Συνεχίζοντας τις
εορταστικές συνταγές έτσι όπως τις έχω ορίσει εγώ για φέτος (απλές, οικονομικές
και εύκολες) ήρθε η σειρά ενός σουφλέ που κρατούσα καιρό τώρα για να το δείξω
αυτή την περίοδο. Καλή η γαλοπούλα, το χοιρινό, και τα λοιπά παραδοσιακά
εδέσματα αλλά με τους μακαρονάδες τι γίνεται? Να μην παίξουν κι αυτοί λίγο
μπάλα?
Επέλεξα λοιπόν αυτό εδώ το σουφλέ ζυμαρικών για πολλούς
λόγους πέρα από τη νοστιμιά του που είναι αναμφισβήτητη, αρκεί μόνο να αγαπάει κανείς το πράσο!
Περιέχει το λατρεμένο μου τυρί Μετσοβόνε. Αυτό, που μια μικρή
δόση του, αρκεί για να αποκτήσει το φαγητό καπνιστή και πικάντικη γεύση. Το πράσο
έρχεται με τη γλύκα του να το ισορροπήσει και μαζί με την ελάχιστη
ντομάτα να το κάνει «δροσερό». Τέλος η μικρή αλλά ισχυρή δόση μπεσαμέλ με
παρμεζάνα δίνει την κρεμώδη υφή και ολοκληρώνει το δυνατό αποτέλεσμα του
σουφλέ. Δυνατό τόσο σε γεύσεις όσο και σε θερμίδες, αλλά αυτό είναι κάτι
που θα σκεφτούμε... κατόπιν εορτής!
Τα ξαναλέμε την Τετάρτη, παραμονή Χριστουγέννων!!
Καλημέρα!
ΣΟΥΦΛΕ ΖΥΜΑΡΙΚΩΝ ΜΕ ΠΡΑΣΑ ΚΑΙ ΜΠΕΣΑΜΕΛ
Υλικά για ένα μεγάλο και βαθύ πιρέξ:
1)
500 γραμμάρια ζυμαρικά πένες
2) 700 γραμμάρια πράσα καθαρισμένα και κομμένα σε
ροδέλες
3)
500 γραμμάρια κασέρι τριμμένο
4)
200 γραμμάρια τυρί μετσοβόνε τριμμένο
5)
400 γραμμάρια (1 κονσέρβα) ντοματάκια κονκασέ
ψιλοκομμένα
6)
400 γραμμάρια κρέμα γάλακτος
7) 100-150 γραμμάρια ελαιόλαδο για το
σοτάρισμα των πράσων
Υλικά για τη μπεσαμέλ:
1)
4 κούπες γάλα φρέσκο
2)
¾ κούπας αλεύρι
3)
50 γραμμάρια βούτυρο
4)
200 γραμμάρια παρμεζάνα τριμμένη
5)
Αλάτι
Μέθοδος:
Αρχικά βάζουμε τα ψιλοκομμένα ντοματάκια σε ένα σουρωτήρι
και τα αφήνουμε εκεί να στραγγίσουν από τα υγρά τους. Το ζουμάκι της ντομάτας
που θα περισσέψει, το κρατάμε για να το ρίξουμε σε κάποιο φαγητό.
Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε το λάδι να κάψει και
ρίχνουμε τα πράσα να τα σοτάρουμε καλά ανακατεύοντας πολύ συχνά. Τα πράσα
πρέπει να μαραθούν τελείως και να μαλακώσουν. Σε περίπτωση που χρειάζεται
προσθέτουμε λιγες ακόμα κουταλιές λάδι.
Μόλις είναι έτοιμα τα αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν.
Βράζουμε τα ζυμαρικά λίγο λιγότερο απ΄ότι αναγράφεται στην
συσκευασία. Να είναι δηλαδή αλ ντέντε. Τα σουρώνουμε από το νερό τους και τα
ξεπλένουμε σε τρεχούμενο νερό ώστε να σταματήσει ο βρασμός τους. Τα αφήνουμε
για 2 λεπτά στο σουρωτήρι τους να στραγγίσουν.
