28 Δεκεμβρίου 2014

Χοιρινό ψητό με τραγανή πέτσα





Καλημέρα!! 

Τελευταία συνταγή του χρόνου, τελευταία ανάρτηση για φέτος!
Ότι φάγαμε φάγαμε το 2014!! 


Κλείνω χωρίς πολλά λόγια, με μια πανεύκολη συνταγή που το μόνο που χρειάζεται είναι χρόνος. Χρόνος ψησίματος και τίποτα άλλο. Ξεχάστε το στο φούρνο την παραμονή της Πρωτοχρονιάς και βγάλτε το 10 λεπτά πριν σερβίρετε. Θα έχετε ένα κρέας λουκούμι που λιώνει στο στόμα.

Το χοιρινό ταιριάζει με το πρωτοχρονιάτικο τραπέζι μας και αυτό ειδικά θα σας αρέσει πολύ. Πολύ περισσότερο αν είστε λάτρης της τραγανής πέτσας που μόλις την δαγκώσεις ακούς τον ήχο του σπασίματος μέσα στο στόμα σου! 

Καλή συνέχεια στα μαγειρέματα και τα τραπεζώματά σας!!! 

Τα λέμε!!!!!!!!!!!!!! 

Καλή Πρωτοχρονιά! 
  

ΧΟΙΡΙΝΟ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ ΜΕ ΤΡΑΓΑΝΗ ΠΕΤΣΑ 


Υλικά: 

     1)      Ένα κομμάτι χοιρινού 2 – 2,5 κιλά. Κατά προτίμηση διαλέγουμε πλάτη.
     2)      Αλάτι
     3)      Πιπέρι φρεσκοτριμμένο
     4)      Λίγο λάδι για την επάλειψη
     5)      4-5 σκελίδες σκόρδο 

 

Μέθοδος: 

Το σημαντικό σε αυτό το φαγητό είναι ο σωστός τρόπος ψησίματος και ο σωστός τρόπος που θα χαραχτεί  το κρέας. Λέμε λοιπόν στον κρεοπώλη μας, να το χαράξει με τέτοιο τρόπο στην πέτσα του ώστε το μαχαίρι να μην διαπεράσει το λίπος που βρίσκεται κάτω από την πέτσα και να μην φτάσει στο κρέας. Πρέπει ουσιαστικά να χαραχτεί μόνο η σκληρή του πέτσα και τίποτ΄άλλο. 

Μόλις εξασφαλίσουμε το σωστό κομμάτι κρέατος προχωράμε στην διαδικασία. 

Το πλένουμε και το αφήνουμε να στραγγίσει. Το σκουπίζουμε με μια πετσέτα ή με χαρτί κουζίνας πολύ καλά ώστε να μην έχει καθόλου υγρασία πάνω του. 

Το αλείφουμε με λάδι με τα χέρια μας. Δεν χρειάζεται πολύ. Ίσα – ίσα να περαστεί όλο καλά για να κολλάει πάνω του το αλάτι. Το αλατίζουμε πολύ καλά και τρίβουμε πάνω του φρεσκο πιπέρι. Τώρα με τα χέρια μας του κάνουμε έντονα εντριβή ώστε το αλατοπίπερο να μπει μέσα στις χαρακές της πέτσας. 



Κάνουμε μερικές τρύπες στο κάτω μέρος του κρέατος (όχι από τη μεριά της πέτσας) και βάζουμε μέσα σε κάθε τρύπα μια σκελίδα σκόρδο, σύνολο 4-5 σκελίδες. 

Το κρέας είναι έτοιμο να το βάλουμε στον ήδη προθερμασμένο φούρνο φούρνο. 

Το τοποθετούμε σε σχάρα και από κάτω βάζουμε ένα ταψάκι στο οποίο  έχουμε ρίξει νερό για να μην καεί όταν θα πέφτουν τα λίπη από το χοιρινό. 



Τα πρώτα 20 λεπτά βάζουμε το φούρνο στη μεγαλύτερη θερμοκρασία, στο γκριλ και θα διαπιστώσουμε πως η πέτσα του αρχίζει να κάνει φουσκάλες.

Κατόπιν, αφού περασει το πρώτο 20λεπτο,  χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 170 βαθμούς στο αερόθερμο ή αν δεν έχουμε στις αντιστάσεις. 

