26 Μαρτίου 2015

Χοιρινή τηγανιά με πράσα και δαμάσκηνα






Το φαγητό αυτό είναι μάλλον  από τα καλύτερα πιάτα με χοιρινό που έχω φάει. Γλυκό σαν μέλι, με γεύσεις που παντρεύονται  μεταξύ τους σε απόλυτο βαθμό. Το κρέας που είναι πραγματικά απαραίτητο να είναι  «χοιρινό λαιμός» είναι μαλακό και λιώνει στο στόμα, γιατί το φαγητό αυτό, το θέλει το λιπάκι του, το λαδάκι του και την υπερβολή του. Τα δαμάσκηνα, γλυκιές εκρήξεις στο στόμα, αραιά και που όταν τα πετυχαίνεις,   με αποκορύφωμα το δενδρολίβανο που ταιριάζει λες και φύτρωσε στη γη, μόνο και μόνο για να μπει σε αυτό το φαγητό!







ΧΟΙΡΙΝΗ ΤΗΓΑΝΙΑ ΜΕ ΠΡΑΣΑ ΚΑΙ ΔΑΜΑΣΚΗΝΑ


Υλικά: 


     1)      1.500 γραμμάρια χοιρινό από λαιμό κομμένο σε μπουκίτσες

     2)      5-6  μεγάλα κρεμμύδια κομμένα σε φέτες

     3)      2 μεγάλα πράσα κομμένα σε ροδέλες

     4)      ½ ποτήρι λευκό ξηρό κρασί

     5)      2-3 κλαριά φρέσκο δενδρολίβανο, από τα οποία έχουμε κόψει τα φύλλα

     6)      250 ml ελαιόλαδο

     7)      200 γραμμάρια δαμάσκηνα αποξηραμένα χωρίς κουκούτσι

     8)      Αλάτι

     9)      Πιπέρι




Μέθοδος: 


Σε μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε το λάδι να κάψει και σοτάρουμε πολύ καλά το κρέας μέχρι να ροδίσει από όλες τις πλευρές του καλά και να πιει όλα τα υγρά που θα αφήσει κατά το σοτάρισμα. Στη συνέχεια το σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε για 2-3 λεπτά με ανοιχτή κατσαρόλα και δυνατή φωτιά να εξατμιστεί το αλκοόλ. 




Προσθέτουμε τα κρεμμύδια, τα πράσα, 500 ml ζεστό νερό και τα φυλλαράκια από 2-3 κλωνάρια  φρέσκου δενδρολίβανου.  Όχι ολόκληρο το κλωνάρι! Αν δεν έχουμε φρέσκο δενδρολίβανο προσθέτουμε περίπου 2 κουταλιές της σούπας αποξηραμένο. Αφήνουμε το φαγητό να βράσει σε μέτρια προς χαμηλή θερμοκρασία με μισόκλειστη κατσαρόλα για μία περίπου ώρα. Το ελέγχουμε μήπως πιει τα υγρά του κατά διαστήματα και αν χρειαστεί προσθέτουμε νερό. 




Στη μία ώρα, και αφού δούμε ότι το κρέας είναι μισοέτοιμο, προσθέτουμε και τα δαμάσκηνα, αλάτι και  πιπέρι. Αφήνουμε το φαγητό να βράσει περίπου 15-20 λεπτά ακόμα. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο ακόμα βραστό νερό. Μόλις περάσει η ώρα αυτή ελέγχουμε με ένα πιρούνι αν το κρέας  έχει βράσει τελείως. Αν όχι, τότε ρίχνουμε λίγο ακόμα νερό και το αφήνουμε στο μάτι μέχρι να δούμε ότι τσιμπιέται και έχει μαλακώσει. Το φαγητό είναι έτοιμο όταν έχει πιει τα υγρά του και έχει μείνει μια παχύρρευστη σάλτσα με το λάδι της.  Το δε κρέας πρέπει να το τσιμπάς με το πιρούνι και να είναι απόλυτα μαλακό!


Καλή επιτυχία!!!! 




Tip


     1)      Σε αυτό το φαγητό δίνουμε προσοχή όταν κοντεύει προς το τέλος του μαγειρέματός του καθώς λόγω του πλούσιου κρεμμυδιού που περιέχει υπάρχει περίπτωση να κολλήσει. Αν χρειαστεί χαμηλώνουμε αρκετά το μάτι της κουζίνας. Τέλος ανακατεύουμε με πολύ προσοχή για να μην λιώσουν τα δαμάσκηνα.







