Καλημέρα!!
Τελευταία συνταγή του χρόνου, τελευταία ανάρτηση για φέτος!
Ότι φάγαμε φάγαμε το 2014!!
Κλείνω χωρίς πολλά λόγια, με μια πανεύκολη συνταγή που το
μόνο που χρειάζεται είναι χρόνος. Χρόνος ψησίματος και τίποτα άλλο. Ξεχάστε το
στο φούρνο την παραμονή της Πρωτοχρονιάς και βγάλτε το 10 λεπτά πριν σερβίρετε.
Θα έχετε ένα κρέας λουκούμι που λιώνει στο στόμα.
Το χοιρινό ταιριάζει με το πρωτοχρονιάτικο τραπέζι μας και
αυτό ειδικά θα σας αρέσει πολύ. Πολύ περισσότερο αν είστε λάτρης της τραγανής
πέτσας που μόλις την δαγκώσεις ακούς τον ήχο του σπασίματος μέσα στο στόμα σου!
Καλή συνέχεια στα μαγειρέματα και τα τραπεζώματά σας!!!
Τα λέμε!!!!!!!!!!!!!!
Καλή Πρωτοχρονιά!
ΧΟΙΡΙΝΟ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ ΜΕ ΤΡΑΓΑΝΗ ΠΕΤΣΑ
Υλικά:
1)
Ένα κομμάτι χοιρινού 2 – 2,5 κιλά. Κατά προτίμηση
διαλέγουμε πλάτη.
2)
Αλάτι
3)
Πιπέρι φρεσκοτριμμένο
4)
Λίγο λάδι για την επάλειψη
5)
4-5 σκελίδες σκόρδο
Μέθοδος:
Το σημαντικό σε αυτό το φαγητό είναι ο σωστός τρόπος
ψησίματος και ο σωστός τρόπος που θα χαραχτεί το κρέας. Λέμε λοιπόν στον κρεοπώλη μας, να το
χαράξει με τέτοιο τρόπο στην πέτσα του ώστε το μαχαίρι να μην διαπεράσει
το λίπος που βρίσκεται κάτω από την πέτσα και να μην φτάσει στο κρέας. Πρέπει
ουσιαστικά να χαραχτεί μόνο η σκληρή του πέτσα και τίποτ΄άλλο.
Μόλις εξασφαλίσουμε το σωστό κομμάτι κρέατος προχωράμε στην
διαδικασία.
Το πλένουμε και το αφήνουμε να στραγγίσει. Το σκουπίζουμε με
μια πετσέτα ή με χαρτί κουζίνας πολύ καλά ώστε να μην έχει καθόλου υγρασία πάνω
του.
Το αλείφουμε με λάδι με τα χέρια μας. Δεν χρειάζεται πολύ.
Ίσα – ίσα να περαστεί όλο καλά για να κολλάει πάνω του το αλάτι. Το αλατίζουμε
πολύ καλά και τρίβουμε πάνω του φρεσκο πιπέρι. Τώρα με τα χέρια μας του κάνουμε
έντονα εντριβή ώστε το αλατοπίπερο να μπει μέσα στις χαρακές της πέτσας.
Κάνουμε μερικές τρύπες στο κάτω μέρος του κρέατος (όχι από
τη μεριά της πέτσας) και βάζουμε μέσα σε κάθε τρύπα μια σκελίδα σκόρδο, σύνολο
4-5 σκελίδες.
Το κρέας είναι έτοιμο να το βάλουμε στον ήδη προθερμασμένο
φούρνο φούρνο.
Το τοποθετούμε σε σχάρα και από κάτω βάζουμε ένα ταψάκι στο
οποίο έχουμε ρίξει νερό για να μην καεί
όταν θα πέφτουν τα λίπη από το χοιρινό.
Τα πρώτα 20 λεπτά βάζουμε το φούρνο στη μεγαλύτερη
θερμοκρασία, στο γκριλ και θα διαπιστώσουμε πως η πέτσα του αρχίζει να
κάνει φουσκάλες.
Κατόπιν, αφού περασει το πρώτο 20λεπτο, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 170 βαθμούς
στο αερόθερμο ή αν δεν έχουμε στις αντιστάσεις.
Το σημαντικό είναι πως για κάθε μισό κιλό κρέας το ψήσιμο
είναι 35-40 λεπτά, (χωρίς να συμπεριλάβουμε το πρώτο εικοσάλεπτο που ψήθηκε στο γκριλ).
