4 Δεκεμβρίου 2014

Πουρές πατάτας






Πουρές από αληθινή πατάτα. Ή τον λατρεύεις ή τον απεχθάνεσαι. Είναι τόσο εύκολη η παρασκευή του που δεν αξίζει να αγοράσει κανείς τον τυποποιημένο.


 Η συνταγή αυτή φτιάχνεται με μίξερ χειρός κατά προτίμηση και όχι μίξερ πάγκου γιατί το χέρι μας πρέπει να πάει παντού και να συνθλίψει τον κάθε κόκκο πατάτας ώστε να γίνει ο πουρές απόλυτα βελούδινος. 

Σερβίρεται καυτός  και είναι υπέροχος!!! 



ΠΟΥΡΕΣ ΠΑΤΑΤΑΣ 

Υλικά: 

     1)      1.200 – 1.300  γραμμάρια πατάτες καθαρισμένες
     2)      150 γραμμάρια φρέσκο βούτυρο τύπου ΚΕΡΚΥΡΑΣ σε θερμοκρασία δωματίου ή ελαφρώς λιωμένο
     3)      250 γραμμάρια γάλα εβαπορέ αδιάλυτο, χλιαρό (1 γεμάτο φλιτζάνι)
     4)      2 κουταλάκια του γλυκού αλάτι


Μέθοδος: 

Βράζουμε τις πατάτες σε μια κατσαρόλα με άφθονο νερό.  Μόλις είναι έτοιμες τις βγάζουμε από την κατσαρόλα στραγγίζοντάς τις με την τρυπητή κουτάλα. 

Τις βάζουμε κατευθείαν σε ένα μεγάλο μπολ και με το μίξερ χειρός αρχίζουμε να τις πολτοποιούμε. 

Μόλις έχουν γίνει μικρά κομμάτια προσθέτουμε όλο το βούτυρο, το μισό γάλα και το ένα κουταλάκι αλάτι. Συνεχίζουμε το χτύπημα καλά. 



Μόλις το μίγμα ομογενοποιηθεί, προσθέτουμε και το υπόλοιπο γάλα συνεχίζοντας το χτύπημα. Ο πουρές θα έχει γίνει πλέον βελούδινος. Δοκιμάζουμε τη γεύση του για το αλάτι. Αν και το γούστο είναι υποκειμενικό, πιθανότατα θα δούμε πως χρειάζεται να προσθέσουμε και το δεύτερο κουταλάκι αλάτι. Το προσθέτουμε, χτυπώντας πάλι τον πουρέ με το μίξερ.
Τέλος δοκιμάζουμε  πάλι για να δούμε αν χρειάζεται κι άλλο αλάτι για τα γούστα μας. 

Σερβίρεται ο πουρές αμέσως έτσι όπως είναι καυτός. 

Καλή επιτυχία!!!!!!!! 
 


33 σχόλια:

  1. Η τελειοτητα μεσα απο την απλοτητα!!!!Πολλες φορες ψαχνουμε και ξανα ψαχνουμε να βρουμε αυτο το κατι που θα απογειωσει το πιατο και τελικα η απαντηση ειναι σχεδον παντα στα απλα και στα αγνα!!!!!
    Φαινεται τοσο λαχταριστος ο πουρες σου που θελω να βουτηξω το δαχτυλο να δοκιμασω και ας ειναι καυτός ο πουρες!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να σου πω την μαύρη μου αλήθεια έτσι ακριβώς νιώθω και εγώ.
      Βλέπω πολλές φορές στην τηλεόραση ή ακόμα και εδώ στα μπλόγκς συνταγές που τις τραβάνε από τα μαλλιά για να δώσουν ένα διαφορετικό και πιο ιδιαίτερο αποτέλεσμα. Εχω μπει κι εγώ στην παγίδα, δε λέω... Όταν όμως κάποιες συνταγές είναι τέλειες έτσι όπως είναι, με τρία υλικά και έτσι όπως τις έφτιαχνε η μητέρα μας και τις θυμόμαστε από παλιά, γιατί να πρέπει να της αλλάξω τα φώτα για να φτιάξω κάτι που δεν έχει φτιάξει κανένας άλλος? Μερικές φορές το απλό και το εύκολο κρύβει μέσα του όλη την δύναμη των υλικών και αναδυκνύεται η γεύση στο μέγιστο.

