3 Μαρτίου 2015

Κουλουράκια κανέλας







Το λάθος που μπορείς εύκολα να κάνεις βλέποντας τα κουλουράκια αυτά, είναι να τα θεωρήσεις  παλιομοδίτικα, ρετρό, vintage  ή όπως στο καλό αλλιώς μπορείς να τα πεις και να γυρίσεις σελίδα.  Κάπου εκεί θα έχεις χάσει . Και γι΄ αυτό βάζω στοίχημα! 


Αν απομονώσεις το παλιομοδίτικο σχήμα τους, το οποίο εσκεμμένα έπλασα σε κοτσιδούλα γιατί μου θύμιζε όταν τα έφτιαχνα παλιά με τη γιαγιά, θα δεις πως είναι από τα ωραιότερα κουλουράκια κανέλας ever! Κι έχω φάει πολλάααα!!!! 

Κερδίζουν το συγκριτικό τεστ με ιδιαίτερη ευκολία γιατί ισορροπούν τέλεια μεταξύ του γλυκού και του άγλυκου, η  κανέλα είναι ορατή ιδανικά χωρίς να επισκιάζει την γεύση τους και να πικρίζει και τέλος είναι ιδιαιτέρως απλά και με υλικά που τα έχεις αυτή τη στιγμή στο σπίτι. 

Τι άλλο να ζητήσει κανείς από ένα κουλουράκι  κανέλας? Σίγουρα όχι τις υπερβολές. Όχι τις σοκολάτες, τα βούτυρα, τους ξηρούς καρπούς. Δύσκολα θα άλλαζα αυτή τη συνταγή με κάποια άλλη. 

Σας τη χαρίζω με αγάπη!


ΚΟΥΛΟΥΡΑΚΙΑ ΚΑΝΕΛΑΣ


Υλικά για 60 κουλουράκια: 

     1)      250 ml χυμό πορτοκάλι φρεσκοστυμμένο
     2)      250 ml ελαιόλαδο
     3)      250 γραμμάρια ζάχαρη άσπρη κρυσταλλική
     4)      50 ml κονιάκ
     5)      1 κουταλάκι του γλυκού σόδα μαγειρική
     6)      1 γεμάτο κουταλάκι του γλυκού κανέλα σκόνη
     7)      1  κιλό αλεύρι που φουσκώνει μόνο του



Μέθοδος: 

Παίρνουμε ένα μεγάλο μπολ και βάζουμε μέσα το χυμό του πορτοκαλιού, το λάδι, τη ζάχαρη, το κονιάκ, την κανέλα και τη σόδα. Ανακατεύουμε πολύ καλά με ένα κουτάλι να ομογενοποιηθεί το μίγμα και να διαλυθεί λίγο και η ζάχαρη. 

Αρχίζουμε να προσθέτουμε το αλεύρι. Ρίχνουμε πρώτα το μισό κιλό ολόκληρο και ζυμώνουμε. Έχει σχηματιστεί ένας χυλός. Στη συνέχεια αρχίζουμε να προσθέτουμε το υπόλοιπο μισό κιλό αλλά αυτή τη φορά σταδιακά γιατί μπορεί να μην το πάρει όλο η ζύμη. Υπάρχει βέβαια περίπτωση να το πάρει όλο και να θέλει και ελάχιστο ακόμα. Στην δική μου περίπτωση χρειάστηκαν ακριβώς 950 γραμμάρια αλεύρι από το 1 κιλό που είχα αρχικά! 

Ζυμώνουμε καλά καθ΄όλη την διάρκεια που προσθέτουμε το αλεύρι και σταματάμε όταν έχουμε μια ωραία εύπλαστη ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια μας. 



Προθερμαίνουμε το φούρνο στο αερόθερμο στους 170-180 βαθμούς. 

Παίρνουμε δύο – τρία ταψιά και τα καλύπτουμε με λαδόκολλα. 