Δηλαδή για ένα κομμάτι χοιρινού 2 κιλά θα το ψήσουμε 2 ώρες
και 40 λεπτά περίπου, ενώ για ένα κομμάτι κρέατος 2,5 κιλά θα ψήσουμε 3 ώρες
και 20 λεπτά, κ.ο.κ.
Σερβίρουμε το χοιρινό αμέσως μόλις βγει από το φούρνο
κόβοντάς το σε φέτες εκεί που είναι οι χαραγές της πέτσας.
Αυτό που πρέπει να προσέξουμε καθ΄όλη την διαδικασία του
ψησίματος είναι να ελέγχουμε συχνά το φούρνο να μην ξεμείνει το ταψί από νερό
και καεί. Επίσης αν δεν διαθέτουμε σχάρα, μπορούμε να βάλουμε το χοιρινό σε
ταψί και να ακολουθήσουμε την ίδια
ακριβώς διαδικασία προσθέτοντας λίγο – λίγο νερό στο ταψάκι που ψήνεται για να
μην στεγνώσει και κολλήσει.
Καλή επιτυχία!!!!!!
Το χοιρινό αυτό το μαγείρεψε η Δήμητρα από το Decor Asylum, όσο εγώ το φωτογράφιζα.
Παρέα με την δροσερή σαλάτα που φαίνεται στο βάθος αποτέλεσαν ένα υπέροχο γεύμα.
Ευχαριστώ Δήμητρα!!
Οοάου! Πολύ γιορτινό και πολύ εντυπωσιακό και είμαι σίγουρη οτι θα ικανοποιήσει και τον πιο απαιτητικό καλεσμένο! Καλημερούδια και ευχαριστούμε Χρυσαυγή!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημερούδια,Χρυσαυγούλα! Καλά να περάσεις αυτές τις μέρες κ να μας φτιάχνεις νόστιμα πιάτα κ το 2015 όπως εξάλλου συνηθίζεις! Δεν σχολιάζω την ανάρτηση για ευνόητους λόγους, φαντάζομαι από την περιγραφή σου ότι οι κρεατοφάγοι θα την λατρέψουν!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολλά γιορτινά φιλάκια!
Περίμενα με αγωνία να το δω!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜα δε χρειάζεται τίποτα άλλο αυτό το κρέας, αλάτι, πιπέρι, μπόλικο σκόρδο και μια υπέροχη πολύχρωμη σαλάτα!!!
Μπράβο στη Δήμητρα!!!
Εξαιρετικές φωτογραφίες Χρυσαυγή!!!! Φαίνεται τέλειο!!!
Καλημέραααααααααααα
εντυπωσιακο και σιγουρα πεντανοστιμο!! καλη χρονια Χρυσαυγη μου!! Με υγεία και αγαπη!! πολλα φιλια
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ εντυπωσιακό !!! Μπράβο κορίτσια!! Φαίνεται πολύ ζουμερό!! Καλή χρονιά εύχομαι!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ γευστικό και ιδιαίτερα φωτογενές!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜαγείρισσα και φωτογράφος γράψατε.
Καλή Χρονιά με νόστιμες δημιουργίες.
Ζ.
Συγχαρητήρια και στις δύο για το ιδιαίτερα νόστιμα φωτογραφημένο ψητό χοιρινό! Καλή χρονιά!!
ΑπάντησηΔιαγραφήαγαπημενο φαγητο για τη μερα των Χριστουγεννων, αλλα δεν το ειχα δοκιμασει ποτε ετσι...χμμ...με εβαλες σε σκεψεις...και εχω ακομα τετοιο κομματι στο ψυγειο! Θα γινει αγαπημενο φαγητο και για την Πρωτοχονια!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήφιλακια! καλη χρονια να εχουμε και με το καλο να σε διαβαζουμε κ να μας τρεχουν τα σαλια και το 2015!
Χιχιχι εμένα με τράβηξε ακόμα και ο τίτλος!Θα πω όχι σε τραγανή πετσούλα?Υπέροχο σας έγινε πραγματικά! Καλή Χρονιά Χρυσαυγή μου και Καλή Χρονιά Δημητρούλα που εξελίσσεσαι σε πρώτη μαγείρισσα !
ΑπάντησηΔιαγραφήΑν η πέτσα δεν κάνει θόρυβο όταν την χτυπάμε με το μαχαίρι δεν την τρώω. Αυτή απ'οτι την κόβω περνάει το τεστ άνετα. Φοβερή η τελευταία φωτογραφία, θέλεις να δαγκώσεις την οθόνη.