Λαδώνουμε καλά ένα μεγάλο και βαθύ πιρέξ. Ρίχνουμε μέσα τα
ζυμαρικά, καθώς επίσης το τριμμένο κασέρι και το μετσοβόνε. Τα ανακατεύουμε
πολύ καλά με τα χέρια μας να πάνε τα τυριά παντού. Ισιώνουμε με το χέρι μας την
επιφάνεια. Τώρα ρίχνουμε διάσπαρτα τα πράσα εδώ κι εκεί, προσπαθώντας να
καλύψουμε όλη τηνεπιφάνεια. Να πάει δηλαδή το πράσο παντού όσο αυτό είναι
δυνατόν. Τέλος προσθέτουμε τα στραγγισμένα κομματάκια της ντομάτας μοιράζοντάς τα και αυτά σε όλη την
επιφάνεια.
Όλη αυτή τη διαδικασία μέχρι αυτό το σημείο μπορούμε να την έχουμε κάνει από την προηγούμενη ημέρα!!!
Όλη αυτή τη διαδικασία μέχρι αυτό το σημείο μπορούμε να την έχουμε κάνει από την προηγούμενη ημέρα!!!
Φτιάχνουμε τώρα τη μπεσαμέλ. Σε μια κατσαρόλα φαρδιά
ρίχνουμε το γάλα και το αλεύρι. Με το σύρμα (τον αυγοδάρτη) ανακατεύουμε πολύ
έντονα ώστε να διαλυθούν όσο γίνεται τα σβολάκια από το αλεύρι.
Βάζουμε τώρα την κατσαρόλα πάνω στο μάτι της κουζίνας και το
ανάβουμε σε μέτρια θερμοκρασία. Ανακατεύουμε συνέχεια το γάλα με το αλεύρι
μέχρι να αρχίσει να πήζει. Δεν σταματάμε το ανακάτεμα γιατί η μπεσαμέλ θα
κολλήσει. Μόλις είναι έτοιμη, ρίχνουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε ώστε να
λιώσει. Τέλος , αφού αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά προσθέτουμε την
παρμεζάνα όπως επίσης και αλάτι και ανακατεύουμε.
Δοκιμάζουμε στη γεύση και
προσθέτουμε εάν χρειάζεται κι άλλο αλάτι. Επίσης αν είναι πολύ πολύ πηχτή, τότε
ρίχνουμε ελάχιστο γάλα (χωρίς να είναι η κατσαρόλα στη φωτιά) ώστε να γίνει
λίγο ποιο ρευστή και να απλώνεται όμορφα.
Όταν έρθει η ώρα να ολοκληρώσουμε το σουφλέ, ρίχνουμε πρώτα πάνω από τα πράσα και την ντομάτα την κρέμα γάλακτος με τέτοιο τρόπο ώστε να πάει παντού.
Τέλος προσθέτουμε την μπεσαμέλ και την απλώνουμε ομοιόμορφα.
Τέλος προσθέτουμε την μπεσαμέλ και την απλώνουμε ομοιόμορφα.
Ψήνουμε το σουφλέ σε φούρνο που δεν χρειάζεται να τον έχουμε
προθερμάνει για περίπου 30-40 λεπτά ή μέχρι να δούμε την επιφάνεια να
ροδοκοκκινίζει.
Τρώγεται πολύ ευχάριστα χλιαρό ή σε θερμοκρασία δωματίου.
Καλή επιτυχία!!
Α δεν ξέρω τι τρως εσύ, αλλά εγω αν στο τραπέζι έχει σουφλέ δεν τρώω τα κρέατικα αλλά το ζυμαρικό. Ιδίως αν έιναι τέτοιο λαχταριστό με ωραίο προφίλ και ξεροψημένη πετσούλα (η πετσούλα και οι γωνίες έιναι δικές μου, δεν ξέρω για εσάς).
