Γι΄ αυτή την αφράτη και κριτσανιστή λιχουδιά έβαλα τηγάνι
στη φωτιά και δεν το συνηθίζω. Το ότι άξιζε, το ήξερα εκ των προτέρων. Μιλάμε
για ένα πολύ ωραίο μεζεδάκι, από αυτά που μονοπωλούν το τραπέζι.
Τόσο πολύ
αφράτοι που λιώνουν στο στόμα και με
ωραία κριτσανιστή κρούστα απ΄έξω. Η δε γραβιέρα, που πραγματικά δεν θα την
αντικαθιστούσα με κανένα άλλο τυρί, σου σπάει τη μύτη όταν οι κεφτέδες
τηγανίζονται.
Οι πατατοκεφτέδες αυτοί μπορούν και να ψηθούν στο φούρνο αν
τους πανάρουμε με τριμμένη φρυγανιά αντί για αλεύρι. Αν δεν μπορείς να κάνεις αλλιώς τότε δοκίμασέ τους έτσι, αλλιώς τηγανητοί και πάλι τηγανητοί!
Καλημέρα!!!!!
ΠΑΤΑΤΟΚΕΦΤΕΔΕΣ
Υλικά:
1)
800 γραμμάρια πατάτες
2)
2 αυγά χτυπημένα σαν ομελέτα
3)
150 γραμμάρια γραβιέρα Κρήτης τριμμένη
4)
1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο σε καρέ
5)
1 χούφτα μαϊντανό ψιλοκομμένο
6)
1 χούφτα δυόσμο ψιλοκομμένο
7)
100 γραμμάρια αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
8)
Αλάτι
9)
Πιπέρι
Θα χρειαστούμε επιπλέον αλεύρι για το αλεύρωμά τους και
ελαιόλαδο για το τηγάνισμα.
Μέθοδος:
Καθαρίζουμε και κόβουμε τις πατάτες σε κομμάτια ώστε να
βράσουν πιο εύκολα. Τις βράζουμε και μόλις είναι έτοιμες τις στραγγίζουμε και
τις βάζουμε σε ένα μπολ. Τις πατάμε με το πιρούνι πολύ καλά ώστε να διαλυθούν
και να πολτοποιηθούν σαν να είναι πουρές. Τις αφήνουμε έτσι να κρυώσουν
εντελώς.
Μόλις έχουν κρυώσει προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά,
δηλαδή, τα χτυπημένα αυγά, την γραβιέρα, το κρεμμύδι, το μαϊντανό, το δυόσμο,
το αλεύρι και φυσικά αλάτι (γιατί το χρειάζεται η πατάτα) και πιπέρι.
Ζυμώνουμε το μίγμα σαν να ζυμώνουμε μπιφτέκια, απαραιτήτως με τα χέρια μας και δεν το
ανακατεύουμε με κουτάλι. Αυτό γιατί
θέλουμε να ομογενοποιηθεί όσο γίνεται καλύτερα και να διαλυθούν τυχόν κομμάτια πατάτας που θα έχουν
απομείνει. Έτσι οι πατατοκεφτέδες μας θα γίνουν απαλοί σε υφή και αφράτοι.
Βάζουμε το μίγμα στο ψυγείο για 3 περίπου ώρες ή ακόμα
καλύτερα για ένα βράδυ.
Όταν έρθει η ώρα να τους τηγανίσουμε τους πλάθουμε σε
κεφτέδες μετρίου μεγέθους και τους αλευρώνουμε καλά από όλες τις μεριές.
Κατόπιν ζεσταίνουμε λάδι σε ένα τηγάνι και τους τηγανίζουμε σε μέτρια φωτιά
καλά και από τις δύο μεριές μέχρι να ροδοκοκκινίσουν.
Τους βγάζουμε και τους βάζουμε σε πιάτο που έχουμε στρώσει
απορροφητικό χαρτί κουζίνας ώστε να τραβήξει το επιπλέον λάδι. Τρώγονται
ζεστοί.
