17 Αυγούστου 2017

Πράσινη σαλάτα με φρέσκα σύκα, καρύδια, ψητό μανούρι και dressing με ταχίνι και μέλι






Το καλοκαίρι σου δίνει απίστευτες εικόνες. Εικόνες που κατά τη γνώμη μου δεν σου δίνει καμία άλλη εποχή. 


Κάθε καλοκαίρι γεμίζω τη μνήμη της φωτογραφικής μου με στιγμές μοναδικές . Τα παιδιά που παίζουν στη θάλασσα, που τρώνε παγωτά πασαλείφοντας τα «μουστάκια» τους, που τρέχουν χαρούμενα και ξένοιαστα, που φοράνε ραντέ μπλουζάκια, αφήνοντας εκτεθειμένα στον ήλιο τα ροδαλά μπρατσάκια τους. 




Κάθε καλοκαίρι δεν σταματώ να φωτογραφίζω τις πεταλούδες, τα τζιτζίκια, τις γάτες που ξαπλώνουν νωχελικά όπου βρουν λίγη δροσιά, τα ηλιοτρόπια, τα χρωματιστά, εποχιακά, φρούτα και λαχανικά, τα μαγικά δειλινά που βάφουν μοβ τον ουρανό.




Κάθε καλοκαίρι τα μάτια μου γεμίζουν μπλε σε όλες του τις αποχρώσεις. Το μπλε του ουρανού και το γαλάζιο της θάλασσας. 




Τι κι αν φέτος ήταν ένα κουραστικό καλοκαίρι για μένα? Τι κι αν μπαίνω στην καινούρια σεζόν ήδη κουρασμένη? Εξακολουθώ να το αγαπώ και να το λαχταράω κι ας μην μου έδωσε αυτά ακριβώς που περίμενα. 




Σε καινούρια ανάρτηση τον Σεπτέμβριο θα μοιραστώ μαζί σας εικόνες  σαν αυτές που περιέγραψα παραπάνω. Πως είδα το καλοκαίρι μέσα απ΄ την κάμερά  μου.


Προς το παρόν θα μοιραστώ την σαλάτα που τρώμε πολύ συχνά φέτος τον Αύγουστο. Με σύκα γλυκά σαν μέλι και μανούρι κρεμώδες και λιπαρό. Ένας κορυφαίος συνδυασμός φρούτου και τυριού που σίγουρα θα εντυπωσιάζει.


Καλημέρα!!




ΠΡΑΣΙΝΗ ΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΦΡΕΣΚΑ ΣΥΚΑ, ΚΑΡΥΔΙΑ, ΨΗΤΟ ΜΑΝΟΥΡΙ ΚΑΙ DRESSING ΜΕ ΤΑΧΙΝΙ ΚΑΙ ΜΕΛΙ


Υλικά για τη σαλάτα: 


1) 200 γραμμάρια πλυμένη και κομμένη γαλλική σαλάτα

2) 100 γραμμάρια ντοματίνια κομμένα στη μέση

3) 100 γραμμάρια μανούρι

4) 40 γραμμάρια καρύδι χοντροκομμένο

5) 2 σύκα κομμένα στα 4


Υλικά για το dressing: 


1) 20 γραμμάρια μέλι

2) 20 γραμμάρια μηλόξυδο

3) 10 γραμμάρια ταχίνι

4) 50 γραμμάρια ελαιόλαδο

5) Αλάτι




Μέθοδος: 


Ετοιμάζουμε πρώτ΄απ΄όλα το dressing βάζοντας όλα τα υλικά του μέσα σε ένα μικρό βάζο που κλείνει με καπάκι. Ανακινούμε καλά το βάζο και μόλις δούμε ότι τα υλικά είναι πλήρως ομογενοποιημένα, ανοίγουμε και δοκιμάζουμε αν μας αρέσει στο αλάτι. Προσθέτουμε λίγο ακόμα αν χρειάζεται. Το αφήνουμε στην άκρη. 


Πλένουμε και κόβουμε με τα χέρια μας τη γαλλική σαλάτα. Την αφήνουμε στην άκρη μέσα σε ένα μεγάλο μπολ. 


Ετοιμάζουμε τα υπόλοιπα υλικά της σαλάτας. Αν θέλουμε καθαρίζουμε τα σύκα και τα κόβουμε στα τέσσερα. Εγώ προτιμώ να μην τα καθαρίζω και τα χρησιμοποιώ ολόκληρα με τη φλούδα τους. Χοντροκόβουμε τα καρύδια, πλένουμε και κόβουμε τα ντοματίνια στη μέση και ετοιμάζουμε το μανούρι ως εξής. 


Έχουμε στη διάθεση μας μια μεγάλη ροδέλα μανούρι βάρους 100 γραμμαρίων την οποία κόβουμε με προσοχή ώστε να μην διαλυθεί στα 4. Χρειαζόμαστε ένα μικρό αντικολλητικό τηγάνι το οποίο βάζουμε στη φωτιά να κάψει. Μόλις αυτό συμβεί τότε τοποθετούμε με προσοχή το μανούρι και το αφήνουμε για 1 λεπτό περίπου από κάθε μεριά, γυρίζοντας τα κομμάτια του όταν δούμε ότι αυτά έχουν πάρει χρώμα. Μόλις είναι έτοιμο το βάζουμε σε ένα πιάτο να κρυώσει γιατί αν μπει στη σαλάτα ζεστό, θα μαραθούν τα λαχανικά μας. 


Μοντάρισμα σαλάτας: 


Ρίχνουμε το dressing μέσα στο μεγάλο μπολ με την κομμένη γαλλική σαλάτα και ανακατεύουμε πολύ καλά με το χέρι μας. Η γαλλική σαλάτα είναι πολύ εύθραυστη και μαραίνεται εύκολα, γι΄ αυτό καλό θα είναι να μην χρησιμοποιήσουμε πιρούνι και κουτάλι κατά το ανακάτεμα. 


Τοποθετούμε σε μια σαλατιέρα το μαρούλι με το dressing. Πασπαλίζουμε με τα καρύδια και γύρω γύρω τοποθετούμε τα υπόλοιπα υλικά ανά ομάδες. Τα σύκα μαζί, τα κομμάτια του μανουριού μαζί και τέλος τα ντοματίνια μαζί.

Σερβίρουμε αμέσως! 


Καλή επιτυχία!!!






9 σχόλια:

  1. Ξέχασες να μας πεις ότι το καλοκαίρι σου είναι γεμάτο, εκτός από το μπλε της θάλασσας κλπ κλπ, και με το χρώμα των σύκων!
    Πόσο υπέροχος είναι, πέραν της πλάκας, όμως, ο συνδυασμός του μανουριού με τα σύκα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και με το χρώμα και με τη γεύση και με την υφή των σύκων!! Σύκα εις τη νιοστή βλέπω παντού! Για το μανούρι και τα σύκα θα συμφωνήσω απόλυτα και όχι επειδή αγαπώ τα σύκα, αλλά επειδή ισχύει! Ο συνδυασμός αυτός είναι εκπληκτικός!

      Διαγραφή
  2. Πω πω! Τι υπέροχη σαλάτα! Τρελαίνομαι για σύκα και μανούρι! Πολλά φιλιά, φίλη μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εγώ τρελαίνομαι! Ευκαιρία να δοκιμάσεις τη σαλάτα που έχει και τα επιπλέον υλικά!
      Φιλιά και από μένα!!

      Διαγραφή
  3. Μένει να βρω σύκα, ακόμη δεν έχω δοκιμάσει ούτε ένα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. αλλη μια υπεροχη σαλατα!! Αγαπημενα συκα!! πολλα φιλια και καλο υπολοιπο καλοκαιριου!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλό υπόλοιπο καλοκαιριού Ελπίδα!! Λίγο έμεινε ακόμα! Το φάγαμε σαν ώριμο σύκο! χεχεχε

      Διαγραφή
  5. Λυπασαι να χαλάσεις το ντεκορ .. λυπασαι να χαλασεις την αρμονία των χρωματων, τοσο ωραια στο ματι σαλάτα...καλά σιγά μην λυπηθω να την χαλάσω..χιχι..
    Υπέροχη σαλατα Χρυσαυγή μου. Το μανουρι παει πολυ με το συκο και το dressing πολυ ωραιο.
    Αυτη η σαλάτα μυριζει καλοκαιρι !!!
    Ωραίες οι ανέμελες καλοκαιρινες στιγμές..αναμένω τα ''κλικ'' σου ;)

    Φιλιά πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή

πήγαινε στην κορυφή! 01 09 10