19 Σεπτεμβρίου 2017

Χταπόδι με μακαρονάκι κοφτό





Το καλοκαίρι μας εγκαταλείπει κι επισήμως σήμερα (φθινοπωρινή ισημερία γαρ) και πραγματικά δεν έχω παράπονο! Κράτησε πολύ φέτος  ο όμορφος καιρός, η λιακάδα και η ζέστη. Τέλος η πιο όμορφη εποχή του χρόνου για μένα κι εγώ έχω ξεμείνει αμανάτι με ένα χταποδάκι με μακαρονάκι κοφτό που μπαγιάτεψε στο αρχείο του υπολογιστή περιμένοντας μάταια να το ανασύρω.  




Δυστυχώς ένα μικροπρόβλημα που αντιμετώπισα με το χέρι μου, με έβαλε στον πάγο (συγκεκριμένα στο νάρθηκα) και η οποιαδήποτε επαφή με το πληκτρολόγιο κατέστη αδύνατη. Κι αυτή τη στιγμή που μιλάμε, παρεκκλίνω από τις οδηγίες του γιατρού και γράφω,  να φύγει επιτέλους από μπροστά μου το χταπόδι γιατί με βαρέθηκε και το βαρέθηκα. Ή που θα το δημοσιεύσω όσο προλαβαίνω ή που θα το κρατήσω για του χρόνου και δεν το θέλω!




Παρά του ότι βρισκόμαστε στα τέλη Σεπτεμβρίου, τα καλοκαιρινά λαχανικά είναι παραδόξως στα καλύτερά τους (ίσως αυτό να οφείλεται στο ότι οι εποχές έχουν μετατοπιστεί, ίσως και στο ότι έχουμε κλίμα Μεσογειακό και βοηθάει). Μάλιστα έχουν εμφανιστεί και τα φθινοπωρινά φρούτα και λαχανικά όπως οι κολοκύθες και τα πρώτα ρόδια, κάτι που με οδηγεί να σκέφτομαι και να μαγειρεύω ακόμα με καλοκαιρινή διάθεση, αλλά και να συνδυάζω τα μεν με τα δε. 




Να δεις ντομάτες που υπάρχουν αυτή την περίοδο, να γλύφεις και τα δάχτυλά σου. Σκέτη ζάχαρη και μέλι! Με αυτές ακριβώς  τις ντομάτες, τις ζάχαρη και μέλι μαγείρεψα το χταποδάκι. Φαγητό που δεν χρειάζεται να κάνει κανείς εισαγωγή και να το παινέψει. Είναι μεγαλειώδες και δεν χωράει αμφιβολία! 




Το μόνο που χρειάζεται ενδεχομένως να αναφέρω είναι κάτι για το χταπόδι. Πολύς κόσμος διστάζει να το μαγειρέψει. Το καταλαβαίνω γιατί κι εγώ κάποτε το φοβόμουν. Πίστευα ότι είναι δύσκολο στη διαχείρισή του και ότι δεν θα μου πετύχει. Λάθος. Πίστεψέ με ότι το χταπόδι φοβάται περισσότερο εσένα παρά εσύ αυτό!



Είναι ένα εύκολο υλικό που όπως και να το κάνεις θα βράσει. Το μόνο που πρέπει να προσέξεις είναι στο πόσο θα βράσει. Όχι παραπάνω από το κανονικό γιατί αρχίζει και λαστιχοποιείται, αλλά ταυτόχρονα να μην είναι και σκληρό. Μια δοκιμή (ίσως και δύο) κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος θα είναι αυτή που θα σου δείξει το δρόμο για το σωστό μαγείρεμα, σύμφωνα πάντα με τα γούστα σου. 




Καλό Σαββατοκύριακο κι επισήμως πια, καλό Φθινόπωρο! 




ΧΤΑΠΟΔΙ ΜΕ ΜΑΚΑΡΟΝΑΚΙ ΚΟΦΤΟ


Υλικά: 


1) 1 κιλό χταπόδι (καθαρό βάρος αν είναι από κατάψυξη)

2) 1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο

3) 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη

4) 200 ml ελαιόλαδο

5) 2 φύλλα δάφνης

6) 400 γραμμάρια φρέσκια ντομάτα ή ντοματάκια κονκασέ

7) 1 κουταλάκι γλυκού πελτέ ντομάτας

8) 50 ml (1 γεμάτο σφηνάκι) κονιάκ

9) 7 κόκκους μπαχάρι

10)1 τσιμπιά κανέλα

11)350 γραμμάρια μακαρονάκι κοφτό

12)Ζουμί από το χταπόδι που θα βράσουμε κι επιπλέον νερό (συνολική ποσότητα υγρού περίπου 800 ml)

13)Αλάτι

14)Πιπέρι




Μέθοδος: 

Πλένουμε το χταπόδι.  