Καλή επιτυχία!
Tips:
1)
Το μίγμα
για τους πατατοκεφτέδες μπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο 2-3 μέρες. Έτσι
μπορείτε αν θέλετε να τους τηγανίσετε σε δύο δόσεις, ώστε να τους φάτε
φρέσκους.
2)
Εάν δείτε ότι το μίγμα των πατατοκεφτέδων είναι πολύ ρευστό και δεν πλάθεται καλά, τότε
απλά προσθέτετε λίγο αλεύρι ακόμα.
Αφράτοι, ξεροψημένοι, μυρωδάτοι και με γραβιέρα Κρήτης, το αγαπημένο μου τυρί!!!!!!!!!!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΟι φωτογραφίες σου τα λένε όλα!!!!!!!!!!!!.....μ' αρέσουν αυτές με το τηγάνι.
Βάλε τσίπουρο κι έρχομαι για πρωινό χαχαχαχαχαχαχα
Καλημέρες αλμυρές forever!
Δεν φαντάζεσαι πόσο τους πάει η γραβιέρα Κρήτης! Είναι φτιαγμένη για αυτούς τους κεφτέδες! Τέρμα!
ΔιαγραφήΉμουν σίγουρη ότι θα τους ήθελες για brunch!! χαχαχαχαχα
Καλημέρααααααααα!
Να έρθω και εγω για πρωινό τσιπουράκι για μέσα? (ούτε στην οικοδομή δεν ξεκινάνε τοσο νωρις).....
ΑπάντησηΔιαγραφήΠω πω τρελαίνομαι για πατάτα και τους βλέπω και φαντάζομαι από τις περιγραφές σου οτι θα είναι σούπερ "βιλούδινοι" και γευστικοί....μιαμ... ασε και εγω δεν το χω με το τηγάνι αλλά μου άναψες φωτιές πρωινιάτικα.
(ασχετο, τις πατάτες τις βράζουμε να μαλακώσουν πολύ,καλά κατάλαβα?)
ΥΓ> δεν ξέρω αν ερχεται το καλοκαιρι, εγω παντως εδω και μερες αντί να γραφω στις σελίδες του Μαρτιου στο ημερολόγιο, εχω μεταπηδήσει στο Μάιο, να το κοιτάξω λες?
Ελα ντε? Καλά τα λες!
ΔιαγραφήΚοίτα όμως να δεις Τάνια μου, μπορεί στην οικοδομή να μην πίνουν από τόσο νωρίς, οι μπλόγκερς όμως πίνουν. Γιατί όταν πρόκειται να φωτογραφίσουν στις 10 το πρωί μια τέτοια λιχουδιά και κατόπιν να την φάνε κιόλας, τότε του δίνουν και καταλαβαίνει!! χαχαχαχα
Τις πατάτες τις βράζουμε να μαλακώσουν απόλυτα, έτσι ώστε να μπορούν να γίνουν πουρές με το πάτημα του πιρουνιού.
Όσο για το καλοκαίρι!!!!!!!!!! Μείνε στο Μάιο!!!!!! Καλά το πας!!!!!
Ούτε γιατρό χρειάζεσαι, ούτε τίποτα. Ο καιρός πρέπει να πάει να κοιταχτεί που μας έχει μουρλάνει με το κρύο του και τις ακατάπαυστες βροχές του!!! Οχι εσύ, προς Θεού! χαχαχαχα
Καλημέρες πολλές με ήλιο σήμερα!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Φιλιααααααααααααα
Καλημέρα! Έρχομαι κι εγώ για τσίπουρο, μπορεί να μην το πίνω, αλλά τρώω πατατοκεφτέδες!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑγαπημένοι πατατοκεφτέδες πάντα!
Μπύρα για σένα ή κρασί και οι πατατοκεφτέδες στη μέση!
ΔιαγραφήΜην ανησυχείς, δεν πρόκειται να τα χαλάσουμε για το αλκοόλ!
