Υπάρχει τρόπος να κάνουμε τα Χριστουγεννιάτικα τραπέζια μας
ιδιαίτερα χωρίς περιττά έξοδα που στο τέλος θα μας φέρουν σε δύσκολη θέση?
Ναι, ναι, ναι!!!
Η μεγαλύτερη απόδειξη
είναι η αστεράτη σούπα κολοκύθας που με το τίποτα εντυπωσιάζει!!! Σε αυτό το στιλ θα κινηθούν φέτος οι
αναρτήσεις όσον αφορά στα γιορτινά μου φαγητά. Δηλαδή, πιάτα που είναι καθημερινά
αλλά μπορούν με μια μικρή διαφοροποίηση να γίνουν γιορτινά.
Το επόμενό μου πλάνο ήταν να φτιάξω ένα κοκκινιστό μοσχάρι
πιο ιδιαίτερο που να ταιριάζει σε ένα γιορτινό
δείπνο. Τα πλεονεκτήματα πολλά. Φτιάχνεται πολλές ώρες πριν (για να μη σου πω
από την προηγούμενη, αφού την επόμενη που το έφαγα διαπίστωσα ότι οι γεύσεις είχαν δέσει και ήταν νοστιμότερο) και μόλις ζεσταθεί γίνεται της ώρας. Έτσι γλιτώνουμε από
το άγχος της προετοιμασίας της τελευταίας στιγμής. Το μοσχάρι είναι δημοφιλές
κρέας και το τρώνε οι περισσότεροι. Τέλος σερβίρεται
εύκολα σε μπουφέ αφού είναι κομμένο σε μικρά κομμάτια ή σε ένα καθιστό δείπνο
σαν κυρίως πιάτο. Η μαύρη μπύρα με την οποία είναι αποκλειστικά βρασμένο και τα
δαμάσκηνα το ανεβάζουν αμέσως επίπεδο και το κάνουν ξεχωριστό τόσο σε εμφάνιση
όσο και σε γεύση. Απλά πράγματα.
Για ρίξτε μια ματιά!
ΜΟΣΧΑΡΙ ΜΕ ΜΑΥΡΗ ΜΠΥΡΑ ΚΑΙ ΔΑΜΑΣΚΗΝΑ
Υλικά:
1)
1200 γραμμάρια μοσχάρι κομμένο σε μεγάλες
μπουκιές (κατά προτίμηση χτένι)
2)
2 πράσα καθαρισμένα και κομμένα σε ροδέλες
3)
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
4)
2 – 3 μεγάλα καρότα καθαρισμένα και κομμένα σε
ροδέλες
5)
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες ή λιωμένες με την
πρέσα σκόρδου
6)
10 κόκκους μπαχάρι
7)
1 κουταλάκι του γλυκού τζίντζερ σκόνη
8) 1 ξύλο κανέλας
9)
2 δαφνόφυλλα
10)
2 κουταλιές σούπας πελτέ ντομάτας
11)
2/3 του φλιτζανιού ελαιόλαδο
12)
2 κουταλάκια του γλυκού μέλι
13)
200 γραμμάρια δαμάσκηνα
14)
1 – 1,5 λίτρο μαύρη μπύρα
15)
Αλάτι
16)
Πιπέρι
Μέθοδος:
Σε μια φαρδιά κατσαρόλα βάζουμε το λάδι. Ανάβουμε το μάτι
της κουζίνας και το αφήνουμε να κάψει. Σοτάρουμε σε αυτό το μοσχάρι, σε δυνατή
φωτιά, μέχρι να πάρει χρώμα απ΄όλες τις πλευρές. Επειδή θα βγάλει τα υγρά του
και θα αρχίσει να βράζει, το αφήνουμε για 10 λεπτά μόνο του στη φωτιά να
σοταριστεί και να βράσει λίγο.
Κατόπιν προσθέτουμε τα πράσα και το κρεμμύδι. Τα σοτάρουμε
και αυτά ανακατεύοντας για 1-2 λεπτά. Τέλος προσθέτουμε το καρότο, το σκόρδο,
το μπαχάρι, το τζίντζερ, την κανέλα, τα δαφνόφυλλα, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και τον πελτέ
ντομάτας. Ανακατεύουμε και αφήνουμε για
άλλα 2 λεπτά περίπου.