ΑπάντησηΔιαγραφήέμαθα οτι κάνει θόρυβο!!!
ΔιαγραφήΤι να πω τωρα.....οτι και να πω θα ειναι λιγο!!!!Συγχαρητηρια!!!νομιζω ειναι το απολυτο χοιρινουλη για το γιορτινο τραπεζι...αχ και ατες οι φωτο σου βρε Χρυσαυγη μου....τρελαααθηκα,μπραβο σου!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήευχομαι οοοοτι αλυτερο για την νεα χρονια σε σενα και τους αγαπημενους σου!!!!
πολλα φιλια!!!!
Χοιρινό και Χριστούγεννα πάνε παρέα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑπλό και τόσο νοστιμο. Η πετσούλα δε κόλαση.
Χρόνια πολλά Χρυσαυγή
Καλή χρονιά να έχεις και να χαίρεσαι τα κοριτσάκια σου, με υγεία κι ευτυχία για τη νέα χρονιά
Φιλιά πολλά
Ωωω χάρηκα πολύ που το χοιρινό μου βγήκε σε ιστολόγιο με φαγητό!!!! Ένα πράμα σαν να πήρα Όσκαρ νοιώθω χαχαχαχαχαχαχαχα
ΑπάντησηΔιαγραφήΧαίρομαι που σού άρεσε τόσο Χρυσαυγή ώστε να το φιλοξενήσεις!!!!
Πολλές ευχές για μία νέα χρονιά γεμάτη υγεία, χαρά & δημιουργία!
Υ.Γ. Έχουμε ήδη παραγγείλει το κομμάτι του χοιρινού για το ρεβεγιόν...χεχεχεχε
Αυτή η τραγανή πέτσα είναι να σε στοιχειώνει! Μπράβο και στις δυό σας Χρυσαυγή μου,
ΑπάντησηΔιαγραφήκαταπληκτικό έγινε! Πολλά φιλιά και..
Καλή Πρωτοχρονιά και Ευτυχισμένος ο Νέος Χρόνος
Χρόνια πολλά!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕνδιαφέρουσες οι συνταγές σου!!!
Καλώς σε βρήκα!!!
Καλή Χρονιά (και όσο το δυνατόν πιο χαρούμενη) σου εύχομαι Χρυσαυγή.
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ τραγανή πέτσα είναι το μεγάλο "Must" των ημερών, ακόμη και για τους μη φανατικούς κρεατοφάγους
:-)))
Χρόνια Πολλά!
Λατρευω την πετσούλα!!!!!!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜμμ.. φαίνεται λαχταριστό!! Μπράβο σας!! Καλή χρονιά με τέτοιες νοστιμιές!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠραγματικά, άξιζε η φωτογράφιση για ένα τέτοιο... "λουκούμι"!!!!!!!!!!!!!!!!!!!'Απαιχτη η πέτσα!!!(να είχα λίγο...)
ΑπάντησηΔιαγραφήΤι γαλοπούλες και πατέ...βάλε παιδί μου χοιρινό, πατατούλες ροδοψημένες, δροσερή παντζαροσαλάτα και ένα καλό κόκκινο κρασί...έτσι γιορτάζουμε εμείς!!!!!!
Κορίτσια, κλείνετε την χρονιά, με τον πιο νόστιμο τρόπο!! Μπράβο!!!!
Χρυσαυγή μου, πάντα τέτοιες όμορφες αναρτήσεις σου εύχομαι!!!
Καλή Πρωτοχρονιά & Ευτυχισμένος ο Καινούριος Χρόνος!!!!!!!!
Φιλιά πολλά!!!!
Εντυπωσιακότατο!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήsuper crispy :)
Καλή χρονιά σου εύχομαι
Αυτό το "κρακ", θα είναι μπουκιά και αμαρτία!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑααααχχχχχ!
Καλή χρονιά Χρυσαυγή μου, με υγεία και ευτυχία!
Μπράβο μπράβο μπράβο... αυτή η πέτσα θα με πεθάνει... στο είπα και στο FB. Θαύματα κάνατε και η Δήμητρα κι εσύ!!! Φοβερό!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή χρονιά Χρυσαυγή μου, με υγεία, αγάπη και χαμόγελα πολλά...αααααα. και νοστιμιές και φωτογραφίες και κοσμήματα κι όλα τα καλά του κοσμου!!!!
Σε φιλώ