Αρχίζουμε να πλάθουμε κουλουράκια και να τα τοποθετούμε στα ταψιά. 

Εγώ χρησιμοποίησα την παρακάτω μέθοδο για να φτιάξω κοτσιδούλες, αλλά μπορούμε να τα κάνουμε και κυκλάκια ή οποιοδήποτε άλλο σχήμα επιλέξουμε. 

Για τις κοτσίδες θα χρειαστούμε μια μπάλα ζύμης στο μέγεθος καρυδιού. Την ανοίγουμε σε ένα κορδόνι περίπου 25 εκατοστών και αρχίζουμε να το πλέκουμε σταυρωτά όπως μια κοτσίδα. 



Τοποθετούμε τα κουλουράκια στο ταψί και τα βάζουμε στο φούρνο. Ψήνουμε για 12-15 λεπτά στους 180 βαθμούς στο αερόθερμο. Τα βγάζουμε μόλις είναι έτοιμα και τα αφήνουμε μέσα στο ταψί για να κρυώσουν και να σφίξουν. Τέλος τα μεταφέρουμε σε μια σχάρα και τα αφήνουμε εκεί για μερικές ώρες να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου πριν τα βάλουμε σε αεροστεγές μεταλλικό κουτί για μπισκότα ώστε να τα διατηρήσουμε. 

Καλή επιτυχία! 



Tips

     1)      Τα κουλουράκια αυτά είναι πολύ καλύτερα από τη δεύτερη μέρα και μετά όπου έχουν δέσει οι γεύσεις τους. 

     2)      Ο χρόνος  ψησίματος εξαρτάται από το φούρνο, αλλά και το σχήμα, το μέγεθος ή το πάχος που θα τα φτιάξουμε. Για τις κοτσίδες που επέλεξα εγώ χρειάστηκαν 12-15 λεπτά. 

     3)      Για να καταλάβετε ότι είναι έτοιμα κοιτάξτε τα από κάτω. Θα πρέπει να έχουν πάρει χρώμα στην κάτω μεριά που ακουμπάει στο ταψί. Όταν τα βγάλετε από το φούρνο μην επιχειρήσετε να τα μεταφέρετε γιατί θα κοπούν. Πρέπει πρώτα να κρυώσουν στο ταψί γιατί θα σφίξουν και θα σταθεροποιηθούν. Εκεί δηλαδή που μπορεί να σας φαίνονται άψητα και μαλακά, θα δείτε ότι με το πέρασμα της ώρας σφίγγουν και σκληραίνουν. 




38 σχόλια:

  1. Όσο παλιομοδίτικα,τόσο νόστιμα!!
    Να σας δώσω ένα μυστικάκι να μη σας αρπάζουν οι ακρούλες από τις κοτσιδούλες;
    Απλώς ενώστε τις..Κολπάκι πεθεράς! ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλοδεχούμενο το κόλπο σου!!!! Είχα χρόνια να τα φτιάξω και η αλήθεια είναι ότι το κατάλαβα ότι πρέπει να ενωθούν αμέσως μόλις τελείωσα το ψήσιμο και της τελευταίας λαμαρίνας όταν κάθησα και το σκεφτόμουν!! Δεν πειράζει!! Την επόμενη φορά!!!

      Ευχαριστώ και καλημέρα!!!!!!!

      Διαγραφή
    2. Υπεροχααα... Επισης με λιγες σταγονες απο λεμονι(μισο λεμονι) κοριφωνετε η γευση!!

      Διαγραφή
  2. Super! Θα αρχίσω σήμερα την ψυχοθεραπεία μου φτιάχνοντας κουλουράκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. χαχαχχαχαχαχααα
      Καλό!!!!!!!!! Όντως το πλάσιμο είναι ψυχοθεραπευτικό!!!!

