30 Νοεμβρίου 2017

Τσίλι κον κάρνε / Chili con carne





Η ζωή φέρνει στο δρόμο μας πολλές φορές ανθρώπους για κάποιο λόγο. Δεν θέλω να ακουστώ μοιρολάτρης γιατί δεν είμαι καθόλου. Το αντίθετο. Είμαι ορθολογίστρια μέχρι το κόκαλο. 




Θα ανασκευάσω λοιπόν αυτό που είπα πιο πάνω για να το θέσω πιο σωστά. Δεν φέρνει η ζωή τους ανθρώπους στο δρόμο μας. Εμείς τους έλκουμε. Ή τους διώχνουμε. Με το χαρακτήρα μας! 




Όπως συμβαίνει με όλους τους ανθρώπους, έτσι γίνεται και με μένα. Άλλες φορές φεύγουν άνθρωποι από δίπλα μου και αναρωτιέμαι τι έκανα λάθος ή που δεν ταίριασαν τα χνότα μας, κι άλλες φορές έρχονται χαρισματικοί άνθρωποι  (στην ψυχή, στο μυαλό, στο ήθος)  και σκέφτομαι πόσο χαρούμενη με κάνουν με το να μένουν δίπλα μου. Και πόσο καλύτερη γίνομαι συναναστρεφόμενη μαζί τους! 




Αρκετό καιρό πριν, όταν γνώρισα τη Pelagie (πρόκειται για ψευδώνυμο),  η οποία με καθήλωσε με το χιούμορ, την ατάκα, την ευστροφία, την καλοσύνη, τον προσγειωμένο χαρακτήρα  και τη δοτικότητά της δεν σκεφτόμουν ότι θα γινόταν αυτή η οποία θα μου άλλαζε το ύφος! Ναι, το ύφος. Του μπλογκ! Όταν δε, μου πρότεινε να το τολμήσουμε, δεν δίστασα λεπτό να δεχτώ την πρότασή της γιατί μου ενέπνεε εμπιστοσύνη. Και δεν είναι εύκολο να εμπιστευτώ κάποιον, πίστεψέ με!  Ενδόμυχα ήξερα όμως  ότι μπορώ να συνεργαστώ μαζί της. Να με καταλάβει, να αντιληφθεί τι μου αρέσει και να το υλοποιήσει με πολύ δουλειά από μέρους της, τόσο πνευματική όσο και καλλιτεχνική!




Η Pelagie είναι η αφορμή και η αιτία ταυτόχρονα, που βλέπεις σήμερα, μετά από 9 σχεδόν χρόνια την ανανεωμένη, εμφάνιση του μπλογκ μου. Την πιο ώριμη εκδοχή του. Το φρέσκο λογότυπο που σχεδίασε ειδικά για μένα με τις ακουαρέλες της μετά από πάμπολλες δοκιμές, το φιλικό και ζεστό περιβάλλον που δημιούργησε για τους επισκέπτες, αλλά και για μένα την ίδια, με τα χρώματα που αγαπώ! 




Δεν έχει να κάνει μονάχα με επαγγελματική συνεργασία και αυτό το καταλαβαίνεις από τον τρόπο που μιλώ γι΄ αυτήν. Δεν είχαμε ένα διεκπεραιωτικό αλισβερίσι.  Χρειάστηκε πρώτα να με καταλάβει σαν άνθρωπο, να την εμπιστευτώ και ύστερα με βάση τον χαρακτήρα μου να σχεδιάσει αυτό καινούριο «περιβάλλον» για μένα. 




Το μπλογκ είναι το δεύτερο σπίτι μου, στο οποίο δεν βάζω μέσα τον οποιονδήποτε να το τακτοποιήσει, να το πειράξει και να το αλλάξει, ακριβώς δηλαδή όπως και στο φυσικό σπίτι που κατοικώ. Και το σπίτι μου ως τώρα το διακοσμώ και το φροντίζω μόνη μου. Αυτή τη φορά όμως  επέλεξα να δώσω τα κλειδιά και κάπου αλλού.  




Την ευχαριστώ θερμά λοιπόν και δημόσια, γιατί έτσι νιώθω! Όχι μόνο για την δουλειά που έκανε για μένα, αλλά γιατί ήρθε και στάθηκε δίπλα μου! 




Την Pelagie μπορείτε να την βρείτε στις ακόλουθες ηλεκτρονικές διευθύνσεις και σας προτείνω να την ακολουθήσετε. Μόνο κερδισμένοι θα βγείτε! 


Στο site της: ΠΕΛΑΖΙ

και σε λίγο καιρό στον καινούριο της ιστότοπο: www.pelagie.gr
Στο: FACEBOOK
Στο: instagram
Στο: Youtube


Καλημέρα!!! 