Το βάζουμε ολόκληρο μέσα σε μια κατσαρόλα με 100 ml νερό και ρίχνουμε τα 2 δαφνόφυλλα. Το βράζουμε σε πάρα πολύ χαμηλή θερμοκρασία για 30 λεπτά. Θα δούμε ότι θα βγάλει και δικά του υγρά και θα βράσει μέσα σε αυτά αργά.  Δεν θα βράσει πολύ να μαλακώσει απόλυτα, αλλά θα συρρικνωθεί επαρκώς.


Μόλις το βράσουμε, το βγάζουμε σε μια πιατέλα και το αφήνουμε να κρυώσει ώστε να μπορέσουμε να το τεμαχίσουμε. Κρατάμε στην άκρη και τα 2 δαφνόφυλλα, τα οποία θα ξαναχρησιμοποιήσουμε στη συνέχεια του μαγειρέματος. 




Από το βράσιμο του χταποδιού σουρώνουμε και κρατάμε όλο το ζουμί που έχει μείνει στην κατσαρόλα μέσα σε μια κούπα. Εμένα μου περίσσεψαν 200 ml χταποδόζουμου. 




Τεμαχίζουμε το χταπόδι σε μικρά κομματάκια μήκους 1,5 – 2 εκατοστών και παράλληλα αφαιρούμε το δόντι που έχει στο κάτω μέρος της κουκούλας του και τα μάτια. 



Καλό είναι να κάνουμε αυτή τη διαδικασία με ψαλίδι κουζίνας, εφόσον διαθέτουμε, καθώς είναι πολύ πιο εύκολο να τεμαχιστεί το χταπόδι απ΄ότι με το μαχαίρι!




Κόβουμε και τα πλοκάμια αλλά και την κουκούλα η οποία τρώγεται.




Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το λάδι να κάψει και σοτάρουμε σε αυτό το ψιλοκομμένο κρεμμύδι σε δυνατή φωτιά για 2 περίπου λεπτά ή μέχρι να το δούμε να γυαλίζει. Προσθέτουμε το σκόρδο και το χταπόδι και σοτάρουμε για άλλα 2 λεπτά. 




Σβήνουμε με το κονιάκ και αφήνουμε για 1 λεπτό περίπου σε δυνατή φωτιά το φαγητό ώστε να εξατμιστεί το αλκοόλ. Προσθέτουμε τη ντομάτα, τον πελτέ, τη δάφνη που είχαμε κρατήσει, το μπαχάρι, την κανέλα, αλάτι και πιπέρι. Τέλος προσθέτουμε το ζουμί από το χταπόδι (που επαναλαμβάνω ότι το δικό μου ήταν 200 ml) καθώς και άλλα 200 ml νερό. Σύνολο δηλαδή 400 ml υγρό. Βάζουμε σε χαμηλή ένταση την θερμοκρασία της κουζίνας μας και αφήνουμε το φαγητό να βράσει για 30 – 40 λεπτά περίπου. Αν δούμε ότι πίνει το ζουμί του, προσθέτουμε λίγο λίγο κι άλλο. 


Μετά τα 30 λεπτά πρέπει να ελέγξουμε το χταπόδι με ένα πιρούνι. Πρέπει να τσιμπιέται και να έχει μαλακώσει. Καλό είναι να το δοκιμάσουμε και φυσικά να λάβουμε υπόψη μας ότι θα βράσει κι άλλο στη συνέχεια μαζί με τα ζυμαρικά. Το χταπόδι στην τελική του μορφή πρέπει να είναι ναι μεν μαλακό αλλά όχι λιωμένο. 


Ρίχνουμε το μακαρονάκι και προσθέτουμε 200 περίπου ml βραστό νερό αφού υποτείθεται ότι η κατσαρόλα έχει ακόμα μέσα ζουμιά. Ανακατεύουμε και αφήνουμε το φαγητό να βράσει μέχρι το ζυμαρικό να γίνει όπως το επιθυμούμε και το φαγητό να έχει χυλώσει. Σβήνουμε τη φωτιά λίγο πριν απορροφήσει όλα τα υγρά του το μακαρονάκι, γιατί αυτό το φαγητό έχει την τάσει όσο μένει να στεγνώνει. Αρα καλό είναι να είναι λίγο ζουμερό όταν το σβήσουμε γιατί το ζυμαρικό πάντα ρουφάει τα υγρά. Αφήνουμε το φαγητό περίπου 15 λεπτά να ξεκουραστεί και κατόπιν σερβίρουμε.




Π ρ ο σ ο χ ή !!! 


Για αυτό το φαγητό χρειάστηκαν συνολικά 800 ml υγρού (νερό μαζί με ζουμί από το χταπόδι). Αυτό το υγρό είναι καλά να το προσθέτουμε σταδιακά κατά την ώρα που βράζει το φαγητό και όχι όλο μονομιάς από την αρχή, καθώς αν μπει, μετά δεν μπορεί να αφαιρεθεί και έτσι είναι πολύ πιθανόν να καταλήξουμε με ένα μακαρονάκι το οποίο θα είναι νεροζούμι και δεν θα έχει δεμένη σάλτσα.



