28 Φεβρουαρίου 2017

Μαλακά μπισκότα με βρώμη, φουντούκια, ταχίνι και κράνμπερις (Χωρίς Ζάχαρη)






Το τριήμερό μου ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς και ως γνωστόν επειδή η καλή μέρα απ΄το πρωί φαίνεται, συνεχίστηκε εξίσου υπέροχα ως το τελευταίο του δευτερόλεπτο. Αν σκεφτείς ότι πέρσι το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας το πέρασα στο κρεβάτι άρρωστη, φέτος και μόνο που ήμουν καλά ήταν λόγος για να είμαι χαρούμενη! 




Η συνταγή μου για τηγανητές πατάτες με αυγά που ανέβασα την Παρασκευή, πήγε καλύτερα από κάθε προσδοκία και πήρε τις περισσότερες καρδούλες που έχει πάρει ποτέ ανάρτησή μου. Να θεωρήσω πως ήταν τυχαίο? Ε, όχι!! Γιατί αν δεν μιλήσει η τηγανητή πατάτα στην καρδιά του Έλληνα, τότε ποιό φαγητό θα είναι αυτό που θα το κάνει? 




Το ακόμα καλύτερο νέο όμως, ήρθε την Παρασκευή το βράδυ όταν έμαθα  πως η πολύσπορη τυρόπιτά μου με μετσοβόνε παρουσιάστηκε στην εκπομπή «ΜΑΜΑ ΜΙΑ» της Εύας Παρακεντάκη, στη Νέα Τηλεόραση Κρήτης. Αν και το γεγονός αυτό με χαροποίησε πάρα πολύ και μ΄έκανε να αισθανθώ τιμή, το ακόμα πιο συγκινητικό για μένα ήταν η αναφορά στο εισαγωγικό σημείωμα του μπλογκ μου, όπου μιλάω για τον πατέρα μου και το πως κάθε χρόνο σκηνοθετεί τον ερχομό του Άγιου Βασίλη για τα παιδιά. 




Η αλήθεια είναι ότι όταν γράφεις στον υπολογιστή νομίζεις ότι τα κείμενα και οι συνταγές μένουν εκεί. Όταν λοιπόν καταλαβαίνεις πως κάποιος όχι μόνο έδωσε χρόνο να τα διαβάσει, αλλά του άρεσαν κιόλας, ή ακόμα καλύτερα, έφτιαξε τη συνταγή που προτείνεις, τότε προσγειώνεσαι σ΄ένα συννεφάκι ευτυχίας και πληρότητας. 




Κι έπειτα άρχισε ο πυρετός προετοιμασιών για την Καθαρά Δευτέρα. Εκεί να δεις κέφι! Νταούλια βάραγαν απ΄τη χαρά τη δική μου και κυρίως των παιδιών. Όχι τα γνωστά. Τα άλλα! Χταπόδια ξεπάγωναν, καλαμάρια τεμαχίζονταν, χόρτα και μυρωδικά καθαρίζονταν και η ταραμοσαλάτα χτυπιόταν ανελέητα στο μπλέντερ. Τη Δευτέρα το πρωί ανηφορίσαμε λοιπόν προς την ορεινή Κορινθία. Χαρταετό δεν στάθηκε δυνατόν να πετάξουμε αλλά όλα τα υπόλοιπα τα κάναμε και με το παραπάνω. Ψήσαμε στα κάρβουνα θαλασσινά τα οποία φάγαμε στο βουνό, γελάσαμε, φάγαμε με φίλους και ξαμοληθήκαμε στην Ανοιξιάτικη πλέον φύση.




Ανάμεσα στα αγαπημένα μου σαρακοστιανά έφτιαξα για πολλοστή φορά φέτος, αυτά τα καταπληκτικά μαλακά και γευστικότατα μπισκότα χωρίς ζάχαρη και το τονίζω αυτό. Τον τελευταίο καιρό στην προσπάθειά μου να μειώσω όσο το δυνατόν περισσότερο τη ζάχαρη έχω ανακαλύψει συνταγές – μικρούς θησαυρούς. 