Το σημαντικό είναι πως για κάθε μισό κιλό κρέας το ψήσιμο είναι 35-40 λεπτά, (χωρίς να συμπεριλάβουμε  το πρώτο εικοσάλεπτο που ψήθηκε στο γκριλ). 

Δηλαδή για ένα κομμάτι χοιρινού 2 κιλά θα το ψήσουμε 2 ώρες και 40 λεπτά περίπου, ενώ για ένα κομμάτι κρέατος 2,5 κιλά θα ψήσουμε 3 ώρες και 20 λεπτά, κ.ο.κ.  



Σερβίρουμε το χοιρινό αμέσως μόλις βγει από το φούρνο κόβοντάς το σε φέτες εκεί που είναι οι χαραγές της πέτσας. 

Αυτό που πρέπει να προσέξουμε καθ΄όλη την διαδικασία του ψησίματος είναι να ελέγχουμε συχνά το φούρνο να μην ξεμείνει το ταψί από νερό και καεί. Επίσης αν δεν διαθέτουμε σχάρα, μπορούμε να βάλουμε το χοιρινό σε ταψί και να ακολουθήσουμε  την ίδια ακριβώς διαδικασία προσθέτοντας λίγο – λίγο νερό στο ταψάκι που ψήνεται για να μην στεγνώσει και κολλήσει.

Καλή επιτυχία!!!!!!

Το χοιρινό αυτό το μαγείρεψε η Δήμητρα από το Decor Asylum, όσο εγώ το φωτογράφιζα. 
Παρέα με την δροσερή σαλάτα που φαίνεται στο βάθος αποτέλεσαν ένα υπέροχο γεύμα. 
Ευχαριστώ Δήμητρα!!




23 σχόλια:

  1. Οοάου! Πολύ γιορτινό και πολύ εντυπωσιακό και είμαι σίγουρη οτι θα ικανοποιήσει και τον πιο απαιτητικό καλεσμένο! Καλημερούδια και ευχαριστούμε Χρυσαυγή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλημερούδια,Χρυσαυγούλα! Καλά να περάσεις αυτές τις μέρες κ να μας φτιάχνεις νόστιμα πιάτα κ το 2015 όπως εξάλλου συνηθίζεις! Δεν σχολιάζω την ανάρτηση για ευνόητους λόγους, φαντάζομαι από την περιγραφή σου ότι οι κρεατοφάγοι θα την λατρέψουν!
    Πολλά γιορτινά φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Περίμενα με αγωνία να το δω!!
    Μα δε χρειάζεται τίποτα άλλο αυτό το κρέας, αλάτι, πιπέρι, μπόλικο σκόρδο και μια υπέροχη πολύχρωμη σαλάτα!!!
    Μπράβο στη Δήμητρα!!!
    Εξαιρετικές φωτογραφίες Χρυσαυγή!!!! Φαίνεται τέλειο!!!

    Καλημέραααααααααααα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. εντυπωσιακο και σιγουρα πεντανοστιμο!! καλη χρονια Χρυσαυγη μου!! Με υγεία και αγαπη!! πολλα φιλια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πολύ εντυπωσιακό !!! Μπράβο κορίτσια!! Φαίνεται πολύ ζουμερό!! Καλή χρονιά εύχομαι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πολύ γευστικό και ιδιαίτερα φωτογενές!

    Μαγείρισσα και φωτογράφος γράψατε.
    Καλή Χρονιά με νόστιμες δημιουργίες.

    Ζ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Συγχαρητήρια και στις δύο για το ιδιαίτερα νόστιμα φωτογραφημένο ψητό χοιρινό! Καλή χρονιά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. αγαπημενο φαγητο για τη μερα των Χριστουγεννων, αλλα δεν το ειχα δοκιμασει ποτε ετσι...χμμ...με εβαλες σε σκεψεις...και εχω ακομα τετοιο κομματι στο ψυγειο! Θα γινει αγαπημενο φαγητο και για την Πρωτοχονια!!!