Και με νερό τρώγονται αν χρειαστεί!
Γειά σου Νοτούλα μου!
Άξιζε το τηγάνι φυσικά! Υπέροχοι, αφράτοι και λαχταριστοί!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο τηγάνι ήταν μονόδρομος Μαρία!!
Διαγραφή:) :) :)
Σε ευχαριστώ πολύ!
Tι είναι αυτό πρωί - πρωί!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίμαι σίγουρη για την νοστιμιά τους. Και συμφωνώ για την γραβιέρα, ούτε εγώ θα έβαζα κάτι άλλο.
Εγαλες και τσίπουρο/ ρακή πίσω για ντεκόρ...
Με ξεσήκωσες.
Φιλιά πολλά :)
Μάριον, τώρα που σου απαντάω είναι πλέον μεσημέρι!
ΔιαγραφήΑρα η ώρα μη σε απασχολεί! Είναι ότι πρέπει για αυτή τη στιγμή της ημέρας!!!
Φιλιά πολλά!
´´ίσια η πλάτη σου,λαμπάδα το κορμί σου ´´ ,άκουγα από μικρή την μητέρα μου να μου λέει.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο άκουγα διαρκώς,μαζί με όλες τις άλλες υποδείξεις που μία συνηθισμένη Ελληνίδα μάνα λέει στο παιδί της!
Ξέχασε να μου πει ,ή τουλάχιστον το απέφυγε,ότι στο πέρασμα του χρόνου,οι πλάτες παίρνουν μία κατιούσα από τα προβλήματα.
Παίρνουν μία κλίση αθέλητη,λες και το κέντρο βάρους το ορίζει ο διαβήτης του άξονα των βασάνων.
Ξέχασε να μου πει ότι η κλίση αυτή,επιδεινώνεται στο πέρασμα των αδυσώπητων ετών,από το ασβέστιο που κάνει κοπάνα από τον οργανισμό ,από την τεμπελιά του οστικου συστήματος και τα χαστούκια των θλίψεων μοιάζουν να είναι το χάδι στην καμπούρικη πλάτη που αναπόφευκτα θα δημιουργηθεί.
Όταν λοιπόν περπατώ,δίνω ένα καμάρι στο βάδισμα μου.
Μια περηφάνεια,μια ακαταδεξιά.
Στα πρώτα είκοσι βήματα το καταφέρνω.Μετα το ξεχνώ και η πλάτη ακολουθεί την φυγόκεντρο δύναμη του εδάφους.Η τσάντα στους ώμους υποβοηθεί την κατάσταση,όπως επίσης και οι δεκαριά σακούλες από το SM.
´´Μήπως έφαγες ? ´´ ακούω τον σύζυγο μου να με ρωτά,κυττώντας με ευγενική θέλω να πω μάτια,το στομάχι μου.Όχι,βιάζομαι να απαντήσω ένοχα...που να εξηγείς τώρα σε άντρα τα φουσκώματα και τα πρηξίματα της ηλικίας.....άσχετα αν πριν την πέρασες με αγγουροντομάτα.
Ενοχές και τύψεις.Για το πως στέκεσαι στον κόσμο,πως φέρεσαι στον κόσμο,πως τρως και πως κοιμάσαι.Γιατι δεν μιλάς όπως πρέπει,γιατι δεν απαντάς ,γιατι κατσουφιακζεις και γιατι γελάς χωρίς λόγο.
Εγω θα φάω τους πατατοκεφτέδες.
Θα φιάω τόσους όσους θέλω.
Ας δουν την πρησμένα κοιλιά μου.Ας πείσει η πλάτη μου από το φούσκωμα.
Θα κυκλοφορώ με μόνιμο χαμόγελο στα χείλη μου και ας παρεξηγηθώ.
Είναι το χαμόγελο της πλήρους αποχαύνωσης από την γευστική απόλαυση.
Η πατάτα θα κυριεύσει το σώμα μου και θα της το επιτρέψω.
