Μια τάρτα με ωραία εύθρυπτη ζύμη μπριζέ και πεντανόστιμη
γέμιση μπορεί άνετα να πλαισιώσει το γιορτινό τραπέζι, να νοστιμίσει μια βραδιά
με προβολή ταινίας για δύο ή ακόμα και
να προσφερθεί σαν πεσκέσι στο σπίτι ενός φίλου, τύπου «φτιάξε εσύ το κρέας, εγώ
την τάρτα, η Σούλα τις σαλάτες» και όλοι
είμαστε ευχαριστημένοι.
Το πλεονέκτημα της αλμυρής αυτης τάρτας είναι ότι την
επόμενη μέρα είναι νοστιμότερη από την μέρα που θα την φτιάξουμε. Δηλαδή αντί να μπαγιατέψει, τα υλικά της δένουν και
οι γεύσεις ενώνονται. Το προφανές δηλαδή είναι ότι μας λύνει τα χέρια γιατί μπορούμε να την
έχουμε ψήσει από την προηγούμενη μέρα και τη μέρα που θα τη σερβίρουμε απλώς να
τη ζεστάνουμε πολύ - πολύ καλά στο φούρνο.
ΤΑΡΤΑ ΜΕ ΠΡΑΣΑ ΚΑΙ ΜΠΕΙΚΟΝ
Υλικά για την ζύμη μπριζέ:
Για ταρτιέρα διαμέτρου 28-32 εκατοστών.
1)
200 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2)
80 ml νερό παγωμένο από το ψυγείο
3)
2 κρόκους αυγό
4)
200 ml βούτυρο καλής ποιότητας σε θερμοκρασία
περιβάλλοντος, αλλά όχι υπερβολικά μαλακό
Υλικά για την γέμιση:
1)
3 πράσα καθαρισμένα και κομμένα σε λεπτές
ροδέλες
2)
4 φέτες μπέικον ψιλοκομμένο
3)
250 γραμμάρια κρέμα γάλακτος
4)
3 ολόκληρα αυγά ελαφρώς χτυπημένα σαν ομελέτα
5)
1 κούπα (ή και λίγο παραπάνω) τυριά τριμμένα
γραβιέρα και γκούντα ανάμεικτα
6)
5-6 κουταλιές της σούπας λάδι
7)
Αλάτι
8)
Πιπέρι
9)
Μια – δυό τσιμπιές μοσχοκάρυδο
10)
Δύο χούφτες τυρί γκούντα τριμμένο για το
πασπάλισμα από πάνω
Μέθοδος:
Ιδανικά φτιάχνουμε τη ζύμη μπριζέ από την προηγούμενη μέρα
και την διατηρούμε σε μεμβράνη στο ψυγείο ώσπου να έρθει η ώρα να την ανοίξουμε
σε φύλλο για να φτιάξουμε την τάρτα.
Φτιάχνουμε τη ζύμη ως εξής:
Κοσκινίζουμε το αλεύρι σε βουναλάκι μέσα σε ένα μπολ. Δημουργούμε με το χέρι μας στο κέντρο
του ένα βαθούλωμα. Διαλύουμε το αλάτι στο νερό και ρίχνουμε το αλατόνερο
στο βαθούλωμα του αλευριού. Προσθέτουμε τους κρόκους και το βούτυρο
κομμένο σε μικρά κομμάτια.
Φέρνουμε λίγο από το αλεύρι στην κοιλότητα με τα υγρά υλικά
και το ανακατεύουμε απαλά χωρίς να ζυμώνουμε. Σταδιακά, αλλά με γρήγορες κινήσεις
ενσωματώνουμε όλο το υπόλοιπο αλεύρι , τρίβοντάς το και όχι ζυμώνοντας!!!
Τυλιγουμε τη ζύμη σε μεμβράνη και την βάζουμε στο ψυγείο
τουλάχιστον για 4 ώρες, ιδανικά για μία ολόκληρη μέρα. Αυτό βολεύει στο να την
έχουμε ετοιμάσει και από την προηγούμενη μέρα!