      Διαγραφή
  3. ¨Αρα είναι παλιομοδίτικα ή όχι? Μας μπέρδεψες, όχι ότι θα με δυσκολέψουν στο να τα φάω, ιδίως αν δεν ειναι πολύ γλυκά τόσο το καλύτερο (ή χειρότερο που τρως παραπάνω γιατί δεν σε μπουχτίζουν?). Στην περίπτωσή σου μάλλον θα έπρεπε να το συνοδεύεις με τσαγάκι για να πάνε τα "φαρμάκια" κάτω. Επίσης να προσθέσω ότι αν κάποιος είναι κολλημένος με το "αθλημα" και δεν έχιε καλύτερη δουλειά (δεν λέω ποια εννοώ) μπορεί τα μπαλάκια να τα ζυγίσει και μετά να σχηματίσει τα κουλουράκια, για ποιο ομοιομόρφα αποτελεσματα.
    Άσχετο, παραμένουν τραγανά την επόμενη μέρα ή μαλακώνουν?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τάνια μία μια τις απορρίες παρακαλώ για να μπορέσω να τις απαντήσω!! αχαχαχαχααα
      Ναι, είναι παλιομοδίτικα, προιστορικά και ξεπερασμένα από τα σύγχρονα κουλουράκια με σοκολάτα, καραμέλα, καρύδα, ξηρούς καρπούς και δεν συμμαζεύεται! Είναι συνταγή που έχω από τη γιαγιά μου.
      ΟΜΩΣ είναι τέλεια!!!!!!!!!!!!!
      Όπως είπα άγλυκα, τραγανά και πολύ νόστιμα! Σκέψου ότι τα έχω πάνω από μήνα και είναι το ίδιο τραγανά όσο την πρώτη μέρα. Δεν παθαίνουν τίποτα αρκεί να είναι κλεισμένα σε κουτί μπισκότων.

      Αλλη απορρία για επίλυση υπάρχει?????
      Είμαστε εδώ για να σας εξυπηρετήσουμε!!!
      χαχαχαχαχαχα

      Φιλιααααααααααααα

      Διαγραφή
  4. Τέλεια, θέλω τέτοια,γιατι καλά τα μαλακά μπισκότα, τα τραγανά ομως έχουν άλλη χάρη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Έχεις δίκιο, δε χρειάζεται τίποτα άλλο! Υπέροχα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ωραία φαίνονται και η συνταγή είναι πανεύκολη !!!!! Θα τα φτιάξω σίγουρα !!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Χρυσαυγή, πολύ όμορφα !! Το άρωμα τους πρέπει να είναι ακαταμάχητο !! Καλό μήνα !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Τέλεια τα μπισκοτάκια σου, θα τα φτιάξω σίγουρα λόγω του ότι είναι νηστίσιμα. Πάνω από όλα όμως ερωτεύτηκα την μπλε κούπα σου... την θέλω στο είπα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ε ναι!!! το ομολογώ!! είναι παλιομοδίτικα και προιστορικά και δεν θα αγόραζα ποτέ έτοιμα και βασικά ποτέ δεν είχα αγοράσει γιατί ποτέ δεν μου άρεσαν !!

    ΑΛΛΑ...... τα δικά σου, τα σπιτικά, τα τραγανά, τα κανελάτα με τις τόσο φωτεινές και χρωματιστές φωτογραφίες είναι απίθανα!!!!!!!
    Έμεινε κανένα για δοκιμή????????????????