Τότε δεν θα έχουν το δικαίωμα για παρατηρήσεις .Θα είμαι ολοστρόγγυλη.Θα κυλώ,δεν θα περπατώ!
Φιλια πολλά,πολλά!
Καλημέρα Χρυσαυγή μου :)
ΑπάντησηΔιαγραφήΤρελαίνομαι για κεφτεδάκια κάθε είδους!!!!!!!!!! Εννοείτε πάντα τηγανιτοί!!!!!!
Αγαπημένοι μου είναι οι κολοκυθοκεφτέδες και μετά όλοι οι άλλοι. Μακάρι να μπορούσα να πιάσω ένα τώρα μέσα από τις τόσο ζωντανές φωτογραφίες σου και κυρίως στην δεύτερη, που μοιάζουν λες και θα κατρακυλήσουν από την οθόνη!!!!!
Γεια στα χέρια σου!!
Φιλάκια !!
τηγάνι τηγανι!!χαγαπημένοι πατατοκεφτέδες!!! Οτι πρεπει με κρυα μπυρα...ή τσιπουρακι!!! Αντε μας ανοιξες την ορεξη πρωι πρωι!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠεινάω και το φαγητό δεν είναι ακόμη έτοιμο θα βουτήξω την οθόνη!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΆντε μετά να κάνω και δίαιτα.
Πω πω κόλαση Χρυσαυγή μου!! Και οι φωτό τόσο λαχταριστές!!! Πείνασα τώρα !! Φιλιά πολλά !!
ΑπάντησηΔιαγραφήοκ...πειναω!!! και ειμαι και στο γραφειο και μου τρεχουν και τα σαλια! ειπαμε...μυρισε Ανοιξη, οποτε δειξε μεζεδακια για ρετσινα ή μπυριτσα ή ουζακι και να αρχισουμε τα μαγειρεματα!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠάλι καλά που είδα την ανάρτησή σου αφού έφαγα μεσημεριανό. Αλλά ακόμα κι έτσι, κάποια στιγμή έπιασα τον εαυτό μου να έχει κολλήσει την μύτη στην οθόνη, καταβροχθίζοντας με τα μάτια την λιχουδιά που μάς δείχνεις!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν τούς ήξερα αλλά κάτι μού λέει πως θα γνωριστούμε καλά!!!!!!
Φιλιά πολλά και καλημέρα :*
Από το πρωϊ περιμένω να χτυπήσει το κουδούνι το delivery boy...
ΑπάντησηΔιαγραφήΜάλλον θα τις έχει φάει ήδη... σνιφ!
.
Ωραία τα τηγάνια έγραψαν!
Kisses!
Ζ.
Ω, ρε μανούλα μου, ένα από τα αγαπημένα μου μεζεδάκια!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜόνο δύο ποτηράκια για τσίπουρο; Εδώ θέλουμε όλοι να έρθουμε, τι θα γίνει;;;
Καταπληκτικός μεζές, από τους πιο νόστιμους και αγαπημένους και η επιλογή του τυριού μοναδική!!!! Οι φώτο μιλάνε για τη νοστιμιά τους!!!! Καλό βράδυ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜμμμ πεντανόστιμοι και λαχταριστοί πατατοκεφτέδες!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι οι φωτογραφίες σου υπέροχες!!
Φαίνονται τόοοοσο λαχταριστοί!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρες γλυκιές!
Φαίνονται πεντανόστιμοι! Άσε που σε βγάζουν από τη δύσκολη θέση "τι φτιάχνω τώρα" σε ξαφνική επίσκεψη φίλων, αφού τα υλικά της συνταγής υπάρχουν πάντα στο σπίτι. Πατατοκεφτέδες με πράσινη σαλάτα και παγωμένη μπυρίτσα... γιάμ γιάμ. Ευχαριστούμε πολύ Χρυσαυγή.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕντάξει... save, pin και ότι άλλο υπάρχει!!! Έχω πονηρά σχέδια.... ;) Εχω και ρακί... ;)
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν έχω δοκιμάσει ποτέ πατατοκεφτέδες αλλά μου άρεσαν πολύ τα υλικά και πιστεύω πως θα είναι πεντανόστιμοι!!! Το Πάσχα (λόγω νηστείας τωρα) θα τους τιμήσουμε στο τραπέζι!! :))
ο τέλειος μεζές!!! αφράτοι και μυρωδάτοι!!