Πριν την ανοίξουμε σε φύλλο την αφήνουμε εκτός ψυγείου για
μία ώρα ώστε να μαλακώσει και να μπορεί
να δουλευτεί με άνεση.
Πασπαλίζουμε τον πάγκο εργασίας μας με αλεύρι και ανοίγουμε
την ζύμη σε φύλλο. Τινάζουμε όσο αλεύρι
έχει μείνει πάνω στη ζύμη και την απλώνουμε σε πολύ καλά βουτυρωμένο ταψί ή
ταρτιέρα διαμέτρου 28-32 εκατοστών.
Φτιάχνουμε το στεφάνι της γύρω – γύρω και στη συνέχεια την τρυπάμε σε
διάφορα σημεία με το πιρούνι.
Για να μην φουσκώσει κατά το ψήσιμο, στρώνουμε στην
επιφάνειά της ένα λαδόχαρτο και τοποθετούμε επάνω ένα βαρύ όσπριο ή βάρη
ψησίματος για τάρτες. Την ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180
βαθμούς για περίπου 20 λεπτά.
Ετοιμάζουμε στο ενδιάμεσο τη γέμιση:
Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι, ρίχνουμε το λάδι να κάψει και
σοτάρουμε σε αυτό τα πράσα μέχρι να μαραθούν αλλά όχι πάρα πολύ. Προσέχουμε να
μην καούν δηλαδή. Προσθέτουμε το μπέικον, αλάτι, μοσχοκάρυδο και πιπέρι. Μόλις
είναι έτοιμα, αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά και τα αφήνουμε στην άκρη να
πέσει η θερμοκρασία τους.
Χτυπάμε με ένα πιρούνι τα αυγά σε ένα μεγάλο μπολ και
προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος. Ανακατεύουμε. Ρίχνουμε μέσα επίσης το μίγμα με
τα πράσα και τα τυριά. Ενσωματώνουμε ανακατεύοντας καλά με το πιρούνι.
Παίρνουμε το μισοψημένο ζυμάρι της τάρτας και αδειάζουμε
πάνω του όλο το μίγμα του μπολ με τα πράσα. Το απλώνουμε καλά με την ανάποδη
ενός κουταλιού και πασπαλίζουμε με το τυρί γκούντα που έχουμε κρατήσει.
Ψήνουμε σε μέτρια θερμοκρασία (περίπου στους 180 βαθμούς)
για μισή ώρα σχεδόν, ή και λίγο παραπάνω, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια της
τάρτας.
Καλή επιτυχία!
Πότε θα την φέρεις πεσκέσι??? Αδυναμία μου μεγάλη οι τάρτες, αυτή με το πράσο δεν είναι και τόσο συνηθισμένη και να δίνει πολύ ωραία νότα στην αλμύρα των τυριών και του μπέικον.
ΑπάντησηΔιαγραφήΛέω να οργανώσουμε γεύμα - ρεφενέ, οι γνωστές - άγνωστες!!!
ΔιαγραφήΕχει να γίνει το σώσε!!!!!!!!!!!!!!!!!!
ΣΟΥΠΕΡ ΤΑΡΤΑ με υλικά εγγύηση!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤην έχω φάει από τα χεράκια σου και ξέρω!!!
....και για σήμερα με τέτοιο καιρό ταιριάζει γάντι!!
Φιλιά!!
Αχ, την θυμάσαι ε??
ΔιαγραφήΠάνε περίπου 2 χρόνια!!!!
Μουτς!!!!
τελεια!!! Πρασο με μπεικον!! Φοβερος συνδυασμος!! Και αγαπημενος!! καλημερα Χρυσαυγη μου!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα Ελπίδα μου!!!!!
ΔιαγραφήΌντως τα υλικά της είναι πολύ ταιριαστά μεταξύ τους.
Προτείνω να την δοκιμάσεις τώρα τις γιορτές! Θα αρέσει πολύ!
Σε φιλώ!
Είναι από τις γεύσεις που αγαπώ πολύ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΓιατί περιέχονται υλικά που λατρεύω να χρησιμοποιώ στην κουζίνα μου,ειδικά το πράσο που ομολογουμένως δεν είναι από τα λαχανικά που αγαπούν όλοι.