Τα μπισκοτάκια αυτά, έχουν ένα ελαφρώς κριτσανιστό  κι ανώμαλο περίβλημα και μια καρδιά μαλακή και νόστιμη. Γίνονται από υλικά αγνά και κυρίως θρεπτικά ενώ χάρις στο μέλι και τα γλυκόξινα κράνμπερις, η γλυκύτητά τους είναι η ιδανική. Φυσικά τα φουντούκια μπορείτε να τα αντικαταστήσετε με αμύγδαλα ή καρύδια ή ακόμα και με φιστίκια και τα κράνμπερις με τις ωραιότατες ελληνικές σταφίδες. Όπως και να τα δοκιμάστε θα σας αρέσουν. Είμαι σίγουρη!!! Τέλος , ψήνονται ελάχιστα γιατί όπως θα διαπιστώσετε δεν περιέχουν κανένα υλικό που δεν τρώγεται και ωμό. Το ψήσιμο γίνεται απλά και μόνο για να κολλήσουν τα υλικά μεταξύ τους και να δημιουργηθεί το μπισκότο. Αλλά επιστώ την προσοχή. Μην τα παραψήσετε γιατί θα χαθεί η μαλακή τους καρδούλα. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, καλύτερα λιγότερο, παρά περισσότερο! 




Καλή εβδομάδα (γιατί από Τρίτη αρχίζει η τρέχουσα εβδομάδα) και καλό μήνα από αύριο!!!!!!! 


Την καλημέρα μου! 





ΜΑΛΑΚΑ ΜΠΙΣΚΟΤΑ ΜΕ ΒΡΩΜΗ, ΦΟΥΝΤΟΥΚΙΑ, ΤΑΧΙΝΙ ΚΑΙ ΚΡΑNΜΠΕΡΙΣ (ΧΩΡΙΣ ΖΑΧΑΡΗ)


Υλικά για 24 περίπου μπισκότα: 


     1)      150 γραμμάρια νιφάδες βρώμης

     2)      140 γραμμάρια μέλι

     3)      150 γραμμάρια ταχίνι

     4)      70 γραμμάρια φουντούκια ωμά, ανάλατα

     5)      ½ κουταλάκι γλυκού κανέλα

     6)      35 γραμμάρια κράνμπερις

     7)      Ξύσμα απο ½ πορτοκάλι

     8)      75 ml χυμό πορτοκαλιού 




Μέθοδος: 


Αρχικά καβουρδίζουμε τα φουντούκια. Τα τοποθετούμε σε μια λαδόκολλα και τα βάζουμε στο φούρνο σε υψηλή  θερμοκρασία για πέντε περίπου λεπτά ή μέχρι να δούμε να έχουν πάρει ένα αμυδρό καφετί χρώμα. Στο στάδιο αυτό τα φουντούκια είναι καβουρδισμένα. Θα δούμε επίσης ότι η φλούδα τους αποκολλάται πάρα πολύ εύκολα. Τους βγάζουμε λοιπόν τη φλούδα τρίβοντάς τα ανάμεσα τις παλάμες μας και τα βάζουμε στο μούλτι. Φέρνουμε μια δυο φορές γύρω τα μαχαίρια του σπάζοντάς τα σε χοντρά κομμάτια. Δεν τα θέλουμε σκόνη. Τα φουντούκια τώρα είναι έτοιμα να τα χρησιμοποιήσουμε στα μπισκότα μας. 




Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε τα στερεά υλικά (τη βρώμη, τα φουντούκια, τα κράνμπερις, την κανέλα και το ξύσμα πορτοκαλιού. Τα ανακατεύουμε. 


Σε ένα μικρότερο μπολ ρίχνουμε τα υγρά (το μέλι, το ταχίνι και το χυμό πορτοκαλιού). Ανακατεύουμε με τον αυγοδάρτη να γίνει ένα ομοιογενές μείγμα. 


Κατόπιν ρίχνουμε το μείγμα των υγρών μέσα στο μπολ με τα στερεά και ανακατεύουμε πάρα πολύ καλά μέχρι να δημιουργηθεί η ζύμη των μπισκότων. 




Παίρνουμε με ένα κουταλάκι του γλυκού κουταλιές από τη ζύμη και τις εναποθέτουμε σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα. Δεν μας ενδιαφέρει το πόσο κοντά θα είναι διότι τα μπισκότα δεν πρόκειται να φουσκώσουν καθόλου.  Την κάθε κουταλιά ζύμης  που βάζουμε στο ταψί, την «σουλουπώνουμε» λίγο με τα χέρια μας ώστε να μην έχει πολλές προεξοχές. Προσπαθούμε δηλαδή να την φτιάξουμε όσο γίνεται στρογγυλή και ομοιόμορφη. Κάνουμε αυτή τη διαδικασία για όλη τη ζύμη που έχουμε. 




Ψήνουμε τα μπισκότα σε προθερμασμένο φούρνο, στον αέρα, στους 170 βαθμούς για 10 λεπτά ή μέχρι να δούμε ότι ροδίζουν οι άκρες τους. Δεν χρειάζονται πολύ ψήσιμο διότι τα υλικά που περιέχουν τρώγονται και ωμά. Τα μπισκότα αυτά θέλουν ελάχιστο ψήσιμο ίσα – ίσα να ενωθούν τα υλικά τους. 


Μόλις είναι έτοιμα τα βγάζουμε από το φούρνο και τα αφήνουμε στο ταψί τους για 15 περίπου λεπτά μέχρι να κρυώσουν εντελώς και να σφίξουν. Θα δούμε ότι όταν είναι ζεστά, είναι και πολύ μαλακά. Όταν όμως κρυώσουν σφίγγουν και γίνονται σταθερά. 


Όταν κρυώσουν εντελώς τα βάζουμε σε τσίγκινο δοχείο μπισκότων και τα διατηρούμε εκεί για αρκετό καιρό. Εγώ τα έχω διατηρήσει και για ένα μήνα χωρίς να πάθουν τίποτα απολύτως! 


Καλή επιτυχία!!!!!!! 








12 σχόλια:

  1. Συγχαρητήρια για τη διάκριση σου, το αξίζεις πραγματικά. Τα μπισκότα αυτά είναι όντως φοβερά, θρεπτικά και υγιεινά αφού τα συστατικά του είναι όλα ενα κ ένα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Θα μιλήσω ειλικρινά.
    Όταν βλέπω συνταγες υγιεινές,κρατώ μικρό καλάθι.
    Έχω ένα θέμα,μία ιδιοτροπία αν θέλεις.
    Να κάνω την κουζίνα μου άνω κάτω,να τρίψω στο μπλέντερ,να κατεβάσω κατσαρόλια μικρά και μεγάλα,να δημιουργήσω μια σοβαρή αναστάτωση βρε παιδί μου,για να αρχίσω μετά να γκρινιάζω για τους κόπους μου και τις πολλαπλές θερμίδες που έχουν οι επιλογές μου.
    Όταν μπω στην κουζίνα,κυριαρχούν εμμονικές σκέψεις.Παραδέχομαι μέσα μου μόνο τις κλασικές συνταγές ...κι ας θέλω έξω να φαίνομαι του ...νέου κύματος ,να δείχνω ότι αποδέχομαι την τάση των ωμοφαγικών παρασκευασμάτων,να πασχίζω να δείχνω έναν αξιοπρεπή θαυμασμό σε προϊόντα που δίνουν ευεξία ψυχής και σώματος....εεεε,δεν μπορω πια να υποκρίνομαι.
    Όχι,σε σένα.
    Και για να μην παρεξηγηθώ....
    Δεν είναι ότι.δεν ενδιαφέρομαι για την υγεία μου και το κυριότερο αυτήν των αγαπημένων μου προσώπων.Δεν τηγανίζω κάθε μέρα τις απίθανες τηγανητές πατάτες σου,δεν τρώμε τούρτες και σιροπιαστά σε κάθε περίσταση,θα έλεγα ότι προσπσθώ να διατηρήσω μία ισορροπία στην λήψη των τροφών,ευλαβικά σχεδον κάθε μέρα.
    Απλά,αυτη η νέα μόδα με τις σούπερ τροφές ,με την ωμοφαγία,με την χωρίς ζάχαρη (έςτω και λίγη...) γεύση,με τις τύψεις μιας διατροφής που πιθανόν να λείπουν κσθημερινά τα βιολογικά προϊόντα,με εκείνα που πρέπει να φας και εκείνα που δεν πρέπει,με τρελαίνει!!!
    Γι αυτό μπήκα φουριόζα.
    Να φωνάξω λίγο,μα τωρα ειλικρινά,πολύ όμως ειλικρινα,λούφαξα.
    Αντίκρυσα τα μπισκοτάκια συτα ,που στην αρχή τα πέρασα για ...κολοκυθοκεφτέδες,με δέος.
    Όχι γιατί είναι κάτι το εξωπραγματικό,αλλά γιατί μίλησαν στα μάτια μου πρώτα και μετά στην καρδιά μου,που στην θέα των συνταγών, είναι και άμεσα συνδεδεμένη με τον ουρανίσκο μου.
    Ξέρεις...σχεδον ονειρεύτηκα την τραχιά επιφάνεια τους στα δάχτυλα μου,ενώ άμεσα αποδέχτηκα την υγιεινή χροιά τους.Συμφιλιώθηκα άμεσα με τις νιφάδες βρώμης,που στο πρωινό μου γίνονται συχνά γλυκό πόριτζ και ενθουσιάστηκα στην διαπίστωση ολτι τα συγκεκριμένα μαλακά μπισκοτάκια θα μου δώσουν την απαιτούμενη ενέργεια στην επόμενη χρονική περίοδο νηστείας.Με ήπια γλυκύτητα και μαστιχωτή γεύση.
    Γλύκανε το μέσα μου.
    Υπέροχη παρουσίαση,δεν βρίσκω πια τρόπους για να παρουσιάσω τα συναισθήματα που μου προκαλούν οι ατμοσφαιρικές φωτογραφήσεις σου.
    Υπέροχα πιάτα!!!!!
    Πόσο ομορφα αναδεικνύουν τα μπισκοτάκια!
    Πόσο αγαπώ τους προλόγους σου!
    Και ειδικα σήμερα ,που ήταν χορταστικός και πολυποίκιλος!
    Πόσο αγαπώ την αύρα των σελίδων σου!
    Πολλά πολλά φιλιά Χρυσαυγούλα μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Έχω πάρα πολύ καιρό να "σκαρφαλώσω" προς την Ορεινή Κορινθία, απ' όταν έπαψε πια να είναι "έδρα" μου το Βραχάτι και κάπου ζήλεψα Χρυσαυγή μου...

    Τέτοια μπισκότα είναι πάντα ευπρόσδεκτα ειδικά όταν μιλάμε για τις μέρες της Σαρακοστής αλλά και την μείωση της ζάχαρης σε όλες μας τις συνταγές.

    Τα φιλιά μου και καλή Σαρακοστή.

    Υ.Γ. Όσο για την συγκεκριμένη τυρόπιτα, ανήκει πια στο "ΠΑΝΘΕΟΝ" και των δικών μου γεύσεων και εύχομαι να την ανακαλύψουν και άλλοι πολλοί...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Φανταστικά μπισκότα και πολύ ωραίες φωτογραφίες με ζωντανά χρώματα!!!
    Θα τα δοκιμάσω!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πολλά μπράβο για την παρουσίαση της συνταγής στην εκπομπή της Εύας! Είναι πολύ όμορφο να εκτιμάται μια ωραία δουλειά και να παρουσιάζεται με θετικό τρόπο!
    Χαίρομαι που περάσατε έτσι όμορφα! Η φύση είναι πράγματι ανοιξιάτικη πλέον και πολύ προκλητική!
    Τα μπισκοτάκια δείχνουν εξαιρετικά! Όλα τα υλικά που έχεις χρησιμοποιήσει είναι πολύ αγαπημένα και μου αρέσουν ακόμα περισσότερο που δεν περιέχουν ζάχαρη.
    Τι ωραία και τα πιατάκια! Πολύ χαρούμενα και ανοιξιάτικα και αυτά!
    Σε φιλώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. χρυσαυγή μου μόλις δοκίμασα ένα και είναι πεντανόστιμο καμία σχέση με τα 'υγιεινά-ξενέρωτα' γλυκά!!! βέβαια αντικατέστησα τα φουντούκια με φυστίκια αιγίνης (ανάλατα εννοείται) και τα cranberries με σταγόνες κουβερτούρας (βαριόμουν να παω στο market και τα έκανα με ό,τι υπήρχε στο σπίτι)! έχω μείνει κατενθουσιασμένη! θα αντικαταστήσω τις μπάρες δημητριακών με αυτά!!! φιλιά πολλά! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Συγχαρητήρια για την παρουσίαση της συνταγής σου Χρυσαυγή μου!! Τα μπισκοτάκια σου ...κάνουν θραύση γιατί τα έχουν όλα και κυρίως ταχίνι που το λατρεύω!!!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Συγχαρητήρια Χρυσαυγη μου για την συνταγή σου.
    Τα ωραία πρέπει να γίνονται γνωστά ;)

    Πάντα να περνάτε ομορφα και να χαίρεστε τις όμορφες μέρες.

    Τα μπισκότα πολύ θα ήθελα να τα δοκιμάσω. Τα υλικά είναι πολύ ωραία. Κι εγώ θέλω να μειώσω λίγο τη ζάχαρη. Πολύ ωραία ιδέα.

    Επίσης, λάτρεψα τα πιάτα!!!!!!!!!!
    Τι όμορφα!!!

    Φιλιά πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Υπέροχες φωτεινές φωτογραφίες! Μπράβο Χρυσαυγή για όλα, και για την super αναφορά στην τηλεόραση!!!
    Νόστιμα φαίνονται τα μπισκοτάκια σου, και τα υλικά τους είναι 1 και 1 ;) :-)

    Καλημέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Πολύ νόστιμα κ υγιεινα!!! Επίσης μια παραλλαγή για τους λάτρεις της σοκολάτας (όπως εγώ....) μπορούμε να βάλουμε ταχίνι με κακάο!!!
    Πολύ όμορφη παρουσίαση, καλή συνέχεια !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Απλά υπέροχα!!! Σας ευχαριστούμε που γλυκαίνετε "διακριτικά" τα Σαββατόβραδα μας

    ΑπάντησηΔιαγραφή

πήγαινε στην κορυφή! 01 09 10