ΑπάντησηΔιαγραφήε, κανένα τηγανητό που και που δεν βλάπτει! έτσι για το τσιπουράκι βρε παιδί μου!
καλημέρααα!!!!
μπορω να εχω ΚΑΘΕ μερα τηγανιτες πατατες ή τηγανιτους ππατατοκεφτεδες ως μεζεδακι; ξερω η απαντηση ειναι οχι...αχ η ζωη ειναι αδικη!!!εσκισες χρυσαυγη μου με το μεζεδακι σου,και θα το πω κι ας γινω βαρετη η τελειοτητα ειναι στα απλα,οι φωτογραφιες σου σημερα μου μυρισαν καλοκαιρι!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήκαλο σου κου και φιλιαααα
Θα μπορούσα να ζώ με πατατοκεφτέδες.. Αλήθεια λέω... Μιλάμε η συνταγή έχει γίνει σελιδοδείκτης, έχει τυπωθεί, έχει μπει στα favourites την έχω πει τηλεφωνικώς στη Λεύτω (μαμά μου) ετοιμάζομαι να τη στείλω με mail στον αδερφό μου και σκέφτομαι να την τοιχοκολλήσω και στην γειτονιά. Α ναι την έχω ήδη απαγγείλει και στον καλό μου ωσαν να ήταν ο Θούριος... Ένα έχω να σου πω Χρυσαυγή. Σ ΕΥΧΑΡΙΣΩ!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήδωσε πράμα στο λαοοοοοοοοοο!!!1 πωπω!!! πατατοεφτες ζεστος ζεστος να σε καψει τη γλωσσα!! μ αρεσει που βαζεις και κασερακι μεσα!!! τσαχπινια!
ΑπάντησηΔιαγραφή"Μάστορα" πιάσε μια καλή και ζεστή μερίδα ...και στα γρήγορα, γιατί τα παιδιά πεινάνε!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλά άντε, τώρα να συνέλθω εγώ βραδιάτικα και να μην θεωρώ πως βρίσκομαι σε κουτούκι κάπου στην ευρύτερη περιοχή...
Ωχ, κοπέλα όμορφή τι μου έκανες!!!
Φιλιά πολλά.
Πολύ καλή ιδέα !! Ο δυόσμος θα απογειώνει τη γεύση !!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό Σαββατόβραδο !!
Μπουκιά και σχώριο οι πατατοκεφτέδες σου Χρυσαυγή μου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜμμμμμμ!! Τέλειοι!!!!!! Αφράτοι, νόστιμοι και πολύ αρωματικοί με τον δυόσμο να τους απογειώνει αλλά και χάρμα οφθαλμών με τις υπέροχες φωτογραφίες σου Χρυσαυγή μου!!! Εδώ που τα λέμε μερικές φορές το τηγάνι είναι απαραίτητο εργαλείο της νοστιμιάς!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΛουκούμια!!!!!
Φιλιά πολλά!!
Απίστευτες είναι οι φωτογραφίες σου βρε Χρυσαυγή μου! Θα με κάνεις βραδιάτικα να πάω στην κουζίνα να τους φτιάξω! Τους βλέπω και δεν τους χορταίνω!! Πολλά φιλιά!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΝτάξει...Η τελευταία φωτογραφία με έστειλε! Λιώνω όπως οι πατατοκεφτέδες σου!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠραγματικα η τελευταια φωτογραφία με το εσωτερικό του πατατοκεφτε σε κάνει να λιώνεις. Νομιζεις οτι τον γευεσαι!
ΑπάντησηΔιαγραφή