    Καλημέρα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. αααααααα ποιος ειπε καλε οτι ειναι παλιομοδιτικα!!!! σαν πρόεδρος των κλαμπ συμπεθερων να πω οτι το σωστο κουλουράκι ειναι το πλεξουδένιο!!! αλλη χάρη εχει να βουτας ενα τετοιο στον καφέ και άλλη {καθολου θα ελεγα} τα μοντερνα !!! χαχαχα
    την ιδια συνταγη εχω κ εγω περιπου αλλα οχι με κανελα!! με πορτοκαλι ξυσμα τα καναμε συνηθως... τωρα θα τρεξω να ετοιμασω κανελενια τα λιγουρευτικα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Τα κανω χρόοοονια ατελειωτα . Ηταν τα κουλουράκια/κοριτσάκι στην βαφτιση της κόρης μου και τα κουλουράκια /Μ (αριος) στην βαφτιση του γιου γιατι πεσαμε σε νηστεια . Αναφέρω μονο τα ευχάριστα γιατι δυστυχως τα χω φτιάξει και για δυσαρεστες συγκεντρώσεις . Το κουλουρακι της νηστείας του Πάσχα , που εκτος απο κανέλα , πριν την βάλω , χωρίζω την ζυμη και βαζω κακαο , ξυσμα πορτοκάλι λεμονι και εχω με μια ζυμη τοσες διαφορετκές γεύσεις .
    Τα χω κάνει και με μέλι , δηθεν πιο υγιεινά να αποφυγουμε την ζάχαρη . Καλα ηταν και ετσι αλλα τελικα η καλυτερη εκδοχή ειναι με καστανή ζάχαρη που δινει μια τσαχπινιά στην γεύση .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Πιστεύω ότι το σχήμα τους, το οποίο παραπέμπει σε κλασικά κουλουράκια περασμένων εποχών, είναι πανέμορφο και έτσι θα μ΄ άρεσε να τα έβλεπα και να τα βουτούσα στον καφέ μου...

    Έκανες όμορφη δουλειά.
    Εύγε σου!