Σβήνουμε το φαγητό με την μπύρα. Για αρχή ρίχνουμε στην
κατσαρόλα 1 λίτρο μαύρη μπύρα. Χαμηλώνουμε το μάτι της κουζίνας αρκετά και
αφήνουμε το φαγητό να σιγοβράσει για 1,5 - 2 ώρες. Αν δούμε ότι έχει πιεί την
μπύρα και δεν είναι έτοιμο το μοσχάρι, ρίχνουμε μέσα και άλλο μισό λίτρο.
Περίπου 15 λεπτά πριν
το φαγητό μας να είναι έτοιμο, ρίχνουμε μέσα στην κατσαρόλα το μέλι και το
αλατίζουμε. Δοκιμάζουμε να δούμε την γεύση του και αν χρειάζεται προσθέτουμε
αλάτι. Τέλος ρίχνουμε και τα δαμάσκηνα. Αφήνουμε το φαγητό πάνω στη φωτιά να
σιγοβράσει για άλλα 15 λεπτά ώστε τα δαμάσκηνα να μαλακώσουν και η σάλτσα να μελώσει.
Σερβίρουμε το μοσχάρι ιδανικά με πουρέ πατάτας.
Καλή επιτυχία!!!
εντυπωσιακο μες στην απλοτητα του!! Χωρια που δεν χρειαζεται να ειναι γιορτη για να το κανεις.. Και η μαυρη μπυρα πρεπει να δινει τρελο αρωμα!!! Μπραβο Χρυσαυγή μου!!! πολλα φιλια και καλή εβδομαδα!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕ, φυσικά και δεν χρειάζεται να το κάνεις σε γιορτή. Ενα κοκκινιστό λίγο πειραγμένο είναι μα πολύ γευστικό!!
ΔιαγραφήΚαλή εβδομάδα Ελπίδα μου!!
Φιλιά και σε σένα και στον Νικόλα σου!
Πωπωωω Παναγιτσα μου,ποσο λαχταριστο φαινεται!!!Βλεπω τις φωτο και νομιζω οτι εχω τη γευση στο στομα μου!!!!!γιαμμμμ γιααααμμ!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήκαλη εβδομαδα(εκανες πολυ καλη αρχη εβδομαδας Χρυσαυγη μου με αυτο το πιατο!!!!!
Χαίρομαι που σου αρέσει Κικίτσεν μου!
ΔιαγραφήΗ εβδομάδα θα συνεχιστεί όμορφα και γλυκά, έτσι για να παίρνεις μια ιδέα επιπλέον!
Φιλιά !!!!!!!!!
Αντί για δαμάσκηνα (δεν τα θέλει ο Φωτάρας )τι άλλο θα μπορούσα να προσθέσω;
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ σάλτσα, πάντως, ''τα σπάει'' !
Φιλιά!
Μπορείς να βάλεις κάστανα (για να είναι γιορτινό) ή μανιτάρια!!!
ΔιαγραφήΘα σου αρέσει πολύ! Και του Φωτάρα επίσης!!!!!!!!!
Γειά σου Αλέκα !!!!!!!!!!!!
Υπέροχο! Ένα φαγητό που έχω φτιάξει αρκετές φορές (όχι εντελώς ίδια συνταγή αλλά αρκετά παρόμοια) και ποτέ δεν το χορταίνω. Η σάλτσα του βγαίνει όνειρο όντως.
ΑπάντησηΔιαγραφή@ Dimitra Decorasylum: Σπιτική μπύρα διαβάζω! Για πες περισσότερα... :)
Η μπύρα γενικά στο κρέας ταιριάζει πολύ και κάνει σάλτσα λουκούμι.
ΔιαγραφήΧαίρομαι που εγκρίνεις εσύ ειδικά που ξέρεις από μπύρα πολλά παραπάνω!
Καλησπέρα!!!!!