32 σχόλια:

  1. ΟΥΑΟΥ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    Είναι μόλις 8μιση και πίνω τσαγάκι αλλά δεν θα είχα κανένα πρόβλημα για ένα πιατάκι γλυκιά τηγανιά!!!!!!!!!!!!!χαχαχα
    Το έφτιαξες τέλειο και οι φωτογραφίες σου δεν μιλάνε, φωνάζουν!!!!!!!!!!!!
    Πολύ καλή παρουσίαση! Το έντονο πράσινο του φρέσκου δεντρολίβανου ξεχωρίζει και η τελευταία φωτό πολύ καλλιτεχνική!!!!
    Έσκισες!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι η δαφνοστεφανωμένη τηγανιά! χαχαχαχαχαχαχαχα
      Ετσι οπως είναι το δενδρολίβανο δεξιά και αριστερά της...
      Είναι όντως γλύκισμα Πέπη! Πράσο, κρεμμύδι και δαμάσκηνο, κάνουν μια σαλτσα μούρλια.

      Άντε καλημερούδια με καφέ εγώ!!!!

      Διαγραφή
  2. Μετά από μέρα ψαροφαγίας, χρειάζεται και λίγο κρεατάκι.... ωραίος μεζές, φαίνεται να έχει μαλακώσει/μελώσει και πρέπει να λιώνει στο στόμα (παρατηρωντας την προτελευταία φωτογραφία δηλαδή)... και με το κρασάκι από δίπλα ο καλύτερος συνδυασμός....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έτσι. Κοίτα, επειδή υπάρχουν πολλοί που νηστεύουν μονο την Μεγάλη Εβδομάδα ή δεν νηστεύουν καθόλου, σκέφτηκα να σπάσω λίγο τη μονοτονία των πιάτων άνευ κρέατος με αυτό εδώ το λουκουμάκι. Ξέρω ότι δεν τα προτιμάς τα φρούτα αλλά μπορείς να την φας και να αφήσεις τα δαμάσκηνα σε μας τους υπόλοιπους. Το κρασί βεβαίως να ρέει αύθονο!!

      Φιλούρες!!!!!!!!!!!!!!!!!

      Διαγραφή
  3. Πιστεύω ότι αυτή η συνταγή θα είναι το κάτι άλλο με τέτοια συστατικά και ειδικά τα δαμάσκηνα με το δεντρολίβανο θα είναι το αποκορύφωμα της γεύσης....την καλημέρα μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εχει λίγα και ταιριαστά υλικά.
      Για μένα είναι από τις καλύτερες τηγανιές που έχω φάει ποτέ. Εγγυημένη συνταγή.
      Χαίρομαι που την βρήκες καλή Μαρία. Ίσως κάποια στιγμή να την δοκιμάσεις!!!
      Καλή σου μέρα και ευχαριστώ!

      Διαγραφή
  4. τρεχουν τα σαλια μου.. κανονικα όμως!!! πωπωπωπωπωπω... λιώνει στο στομα αυτη η τηγανια!!! μια μεριδα και προς τα εδω παρακαλωωωωωωω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. χαχαχαχχααχα
      Εδώ εγώ τη λιγουρεύω που την έφαγα την περασμένη εβδομάδα! χαχαχαχαα
      Ασε!!

      Καλημέρα Ελπίδα μου!!!!!!!!!! Σε ευχαριστώ!

      Διαγραφή
  5. Η φωτογραφία που διακρίνονται οι ίνες του κρέατος,μαρτυρούν την απόλυτη μαγειρική επιτυχία!
    Το μελωμένο κρέας δείχνει ´´ ξεκούραστο ´´ ,σχεδόν αναπαυμένο,καθόλου ταλαιπωρημένο ,φροντισμένο με την απόλυτη αγάπη που του πρόσφεραν τα μοναδικά υλικά του και το μεράκι της μαγείρισσας!
    Φαγητό που κρύβει έντεχνα την υποσχόμενη νοστιμιά.
    Το δεντρολίβανο ,είναι η επιτρεπόμενη,ή μάλλον η επιβαλλόμενη γευστική ´´´ νοθεία ´´ και ασκείται με την ιδιάζουσα γεύση του.
    Φαγητό που θα αγαπηθεί .Πιάτο που η νοικυρά αφήνεται με την σιγουριά και την ασφάλεια που της παρέχει το φίνο περιεχόμενο του.
    Η φωτογράφιση με αφήνει με την θαλπωρή που πάντα νιώθω στις σελίδες σου.
    Είναι η άνεση και το άφημα ,στην γνωστή ατμοσφαιρική αγκαλιά των γευστικών υπονοούμενων και του οικείου σπιτικού περιβάλλοντος που πάντα μας δημιουργείς!
    Ξέρεις πόσο όμορφα νιώθω πάντα στο σπίτι σου!
    Μου επιτρέπεις να χαζεύω λεπτομέρειες που εσύ μάλλον δεν αντιλαμβάνεσαι ότι υπάρχουν....
    Είναι η αύρα σου που αιωρείται ,μεταλλάσσεται,και δημιουργεί.
    Φιλια πολλά,πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτές οι λεπτομέρειες που λες ότι δεν αντιλαμβάνομαι, που όντως δεν τις αντιλαμβάνομαι, μου αρέσουν και εμένα στα μπλόγκς μαγειρικής που παρακολουθώ. Καταλαβαίνω λοιπόν απόλυτα τι εννοείες Φωτεινή. Χαίρομαι που σου αρέσει να χαζεύεις εδώ μέσα και προπάντων που νιώθεις οικειότητα. Για μένα αυτό είναι η μεγαλύτερη ίσως χαρά!!!!