ΤΣΙΛΙ ΚΟΝ ΚΑΡΝΕ  / CHILI CON CARNE


Υλικά:


1) 600 γραμμάρια μοσχαρίσιο κιμά

2) 400 γραμμάρια ντοματάκια κονκασέ ψιλοκομμένα

3) 1 κουταλιά σούπας πελτέ ντομάτας

4) 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο

5) 1 σκελίδες σκόρδο (μεγάλες) ψιλοκομμένες

6) 1 μέτρια καρότα κομμένα σε μικρά κυβάκια

7) 2 κλωνάρια σέλερι ψιλοκομμένα

8) 1 κόκκινη πιπεριά ψιλοκομμένη σε καρεδάκια

9)  ½ κίτρινη πιπεριά ψιλοκομμένη σε καρεδάκια

10)2 πιπερίτσες τσίλι ψιλοκομμένες

11)1 κουταλιά σούπας μπούκοβο

12)1 κουταλάκι γλυκού μέλι

13)1 κονσέρβα των 400ων γραμμαρίων κόκκινα φασόλια σουρωμένα από το υγρό τους και ξεβγαλμένα σε τρεχούμενο νερό βρύσης

14)150 γραμμάρια καλαμπόκι κονσέρβας σουρωμένο από το υγρό του

15)1 κουταλάκι γλυκού κύμινο

16)½ κουταλάκι γλυκού κόλιανδρο σε σκόνη

17)1 κουταλάκι γλυκού καπνιστή πάπρικα

18)1 ξύλο κανέλας

19)2 δαφνόφυλλα

20)6 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο

21)½ φλιτζάνι ψιλοκομμένο μαϊντανό

22)250 γραμμάρια κόκκινο ξηρό κρασί

23)Αλάτι

24)Πιπέρι


Υλικά για το σερβίρισμα: 


1) Ρύζι μπασμάτι βρασμένο

2) Μαϊντανό ψιλοκομμένο

3) Φέτες αβοκάντο

4) Στραγγιστό γιαούρτι πλήρες 




Μέθοδος: 


Σε μια πλατιά κατσαρόλα βάζουμε το λάδι να κάψει και μέσα σε αυτό ρίχνουμε το κρεμμύδι ανακατεύοντας για λίγο μέχρι να γυαλίσει και να αλλάξει το χρώμα του. 


Μόλις γίνει αυτό προσθέτουμε τον κιμά και τον σπάμε καλά με την ξύλινη κουτάλα μας. Ανακατεύουμε και τον κιμά για να αλλάξει το χρώμα του. 


Όταν ο κιμάς έχει σοταριστεί ρίχνουμε τα καρότα, το σέλερι, το σκόρδο και τις πιπεριές και ανακατεύουμε επίσης για 5 περίπου λεπτά. 


Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε για 5 λεπτά σε δυνατή φωτιά μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ 


Χαμηλώνουμε τη φωτιά πολύ (κάτω από το μέτριο δηλαδή) και προσθέτουμε όλα τα μπαχαρικά και τα δαφνόφυλλα, τα ντοματάκια κονκασέ, τον πελτέ, το μέλι, τις πιπεριές τσίλι και το μπούκοβο, τα φασόλια, το καλαμπόκι καθώς και αλάτι και πιπέρι. 


Η φωτιά πρέπει να είναι εξαιρετικά χαμηλή γιατί το φαγητό πρέπει να σιγοβράσει. Ρίχνουμε και 250 χλιαρό νερό και ανακατεύουμε. Αφήνουμε το φαγητό έτσι για μια περίπου ώρα μέχρι να το δούμε να πιει τα υγρά του και να μελώσει. Αν χρειαστεί ξαναπροσθέτουμε λίγο νερό ώστε το φαγητό να βράσει συνολικά σε χαμηλή φωτιά μια ώρα. 


Λίγο πριν τελειώσει (10 περίπου λεπτά) προσθέτουμε και τον ψιλοκομμένο μαϊντανό και το αφήνουμε να ολοκληρωθεί στη φωτιά. 


Μόλις είναι έτοιμο, το αποσύρουμε από το μάτι της κουζίνας και το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς. Πρέπει να μείνει χλιαρό και να δέσουν οι γεύσεις του. 




Σερβίρουμε το τσίλι κον καρνε πάνω σε ρύζι μπασμάτι και από πάνω βάζουμε μια μεγάλη κουταλιά της σούπας στραγγιστό γιαούρτι. Πασπαλίζουμε με φρεσκοκομμένο μαϊντανό και προσθέτουμε στο πιάτο μερικές φέτες αβοκάντο! Είναι εκπληκτικός συνδυασμός όλα αυτά τα υλικά μαζί παντρεμένα!!! 