ΑπάντησηΔιαγραφήΣουφλε -οτι και να εχει το γιορτινο τραπεζι - θα το τιμησω δεοντως. Μαλλον ταιριαζουμε σε αυτο!! :)
ΔιαγραφήΟσο για την ξεροψημενη κρουστα, το ηξερα ηδη οτι θα σε δελεαζε!!! Χεχεχε
Φιλια και χρονια πολλα ξανα!!!
Εχεις απολυτο δικαιο,και τα ζυμαρικα εχουν την τιμητικη σου,δεν πρεπει να τα αφηνουμε στην απ εξω!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕνταξει τωρα τι να πω,οτι το σουφλε σου ειναι τελειο και λαχταριστο και η προσθηκη του μετσοβονε καταλυτικη...ε ναι θα στο πω!!!!!
φιλιαακαι καλη γιορτινη χαρουμενη εβδομαδα!!!
Κικιτσεν μου σε ευχαριστω παρα πολυ!!!!
ΔιαγραφήΤο μετσοβονε ειναι και για μενα πολυ αγαπημενο τυρι!!!!
Εξαιρετικό σουφλέ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠροσωπικά αυτό το πιάτο το θεωρώ σαν τον μπαλαντέρ- αν θέλω να είμαι και στο πνεύμα των πρωτοχρονιάτικων εθίμων...-,των προσφερομένων εδεσμάτων.
Το τοποθετείς ανάμεσα στα κρεατικά και χωρίς καμμιά έκπληξη,παρατηρείς τα κομμάτια να εξαφανίζονται ένα -ένα....βλέπεις τα ζυμαρικά δεν παύουν να κυριαρχούν στα τραπέζια,εορταστικά και καθημερινά!
Ο κρυμένος άσος του συγκεκριμένου σουφλέ,βρίσκεται στην παράδοξη ισορροπία της ηπιότητας του πράςου και της επιθετικότητας του μετσοβόνε.Στην αλληγορική κόκκινη πιτσιλιές που αφήνουν διακριτικά οι ντομάτες και στον γευστικό πλούτο της παλιάς κρέμας της επικάλυψης.
Πλούσιο φαγητό.Ιδανικό για να συνοδεύσει τα υπόλοιπα χριστουγεννιάτικα πιάτα και να εναρμονιστεί με τις χιλιάδες θερμίδες που δικαιολογημένα θα εναποτεθούν πάνω μας!
Η παραβατικότητα εδώ συγχωρείται.Υποκλίνεται στη νοστιμιά ενός ρευστού,αφορά του,κρεμώδους κομματιού που μάλλον θα κλέψει τις εντυπώσεις στο εορταστικό μενού!
Καλή σου μέρα γλυκιά μου Χρυσαυγή!Καλη συνέχεια σε ότι και αν κάνεις!
Φιλιααααααααά πολλαααααααααααά!
Αν και το πρασο δεν ειναι ευρεως αποδεκτο, συμφωνω οτι το φαγητο αυτο ειναι μπαλαντερ. Δεν νομιζω οτι καποιος μπορει ευκολα να παραβλεψει τοσο πλουσια φτιαγμενα ζυμαρικα, οτι κι αν εχει απεναντι. Τουλαχιστον θα δοκιμασει, εστω κι αν το απορριψει.
ΔιαγραφήΧαιρομαι που σου αρεσε τοσο πολυ Φωτεινη μου!!
Τα λεμε!!
Φιλια πολλα πολλα πολλα!!!!!!!!!
Kαλά...διαβάζω το σχόλιο μου και ντρέπομαι....γραμμένο στο ipad...χρειάζεται μάλλον μετάφραση!!!!!Συγγνώμη για τις ασχετοσύνες που δημιουργεί η αυτόματη διόρθωση-γραφή,αλλά κυρίως για το λάθος μου να μην το ξαναδιαβάσω για τυχόν διορθώσεις!!!!!