Επίσης κουζίνα με κουζίνα διαφέρει, όπως επίσης διαφέρει και η ένταση της φωτιάς, ακόμα και η ένταση της τάσης του ρεύματος από περιοχή σε περιοχή. Γι΄ αυτό οι χρόνοι βρασμού μπορεί να έχουν κάποια απόκλιση και το δικό σας φαγητό να γίνει πιο γρήγορα από ότι το δικό μου, άρα και να χρειαστεί λιγότερο νερό, ή το αντίστροφο. Γι΄ αυτούς τους λόγους, αφ΄ ενός πρέπει να δοκιμάζουμε το χταπόδι κατά το μαγείρεμα και αφετέρου να προσθέτουμε το υγρό σταδιακά! Έτσι θα έχουμε σίγουρα ένα πετυχημένο πιάτο!


Καλή επιτυχία!!







5 σχόλια:

  1. Το χέρι στον νάρθηκα λοιπόν...Περαστικά σου Χρυσαυγούλα!!!Γι αυτό και η αθέλητη? αποχή...
    Η εκτενής εισαγωγή ωστόσο ,καταδεικνύει την διάθεση σου να υπερπηδήσεις το εμπόδιο ,διακωμωδώντας μας,Ισραήλ την μάλλον δυσάρεστη κατάσταση...
    Λοιπον ξέρεις κάτι ?...Κι εγώ φοβάμαι το χταπόδι!Κυριολεκτικα και μεταφορικά!
    Δεν το μπορω μέσα στην θάλασσα με τα πλοκάμια του να απλώνονται απειλητικά και την μελάνη του να εκτοξεύεται στην προσπάθεια του να αυτοπροστατευτεί ,αλλά δεν συμπαθώ και την διαδικασία μαγειρέματος του,αφού μετά από μία παταγώδη προσπάθεια μου για ένα αξιοπρεπές πιάτο με χταπόδι και κοφτό μακαρονάκι,κατέληξε να το διαγράψω από την γκάμα των καθημερινών μου προτιμήσεων...
    Διαβάζοντας τις λεπτομερείς αναφορές στην συνταγή,αναθάρρησα,το ομολογώ.
    Κάτι που πάντα θαυμάζω σε σένα, είναι η προσπάθεια που κάνεις να παρουσιάζεις τις συνταγες σου με λεπτομέρεια και ευγένεια .Που αναφέρεσαι με τακτ στα αυτονόητα ίσως για κάποιους,αλλά στα απαραίτητα για την κατανόηση για τους περισσότερους...
    Που κατηγοριοποιείς τις ερωτήσεις που δεν ξέρεις ότι έχεις.
    Που απαριθμίσεις τις πιθανές δυσκολίες,έτσι προλαβαίνεις την ολική καταστροφή...
    Που οι φωτογραφίες σου ,σε κάνουν να θέλεις να μαγειρέψεις το φαγητό ή το γλυκό...χθες!
    Ξέρεις...στο έχω ξαναγράψει...είναι σπουδαίο να τοποθετείς τον αναγνώστη στην κουζίνα σου.
    Να τον βάζεις σε περίοπτη θεση στο τραπέζι σου και σχεδον να δοκιμάζει το πιάτο σου.
    Σήμερα εγώ δοκίμασα χταποδάκι με κοφτό μακαρονάκι.
    Έκλεισα τα μάτια και εχω ακόμα την επίγευση από την κανελα και την δάφνη.
    Μάλωσε το στόμα μου σε κάθε μπουκιά!
    Έφυγε ο φόβος μου για το χταπόδι!Αυτό που το πας???
    Καλό φθινόπωρο γλυκειά μου!Ξέρω πως δεν είναι η καλύτερη εποχή σου,μα ειλναι σίγουρη ότι ανακαλύπτεις τρόπους για να το χαίρεσαι...
    Πολλά πολλά φιλιά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτές οι κοντινές σου λήψεις!! και δεν έχει βρεθεί ακόμη μεταφορά φαγητού μέσω οθόνης. Περαστικά και πρόσεχε το χέρι, δεν έχει άλλο το λέω η παθούσα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. πωωωωωωωωωωω τι μου κανες!!! καταρχην περαστικα και σιδερένια!! κατα 2ον εξαιρετικο φαγητό καλοκαιρινο ....ο συνδυασμος κοφτο μακαρονι κ χταποδι ειναι ερωτας μεγαλος !! ταιριαστο ζευγάρι! οι φωτο εξαιρετικες για αλλη μια φορα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Λουκούμι φαίνεται και είναι από τα αγαπημένα μου φαγητά!!!! Βουτάω με το κουτάλι στη κατσαρόλα!!!
    Πολύ ωραίες φωτογραφίες!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανύσηχο κορίτσι παραβλέπει τις εντολές γιατρού!!! Οβερ!!
    Αστο να ξεκουραστεί λίγο και μην το ζορίζεις.
    Οποτε και να το έβαζες το χταποδάκι μια χαρά θα ήταν. γιατί δεν έχει εποχή ;) χιχι..αγαπημένο φαγητό, ευτυχώς το τρώνε και τα παιδιά.

    Τέλειο φαίνεται στις φωτογραφίες!!

    Φιλιά πολλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

πήγαινε στην κορυφή! 01 09 10