Καλησπέρα!
ΔιαγραφήΠρώτη απόπειρα είναι η σπιτική μπύρα που ανέφερα και μάλιστα, σε αντίθεση με την ξανθιά, μάς έκανε νάζια στη ζύμωση, οπότε πήρε έξτρα μαγιά! Προσπαθούμε να την κάνουμε με νότες σοκολάτας & καραμέλας. Δεν είναι έτοιμη ακόμα όποτε να μπορώ να πω αν πέτυχε το πείραμα! Υποτίθεται πως θα βγει με τα αρώματα που ανέφερα και 8.4% αλκοόλ.
Μη νομίσεις πως ξέρω που πάνε τα τέσσερα!!! Ο ξάδελφος είναι ο Master Brewer ;) χεχεχε Αν θέλεις λεπτομέρειες της συνταγής, στείλε μου email, γιατί αρκετά καταχράστηκα το πεδίο σχολίων της Χρυσαυγής.
πωωωωω υπεροχο πιατι ακρως χριτουγεννιατικο!!! και το κυριοτερο ειναι πανευκολο !! ωραια ιδεα!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΓειά σου ντολμαδάκι!
ΔιαγραφήΦτιάξ΄το το κοκκινιστό αυτό και θα παραμιλάς από τη γλύκα του.
Σε ευχαριστώ πολύ!!!
Τα λέμε!
Η πρώτη φωτό τα σπάει!!!!!!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο φαγητό θα έγινε λουκούμι μαγειρεμένο σε μπύρα, άσε που πεθαίνω για γλυκοαλμυρές γεύσεις!!!!
Ήρθε κι έδεσε ο πουρές!
Μπράβο!!
Ευχαριστώωωωωωωωω!!
ΔιαγραφήΠάω να μαζέψω τα.... σπασμένα!!! χαχαχαχαχαχαχα
Φιλιά παιδί μου!!!!
Τι ωραία μελωμένο, αρώματα θεϊκά, γεύσεις αποπλάνησης!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα Χρυσαυγή μου!
Ζ.
Αν κατάφερα να σε αποπλανήσω με το κοκκινιστό μοσχάρι μου τότε χαίρομαι!!!!!!!
ΔιαγραφήΚαλησπέρα Ζαμπία μου!
φαίνεται τέλειο!!!! αυτή η σάλτσα.....
ΑπάντησηΔιαγραφήθα δοκιμαστεί μες στις γιορτές!!!
φιλιά!!
Αλήθεια Εύη???
ΔιαγραφήΑχ, πολύ ωραία! Χαίρομαι !!!
Πες μου εντυπώσεις!!
Φιλιά πολλά!
Είναι από τα φαγητά που σε βγάζουν ασπροπρόσωπη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣτην οικογένεια ,στους φίλους,ακόμα και σε ένα επίσημο τραπέζι!
Είναι από τα φαγητά που επιθυμείς το φρέσκο ξεροψημένο ψωμάκι, για να γυρίσεις δυο στροφές όση σάλτσα απόμεινε.
Αγαπώ πολύ αυτά τα σαλτσάτα κρέατα,παρ΄όλο που στο πιάτο μου θα σπρώξω με τακτ,το μεγαλύτερο μέρος της μερίδας μου...τουλάχιστον όσον αφορά τα κρεατικά,γιατί τα υπόλοιπα γρήγορα βρίσκουν τον δρόμο τους ...
Πιάτο στο οποίο, η κρεμώδης σάλτσα είναι ΄΄θορυβώδης΄΄,όχι γιατί είναι περίεργη,αλλά γιατί είναι αναμενόμενα νόστιμη.
Την περιμένεις να σε ζεστάνει γευστικά και να σε βγάλει από το γνωστό μονοπάτι που χαράζει στο πιάτο η νομιμότητα της κόκκινης...
Τα στερεότυπα υπάρχουν για να παραμερίζονται.
Με την σχολαστικότητα που επιβάλλει η χριστουγεννιάτικη γευσιγνωσία στο τραπέζι μας,νομίζω ότι πολλά αστέρια δικαιωματικά θα βραβεύσουν την πρόταση αυτή.