ΔιαγραφήΤελικά δεν είναι τυχαίο όταν επισημαίνουν τα αποτελέσματα της βιασύνης!!!!!.....
Ωραίο συνοδευτικό πιάτο για τραπεζώματα!! Καλημέρα και ευχές για μία τέλεια εορταστική εβδομάδα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΓεια σου Αθηνα!!
ΔιαγραφήΑν σου αρεσει το πρασο, φτιαξ'το τωρα τις γιορτες και θα με θυμηθεις!!
Καλο σου βραδυ!
Λατρεύουμε σουφλέ ζυμαρικών κι αυτό με τις προσθήκες των λαχανικών θα είναι και μυρωδάτο και ελαφρύ! Καλές γιορτές Χρυσαυγή μου και καλή εβδομάδα :)
ΑπάντησηΔιαγραφήΧριστινα σε ευχαριστω πολυ!!
ΔιαγραφήΧαιρομαι που το βρισκεις ενδιαφερον!!
Καλο σου βραδυ!
Φιλια!!
Χρυσαυγή μου ήσασταν συνεννοημένες με την Πέπη!!?? χαχα τα μεγάλα πνεύματα συναντιούνται! Μόλις πριν λίγο είδα στο blog της ένα σουφλέ με μετσοβόνε. Όσο περισσότερες τέτοιες συνταγές έχουμε τόσο το καλύτερο! :)
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ όμορφο πιάτο και τί όμορφα παρουσιασμένο! Τα πράσα τα αγαπώ πολύ και το μετσοβόνε είναι από τα πιο ωραία τυριά μας οπότε είναι για μένα ιδανικό. Η μπεσαμέλ σου φαίνεται τόσο λαχταριστή. Μου άνοιξες την όρεξη πρωί πρωί!
Καλές γιορτές να έχεις κι εύχομαι ό,τι επιθυμείς για σένα, την οικογένειά σου και τα κοριτσάκια σου!
Το καταλαβες, ε;
ΔιαγραφήΕ ναι λοιπον. Συνενοημενες να σας παχυνουμε τωρα στις γιορτες!!
Καλες γιορτες να εχετε εκει στην Ολανδια και τις καλυτερες ευχες μου απο καρδιας!!
Σε ευχαριστω Μαγδα μου!
Τι έγινε Χρυσαυγή, βάλατε σκοπό εσύ και η Peps να μας τρελάνεται με τα θεϊκά σουφλέ σας;
ΑπάντησηΔιαγραφήΜε τα πράσα και το καπνιστό, η κάθε μπουκιά θα είναι σκέτη απόλαυση, για να μην αναφέρω και την μπεσαμέλ σε αυτή την ισορροπημένη και τόσο πλούσια γευστικά συνταγή!
Σκίσατε πάλι ομαδικώς!
Πολλά φιλάκια Χρυσαυγή μου
Το καταλαβες Μινα το μοχθηρο σχεδιο μας ε; χαχαχαχαχα
ΔιαγραφήΕιπαμε να σας δελεασουμε η να σας βαλουμε σε διλημμα.
Σε ευχαριστω πολυ για τα ομορφα λογια σου!!
Να εισαι καλα, σε φιλω!!!!
Πεντανόστιμο σουφλέ και πολύ καλή επιλογή υλικών!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤα πράσα δίνουν απίστευτη γλύκα και νοστιμιά και το τυρί μετσοβόνε απλά θεϊκό!!!
Συμφωνω κι επαυξανω σε ολα οσα λες Σιλενα μου!!
ΔιαγραφήΚαι σε ευχαριστω επισης!!!!
Φιλια!!!
Υπέροχο, λαχταριστό εορταστικό πιάτο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕύγε!
Γεια σου Λενια μου!!!
ΔιαγραφήΣε περιμενα σε αυτο το χορτοφαγικο φαγητο.
Σε ευχαριστω παρα πολυ!!
Χαιρομαι που σου αρεσε!!