      Τον πουρέ έτσι τον τρώω χρόνια τώρα και έτσι ήθελα να τον παρουσιάσω.Χαίρομαι λοιπόν που σας άρεσε!

      Διαγραφή
  2. Βελούδινος πουρές!!!
    Ατμοσφαιρικές φωτογραφίες!!!
    Τι άλλο να ζητήσω????...
    Α ναι!...το γεμάτο πιατάκι στο βάθος!!!

    Καλημέρα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βελούδινος πουρές ναι!
      Ατμοσφαιρικές φωτογραφίες... ίσως. Δεν ήθελα να παρουσιάσω τόση ατμόσφαιρα, αλλά η έλειψη φωτός από την μαυρίλα εκείνης της μέρας είχε αυτό το αποτέλεσμα. Αν βγήκε ατμοσφαιρικό, τοτε ας είναι!! χαχαχα

      Ζήτα ότι θες! Είμαι σε καλή διάθεση και τα ΕΛΤΑ είναι κοντά μου!!!!
      Το είδες το πιατάκι, ε? Σιγά μη σου ξέφευγε!!!!

      Φιλάκια σου!!!!!!!!!!!!!!!!!

      Διαγραφή
  3. Πηγαίνει μαζί μ΄αυτό που φαίνεται στο βάθος;

    Για δώσε στίγμα, να ξέρω πόσες μερίδες μπορώ να παραγγείλω... έτσι για να δοκιμάσω τα κυβικά χωρητικότητας του στομαχιού μου, βρε παιδί μου! :)

    Ζ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το πρόσεξες κι εσύ Ζαμπία αυτό στο βάθος???? Βρε που δεν μπορώ να σας κρυφτώ με τίποτα!!!
      Ε, θα έρθει κι αυτό!! Υπομονή!!!!

      Ο πουρές τρώγεται καυτός γι΄αυτό όσο και να παραγγείλεις θα πρέπει να είσαι στην ώρα σου εδώ ώστε να σερβίρω με το που ετοιμαστεί. Διαφορετικά θα σου κρεμάσω την κουτάλα!!!
      Κοκκινιστό να κρατήσω????

      Διαγραφή
    2. Ωωωωχχχχ λαβωματιά!
      Κοκκινιστό;

      Διαγραφή
  4. Πολύ μου αρέσει ο πουρές με την "βιλούδινη" υφή του αν και ποτέ δεν κάνω, ίσως επειδή τον θεωρω πολύ παχυντικό και γιατί μεγαλώνοντας δεν μας τον έφτιαχνε η μητερα μου. Μου αρέσει πάρα πολύ σκέτος με λίγη (ή πολύ) παρμεζάνα για έξτρα γεύση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χμ, παχυντικός ε?
      Εξαρτάται από την ποσότητα που θα φας φυσικά αλλά και από τα υλικά που θα χρησιμοποιήσεις. Αν τελικά τον φτιάξεις με λιγότερο βούτυρο και light φρέσκο γάλα, θα αφαιρέσεις λιπαρά. Η παρμεζάνα είναι φανταστική στον πουρέ. Σήμερα όμως ήθελα να δωσω την απλη του μορφή. Αυτή που με τρία υλικά που έχουν όλοι στο σπίτι μπορείς να τον ετοιμάσεις στο πι και φι! Φτιάξ΄το για το Αυγούλι να δεις αν θα του αρέσει. Συνήθως τα παιδιά τον τρώνε!