      Σε καλημερίζω και σε ευχαριστώ πολύ πολύ πολύ!!!!!!
      Φιλάκια υγρά, μουχλιασμένα από το αδιόρατο σύννεφο υγρασίας που μας έχει περιβάλλει και μας έχει εξοντώσει!!! Σε λίγες μέρες ελπίζω να σου στέλνω ηλιόλουστα φιλιά όπως αυτά που προτιμώ και εγώ!!
      Τα λέμε!!!!!!!!!!!

      Διαγραφή
  6. Πολύ ψάρι αυτές τις μέρες,ας το γυρίσουμε και πάλι στο κρεατάκι!! Το χοιρινό ταιριάζει τέλεια με τα δαμάσκηνα που δημιουργούν όντως εκρήξεις γεύσεων σε κάθε μπουκιά.
    Μ'αρέσει η τελευταία φωτογραφία, έχει κάτι το "αφαιρετικό"...
    Καλημέρα Χρυσαυγή!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ πολύ Αγγελική!
      Η τελευταία φωτογραφία είναι και η δική μου αγαπημένη.
      Χρειαζόταν μια αφαιρετική φωτογραφία για ένα φαγητό με τόση ένταση. :)

      Σε καλημερίζω! Καλό υπόλοιπο βδομάδας!!

      Διαγραφή
  7. Ουφφφ ουφφφ ουφφφ!
    Δεν ξέρω τι να γράψω γιατί ενώ μ'αρέσει πολύ η τηγανιά, μ΄αρέσει εξίσου πολύ το πάντρεμα αλμυρών με γλυκό & φρούτα στο μαγείρεμα, κάπου σκαλώνω στα δαμάσκηνα και κυρίως στο δεντρολίβανο.
    Θα αρκεστώ να πω πως θα περιμένω να το δοκιμάσω κάποια στιγμή από τα χεράκια σου για να εκφέρω γνώμη, για να μην με πεις παράξενη :p χιχιχιχι
    Πάντως το βίνταζ πιρούνι με το κρεατάκι δείχνει σούπερ λαχταριστό!!!
    Την καλημέρα μου & τα φιλιά μου Χρυσαυγή :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αχ, αχ, αχ ! Όλα μια ιδέα είναι!
      Τα δαμάσκηνα εσυ που είσαι του γλυκοξινου νόμιζα θα σου άρεσαν.
      Αλλά αυτό τελικά μου αρέσει σε εσένα. Που είσαι πάντα απρόβλεπτη και με κρατάς σε εγρήγορση!! Δεν με αφήνεις να χαλαρώσω ποτέ! χαχαχαχαχαχαχαχα
      Εκεί που δεν το περιμένω μου έρχεται η απόρριψη και ισυχάζω χαχαχαχαχαχαχααχαχα
      Ελα, έλα.. θα κάνω την καρδιά μου πέτρα για ακόμα μια φορά!!!

      Φιλούρες πολλές!!!!!!!!!!!!!!!!!

      Διαγραφή
  8. καλα ξελιγωθηκα βρε χρυσαυγη!φοβερη τηγανια,το κρεας τοσο μαλακο,τα πρασα με την γλυκυτητα τους αλλα και τα δαμασκηνα που μου αρεσουν τοσο σε συνδυασμο με χοιρινο.Η τηγανια σου μιλαει σημερα.....στην καρδια μ ου αχαχα!!!
    πολλα φιλια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ελα να ενώσουμε τις καρδιές μας πάνω από την πιατέλα Κικίτσεν μου!
      Θα βάλω και δεύτερο πιρούνι και θα γίνει δίκαιη η μοιρασιά!!

      Πολλά φιλιά και από μένα!!