    Ζ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. τα αγαπω αυτα τα κουλουρακια!!!!Νομιζω οτι ειναι το ιδανικο σχημα αυτο,οταν σκεφτομαι κουλουρακι η πρωτη εικονα που μου ερχεται ειναι το πλεξουδακι,ετσι τα θελω οσο παλιομοδιτικο και να ειναι,μερικα πραγματα ειναι κλασικα!!!!!ααα και κατι ακομα,ευγε για την παρουσιαση,εβαλες τα κουλαρακια διπλα στο γαλα και τα εκανες να φαινονται ακομα πιο λαχταριστα!!!!
    πολλα φιλιααααα!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Αγαπώ κάθε τι παλιομοδίτικο,γιατί μέσα του κρύβει την πατίνα του χρόνου και όλα τα συνεπακόλουθα του.Αναμνήσεις,νοσταλγία,ερωτηματικά,φαντασία,μελαγχολία,χαμόγελα.
    Έχω την τάση να φυλάω αντικείμενα του παρελθόντος,ιδιαίτερα αυτά που με συνδέουν κατά κάποιο τρόπο με αγαπημένα πρόσωπα.
    Χωρίς να θέλω να φαίνομαι μακάβρια,αισθάνομαι ένα αόρατο νήμα να με πηγαινοφέρνει μπρος και πίσω στον χωροχρόνο,να με ταλαντεύει στο παρελθόν και στο παρόν,σαν εκκρεμές καλοκουρδισμένο και ανέγγιχτο στον χρόνο.
    Στο χαρακτηριστικό,και για αρκετούς ενοχλητικό,ακαταπόνητο,συμμετρικό,αδιάκοπο τικ τακ, που ηχεί συχνά στον εσωτερικό λαβύρινθο των ταξιδιάρικων σκέψεων μου,αποτελεί το μέσο διαφυγής μου ή μάλλον,το ταξίδι αναψυχής στο παρελθόν.
    Κάθε τι παρελθοντικό,αναδύει το άρωμα του.
    Κάποια φωτογραφία,που θα στείλει μυρωδιές της εποχής της,κορνιζαρισμένες στο ρετρό μαυρόασπρο φόντο της.
    Κάποιο vintage ρούχο,που πίσω από την απαράμιλλη ταυτότητα της ποιότητας του,κρύβει το τρέκλισμα του χρόνου που επιδίωξε να αφήσει τα αποτυπώματα του.
    Μαντηλάκια με ημιδιάφανη δαντέλλα Βρυξελλών,μικροσκοπικά κρυστάλλινα μπουκαλάκια με τα αιθέρια έλαια ενός αρώματος να έχουν εξατμιστεί στην χρονοδύνη περασμένων μεγαλείων,αντικείμενα που θα κοσμούσαν την σκονισμένη βιτρίνα ενός παλαιοπωλείου.Πράγματα μνήμης,που αφήνουν μια αψιά, και πικρόγλυκα ανεπαίσθητη, μυρωδιά χρόνου,αναμεμειγμένη με το θάμπος και την θολούρα που εγκαταλείπει η λήθη.
    Οι αγαπημένες μου κιτρινισμένες σελίδες ενός λαδοσκιασμένου,βουτυροζωγραφισμένου από την πολυχρησία και ακλογραμμλενου σε άπταιστη καθαρευουσιάνικη γραφή τετραδίου,είναι ίσως και η πιο ακριβή μου παρακαταθήκη.
    Μπορώ να καταλάβω λοιπόν Χρυσαυγή μου πολύ καλά,το ιδιαίτερο νόημα που έχει για ΄σενα ,η συνταγή αυτή.
    Τα κανελένια κουλουράκια αποτελούσαν για τους παλαιότερους μία καταξιωμένη συνταγή.
    Μία πρόταση που συνόδευε το ταπεινό τους ρόφημα,που έδινε γευστική χαρά στην πολυήμερη και αυστηρή νηστεία τους,που αρωμάτιζε τις κουζίνες του μόχθου ,με το μεθυστικό άρωμα της κανέλας,δίνοντας μια νότα πολυτέλειας στην καθημερινότητα.
    Τα έκανες υπέροχα,όπως άλλωστε το συνηθίζεις.Τόσο συμμετρικά,που μοιάζουν να ξεπήδησαν από το καλούπι της χούφτας της έμπειρης σοφίας, που μια γιαγιά έχει μόνο.
    Η περισσή μαεστρία δείχνει να κληροδοτήθηκε,μαζί με την συνταγή!
    Λάτρεψα τις ΄΄καψαλισμένες΄΄άκρες τους!!!!Μου αρέσουν εξάλλου τα κουλουράκια να είναι λίγο αρπαγμένα!!!!....
    Συμφώνησα με την αρμονική ηπιότητα της γλυκύτητας και της κανέλας και χαμογέλασα με την ειρηνική συνύπαρξη του χθες με το σήμερα στις μοντέρνες φωτογραφίες,που ξέρουν να ΄΄συλλαμβάνουν΄΄την ομορφιά της στιγμής.
    Αισθάνομαι συμφιλιωμένη με τον χρόνο και έμαθα να δέχομαι τις όμορφες στιγμές που μου προσφέρει κάθε λεπτό,κάθε ώρα.
    Με τα κανελένια κουλουράκια σου μια αναδρομή στο παρελθόν είναι αναπόφευκτη,αλλά σίγουρα θα είναι γευστική,ισορροπημένη και νοσταλγική.
    Φιλάκια πολλά,πολλά!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Λατρεμενα μπισκοτακια τα κανελας Χρυσαυγη!! Με πανε πισω στα παιδικα χρονια!! Αγαπη με την πρωτη μπουκια!! Μαλλον στης γιαγιας μου τα πρωτο δοκιμασα...Εκ τοτε δε σταματησαν ποτε να μου αρεσουν! Εννοειται θα δοκιμαστουν συντομα μιας που ειναι κ νηστισιμα!! Οι φωτος σου ακομα μια φορα καταπληκτικες..λες κ μπορω να το πιασω το κουλουρακι!! Μπραβο σου!
    Φιλακια! Ευη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. αυτα τα παλιομοδιτικα κουλουρακια ειναι απο τα αγαπημένα μου!! τρελαίνομαι!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Καλέ τι παλιομοδότικα αρ γιου κρειζη? Αυτά είναι λατρεία! Τα αγαπώ! Και τι υπέροχες φωτογραφίες έβγαλες πάλι!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Α!!!! την κανω και εγω αυτη τη συνταγη και ειναι...δε μπορεις να φας μονο ενα!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Δεν τα θεωρώ διόλου παλιομοδίτικα! Τουναντίον είναι κλασικά κ αγαπημένα! Μακάρι να τα είχα τώρα να τα τσακίσω με το καφεδάκι μου!
    Καλημέρες, Χρυσαυγούλα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Καλημερα, κουλουρακια μαμάς
    Δοκίμασε να βάλεις πριν τα ψησεισ λίγο ζάχαρη τα απογειωνεις, φιλια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Κλασσικά, πεντανόστιμα και αφρατοτραγανά τα κουλουράκια σου Χρυσαυγή που τα λατρεύω με τη μοσχοβολιά και τη γεύση της κανέλας. Με την παρουσίαση και τις αξεπέραστες φωτό σου νομίζω ότι θα κάθομαι μπροστά στην οθόνη πάνω από μισή ώρα για να τα απολαμβάνω αφού δεν μπορώ να τα έχω!!!
    Φιλιά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Εγώ θα τα χαρακτήριζα απλώς κλασικά και αξεπέραστα!
    Είναι από τις συνταγές εκείνες που τις φτιάχνεις για πολλά χρόνια χωρίς να αλλάξεις το παραμικρό,
    ούτε καν το σχήμα τους, γιατί πολύ απλά είναι τέλειες ακριβώς έτσι όπως είναι.
    Την τελειότητα της απλότητας δεν είναι εύκολο να την ξεπεράσεις!
    Πολλά φιλιά κούκλα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Αν μου αφήσεις το κουτί δίπλα μου, σου εγγυώμαι ότι δεν θα μείνει ψιχουλο την επόμενη μέρα...
    Πες τα όπως θες, το κουλουράκι κανέλας είναι α-ξε-πε-ρα-στο.
    Έχω κι εγώ συνταγή απ' τη γιαγιά μου (όπως και οι περισσότεροι νομίζω...). Θα τα κάνω...!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Κλασσικά, παλιομοδίτικα, vintage. Μα δεν είναι ωραίες λέξεις ??!!
    Το ίδιο και τα κουλουράκια σου Χρυσαυγή μου.
    Λατρεύω αυτά τα κουλουράκια που είναι ιδανικά για τον ελληνικό καφέ.
    Ωραίες πλεξιύδες ;)