Στέλνω πολλά πολλά φιλιά Χρυσαυγή μου!!!!!!!!!!!!!!!!!!
ΥΓ,Μιας και δεν είμαι του ποτού ....και ειλικρινά δεν θυμάμαι πότε δοκίμασα μαύρη μπύρα[ελπίζω να μη διαβάζει το σχόλιο η Dark Chef...],πρόκειται περί πικρής μπύρας??
Και είναι απαραίτητη η χρήση της συγκεκριμένης μπύρας ή θα μπορούσε να δώσει εξίσου καλά γευστικά αποτελέσματα και μια άλλου είδους μπύρα,ας πούμε μια ξανθιά...?
"Τα στερεότυπα υπάρχουν για να παραμερίζονται."
ΔιαγραφήΣυμφωνώ και επαυξάνω!!!
Όσο για τα υπόλοιπα θα σου πω τα εξής!
Η μαύρη μπύρα που χρησιμοποίησα ήταν Guinness.
Επειδή΄δεν είμαι ειδική στις μπύρες θα σου πω τα παρακάτω και κράτα ότι θες. Είναι η υποκειμενική μου γνώμη.
Το ίδιο φαγητό το έχω κάνει και με ξανθιά μπύρα (οποιαδήποτε πίνεις στο σπίτι από τις γνωστές) και βγήκε το ίδιο νόστιμο. Για να είμαι απόλυτα ειλικρινής δεν κατάλαβα και καμία διαφορά απ΄ότι με τη μαύρη. Νομίζω περισσότερο ρόλο παίζει το οτι χρησιμοποιείς στη συνταγή για να βράσει το μοσχάρι αλκοόλ αντί για νερό, παρά ποιά η μάρκα της μπύρας.
Φωτεινή μου ελπίζω να βοήθησα. Αν θέλεις κάτι παραπάνω, δίνονται περισσότερες πληροφορίες εντός..... χαχαχαχαχα
Ξέρεις εσύ!
Φιλιά πολλά πολλά πολλά!
και μόνο που κοιτάς την φωτό..μοσχομυρίζει!!!!!! :)
ΑπάντησηΔιαγραφήχαχαχαχα
ΔιαγραφήΩραία τα λες!!!!
Δεν θέλει κόπο, θέλει τρόπο που έλεγε μια διαφήμιση. Παρότι είμαι αρνητική στα φρούτα σε φαγητό, είμαι σίγουρη ότι αν ξεπεράσω τις προκαταλείψεις μου θα μου αρέσει το γευστικό αποτέλεσμα. Η μπύρα στο φαγητό πάντως πιστεύω ότι δίνει πολλή νοστιμιά.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα Τάνια μου!!!!!!!!
ΔιαγραφήΔεν είναι το θέμα τα δαμάσκηνα, αν και δίνουν πολύ ωραία νοστιμιά και γλυκόξινη γεύση.
Το θέμα μας είναι η μπύρα με την οποία βράζει το μοσχάρι. Αρα μπορείς ωραιότατα να βάλεις στο φαγητό μανιτάρια αντί για δαμάσκηνα ή και τίποτα, και απλά να κάνεις τη διαδικασία κανονικά όπως παραπάνω. Σίγουρα θα αλλάξει το φαγητό αλλά η κεντρική ιδέα παραμένει ίδια.
Καλημέρες πολλές κυρία μου!!!!!!!!!!!!!!
Συμφωνώ περί οικονομικών λύσεων! Αυτό δείχνει πεντανόστιμο. Μου αρέσουν τα δαμάσκηνα πολύ στο φαγητό. Σημειώνεται!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕτσι Κική! Γιατί όλα παίζουν ρόλο.
ΔιαγραφήΣε ευχαριστώ !!
Καλημέρα στη Ζάκηνθο!!!!!
Αυτό κρυβόταν πίσω από τον πουρέ!! Το ιδανικό κρέας για να συνοδευτεί.