    φιλακια! καλη χρονια να εχουμε και με το καλο να σε διαβαζουμε κ να μας τρεχουν τα σαλια και το 2015!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Χιχιχι εμένα με τράβηξε ακόμα και ο τίτλος!Θα πω όχι σε τραγανή πετσούλα?Υπέροχο σας έγινε πραγματικά! Καλή Χρονιά Χρυσαυγή μου και Καλή Χρονιά Δημητρούλα που εξελίσσεσαι σε πρώτη μαγείρισσα !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Αν η πέτσα δεν κάνει θόρυβο όταν την χτυπάμε με το μαχαίρι δεν την τρώω. Αυτή απ'οτι την κόβω περνάει το τεστ άνετα. Φοβερή η τελευταία φωτογραφία, θέλεις να δαγκώσεις την οθόνη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Τι να πω τωρα.....οτι και να πω θα ειναι λιγο!!!!Συγχαρητηρια!!!νομιζω ειναι το απολυτο χοιρινουλη για το γιορτινο τραπεζι...αχ και ατες οι φωτο σου βρε Χρυσαυγη μου....τρελαααθηκα,μπραβο σου!!!!
    ευχομαι οοοοτι αλυτερο για την νεα χρονια σε σενα και τους αγαπημενους σου!!!!
    πολλα φιλια!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Χοιρινό και Χριστούγεννα πάνε παρέα.
    Απλό και τόσο νοστιμο. Η πετσούλα δε κόλαση.

    Χρόνια πολλά Χρυσαυγή
    Καλή χρονιά να έχεις και να χαίρεσαι τα κοριτσάκια σου, με υγεία κι ευτυχία για τη νέα χρονιά

    Φιλιά πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ωωω χάρηκα πολύ που το χοιρινό μου βγήκε σε ιστολόγιο με φαγητό!!!! Ένα πράμα σαν να πήρα Όσκαρ νοιώθω χαχαχαχαχαχαχαχα
    Χαίρομαι που σού άρεσε τόσο Χρυσαυγή ώστε να το φιλοξενήσεις!!!!
    Πολλές ευχές για μία νέα χρονιά γεμάτη υγεία, χαρά & δημιουργία!

    Υ.Γ. Έχουμε ήδη παραγγείλει το κομμάτι του χοιρινού για το ρεβεγιόν...χεχεχεχε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Αυτή η τραγανή πέτσα είναι να σε στοιχειώνει! Μπράβο και στις δυό σας Χρυσαυγή μου,
    καταπληκτικό έγινε! Πολλά φιλιά και..

    Καλή Πρωτοχρονιά και Ευτυχισμένος ο Νέος Χρόνος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Χρόνια πολλά!!!!
    Ενδιαφέρουσες οι συνταγές σου!!!
    Καλώς σε βρήκα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Καλή Χρονιά (και όσο το δυνατόν πιο χαρούμενη) σου εύχομαι Χρυσαυγή.

    Η τραγανή πέτσα είναι το μεγάλο "Must" των ημερών, ακόμη και για τους μη φανατικούς κρεατοφάγους
    :-)))

    Χρόνια Πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Μμμ.. φαίνεται λαχταριστό!! Μπράβο σας!! Καλή χρονιά με τέτοιες νοστιμιές!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Πραγματικά, άξιζε η φωτογράφιση για ένα τέτοιο... "λουκούμι"!!!!!!!!!!!!!!!!!!!'Απαιχτη η πέτσα!!!(να είχα λίγο...)
    Τι γαλοπούλες και πατέ...βάλε παιδί μου χοιρινό, πατατούλες ροδοψημένες, δροσερή παντζαροσαλάτα και ένα καλό κόκκινο κρασί...έτσι γιορτάζουμε εμείς!!!!!!
    Κορίτσια, κλείνετε την χρονιά, με τον πιο νόστιμο τρόπο!! Μπράβο!!!!

    Χρυσαυγή μου, πάντα τέτοιες όμορφες αναρτήσεις σου εύχομαι!!!
    Καλή Πρωτοχρονιά & Ευτυχισμένος ο Καινούριος Χρόνος!!!!!!!!
    Φιλιά πολλά!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Εντυπωσιακότατο!!!!
    super crispy :)
    Καλή χρονιά σου εύχομαι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Αυτό το "κρακ", θα είναι μπουκιά και αμαρτία!
    Αααααχχχχχ!
    Καλή χρονιά Χρυσαυγή μου, με υγεία και ευτυχία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Μπράβο μπράβο μπράβο... αυτή η πέτσα θα με πεθάνει... στο είπα και στο FB. Θαύματα κάνατε και η Δήμητρα κι εσύ!!! Φοβερό!!!
    Καλή χρονιά Χρυσαυγή μου, με υγεία, αγάπη και χαμόγελα πολλά...αααααα. και νοστιμιές και φωτογραφίες και κοσμήματα κι όλα τα καλά του κοσμου!!!!
    Σε φιλώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

πήγαινε στην κορυφή! 01 09 10