Πω πω!!!!!!!!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίχα ξεχάσει οτι και το δικό σου είναι με μετσοβόνε!
Έχεις δίκιο το πράσο και η ντομάτα του ταιριάζουν πολύ!!!!
Θα το φτιάξω σε επόμενη συνάντηση φίλων, οπωσδήποτε!!!!!!!!!!!!!
Φιλιάααααααα
Σημερα δεν ταυτιστηκαμε μονο στην επιλογη φαγητου αλλα και στα υλικα.
ΔιαγραφήΟκ, το μετσοβονε ειναι απιθανο τυρι!!
Το ξερω οτι θα το φτιαξεις και περιμενω τις εντυπωσεις σου!!! Το ιδιο θα κανω κι εγω με το δικο σου!!!!!!!
Φιλια πολλαααααα!!!!
Τώρα τι να πω έχετε και εσύ και η Πέπη τις πιο δελεαστικές προτάσεις δεν ξέρω πιο να διαλέξω!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλές γιορτές!!
Φτιαξε ενα σουφλε τα Χριστουγεννα κι ενα την Πρωτοχρονια!!! Χεχεχε
ΔιαγραφήΚαλο σου βραδυ Ξανθη μου!!!!
Εντάξει, με τέτοιο πιάτο στο τραπέζι, γίνομαι και εγώ vegeterian τα Χριστούγεννα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτό το μετσοβόνε.... αυτό το μετσοβόνε....
Αχ...
I have one word for you: Ouaou!! Την άποψη μου για το συνδυασμό μακαρόνι πράσο κρέμα γάλακτος νομίζω την έχω ξαναεκφράσει σε σχόλιο. Περιττό να πω το πιάτο μπαίνει στη λίστα με τα λίαν προσεχώς! Ευχαριστούμε Χρυσαυγή!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΩραία, Χρυσαυγή μου, έχω διπλή επιλογή για να απολαύσω σούπερ πιάτα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΛατρεμένα ζυμαρικά και εξαιρετικά συνδυασμένα.
Όσο για την μπεσαμέλ από πάνω θα τη φάω από το μισό ταψί χωρίς το από κάτω, σκέτη στο τέλος... για επιδόρπιο!
Υ.Π.Ε.Ρ.Ο.Χ.Η
Καλημέρες
Χμ καιρό εχω να φάω ενα τετοιο πλουσιο φαγητό!
ΑπάντησηΔιαγραφήhttp://beautyfollower.blogspot.gr
Ωραίο το Σουφλεδάκι σου Χρυσαυγή .Τήν πρωτοχρονιά πρέπει ν κάνεις και ένα ακόμα αλλά σοκολάτας που είναι το TOP γλυκό!!
ΑπάντησηΔιαγραφήπωπωπω... τελειο το σουφλε!!! Μπραβο Χρυσαυγη μου χρυσοχερα!!! το κραταω προς δοκιμη το συντομοτερο!! πολλα φιλια και καλες γιορτες!!
ΑπάντησηΔιαγραφή'Οποιος δεν έχει φτιάξει αυτό το σουφλέ ΔΕΝ ξέρει τι χάνει!! Το έχω φτιάξει 2 φόρες από την ημέρα της ανάρτησης και έγινε γευστικός χαμός και πόλεμος γύρω από το τραπέζι!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήXμμ... δεν έπρεπε να το δω αυτό και είμαι ακόμα νηστική!
ΑπάντησηΔιαγραφήΛίγο πιο πάνω κάποια σχόλια μου θύμισαν το πρωτοχρονιάτικο τραπέζι που είχα φέτος. Ετυχε να υπάρχει σουφλέ. Δεν άγγιξα τίποτα άλλο! χαχα!
Τέλειο το σουφλέ σου...Τόσο τέλειο που νομίζω το μυρίζω!
κeep going! :)
.....εντάξει....δεν έχω λόγια...!!!!!!!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦανταστικός συνδυασμός υλικών!!!
Το δοκίμασα!! Ξέρω τι λέω!!!!