ΑπάντησηΔιαγραφήΘεϊκό Χρυσαυγή μου, διαβάζω τα συστατικά και είναι ένα και ένα για να συνθέσουν
ένα απολαυστικό και σίγουρα γιορτινό πιάτο! Το λάτρεψα, θα δοκιμαστεί σίγουρα!!
Πολλά γιορτινά φιλιά!
χαχαχαχα
ΔιαγραφήΝαι, ναι!! Αυτό!!!!!!!!!
Αξιζε, δεν νομίζεις?
Αν το δοκιμάσεις πες μου να ξέρω πως σας φάνηκε!
Σε ευχαριστώ πολύ Μίνα μου!!!!
Φιλιά πολλά!
Τo μοσχαράκι φαιενται μούρλια!
ΑπάντησηΔιαγραφήκαλή εβδομάδα :)
Ευχαριστώ, ευχαριστώ Beauty!!!!
ΔιαγραφήΚαλημέρααααα!
Τέλειο!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΈχω κάνει παραπλήσιο αλλά με αγριογούρουνο και βγήκε "λουκούμι"
Συγχαητήρια!!!!Καλές γιορτές σε όλους σας
Να είσαι καλά και καλώς όρισες στο ιστολόγιό μου!
ΔιαγραφήΌσο για το αγριογούρουνο με τη μπύρα είμαι σίγουρη ότι θα ήταν εκπληκτικό!!
Το κυνήγι είναι κρέας άλλου επιπέδου!!
Καλές γιορτές!
Η μαύρη μπύρα είναι τρελή έμπνευση!Ωραίο φαγητό για κάθε περίσταση!Ο πουρές είναι ο απόλυτος σύντροφος για αυτό το πιάτο! Καλή εβδομάδα και καλά να περνάς!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦαίνεται τόσο νόστιμο και λαχταριστό πιάτο!!!! Το μοσχαράκι πρέπει να λιώνει στο στόμα και η σαλτσούλα τόσο μελωμένη!!!! Υπέροχο!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό βράδυ!
Ω, ναι, η μαυρη μπύρα κανει θαύματα! Αυτό το πιάτο μας το χρωστούσες! Το περίμενα πώς και πώς! Και δεν με απογοητευσε καθόλου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά!
τετοιες συνταγες τις λατρευω!!!! γιατι?
ΑπάντησηΔιαγραφή1. ετοιμαζονται απο την προηγουμενη μερα
2. εχει και γλυκο στοιχειο μεσα
3 μπορεις να βουτηξεις με το ψωμι! χαχαχαχα
τελεια Χρυσαυγη μου, για αλλη μια φορα σου βγαζω το καπελο! εγω παντως αν με καλεσεις θα ερθω σιγουρα για γιορτες! χαχαχαχαχα
Εγώ το μοσχαράκι το τρώω ΄΄ολες τις μέρες με όλους τους τρόπους.............το μπυράτο σου τα σπάει κυριολεκτικά!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο pinαρω...! Αν το κάνω στο slow cooker θα γίνει φαντάζομαι ε;
ΑπάντησηΔιαγραφήΠειράζει που θέλω να μπω μες την εικόνα και να το φάω? Φαίνεται τόσο υπέροχο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤα απλά πιάτα με λίγο ''πείραγμα'' γίνονται ξεχωριστά Χρυσαυγή μου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤα δαμάσκηνα τα έχω συνδιάσει με τις γιορτές και μου αρέσουν μέσα στο φαγητό.
Και η μαύρη μπίρα έκανε το θαύμα της.
Ωραίο γιορτινό πιάτο για όλους.
Φιλιά :)
Εξαιρετική ιδέα και πρόταση, Χρυσαυγή μου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕιδικά όταν το μοσχάρι μαλακώσει και μελώσει μέσα σε μια τόσο αρωματική σάλτσα, είναι "ακαταμάχητο".
Καλό βράδυ εύχομαι.
Αυτό το πιάτο δεν είναι απλά νόστιμο είναι λουκούμι!!! Γιορτινό, μπυράτο και πολύ μα πολύ ξεχωριστό με τα δαμάσκηνα!!!! Φοβερή ιδέα!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά πολλά!