Το μπέηκον είναι αλήθεια ότι ναι μεν μου αρέσει,αλλά τώρα τελευταία το αντικαθιστώ με άλλα αλλαντικά που θεωρώ πιο ΄΄υγιεινά΄΄και δεν σου κρύβω ότι δεν ένιωσα ότι γίνονται εκπτώσεις στο τελικό γευστικό αποτέλεσμα!
Όταν τώρα όλα αυτά τα ενδιαφέροντα ,νόστιμα και πολυποίκιλα αγαθά συνδέονται,συμπορεύονται και λειτουργούν κάτω από την προστατευτική ομπρέλα κάποιου τυριού,ενώ παράλληλα αναπαύονται σε βουτυρένια,μπριζέ ζύμη....τότε πιστεύω ότι το μεγαλείο της γεύσης είναι απροσδιόριστα υψηλό!!
Αυτό αποδεικνύεται περίτρανα από τις ολοζώντανες φωτογραφίες σου.
Ειδικά στην τέταρτη φωτογραφία,αυτή που αισθάνομαι να με καταδεικνύει η αιχμηρή μύτη του άψογα κομμένου κομματιού,είναι συγκλονιστικά, εξουθενωτικά προκλητική.
Προτάσσει τα υλικά και μοστράρει την βάση ,χωρίς ίχνος ΄΄ευσυνειδησίας΄΄.
Θα έπρεπε να τα σκέφτεσαι αυτά.
Η λιγούρα είναι βασανιστική και επικίνδυνη.
Τελειώνοντας,θα ήθελα να μου απαντήσεις σε δύο -μόνο-ερωτήματα.
1ΟΝ.Πώς και δεν σου θρυμματίζεται η βάση όταν την κόβεις τόσο ευθυγραμμισμένα και
2ΟΝ.Σε πόσα λεπτά μπορεί να εξαφανιστεί το κομμάτι και κατ΄επέκταση όλη η τάρτα...????? σε μια φαγανή οικογένεια??????
Τα φιλιά μου, που όπως πάντα είναι άπειρα,εκ καρδιάς και διασκορπισμένα ισομερώς σε όλη την οικογένεια!
Καλησπέρα Φωτεινή μου!!!
ΔιαγραφήΤο μπέικον μπορείς και να το παραλείψεις!!! Δεν τρέχει τίποτα. Ετσι θα έχεις μια πλούσια χορτοφαγική και πιο υγιεινή τάρτα πράσου! Πίστεψέ με θα είναι εξίσου νόστιμη.
Όσο για τα ερωτήματά σου:
1) Αν φτιάξεις αυτή τη ζύμη, πίστεψέ με το ίδιο ευθυγραμμισμένα θα σου κοπεί το κομμάτι και χωρίς να σου τριφτεί καθόλου !
2) Δεν χρονομέτρησα τις επιδόσεις μας, αλλά θα φαγωθεί όλη "στην καθησιά" που λέμε!!! Αν αυτό σε καλύπτει δηλαδή!!! χαχαχα
Σε φιλώ από τη μουντή, βροχερή και σκοτεινή μου πόλη!
Φιλιά ξανά!!!!!!!!!!!
Γειά σου βρε Χρυσαυγή! Τη Δευτέρα γιορτάζει η μαμάκα μου και είχα κατά νου να ψάξω καμιά καινούργια συνταγή να ανανεώσουμε το μπουφέ (κάθε χρόνο τα ίδια κάνει) :p. Με κλειστά μάτια η τάρτα σου μπαίνει στο μενού γιατί αν κρίνω απο την άλλη με το ρεγκάτο και τα μανιτάρια, θα είναι μούρλια! Η Λεύτω (μαμά) και εγώ σε ευχαριστούμε θερμά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΛεύτω? Τι ωραίο και παράξενο όνομα!!
ΔιαγραφήΝα τη χαίρεσαι Σοφία!!!
Φτιάξε την τάρτα και θα με θυμηθείς! Κανένα περιθώριο αποτυχίας. Κανένα περιθώριο να μην αρέσει.