      Διαγραφή
  5. Στον πουρά -αλλά και και σε όλα ανεξαιρέτως τα πιάτα,αλλά ειδικά στον πουρέ!!!!!!-είναι ιδιότροπος.
    Αρχικά τον μυρίζει....αν στην μαύρη μοίρα μου έτυχε να πάρω τις ΄΄τάδε πατάτες΄΄το καταλαβαίνει αμέσως....μυρίζουν χώμα λέει...
    Αν είναι άσπρες,δεν είναι κατάλληλες για πουρέ[και δεν έχει άδικο...!!!]
    Κατόπιν τον πασπατεύει με την άκρη του πιρουνιού,σαν ένα μικρό τρωκτικό,που αναζητά το τυρί μέσα στην αγωνιώδη πείνα του....
    Τον στριφογυρνά και τον ανακατώνει,περιμένοντας να βρει ψεγάδια.Ζυγίζει την πυκνότητα του και μετρά -είμαι σίγουρη με μαθηματικούς υπολογισμούς-πόση ώρα έχει που βγήκε από την κατσαρόλα[άσχετα αν αυτός αχνίζει από την κάψα].
    Τελικά,αν αποφασίσει να βρει το πιρούνι τον δρόμο για το στόμα,θα ξεστομίσει ταυτόχρονα με την μπουκιά...΄΄σήμερα δεν τον πέτυχες....΄΄
    Μέχρι πρόσφατα,ως έντιμη νοικοκυρά που σέβεται τον εαυτό της και κυρίως τον καθημερινό της κόπο,στεκόμουν όρθια και με την αγωνία ζωγραφισμένη στο πρόσωπο μου,για να ακούσω την τελική ετυμηγορία...
    Φουρκιζόμουν για τα λάθη μου,αλλά κυρίως για την αυστηρή κριτική΄που μεταξύ μας ήταν άδικη...
    Σήμερα ,κάθομαι και απολαμβάνω τον πουρέ μου με την ,,,΄΄αδιαφορία΄΄που αρμόζει σε έναν υπέροχο ,αλλά δύσκολο άνθρωπο...
    Στα χρόνια που πέρασαν έμαθα να αποδέχομαι τις παραξενιές των δικών μου ανθρώπων,να σέβομαι τις γευστικές επιλογές τους,αλλά κυρίως να αναγνωρίζω το χιούμορ..που ποτέ μου δεν προσπάθησα να καταλάβω....[ακούς Πέπη????]
    Σήμερα γελώ και απολαμβάνω? το black χιούμορ του...πλέον.Κατάλαβα ότι καλοπροαίρετο και ακριβό.
    Συνθηκολογήσαμε για τον πουρέ.Και για πολλά άλλα,γιατί η σύμπνοια στα σοβαρά μετρά και όχι στα απαλά καθημερινά προβλήματα.
    Σήμερα ακόμα και η σιωπή του μου κρατά την παρέα που επιθυμώ και νιώθω την συντροφικότητα της.
    Ακόμα και το μακρινό βλέμμα του με αγκαλιάζει,παρέχοντας μου την ποθητή ασφάλεια της άπλετης αγάπης.
    Ο πουρές είναι συμβολικός στο σπίτι μας.
    Μας δίνει πλέον το έναυσμα του καλοσυνάτου αστεϊσμού και την δικαιολογία του έξτρα γέλιου.
    Ο πουρές σου από την άλλη Χρυσαυγή μου,εκτός από τον βελούδινο χαρακτήρα του ,την μαστιχωτή όψη του και την αναμφίβολα υπέροχη γεύση του,καταδεικνύει ότι πολλές φορές το απλό, είναι και σύνθετο μαζί.Και έτσι πρέπει να το αντιμετωπίζουμε.
    Τα μυστικά μιας λιτής πρότασης, κρύβονται στην αγάπη με την οποία θα παρασκευάσεις κάτι.
    Τίποτε περισσότερο,τίποτε λιγότερο.
    Και η αγάπη περισσεύει εδώ.Φιλιά πολλά,πολλά!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. χαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχα ακούω...

      Διαγραφή
    2. Και μόνο που τα γράφεις αυτά αποδεικνύεις ότι έχεις χιούμορ όταν το θες.
      Ίσως δεν είναι το δυνατό σου σημείο.
      Ίσως δεν είναι αυτό που θα σου βγει αβίαστα από μέσα σου ανά πάσα ώρα και στιγμή.
      Όμως χιούμορ έχεις, έστω και αν θεωρείς πως είναι σε περιορισμένο βαθμό.
      Αλλά ακόμα κι αν εξακολουθείς να ισχυρίζεσαι πως δεν το διαθέτεις, θα σου πω πως διακρίνω κάτι περισσότερο από αυτό σε σένα, κάτι πιο σημαντικό και ουσιώδες.
      Τον αυτοσαρκασμό!!!!
      Κι αυτό δείχνει άτομο ακομπλεξάριστο, χωρίς συμπλέγματα και κυρίως άτομο που έχει το γνώθι σαυτόν!

      Ας τον λοιπόν τον Χριστιανό. Μην τον παιδεύεις άλλο με τον πουρέ.
      Απόλαυσέ τον μόνη σου και φτιάξ΄του ένα ζυμαρικούλι να συνοδεύσει το κοκκινιστό του να ζήσετε εσείς καλά κι εμείς καλύτερα!!!! Ή το ανάποδο? χαχαχα

      Σε φιλώ πολύ Φωτεινή μου!
      Σε ευχαριστώ για το όμορφο (για μια ακόμη φορά) σχόλιο - κατάθεση ψυχής!!

      Διαγραφή
  6. Φυσικά και τον λατρεύουμε!!!!!! Και τι είναι περικαλώ εκείνο το πιάτο με τα φρούτα του δάσους που προσπαθεί να κλέψει την παράσταση στην τελευταία φωτογραφία;;;;;
    Την καλημέρα μου
    Υ.Γ. Ποτέ δεν κατάλαβα γιατί κάποιος να αγοράσει τυποποιημένο πουρέ!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που το επιβεβαιώνεις με τόσο σθένος γιατί την είχα την αμφιβολία μου! χεχεχε
      Το πιάτο στο βάθος είναι κάτι καλό, που όμως δεν νομίζω να σε ενδιαφέρει και τόσο.
      Σύντομα θα το δεις !

      Στο υστερόγραφό σου μπορώ να απαντήσω με τις εξής πιθανότητες:
      1) Για ευκολία
      2) Από άγνοια για το τι περιέχει μέσα!!!

      Καλό σου βράδυ Δήμητρα!!!!
      Φιλιά από μένα !

      Διαγραφή
  7. Μόλις έκανα κοκκινιστό με κανέλα... τι κρίμα να μην μπορώ να πάρω το πουρέ σου να το συνοδεύσω και να μην κάνω πάλι ταλιατέλες.......!!!!!!!!! :(

    Καλό μεσημέρι Χρυσαυγή μου και καλή μας όρεξη!!!!!! :))**

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κρίμα, κρίμα, κρίμα!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
      Πόσο θα του πήγαινε!!!!!!!

      Εστω και με ταλιατέλες θα φάγατε όμορφα σήμερα!!!!!!!
      Καλό σου βράδυ Ελένη μου!

      Διαγραφή
  8. Πριν μια βδομάδα εψαχνα στο internet για μια καλή συνταγή πουρέ... μου ρθε κουτί η αναρτησή σου :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αχ, τι καλά!!!
      Επεσες διάνα! Σούπερ συνταγή και εύκολη.
      Καμια πιθανότητα αποτυχίας!!!

      Διαγραφή
  9. αγαπαμε τον πουρε και ιδιαιτερα τον βελουδινο.. Ετσι τον κανω κι εγω.. αλλα και με παραλλαγές.. Μαργαρινη αντι για βούτυρο και φρεσκο γάλα αντι για εβαπορε.. Ο Νικολας τρελαίνεται για πουρε οποτε σιγουρα τρωμε μια φορα την εβδομαδα συνήθως με κοτομπουκιές ή μοσχαρακι κοκινιστο.. πολλα πολλα φιλια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Α, ωστε έτσι!
      Μια φορά την εβδομάδα είναι πολύ καλό σκορ!
      Εμείς τον τρώμε πιο αραιά αν και μας αρέσει πάρα πολύ.
      Δοκίμασε μια φορά να βάλεις φρέσκο βούτυρο. Του δίνει πολύ πλούσια γεύση και ωραίο άρρωμα.

      Καλο σου βράδυ Ελπίδα!!!!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  10. Απλός και σπιτικός είναι ό,τι πρέπει για το οικογενειακό τραπέζι!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ακριβώς! Το τέλειο συνοδευτικό για το Κυριακάτικο κοκκινιστό μας!!!!!

      Καλό σου βράδυ!!!!!!!

      Διαγραφή
  11. Αγαπώ πουρέ!
    Και απορώ με τον άντρα μου που μου λέει ότι προτιμάει της Knor!
    Μάλλον κάνω κάτι πολύ λάθος τι να πω....
    Εγώ βάζω βιτάμ αντί για βούτυρο. Μήπως φταίει αυτο;

    Και τι είναι αυτό που συνοδεύει τον πουρέ; Φαίνεται πολύ τέλειο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. χαχαχαχαα

      Μην το παίρνεις πάνω σου. Δεν κάνεις κάτι λάθος.
      Εχω ακούσει κι άλλους που τρώνε τα ντολμαδάκια γιαλαντζί της κονσέρβας και δεν τρώνε τα σπιτικά! Γούστα είναι αυτά και σηκώνω τα χέρια ψηλά.
      Φάε εσύ τον ΑΛΗΘΗΝΟ πουρε και άσε τον σύζυγο να τρώει αυτό που του αρέσει.
      Δεν γίνεται να τα έχουμε κι όλα!!!

      Στο βάθος υπάρχει η έκπληξη που θα έρθει πολύ σύντομα!
      Το τέλειο συνοδευτικό του πουρέ. Όπως το είπες!!!!

      Σε ευχαριστώ πολύ Μαργαρίτα!
      Φιλάκιααααααααααα!

      Διαγραφή
  12. Τον αγαπώ! Τον τρώω κυριολεκτικά με την κουτάλα! Βούτυρο Κερκύρας ε!!! Σλούρπ! Μήπως να φτιάξω έναν πουρεδάκο για βραδυνό? Χρυσαυγή οι φωτογραφίες είναι κυριολεκτικά για φάγωμα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Το λατρεύω!! Τον φτιάχνω πολλά βράδια όταν θέλω κάτι να φάω. συνήθως τον τυποποιημένο!!
    Και έχεις δίκιο, το εβαπορέ δίνει πολύ πιο πλούσια γεύση, αν και δεν πίνω γάλα!!
    Καλό βράδυ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Είναι δυνατόν να μην τον λατρέψεις; Και εγώ τα τελευταία χρόνια φτιάχνω μόνο "αληθινό" πουρέ και μάλιστα μου αρέσει να αφήνω και κομματάκια πατάτας μέσα, πράγμα που η αδερφή μου συχαίνεται!
    ¨Οποιος δοκιμάσει από αυτόν το πουρέ αποκλείεται να ξαναγυρίσει στα έτοιμα στιγμής, και το "ας πούμε κοκκινιστό" που όλοι βλέπουμε στο βάθος (δεν μπορείς να κρυφτείς) είναι για εμένα το ιδανικό για να το συνοδεύσει!

    Σε φιλώ αγαπητή μου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Εδώ είμαστε... Τον τρώω εύκολα και μέσα από την κατσαρόλα! Η αλήθεια είναι ότι μου αρέσει τόσο στη βελούδινη, όσο και στην πιο χοντροκομμένη εκδοχή του, αναλόγως τι θέλω να συνοδεύσω και με τι θέλω να τον αναμείξω (μυρωδικά, τυριά κλπ). Αλλά αυτό το μπωλ, όπως είναι, με ένα κομμάτι, χμμμ, τυρί φέτα, παίζει να είναι και το αγαπημένο μου comfort food. Εύγε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. χρησαυγη μου ποσο δικιο εχεις για τις συνταγες.μερικα πραγματα δεν χρειαζονται τραβηγματα .ο πουρες τελειος.πες μας οτι εκανες και σουτζουκακια.ο τελειος συνδυασμος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. ayta είναι!!! τον λατρευω τον πουρε!!! πως μεσα απο τις φωτο σου με κανεις να πειναω καθε φορα..τι να πω!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Αγαπάμε πουρέ στο σπιτικό μας!! Και εγώ έτσι τον φτιάχνω αλλά με απλό βιτάμ. Προφανώς ολη η γεύση είναι στο βούτυρο!! Και εγώ βάζω γάλα εβαπορέ και δίνει άλλη γεύση και υφή από το κανονικό γάλα. Με αναστάτωσες με τις φώτο σου!! Τον λαχτάρησα τώρα έναν πουρέ σπιτικό!!!! Μιάμ μιάμ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Πρώτη φορά δοκιμάζω εβαπορέ στον πουρέ και έχω εντυπωσιαστεί. Η απόλυτα βελούδινη υφή που χρειάζεται. Ανεξάρτητα από το τι φαγητό έχουμε ετοιμάσει αυτός ο πουρές θα γίνει το τέλειο συμπληρωματικό για το κυριακάτικο φαγητό. Ευχαριστούμε πολύ :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

πήγαινε στην κορυφή! 01 09 10