      Διαγραφή
  9. Καλημέρα!Πολύ ωραίο φαγάκι, ακόμη πιο ωραίες φωτογραφίες!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Νοστιμότατο, μελωμένο και γλυκό φαγητό με φρουτένια έκπληξη που ταιριάζει τέλεια!!! Καταπληκτικό Χρυσαυγή μου όπως και οι φωτογραφίες σου!!!
    Φιλιά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αχ, Κική!!!
      Ήξερα ότι θα το εκτιμούσες εσύ από Βόρεια που είσαι μερακλού σε αυτού του είδους τα φαγητά!!

      Σε ευχαριστώ πολύ!
      Καλημέρα!!!

      Διαγραφή
  11. Πρωί-πρωί.........
    Αυτό εσύ το λες φαγητό::::::
    Προσωπικά για μεζέ το έχω τέτοιο πιάτο χαχαχαχαχαχα
    Δώσε μου γλυκάδια και να δεις για πότε μου 'ρχεται η .....όρεξη για κυρίως!!
    Χωρίς πλάκα είναι τόσο υπέροχες οι φωτογραφίες, τόσο ζωντανές....αναρωτιέμαι... τόσο φως που το βρήκες κοπέλα μου με τέτοια μουντάδα εκεί έξω;;

    Μεγάλο μπράβο στα χεράκια σου Χρυσαυγή μου :))
    Φιλιά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ααααααααααα! Δεν ξέρω τι μου λες... Εγώ για φαγητό το έχω και το τσακίζω!!!
      Τι να μου κάνει το μεζεδάκι? Τι να καταλβω η καψερή με δύο - τρεις - πέντε μπουκιές μονάχα? Αμα δεν φάω κανονική μερίδα δεν το ΄φχαριστιέμαι!! χαχαχα

      Όσο για το φως... ήταν μια στιγμή που μου έκανε τη χάρη το σύννεφο και πήγε λίγο πιο πέρα κι έδωσε χώρο στον ήλιο και σε μένα να φωτογραφίσω. Μετά πάλι σκοτείνιασε... ουφ... άσε, όλος ο κόσμος είναι καταβεβλημένος από αυτή την μουντάδα που φαίνεται πως θα κρατήσει σε μάκρος.

      Καλή σου μέρα Ελένη μου!!!!!!!!!!!!!!!
      Ευχαριστώ πολύ!!!!!!

      Διαγραφή
  12. μου τρεχουν τα σαλια!!!! μου θυμιζει χριστουγεννα αυτο το φαι αλλα με ετσι τον καιρο μαι χαρα ειναι οτι πρεπει!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Πραγματικά πολύ όμορφο φαίνεται το πιάτο σου. Μου αρέσει που το στόλισες με δεντρολίβανο.
    Αλλά και τα δαμάσκηνα τέλεια !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Τι πιο σαγηνευτικό μετά από ψαροφαγία!
    Όμορφα μελωμένη τηγανιά. Με δαμάσκηνα & πράσα που ταιριάζουν τόσο πολύ με το χοιρινό.

    Η φωτογραφία με την πιρουνιά μας λίγωσε...

    Ζ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. πολύ το ζηλεύω αυτό το φαγητό...
    μετά τη νηστεία θα το φτιάξω σίγουρα!!
    με ξελόγιασες με την τελευταία φωτογραφία!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. είναι ένα από τα αγαπημένα μου πιάτα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Εντάξει, το φαΐ του μερακλή! Θέλει μαεστρία η καλή η τηγανιά, κι εδώ φαίνεται ότι η μαγείρισσα την κατέχει απολύτως!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. δε μπορω να συγχρονιστω μαζι σου...τελος.... ετοιμασα καφεδακι και ανοιγω το μπλογκ σου γιατι λεω...οκ...κανενα γλυκακι θα εχει να το ταιριαξω και με τον καφε. και αντ' αυτου βλεπω δαμασκηνια (μιαμ) με κρεας(δυο φορες μιαμ)...οχι πες...τι να κανω η γυναικα? που ενω εχω φαει, ξαναπεινασα????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Πωπώ!!!! Δέος!! Αισθάνομαι δέος! Συγχαρητήρια Χρυσαυγή! Αυτοκρατορικό πιάτο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Εχει πάρει τόσο ομορφο χρωμα!Πραγματικα μελένιο που σε κάνει να το λαχταρας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Μπορεί λόγο ανωτέρας βίας να μην κατάφερα μέχρι σήμερα να αφήσω σχόλιο, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν λιμπίστηκα την καταπληκτική τηγανιά και τις υπέροχες φωτογραφίες!! Πολύ μου άρεσαν η πρώτη και η τέταρτη.
    Πολλά φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή