3 Μαΐου 2017

Εκμέκ κανταΐφι





Ό,τι και να πει κανείς αυτό το γλυκό είναι το βαρύ πυροβολικό της Τούρκικης κουζίνας που έχουμε οικειοποιηθεί απόλυτα εμείς εδώ στην Ελλάδα βάζοντάς το σε πρώτη ζήτηση σε μεγάλα τραπεζώματα, γιορτές και πανηγύρια. 



Στη συνταγή αυτή μην ψάξεις να βρεις αυθεντικότητα γιατί δεν περιέχει βουβαλίσιο καϊμάκι, αλλά αντ΄αυτού έχει μια υπέροχα βελούδινη crème patisserie και μια ανάλαφρη σαντιγί. Εξευρωπαϊσμένο σιροπιαστό γλυκό με τούρκικη ρίζα εν ολίγοις. 





Αν και  για να το φτιάξει κανείς, πρέπει να κάνει  πολλές διαφορετικές παρασκευές, πρόκειται για ένα εύκολο στην πραγματικότητα γλυκό που απλά θέλει μεθοδικότητα και χρόνο. Το σημαντικότερο όλων είναι, πως όταν έρθει η ώρα να στηθεί, πρέπει όλα τα υλικά να είναι κρύα ή σε θερμοκρασία δωματίου.




Τέλος για ν΄αγγίξεις την τελειότητα πρέπει να κάνεις έναν παραπάνω κόπο. Να κόψεις το αμύγδαλο νυχάκι ή δοντάκι ή όπως το λες εσύ βρε παιδί μου τέλος πάντων αυτό το σχήμα. Μην το τρίψεις στο μούλτι και ακόμα χειρότερα ΜΗΝ αγοράσεις αμύγδαλο φιλέ. Αυτόματα του έχεις ρίξει το επίπεδο και δεν του αξίζει. 





Σκέψου μόνο ότι αγάπησα το εκμέκ κανταΐφι μέσα από αυτήν εδώ τη συνταγή. Γιατί όταν έχεις κάνει απόπειρες να το φας και δεν το έχεις ευχαριστηθεί, το παίρνεις με στραβό μάτι. Ποιος άραγε θέλει να γευτεί ένα κολλώδες σιρόπι γεμάτο ζάχαρη? Ποιος ευχαριστιέται ένα εκμέκ που μυρίζει αυγό? Ή που η γεύση του είναι χάρτινη και αδιάφορη? Πάντως όχι εγώ. 





Ε, λοιπόν, αυτό εδώ το μεγαλειώδες γλυκό θα κάνει ν΄αλλάξουν γνώμη όσοι μέχρι σήμερα δεν το συμπαθούσαν κι επιπλέον όσοι το λατρεύουν θα πετάξουν τις συνταγές που είχαν ως τώρα κρατώντας μόνο και για πάντα αυτήν. 

Καλημέρα!!!!! 




ΕΚΜΕΚ ΚΑΝΤΑΪΦΙ 

Για το γλυκό αυτό απαιτείται ταψί διαστάσεων περίπου 36Χ32 εκατοστών.


Υλικά για τη βάση από κανταΐφι: 


1)            500 γραμμάρια κανταΐφι

2)            250 γραμμάρια βούτυρο Κερκύρας 


Υλικά για το σιρόπι: 


1)            700 γραμμάρια ζάχαρη

2)            800 ml νερό


Υλικά για την crème patisserie: 


1)            5 αυγά

2)            300 γραμμάρια ζάχαρη

3)            300 ml γάλα ζαχαρούχο (1 κουτί)

4)            600 ml νερό

5)            180 γραμμάρια σιμιγδάλι ψιλό

6)            650 γραμμάρια γάλα φρέσκο

7)            2 κουταλάκια γλυκού εκχύλισμα βανίλιας


Υλικά για τη σαντιγί: 


1)            600 γραμμάρια κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά

2)            3 κουταλάκια γλυκού ζάχαρη άχνη

3)            1 κουταλάκι γλυκού εκχύλισμα βανίλιας


Επιπλέον υλικά: 


1)            400 γραμμάρια αμύγδαλα ωμά 




Μέθοδος: 


Ετοιμάζουμε τα αμύγδαλα: 


Βράζουμε ολόκληρα τα αμύγδαλα σεκατσαρόλα με καυτό νερό  για 5 λεπτά τα στραγγίζουμε. Ζεστά όπως είναι τα πιέζουμε ένα ένα με τις άκρες των δακτύλων μας και αποκολλάται πολύ εύκολα η φλούδα τους. Με αυτόν τον τρόπο ξεφλουδίζουμε όλα τα αμύγδαλα. 




Στη συνέχεια κόβουμε με μαχαίρι ένα ένα αμύγδαλο σε φετούλες σαν δοντάκια. Αυτή η διαδικασία είναι αρκετά χρονοβόρα και χρειάζεται υπομονή. 


Μόλις ψιλοκόψουμε όλα τα αμύγδαλα τα στρώνουμε σε μια λαμαρίνα φούρνου την οποία έχουμε προηγουμένως καλύψει με λαδόκολλα. Προσπαθούμε να μην είναι το ένα πάνω στο άλλο, αλλά να είναι απλωμένα ώστε όλα να πάρουν ρόδινο χρώμα όταν ψηθούν. Τα ψήνουμε στους 180 βαθμούς μέχρι να τα δούμε να παίρνουν ένα ανοιχτόχρωμο καφέ χρώμα και να ροδίζουν. Περίπου δηλαδή 20-25 λεπτά Προσέχουμε να μην τα κάψουμε κατά τη διάρκεια του καβουρδίσματος. Ελέγχουμε πολύ τακτικά τον φούρνο με τα αμύγδαλα και αν δούμε να σκουραίνουν επικίνδυνα τα βγάζουμε. 


Μόλις είναι έτοιμα τα βγάζουμε από το φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς. Τα τοποθετούμε σε ένα μπολ και τα αφήνουμε στην άκρη. 




Ετοιμάζουμε το φύλλο κανταΐφι:


Στον πάγκο της κουζίνας  μας βάζουμε το κανταΐφι και το αφρατεύουμε με τα δάχτυλά μας ξεκολλώντας όλες τις κλωστές του τη μια από την άλλη. Αυτή η δουλειά πρέπει να γίνει με προσοχή και όχι βιαστικά, καθώς είναι πολύ σημαντικό να γίνει σωστά. Το πόσο καλά είναι «ξεμαλλιασμένο» το κανταΐφι παίζει ρόλο στο κατά πόσο θα ψηθεί στη συνέχεια σωστά! 


Αφού κάνουμε τη διαδικασία αυτή στρώνουμε το κανταΐφι στο ταψί μας αφού προηγουμένως το έχουμε βουτυρώσει. Το απλώνουμε πολύ καλά μέσα στο ταψί προσέχοντας να φτάνει από άκρη σ΄ άκρη.


Λιώνουμε το βούτυρο σε ένα μεγάλο μπρίκι ή κατσαρολάκι (προσέχοντας να μην κάψει) και το ρίχνουμε πάνω από το κανταΐφι, κουταλιά – κουταλιά προσπαθώντας να βρέξει έτσι όσο το δυνατόν περισσότερα σημεία του φύλλου.  




Ψήνουμε το κανταΐφι σε προθερμασμένο φούρνο για περίπου 40-45 λεπτά στους 170 βαθμούς στον αέρα. Θέλουμε να το δούμε όχι απλά να ροδίσει αλλά να αποκτήσει ένα σκούρο χρυσό χρώμα. Δηλαδή πρέπει να είναι καλοψημένο και όχι απλά ροδισμένο.  


Μόλις είναι έτοιμο, το βγάζουμε από το φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς μέσα στο ταψί του!! Μέσα σε αυτό το ταψί θα στήσουμε αργότερα και το γλυκό.


Το αφήνουμε στην άκρη.




Ετοιμάζουμε το σιρόπι:


Βάζουμε σε μια μέτρια κατσαρόλα το νερό και τη ζάχαρη που απαιτείται για το σιρόπι και ανοίγουμε το μάτι της κουζίνας στο τέρμα. Ανακατεύουμε τα υλικά μέχρι να πάρουν βράση. Από τη στιγμή που θα πάρει βράση το νερό με τη ζάχαρη μετράμε ακριβώς 3 λεπτά και κατόπιν σβήνουμε το μάτι της κουζίνας και αποσύρουμε την κατσαρόλα από αυτό. Το σιρόπι είναι έτοιμο και το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς. 


Μέχρι να το χρειαστούμε το αφήνουμε και αυτό στην άκρη. 


Ετοιμάζουμε την κρέμα: 


Χτυπάμε στο μίξερ (κατά προτίμηση μίξερ χειρός) τα αυγά με τη ζάχαρη μέχρι να ενωθούν καλά. Δεν χρειάζεται να αφρατέψουν ούτε να ασπρίσει το μίγμα όπως στα κέικ. Απλά θέλουμε να ενωθούν καλά. 


Ρίχνουμε το μίγμα ζάχαρης και αυγών σε μια μεγάλη κατσαρόλα και στη συνέχεια προσθέτουμε σε αυτήν και όλα τα υπόλοιπα υλικά της κρέμας, δηλαδή το ζαχαρούχο γάλα, το νερό, το σιμιγδάλι, το φρέσκο γάλα και το εκχύλισμα βανίλιας.

Τοποθετούμε την κατσαρόλα στο μάτι της κουζίνας και ανάβουμε τη φωτιά στο μέτριο. Με μια ξύλινη σπάτουλα ανακατεύουμε συνεχώς το μίγμα πάνω από την κατσαρόλα μέχρι να δούμε την κρέμα να πήζει και να δένει. Η κρέμα θα βγεί πολύ πηχτή, και όταν κρυώσει θα πρέπει να στέκεται. 




Μόλις είναι έτοιμη την αφήνουμε να κρυώσει εντελώς, ανακατεύοντάς την ανά διαστήματα. Δεν θέλουμε σε καμία περίπτωση να είναι ζεστή, αλλά ούτε και χλιαρή.




Τώρα έχουμε όλα τα υλικά του γλυκού (εκτός από τη σαντιγί), έτοιμα και σε θερμοκρασία δωματίου. Για να στήσουμε το γλυκό πρέπει ΟΛΑ ΤΑ ΥΛΙΚΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΔΩΜΑΤΙΟΥ!!! Δηλαδή κρύα. Όχι ζεστά! 


Στήσιμο γλυκού: 


Στο ταψί που υπάρχει ήδη μέσα το κανταΐφι ρίχνουμε με μια κουτάλα το σιρόπι, με τέτοιο τρόπο ώστε να πάει παντού και να το βρέξει όλο. Το αφήνουμε για μισή ώρα περίπου στην άκρη να το πιει 


Κατόπιν στρώνουμε την κρέμα πατισερί από πάνω, ομοιόμορφα και λειαίνουμε την επιφάνειά της με την ανάποδη ενός κουταλιού ή με μια σπάτουλα. 


Φτιάχνουμε τη σαντιγί:


Τέλος χτυπάμε την κρέμα γάλακτος σε σφιχτή σαντιγί προσθέτοντας στα μισά του χτυπήματος (όταν αρχίζει να πήζει) τη ζάχαρη άχνη και το εκχύλισμα βανίλιας. 

Στρώνουμε την σαντιγί πάνω από την κρέμα και λειαίνουμε την επιφάνειά της. 

Σκεπάζουμε το ταψί με διάφανη μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο για μια ολόκληρη νύχτα. Την επόμενη μέρα που θα είναι παγωμένο και οι γεύσεις θα έχουν δέσει το κόβουμε. 




Τα αμύγδαλα καλό θα είναι να τα ρίχνουμε σε κάθε κομμάτι την ώρα του σερβιρίσματος. Αυτό γιατί τα αμύγδαλα πάνω στο γλυκό θα πάρουν υγρασία και θα μαλακώσουν, ενώ όταν κατά το σερβίρισμα πασπαλίζουμε κάθε κομμάτι με αμύγδαλα, αυτά θα παραμείνουν τραγανά και πολύ πιο εύγευστα. Επιπλέον ο κάθε καλεσμένος έχει τη δυνατότητα να επιλέξει πόσο αμύγδαλο θέλει στο κομμάτι του ή και καθόλου, αφού υπάρχουν πολλοί που προτιμούν το εκμέκ σκέτο, χωρίς ξηρό καρπό! 


Το γλυκό διατηρείται στο ψυγείο μέχρι να καταναλωθεί.


Καλή επιτυχία!!! 








18 σχόλια:

  1. καλημερα καλο μηνα!!! πωωωωωωωω τι υπεροχες φωτο!! θελω ναφαω την οθονη!!
    αγαπω καταιφι ειτ εμε καταϊφι ειτ εμε τσουρεκι ειτε με φρυγανια!! συμφωνω με το αμυγδαλο! δεν μπορω το φιλέ το ετοιμο! και συμφωνω και στο σιροπι! κεραστηκα φετος και το σιροπι ηταν τοσο κολλωδες και ζαχαρενιο που μονο οιμελισσες το πλησιαζαν! εξαιρετικη συνταγη και ζηλευτα τα κοματια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό με το σιρόπι που είναι λιγωτικό και παχύρρευστο με έχει κάνει να απεχθάνομαι στην πλειοψηφία τους τα σιροπιαστά γλυκά. Πίστεψέ με. Σκέψου ότι για το εκμέκ μόλις δοκίμασα αυτή τη συνταγή άλλαξα τη γνώμη μου. Το αμύγδαλο επιβάλλεται να είναι δοντάκι!!! Για να κάνει κρατς στο δικό μας το δοντάκι και η απόλαυση να μεγιστοποιείται!!!!

      Φιλιά !!!!!!!

      Διαγραφή
  2. Αχ και να ήμουνα εκεί στη βεράντα να δοκίμαζα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ωχ... Παναγία μου!
    Ξελιγώθηκα βρε Χρυσαυγή μου.
    Και έχω πατήσει τόση δουλειά σήμερα, που θα έτρωγα διπλό κομμάτι με τρελή ευχαρίστηση.
    Απλώς θα έβαζα και μια πρέζα κανελίτσα πάνω από την κρέμα, γιατί έτσι μου αρέσει (ποια Amstel...).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. χαχχαχαχχαα
      "Ποιά Στικούδη"???? χαχαχαχαα

      Μια μικρή τσιμπιά κανέλας θα ήταν ότι πρέπει. Πάντως και τριπλό κομμάτι μπορείς να φας και να μην το καταλάβεις καθόλου. Το γλυκό αυτό δεν σε βαραίνει κατά περίεργο τρόπο!

      Διαγραφή
  4. Πόσο μου αρέσει που δίνεις τόση σημασία σε κάθε λεπτομέρεια που μπορεί να επηρεάσει το αποτέλεσμα (στα αμύγδαλα στη συγκεκριμένη περίπτωση).
    Είναι ένα γλυκό που θέλει χρόνο και υπομονή, αλλά νομίζω ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση αποζημιώθηκες και με το παραπάνω, μιας που δείχνει φανταστικό!
    Και ο vintage δίσκος τέλειος <3
    Σε φιλώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ασε Ερμιόνη... έχω ερωτευτεί αυτόν τον δίσκο και ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΟΣ ΜΟΥ!!! (Κλάμα γοερό!!)
      Οσο για τις λεπτομέρειες, θεωρώ πως είναι αυτές που κάνουν τη διαφορά στη ζωή μας. Γενικά δεν είμαι τελειομανείς ως άνθρωπος. Υπάρχουν όμως ορισμένοι τομείς, όπως πχ η μαγειρική, το μπλογκ, και κάποιοι άλλοι, που επιμένω στην παραμικρή λεπτομέρεια όσο μπορώ να το ελέγξω.

      Φιλιά πολλά!!!

      Διαγραφή
  5. κατ'αρχάς συγχαρητήρια για το site. το επισκέπτομαι καθημερινά περιμένοντας με ανυπομονησία την επόμενη ανάρτηση. όσες συνταγές έχω κάνει ήταν όλες πετυχημένες χάρη στις ωραίες και αναλυτικές περιγραφές σου. για τη συγκεκριμένη έχω την εξής απορία: επειδή λένε ότι στο σιρόπιασμα το ένα υλικό πρέπει να είναι κρύο και το άλλο ζεστό αναρωτιέμαι αν στη συνταγή για το εκμέκ το καταΐφι θα ρουφήξει το σιρόπι από τη στιγμή που θα είναι και τα δύο κρύα. περιμένω την απάντησή σου και μετά βουρ στην κουζίνα για να το φτιάξω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πάρα πολύ για τα όμορφα λόγια αλλά και την εμπιστοσύνη προς το πρόσωπό μου όσον αφορά στις συνταγές.
      Λοιπόν, σχετικά τώρα με το εκμέκ. Αυτό που λες ισχύει. Γενικά ο κανόνας είναι αυτός. Κατά το σιρόπιασμα το ένα πρέπει να είναι κρύο και το άλλο ζεστό. Πχ στα κέικ, στα διάφορα σιροπιαστά γλυκά κλπ. Ομως εδώ ΔΕΝ ισχύει κάτι τέτοιο και στο λέω μετά λόγου γνώσεως. Αυτό είναι άλλωστε και κάτι το οποίο κάνει το γλυκό ακόμα πιο εύκολο στην παρασκευή του. Δεν έχεις το άγχος να προλάβεις να μην κρυώσει το σιρόπι, δεν έχεις να αγχωθείς για τίποτα. Κάνεις με ησυχία το κάθε βήμα και έχεις τον απεριόριστο χρόνο να κάνεις το επόμενο αφού πρέπει πρώτα να κρυώσει αυτό που έχεις ήδη φτιάξει (πχ η κρέμα, το σιρόπι, το ψήσιμο του κανταϊφιού κλπ). Μπορείς να τα έχεις όλα έτοιμα από την προηγούμενη μέρα και να τα ενώσεις την επόμενη! Μην το φοβηθείς. Αυτή τη συνταγή την φτιάχνω χρόνια με την ίδια πάντα επιτυχία!!!!!!!!!! Απλά θυμίσου πως όταν θα σιροπιάσεις το κανταϊφι, να του δώσεις χρόνο τουλάχιστον μια ώρα για να απορροφήσει το σιρόπι. Μετά θα πέσουν από πάνω και τα υπόλοιπα υλικά και αλλωστε θα μπει το γλυκό και στο ψυγείο όπου θα απορροφήσεικαι εκεί σιρόπι. Στο τέλος όταν κόψεις το γλυκό, στο ταψί δεν θα μείνει καθόλου σιρόπι. Θα το διαπιστώσεις! Εύχομαι καλή επιτυχία!!!!!!

      Διαγραφή
    2. Όντως το διαπίστωσα! Το σιρόπι απορροφήθηκε τέλεια και το γλυκό έγινε φα-ντα-στι-κο! Του απονέμω τον τίτλο του καλύτερου εκμέκ ever και δεν είναι υπερβολή. Όποιος το δοκιμάσει θα με θυμηθεί!

      Διαγραφή
    3. Ευχαριστώ! Ευχαριστώ!!
      Μεγάλη χαρά και ανακούφηση νιώθω που σου άρεσε τόσο γιατί ξέρεις, όταν κάτι το προτείνεις με τόσο σθένος και σιγουριά, υπάρχει κι ο κίνδυνος να αιγειρεις προσδοκίες που δεν θα ανταποκριθούν τελικά γιατί κάτι μπορεί να πάει στραβά.... Ομως χαίρομαι κατ΄αρχήν που το πέτυχες και κατά δεύτερον που σου άρεσε τόσο πολύ!!! Το σιρόπι φαίνεται αρχικά πολύ, όμως αν το αφήσεις όσο χρειάζεται, απορροφάται όλο από το κανταϊφι και όταν κόβεις το γλυκό δεν περισσεύει καθόλου, ούτε και είναι λιγωτικό!

      Καλό Σαββατοκύριακο σου εύχομαι! Φιλιά!

      Διαγραφή
  6. Τέτοιες συνταγές βάζεις, και μετά θέλω να κάνω και δίαιτα (χαχα...)!!!

    Ωραίο κι αγαπημένο γλυκο αλλά όταν είναι σωστά φτιαγμένο. Αυτο το σιρόπι που κολλάει και η αυγουλίλα με απωθούν κι εμένα σε ένα γλυκό. ΅Εξαιρετική παρουσίαση και αναλυτικές οι οδηγίες σου.
    Δεν είναι δύσκολο απλά όπως λες εχει πολλά παρασκευές και φαίνεται δύσκολο.
    Το αμυγδαλάκι-νυχάκι το λατρεύω ;)

    Φιλιά πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αυτό και το γαλακτομπούρεκο είναι τα αγαπημένα μου γλυκά!!!!
    Φανταστικό φαίνεται!!!! Μου αρέσει που κάθε στρώση είναι παχιά, φαίνεται ψηλό και τεράστιο χαχα
    Έκανες καταπληκτική φωτογράφιση!!!
    Θα το φτιάξω σίγουρα!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. παρα πολυ ωραια η αναλυτικη συνταγη λατρευω αυτο το γλυκο σας ευχαριστω πολυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Έφτιαξα το εκμεκ καταιφι και έπαθαν όλοι πλάκα!!!Μου είπαν πως ήταν καλύτερο και από ζαχαροπλαστείου!!!προτείνω να το δοκιμάσετε όλοι!!το μόνο που άλλαξα είναι ότι έβαλα φιστίκι Αιγίνης !!!Ευχαριστώ πολύ για την τέλεια συνταγή ❤

    ΑπάντησηΔιαγραφή

πήγαινε στην κορυφή! 01 09 10