Καλή επιτυχία!!!!!







10 σχόλια:

  1. Το νέο ύφος του μπλογκ είναι υπέροχο και χάρμα οφθαλμών!! Νομίζω ότι σου ταιριάζει πάρα πολύ. Όσο για την Πελαζί την γνωρίζω μόνο μέσω Internet και μπορώ να πώ ότι μου έχει κάνει πάρα πολύ καλή εντύπωση σε όλους τους τομείς. Με γεια!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ειναι καταπληκτικο! και τα χρώματα και το ύφος και λάτρεψα που έχει περισσότερες φωτο!!!! καλορίζικο κούκλα!

    Όσο για τη συνταγη...εντάξει..εισαι στο μυαλο μου γιατί την έψαχνα για τον καλό μου που του αρεσει...χωρις αβοκάντο βέβαια, μη ξεχνιόμαστε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μα πόσο πιο όμορφο θα μπορούσε να γίνει; Καλορίζικο Χρυσαυγή μου. Μπράβο στην Pelagie και σε σένα. Το φαγητό υπέροχο και αγαπημένο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πάρα πολύ όμορφη κ φρέσκια η καινούργια εμφάνιση του blog! Και το logo μου αρέσει πολύ κ η επιλογή χρωμάτων!
    Με γεια κ με χαρά λοιπόν!
    Τα μεξικάνικα πιάτα τα αγαπάμε πολύ κ το συγκεκριμένο δεν αποτελεί εξαίρεση!
    Και οι φωτογραφίες φανταστικές! Προκλητικές ως εκεί που δεν πάει! Σε φιλώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αααααααα τι να πρωτοσχολιάσω!!!!

    Με γειά το νέο look!!! Μου αρέσει πολύ!!!
    Σούπερ το λογότυπο, το click and yum και το τιρκουάζ!!!! Μπράβο στην Pelagie!!!

    Το τσίλι είναι αγαπημένο φαγητό κι έχεις κάνει πολύ ωραίο σερβίρισμα και παρουσίαση!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. μεγια το νέο λουκ!!!! μ αρεσει!!
    συμφωνω με ολα οσα λες για τους ανθρωπους !!
    το τσιλι κον καρνε μου θυμίζει τη διαφήμιση με τη μαμα που τρέχει στο λεοφωρείο με το τάπερ! υπαροχο πιατο και φανταστικες οι φωτογραφιες!

    παντα επιτυχιες σου ευχομαι !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Είναι πανέμορφο Χρυσαυγή!!! Τόσο φρέσκο και μοντέρνο αλλά συγχρόνως τόσο όσο. Σαν και σένα. Φωνάζει «Χρυσαυγή». Μια Χρυσαυγή που τις αρέσει το κλασσικό αλλά εκτιμά και το μοντέρνο.
    Μπράβο και στις δυο σας για την τόσο ζεστή συνεργασία. Εσένα σε ξέρω χρόνια αρκετά και σε εμπιστεύομαι και εκτιμώ απεριόριστα χωρίς να σε ξέρω. Συμφωνώ τόσο με τα λόγια σου για τους ανθρωπους που έρχονται στη ζωή μας. Την Πελαζί μπορεί να μην την ξέρω χρόνια όμως το μικρό διάστημα που την ε-γνωρίζω έχω ακριβώς την ίδια άποψη. Το χιούμορ, η ηθική και η σεμνότητά της με κέρδισαν αμέσως.
    Έκανες πολυ καλά που της έδωσες τα κλειδιά του «σπιτιού» σου αυτού γιατί το γέμισε φρεσκάδα:)
    Φιλιά και στις δυο σας!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ωωωω.. Με γεια η νέα εμφάνιση.
    Πολύ ωραίο λογότυπο, φανταστικό χρώμα (του Tiffany.ιχι..)μου αρέσει πολύ. Εξαιρετικη επιλογή.
    Την Πελαζί δεν την ήξερα αλλά χαίρομαι όταν ''συστηνόμαστε'' με νέα μπλογκς ;)

    Οσο για το φαγητό σουπερ γιάμι !!

    Φιλιά πολλά :)
    Καλό μήνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Τιρκουάζ χρώμα! Τι άλλο για κάποιον που λατρεύει το καλοκαίρι και την θάλασσα!
    Πολύ μου άρεσε που ανανεώθηκες.
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Πολύ σημαντικό να μπορεί ο άλλος να σε καταλάβει και το βγάλει μέσα από την τέχνη του :)
    Για το φαγητό τι να σχολιάσω; Αγαπημένο και πολύ όμορφα φωτογραφημένο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

πήγαινε στην κορυφή! 01 09 10