10 Νοεμβρίου 2017

Μπιφτέκια με πατάτες στο φούρνο




 
Έχεις μπροστά σου το Κυριακάτικο φαγητό της εβδομάδας. Μην το προσπεράσεις γιατί είναι τόσο εύκολο που θα σε απασχολήσει για ένα τέταρτο και μετά θα σου αφήσει όλη τη μέρα ελεύθερη.  Βέβαια αν έχεις κανονίσει να βγεις έξω για μεσημεριανό εγώ είμαι μαζί σου. Να πας και την ευχή μου να ΄χεις. Άσε τα μπιφτέκια για εμάς που σίγουρα θα κλειστούμε μέσα καθώς και το ποδαράκι σπάσαμε και ιωσούλα περνάμε και όλα τα "καλά" τα έχουμε πάθει το τελευταίο χρονικό διάστημα. 



Ενός κακού μύρια έπονται λέει ο λαός και να που η λαϊκή ρήση βγήκε αληθινή στην περίπτωσή μας. Ο Νοέμβριος μπήκε εν μέρει στραβός αλλά θα τον ισιώσω, τ’  ορκίζομαι. 



Την προηγούμενη Κυριακή που ήμουν και πάλι μέσα με τη μικρή άρρωστη, έφτιαξα και φωτογράφησα αυτή τη συνταγή κι αμφιταλαντευόμουν αν πρέπει να την δημοσιεύσω. Πάντα το παθαίνω αυτό με τις πολύ κοινές συνταγές, αλλά τελικά η  αφορμή για τη σημερινή δημοσίευση ήταν μια κουβέντα που μου είπε μια φίλη. Ότι δεν έχει πετύχει ποτέ λέει αυτό το φαγητό. 



Έτσι κάθισα και σκέφτηκα ότι τίποτα δεν είναι δεδομένο για όλους και ότι ακόμα και τα απλά πράγματα θέλουν την τεχνική τους για να πετύχουν. 



Το φαγητό αυτό είναι από εκείνα που κρύβουν ευχάριστες εκπλήξεις. Γιατί ενώ το μπιφτέκι φαίνεται κυρίαρχο, ο πρωταγωνιστής είναι τελικά η πατάτα. Η κρυμμένη πατάτα κάτω απ΄το ογκώδες μπιφτέκι που ρουφά αργά και υπομονετικά όλα του τα ζουμάκια και ψήνεται μέσα σε χυμούς εσπεριδοειδών, μέλι, μουστάρδα  και αρώματα μυρωδικών.  Τα μανιτάρια επίσης παίζουν το ρόλο τους και συνεισφέρουν στο τελικό γευστικό αποτέλεσμα γι΄αυτό μην τα παραβλέψεις. Είναι οι μικρές εκρήξεις απόλαυσης που θα συναντήσει το πιρούνι σου. 

Καλό Σαββατοκύριακο!



ΜΠΙΦΤΕΚΙΑ ΜΕ ΠΑΤΑΤΕΣ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ 

Υλικά για τα μπιφτέκια: 

1)  1 κιλό κιμά μοσχαρίσιο άπαχο
2)  1 μεγάλο κρεμμύδι τριμμένο ή λιωμένο στο μούλτι
3)  1 μέτρια ντομάτα λιωμένη στο μούλτι
4)  1 κουταλάκι γλυκού ρίγανη
5)  1 γεμάτη κουταλιά σούπας μουστάρδα
6)  40 γραμμάρια βρώμη (κουάκερ)
7)  1 γεμάτη χούφτα ψιλοκομμένο δυόσμο
8)  75 ml ελαιόλαδο
9)  Αλάτι
10) Πιπέρι

Υλικά για τις πατάτες: 

1)  1300 γραμμάρια πατάτες καθαρισμένες κομμένες κυδωνάτες
2)  250 γραμμάρια μανιτάρια μικρά, λευκά, ολόκληρα
3)  1 μεγάλη πράσινη πιπεριά χοντροκομμένη
4)  3 σκελίδες σκόρδο κομμένες στη μέση
5)  1 κουταλάκι γλυκού ρίγανη
6)  1 κουταλάκι γλυκού θυμάρι
7)  1 ζουμερό λεμόνι, το χυμό του
8)  2 ζουμερά πορτοκάλια, το χυμό τους
9)  200 ml ελαιόλαδο
10)  1 κουταλιά σούπας μουστάρδα
11)  1 κουταλάκι γλυκού μέλι
12) 250 ml καφτό νερό
13) Αλάτι
14) Πιπέρι



Μέθοδος: 

Βάζουμε όλα τα υλικά των μπιφτεκιών μέσα σε ένα μεγάλο μπολ και τα ζυμώνουμε πολύ καλά για 4 περίπου λεπτά. Τα μπιφτέκια χρειάζονται καλό ζύμωμα για να ενωθούν τα υλικά τους και να νοστιμέψουν. Μόλις είναι έτοιμος ο κιμάς, τον αφήνουμε μέσα στο μπολ, στην άκρη. 