Οσο για τις περισσότερες μαμάδες.. την ίδια πίκρα τραβάμε όλοι. Μια ζωή τα ίδια φαγητά. Με 10 κωδικούς δουλεύουν!!! χαχαχααχχααχχα
Φιλιάαααααααααα!
τελεια η ταρτα σου,αγαπωωωω ταρτες!!!!!Το μπεικον ειναι τοσο ταιριαστο με το πρασο,μου αρεσε που ειπες οτι την επομενη μερα ειναι πιο νοστιμη,αρα ειναι συνταγη μπονους,την ετοιμαζω απο την προηγουμενη και την σερβιρω στο γιορτινο τραπεζι!!!καταγραφεται λοιπον στην μαγικη λιστα!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήφιλια!!!
Την ετοιμάζεις από την προηγούμενη και αν δεν την φας την σερβίρεις στο γιορτινό τραπέζι θες να πεις!!! χαχαχχαχααχααααα
ΔιαγραφήΩραιότατα!! Περιμένω εντυπώσεις αν την φτιάξεις τελικά!
Καλό βράδυ!!!!!!!!!!!
Εγώ απλώς πέρασα να πω μία καλημέρα γιατί αν γράψω κάτι παραπάνω θα με πεις περίεργη και ήδη έχω μπει στα μαύρα σου κατάστιχα χαχαχαχαχαχαχαχαχα
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολλές καλημέρες & φιλιά!
χαχαχαχχαχαχαχαχαχαα
ΔιαγραφήΠολύ γέλιο!!!!!!!!!! χαχαχαχαχαχαχα
Εντάξει λοιπόν!!!!!! Ας είναι!!!
ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ!!!!!!!!!!!!!!!!!
Έχεις δίκιο ότι η τάρτα νοστιμίζει την επόμενη μέρα. Δοκίμασα μία τάρτα με πράσο που είχα φτιάξει στη γιορτή της Δάειρας την επόμενη μέρα και λέω "γεια στα χεράκια μου", αλλά τελικά βοήθησε και η επόμενη ημέρα :) Θα δοκιμάσω και τη δική σου συνταγή Χρυσαυγή μου :)
ΑπάντησηΔιαγραφήΧαίρομαι που με επιβεβαιώνεις !!!
ΔιαγραφήΕτσι είναι! Μερικα φαγηά όπως τα λαδερά, το κοκκινιστό μοσχάρι κλπ είναι καλύτερα την επόμενη μέρα. Το ίδιο συμβαίνει και με αυτή την τάρτα.
Αλλα θα διαφωνίσω ως προς αυτά που λες για το ότι η επόμενη μέρα βοήθησε να πεις στον εαυτό σου "γεια στα χεράκια σου"!!! Ας είχες φτιάξει μια τάρτα που δεν τρωγόταν και δεν θα διορθωνόταν ακόμα κι ένας μήνας να περνούσε!! χαχαχαχα Γι΄αυτό το "γειά στα χεράκια σου" ισχύει στην περίπτωσή σου έτσι κι αλλιώς!!!
Φιλιά πολλά!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Τόσο σπέσιαλ συστατικά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ ζύμη μπορεί να είναι κλασική κι αγαπημένη αλλά και πολύ λατρεμένη και... άψογη. Σου βγήκε άψογη!
Εξαιρετική πρόταση και εξαιρετικότατη εκτέλεση!
Ααααχ! Μεσημέριασε...
Ζ.
Ευχαριστώ!
ΔιαγραφήΤάρτα πασπαρτού. Χωράει σε κάθε είδους περίσταση και σε βγάζει ασπροπρόσωπο!!
Το γνωρίζεις άλλωστε! Είχες δοκιμάσει!
Καλό βράδυ Ζαμπίααααααααα!
Ναι! Μόνο που ξέχασα τη γεύση... ώρα να την ξαναδοκιμάσω/ εξολοθρεύσω! :)
ΔιαγραφήΤι να λέμε πάλι για τις τάρτες! Θα σταθώ στη γέμιση, που με ξελίγωσε μεσημεριάτικα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚι εκείνη η γωνίτσα από το κομμένο κομμάτι, σαν να με κοιτάει βρε παιδί μου!
Μα σε κοιτάει!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Διαγραφήχαχαχαχαχαχαα
καταρχην μη ξαναβαλεις τετοια φωτο μπροστα μπροστα και χωρις να εχεις δειγμα! τα εχουμε πει αυτα, μην επαναλαμβανομαστε παρακαλω. τετοιες αναρτησεις μας ανοιγουν την ορεξη!
ΑπάντησηΔιαγραφήκατα δευτερον...τι βουτυρο βαζεις? μαργαρινη? φυτινη? ξερεις...η ασχετη εδω!
τελεια! θελω να τη δοκιμασω ασαπ!!!!
Εχεις δίκιο!! Μα τι λάθη κάνω και τα επαναλαμβάνω η γυναίκα κιόλας???
ΔιαγραφήΒάζω βούτυρο αγελάδος φρέσκο!
Γίνεται και με μαργαρίνη φυσικά αλλά είναι υποκατάστατο και δεν το προτείνω.
Να την δοκιμάσεις χθες Ζήνα!!!!!!!!!!!!!!!
Trust me!
Μια μεγάλη μερίδα για μένα, παρακαλώ (χωρίς μπέικον).
ΑπάντησηΔιαγραφήΦαίνεται πολύ λαχταριστή, άσε που λατρεύω τα πράσα!
Φιλάκια,Χρυσαυγούλα!
Εννοείται χορτοφαγική Λένια μου!!!!!!!!!!!!!!!
ΔιαγραφήΕίναι πολύ νόστιμη και σκέτη! Το πράσο έχει τρομερή γλύκα!!!
Φιλιά πολλά και ευχαριστώ!!!!!!!
Εγώ λατρεύω τη τάρτα σου και ευχαρίστως θα δεχτώ ένα κομμάτι,(αφού επιμένεις και για να μην σε προσβάλω δηλαδή χαχα).
ΑπάντησηΔιαγραφήΤην συνταγή την έσωσα γιατί προβλέπω να την φτιάχνω πολύ σύντομα!Φιλιά κούκλα και ευχαριστούμε που μας δίνεις τέτοιες νόστιμες ιδέες!
Εξαιρετική φαίνεται και μου αρέσει πολύ το πράσο στις συνταγές - θα τη φτιάξω οπωσδήποτε !!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΛατρεύω τις τάρτες!!
ΑπάντησηΔιαγραφήεγώ πάλι που λατρεύω τις μπριζέ και τα πράσα.... δεν νομίζω να την άφηνα ούτε μια μέρα!!! ;)
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαταπληκτική η τάρτα σου Χρυσαυγή μου! Τα υλικά της γέμισης μου άρεσαν τρελά, ένα και ένα συνθέτουν την απόλυτη τάρτα πράσου. Sorry αλλά σχεδόν μου τρέχουν τα σάλια.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολλά γιορτινά φιλιά!.
Μμμμμ!!! πεντανόστιμη!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜπορεί εμείς να τρώμε καλά τα βράδια...
ΑπάντησηΔιαγραφήΑλλά κι' εσείς δεν πάτε πίσω κορίτσι όμορφο (έστω και με πράσα ..που είπαμε...πως δεν είναι η μεγάλη αδυναμία μου!).
Τα φιλιά μου.
Μια που γιορτάζω σε λίγες μέρες δεν μου στέλνεις ένα ταψί κορίτσι με τις υπέροχες συνταγές και τις λιμπιστικές φωτογραφίες;;;;; :)))
ΑπάντησηΔιαγραφήΚα-τα-πλη-κτι-κή!!!!!!!!!!! Φοβερός συνδυασμός υλικών!!!!
Πολλά φιλιά!!!
Καλησπέρα, μπορώ να ρωτήσω κάτι; η ζύμη της τάρτας είναι 200γρ. βούτυρο, 200γρ. αλεύρι; μήπως είναι λίγο το αλεύρι; ευχαριστώ!
ΑπάντησηΔιαγραφή