    Φιλιά πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Δεν νομίζω πως θα βρεθείς κανείς ή καμία ανάμεσά μας να αμφισβητήσει την διαχρονική αξία του κλασσικού σε μέγεθος αλλά και γεύση...κουλουριού σου Χρυσαυγή μου.
    Άξια, καθ' όλα καλή μου :-))
    Χαιρετισμούς πολλούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Πόσο τέλεια είναι να τα βουτάω στον καφέ μου!! Σαν τα σπιτικά μυρωδάτα μπισκότα δεν είναι τίποτα πάντως!! Απίθανες οι φωτογραφίες, νομίζω πως θα τα πιάσω!! Καλό βράδυ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Από τα λίγα κουλουράκια που τιμώ!!! Και ωωω μα πόσο ταιριάζουν με ένα ποτήρι φρέσκο παγωμένο γάλα :D

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. τα κουλουράκια κανέλας ήταν τα μόνα που έτρωγα μικρή! αγαπημένα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. καλημερα τι αποσταση μεταξυ τους στο ταψι?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Επιτέλους μία συνταγή που γράφει ακριβώς τα ,ml και όχι "όσο πάρει".Θα τα κάνω λίαν συντόμως. Ευχαριστούμε!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Αν δεν βάλουμε κονιάκ, με τι αλλο υγρό μπορούμε να το αντικαταστήσουμε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

πήγαινε στην κορυφή! 01 09 10