Παίρνουμε ένα βαθύ, στρογγυλό ταψί διαμέτρου 30 εκ. και βάζουμε μέσα τις πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες, τα μανιτάρια ολόκληρα, την πιπεριά χοντροκομμένη και τα σκόρδα. 



Ζεσταίνουμε τα 250 ml νερό μέχρι να κάψει και στη συνέχεια προσθέτουμε σε αυτό το μέλι ανακατεύοντας μέχρι να λιώσει. Μέσα στο νερό με το μέλι ρίχνουμε τη μουστάρδα και την ανακατεύουμε κι αυτή. Περιχύνουμε τις πατάτες με αυτό το μίγμα και προσθέτουμε τα μυρωδικά (ρίγανη και θυμάρι), το χυμό του λεμονιού, το χυμό των πορτοκαλιών, το ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι. 

Ανακατεύουμε πολύ καλά με τα χέρια μας τις πατάτες ώστε τα υγρά να πάνε παντού και να τις περιλούσουν. Έπειτα τις απλώνουμε ομοιόμορφα στο ταψί προσέχοντας να είναι όσο το δυνατόν επίπεδη η επιφάνειά τους γιατί επάνω τους θα εναποθέσουμε τα μπιφτέκια. 

Παίρνουμε τον ζυμωμένο κιμά και φτιάχνουμε 7 μεγάλα μπιφτέκια τα οποία τοποθετούμε στο ταψί, πάνω από τις πατάτες. Τα μπιφτέκια προσέχουμε να είναι μεγάλα και όχι μικρά διότι πρέπει να συμβαδίσουν στον χρόνο ψησίματος με τις πατάτες. Ένα μικρό μπιφτέκι θα ψηθεί πολύ γρηγορότερα από τις πατάτες οι οποίες χρειάζονται περισσότερο χρόνο. 



Βάζουμε το φαγητό σε προθερμασμένο φούρνο και το ψήνουμε για μια ώρα όλο μαζί. Στο πρώτο μισάωρο γυρνάμε τα μπιφτέκια από την άλλη πλευρά με τη βοήθεια δυο κουταλιών. Συνεχίζουμε το ψήσιμο του φαγητού για άλλη μισή ώρα. 

Κατόπιν βγάζουμε το ταψί απ΄το φούρνο και αφαιρούμε τα μπιφτέκια τα οποία τοποθετούμε σε μια πιατέλα. Ανακατεύουμε προσεκτικά τις πατάτες (δεν μας πειράζει εάν σπάσουν μερικές, καθώς γίνονται πιο νόστιμες και μελωμένες) και τις ξαναβάζουμε στον φούρνο μόνες τους αυτή τη φορά. Συνεχίζουμε το ψήσιμο για 30 έως 40 λεπτά ακόμη, μέχρι να δούμε ότι όταν τσιμπάμε τις πατάτες με το πιρούνι, αυτές είναι πάρα πολύ μαλακές.

Κατά τη διάρκεια του ψησίματος του φαγητού ελέγχουμε μήπως χρειάζεται επιπλέον νερό και προσθέτουμε. Ίσως χρειαστεί μισό περίπου φλιτζάνι ακόμη. Όταν όμως το φαγητό είναι έτοιμο, θα πρέπει να έχει μείνει με το λάδι του και μια πηχτή σάλτσα που προκύπτει από το μέλι και τη μουστάρδα. 

Καλή επιτυχία!!! 





6 σχόλια:

  1. αγαπημενο μαμαδοφαγητο!! Το κσνω κι εγω συχνα τις Κυριακες!! Καλά έκανες και το έβαλες Χρυσαυγή μου. Η φωτογραφιση σου λαχταριστη όπως πάντα!! φιλια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. πωωωωωωωωω τρελλανε μας!!! μαμαδιστικο κυριακατικο φαι!! μ αρεσει η τσαχπινια της πατατας με τα μανιταρια, το πορτοκαλι και τα μυρωδικα. υπεροχο φαγητο εξαιρετικες οι φωτογραφιες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ωωωωωω για μένα είναι αυτή η ανάρτηση!!!!
    Οι πατάτες είναι γλύκισμα, φαίνονται, και τα μπιφτέκια με βρώμη και ντομάτα θα είναι αφράτα και πεντανόστιμα! Θα το δοκιμάσω και θα το πετύχω!!! χαχα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Υπέροχο φαγητό!!!!! Μοσχοβόλισε το σπίτι μας και η μικρή μου ενθουσιάστηκε ιδιαίτερα με τα μανιτάρια και τις πατατούλες!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Υπέροχο φαγητό!!!Η κόρη μου ενθουσιάστηκε ιδιαίτερα με τα μανιτάρια και τις πατατούλες!!!!Η σάλτσα που μένει στο ταψί.....όλα τα λεφτά!!!!!Συγχαρητήρια!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλησπέρα.. Υπέροχη συνταγη..μια ερώτηση.. Η βρώμη αν δεν την αλεσω δεν θα είναι λίγο σκληρή ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

πήγαινε στην κορυφή! 01 09 10