Τελικά έχω αποφασίσει ότι ναι, μου αρέσει πολύ το αβοκάντο, οπότε σίγουρα θα δοκίμαζα αυτες τις πολύ θρεπτικές τηγανίτες σου! Οι δεξιότητές μου βέβαια στις απλές τηγανίτες είναι επιεικώς τραγικές... έχει να πέσει πολύ γέλιο στην προσπάθεια να τις γυρίσω τούτες εδώ...!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. χαχαχχαχαα
      Ε, σιγά το πράγμα. Θα κάνεις την ανατροπή. Πουρές αβοκάντο λέγεται το στάδιο όπου η τηγανίτα γίνεται σπλατς κατά το αναποδογύρισμά της!!

      Σε φιλώ Χρύσα μου!

      Διαγραφή
  9. πρωτοτυπη συνταγη με αβοκαντο!!!!! σιγουρα θα δοκιμασω αυτη την εκδοχη μια ςκ σκετο δεν με ενθουασιαζει τοσο!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. πολύ πρωτότυπη η συνταγη σου Χρυσαυγή μου.. !! Οι φωτογραφίες φοβερές!! πολλα φιλια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Φαίνονται υπέροχες! Το αβοκάντο μου αρέσει πολύ οπότε η συνταγή καταγράφεται :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Είναι το μοναδικό φρούτο που δεν τρώω!!!! Κρίμα γτ φαίνονται λαχταριστες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Καταπληκτικές!!!Πω πω είδη το οραματίζομαι ως το επόμενο Κυριακάτικο πρωινό μου!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Τι ωραία συνταγή!!! Πολύ λαχταριστές δείχνουν και, ως λάτρης του διαφορετικού, δεν με τρομάζει η διαφορετική υφή και η ανάγκη χρήσης μαχαιροπήρουνου! Θα τις δοκιμάσω οπωσδήποτε!
    Πολλά φιλιά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. αχ αυτό το αβοκάντο!! είναι όλο εκπλήξεις!!!
    θέλω πολύ να δοκιμάσω την συνταγή σου Χρυσαυγή!! δεν τις έχω ξαναδεί έτσι!
    αποθηκεύεται!
    φιλιά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Καταπληκτικές οι τηγανίτες, και μόνο που τις είδα έτσι, λίγο να πρασινίζουν τις ερωτεύτηκα!
    Μου αρέσουν οι αλμυρές και αυτές θα δοκιμαστούν οπωσδήποτε. Παράξενες και ευαίσθητες
    αλλά εντυπωσιακές!

    Καλό βράδυ κορίτσι και..
    πολλά φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Το έβαλες και σε τηγανίτα το αβοκάντο : )...χιχι... Δεν έχω λόγια
    Περιμένω να δω τι άλλο θα το κάνεις..

    Πολύ ωραίες είναι, αφράτες. Σίγουρα θα μου αρέσει.

    Ωραίες φωτογραφίες

    Φιλιά & καλό μήνα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Φοβερή συνταγή Χρυσαυγή μου!!!! Φαντάζομαι τη νοστιμιά τους!!! Φοβερά πρωτότυπη συνταγή μας χάρισες σήμερα!!!
    Καλό μήνα!! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή