20 Ιουλίου 2017

Γραβιέρα σαγανάκι (ή οποιοδήποτε άλλο τυρί)






Το μεγαλειώδες  τυρί σαγανάκι το ανακάλυψα σε πολύ μικρή ηλικία όταν δεν έτρωγα κανένα τυρί, ούτε καν τυρί του τοστ. Ήταν από τα πρώτα πιάτα με τυρί που δοκίμασα και αυτό γιατί με δελέασε η χρυσαφένια κρούστα του και το σχεδόν ρευστό –μαστιχωτό καλύτερα- εσωτερικό του όταν αυτή έσπαζε. 




Έχω δοκιμάσει  άπειρα σαγανάκια από σκληρά κεφαλοτύρια, λύσσα αλμυρά,  μέχρι ήπιο και γλυκό κασέρι. Και δεν μπορώ να ξεχωρίσω κ-α-ν-έ-ν-α! Είναι όλα υπέροχα και μου αρέσει πάντα να δοκιμάζω διάφορα τηγανητά τυριά γιατί πρώτον βαριέμαι εύκολα και δεύτερον αγαπώ τα κίτρινα τυριά! 





Εάν με παρακολουθείς στο ίνσταγκραμ θα έχεις δει φαντάζομαι την λατρεία  μου για τα τοστ και πόσες φωτογραφίες ανεβάζω από το ρευστό τυρί τους την ώρα που το κόβω στη μέση. Το λιωμένο τυρί, όπου κι αν το συναντώ  είναι για μένα η επιτομή του food porn. Ασύγκριτο με οτιδήποτε άλλο, ακόμα και με τη σοκολάτα.

 



Τα σκληρά  τυριά που τηγανίζονται, ενώ ταυτόχρονα δεν χάνουν το σχήμα τους είναι τα ιδανικά γι΄ αυτό το πιάτο.  Για συνοδευτικό του τσίπουρου και μεγάλη ένταση στη γεύση μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα καλό μέτριο ή πικάντικο κεφαλοτύρι.




Η δε γραβιέρα που εγώ διάλεξα για τη συνταγή, όταν τηγανιστεί θωρακίζεται εξωτερικά (όπως όλα τα τυριά με τη συγκεκριμένη τεχνική του αλευρώματος)  με μια υπέροχη χρυσαφένια κρούστα και εσωτερικά αποκτά  ωραία μαστιχωτή υφή. Θα το αντιληφθείς και από τις φωτογραφίες άλλωστε.




Δοκίμασέ το τώρα το καλοκαίρι με ένα ποτήρι λευκό κρασί ή σε ένα γεύμα με πολλά μεζεδάκια ψαρικών ή κρεατικών. Θα κλέψει τις εντυπώσεις!





ΓΡΑΒΙΕΡΑ ΣΑΓΑΝΑΚΙ


Υλικά: 


1) 1 τετράγωνο κομμάτι γραβιέρας, βάρους 130 γραμμαρίων και πάχους 1,5 εκατοστού περίπου

2) Αλεύρι

3) Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα 




Μέθοδος: 


Κόβουμε ένα τετράγωνο και χοντρό κομμάτι τυριού το οποίο έχει πάχος περίπου 1,5 εκατοστό και το βάρος του είναι περίπου 130 γραμμάρια. 



 Βάζουμε σε ένα μικρό τηγάνι ελαιόλαδο τόσο ώστε να έχει βάθος 1 εκατοστό (δεν χρειάζεται παραπάνω, αρκεί να καλύπτει το μισό τυρί) και το τοποθετούμε στο μάτι της κουζίνας να κάψει το λάδι. 


Σε ένα πιάτο απλώνουμε λίγο αλεύρι. Παίρνουμε το κομμάτι του τυριού και το βάζουμε κάτω από τη βρύση με το τρεχούμενο νερό, βρέχοντάς το καλά απ΄ όλες τις πλευρές. Κατευθείαν το τοποθετούμε στο πιάτο με το αλεύρι και το αλευρώνουμε επίσης απ΄ όλες τις πλευρές.



 Όχι μόνο στις μεγάλες επιφάνειές του αλλά και στις πλαϊνές.



Τινάζουμε το περισσευούμενο αλεύρι και ρίχνουμε το τυρί μέσα το τηγάνι με το καυτό λάδι. 




Τηγανίζουμε σε μέτρια φωτιά  το τυρί για 1,5-2 λεπτά από τη μια πλευρά και 1,5-2 λεπτά από την άλλη μέχρι να το δούμε να χρυσίζει και να έχει κάνει ωραία και τραγανή κρούστα. 




Μόλις το τυρί είναι έτοιμο, το βγάζουμε από το τηγάνι και το μεταφέρουμε σε ένα ρηχό πιάτο το οποίο έχουμε καλύψει με απορροφητικό χαρτί κουζίνας για να φύγουν τα περιττά λάδια που έχει πάνω του. 




Αμέσως μετά το βάζουμε στο πιάτο που θα το σερβίρουμε τοποθετώντας δίπλα του κομμένο μισό λεμόνι ώστε να το ραντίσουμε με το χυμό του μόλις το κόψουμε.

Το σαγανάκι τρώγεται ζεστό αμέσως μόλις το βγάλουμε από το τηγάνι.


Καλή επιτυχία !!!!







6 σχόλια:

  1. ενταξει.. μου τρεχουνε τα σαλια απογευματιατικα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Επική νοστιμιά!
    Και παρόλο που δεν είμαι του τηγανητού, το σαγανάκι το τιμώ όποτε μπορώ!
    Σε φιλώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δεν υπάρχει περίπτωση να φαω κάπου και να μην παρω σαγανάκι. Με τελευταίο ένα σαγανάκι με γραβιέρα Τήνου (στην Τήνο) και μελι. Εντάξει..κόντεψα να φαω και το πιάτο..χαχα

    Η τελευταία φωτογραφία με το κοντινό είναι πολύ κολασμένη ;)...σλουρπ!!!

    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τρελλαίνομαι!!!!! Το θέλω τώρα!!! Τι γραβιέρα είναι? Άρτας???? Ααααχχχχ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Λατρεύω τη γραβιέρα και είχα για καιρό κρατημένη στο μυαλό τη συνταγή σου...
    Τελικά την Κυριακή το έφτιαξα και έριξα ανθόμελο από πάνω. Ένα όνειρο! Ευχαριστώ :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

πήγαινε στην κορυφή! 01 09 10